Har du smagt vagtelæg? De små søde æg er en almindelig snack i Cambodia og fås i to udgaver; hårdkogte og balut. Jeg kan rigtig godt lide begge slags, så jeg tænkte, jeg skulle fortælle lidt om dem begge, og hvem ved? Måske bliver de din nye yndlingssnack?
Det er ikke svært at finde vagtelæg i Phnom Penh, hvor sælgerne typisk bærer æggene omkring i en stor kurv. Det er en god snack, hvis man har lyst til noget hurtigt at gnaske på, og så er æggene også billige. 10 æg koster normalt omkring 3500 riels, hvilket er mindre end 1$.
Hårdkogte vagtelæg er præcis som navnet antyder, hårdkogte vagtelæg. Vagtelæggene er mindre end hønseæg og har en spættet, brunlig skal, men selve ægget smager ligesom hønseæg, bare i miniformat. Balut vagtelæg er derimod noget anderledes.. 🙂
Balut-æg er nemlig befrugtede vagtelæg, der er inkuberet i flere dage, og resultatet er et delvis udviklet foster inde i ægget. Man koger balut-æggene og spiser dem direkte fra skallen, men du skal ikke lade dig skræmme af tanken om at spise et delvist udviklet foster, for det smager rigtig godt, og det er en rigtig delikatesse her i Cambodia. Konsistensen er blød og cremet, og smagen er lidt som et almindeligt æg, med lidt kyllingsmag oveni. Balutæg smager bedst, hvis man dypper dem i en blanding af peber og salt, og drypper dem med lidt limejuice.
Uanset om du foretrækker dine vagtelæg hårdkogte eller balut, så er begge slags virkelig lækkert og helt sikkert noget, du skal prøve, hvis du vil smage noget unikt og meget traditionelt under dit besøg i Cambodia.