København: Smørrebrød på Aamanns Etablissement

Smørrebrød på Aamanns Etablissement

Det nordiske køkken har gennemgået en rivende udvikling det sidste årti, og det burde efterhånden være endegyldigt bevist, at dansk mad kan være meget andet end flæskesteg og kartofler.

På smørrebrødsfronten har man heller ikke stået stille, og specielt Aamanns på Østerbro har høstet masser af anerkendelse for deres gastronomiske håndværk. Da jeg forleden dag skulle mødes med to veninder til frokost, var jeg derfor ivrig fortaler for, at vi bestilte bord på Aamanns og sådan blev det.

Hos Aamanns laves alt fra grunden efter traditionelle metoder. Dog skal man ikke forvente at se hverken stjerneskud eller dyrlægens natmad hos Aamanns, i hvert fald ikke i klassisk udformning. Aamanns er nemlig kendt for kreative nyfortolkninger af smørrebrødskonceptet og fantasifulde kompositioner.

Menukortet er enkelt og dikteret af sæsonens råvarer, men alligevel var det svært at vælge, da alt lød enormt lækkert. Vi besluttede os derfor at dele lidt forskelligt, og fik på den måde både smagt tataren med sikrogn, den urtesaltede laks og to forskellige slags sild. Vi afsluttede frokosten med risis med rødbede, solbær og lakrids, som er en af de mest velfungerende desserter jeg længe har smagt.

Som gæst vil jeg behandles med respekt, men jeg bryder mig ikke om, at folk bukker og skraber for mig. I mange lande er restaurationspersonalets løn dog enten meget lav og/eller meget afhængig af drikkepenge, hvilket resulterer i et ulige forhold mellem gæst og betjening: Der bliver ganske enkelt slikket for meget røv. Sådan er det heldigvis sjældent i Danmark, hvor servicen til gengæld visse steder kan være både arrogant og uhøflig.

Hos Aamanns var betjeningen dog upåklagelig. Det var den samme herre, som serverede hele måltidet for os, og han var velbevandret i både menu og råvarer.

Desuden læste han min venindes betænkelighed ved at skulle dele tallerken med mit velvoksne forkølelsessår og arrangerede uden at vi behøvede at bede om det, to separate tallerkener og bestik til vores dele-dessert. Det er dansk service, når det er bedst, og en af de bidragende årsager til, at jeg ikke ville tøve et øjeblik med at anbefale Aamanns til alle, der har vejene forbi København.

Stegt flæsk er en anden dansk klassiker. Læs om da jeg var på Nyboders Køkken og spiste stegt flæsk med min ven Joachim

Min blog om København


Aamanns Etablissement, Øster Farimagsgade 12, Copenhagen

Seneste indlæg

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Mitzie Mee Blog

Mitzie Mee Shop