Jeg havde taget natbussen fra Bangkok til Mae Sot og ankom tidligt om morgenen. Det var alt for tidligt til at checke ind på hotellet, og jeg var desuden ved at være sulten, så jeg gik mig en tur for at se, om jeg kunne finde et sted at få lidt morgenmad.
Jeg kom forbi en lille bod med en wok fuld af boblende olie og stoppede op for at se, hvad det mon kunne være. Det viste sig at være Pa Thong Ko, Thailands version af de kinesiske Youtiao (friterede dejstænger). Den thailandske udgave er mindre og mere sprød end sin kinesiske fætter, men mindst lige så lækker.
Det var et fascinerende syn at se hvordan Pa Thong Ko blev lavet. Små stykker dej blev kastet i den varme olie og hurtigt vendt rundt, indtil de pustede sig op og fik den smukkeste gyldne farve. På ingen tid havde jeg en stor pose fyldt med frisklavet Pa Thong Ko – alt for mange til én person, men de så simpelthen så gode ud.
Frisk fra wokken var de sprøde udenpå og bløde og luftige indeni. De var drysset med sesamfrø og havde en let salt smag, som gjorde dem perfekte som hurtig morgenmad. Selvom jeg gjorde mit bedste, kunne jeg dog ikke spise dem alle sammen, så jeg gemte nogle til senere, men de smager altså bedst, når de er helt friske. Når de køler af, mister de sprødheden og bliver lidt seje.
Hvis du nogensinde besøger Thailand, så hold øje med Pa Thong Ko. Kig efter en lille bod med en stor wok og en kø af lokale – det er altid et godt tegn! Bare husk at spise dem, mens de stadig er varme. Den første sprøde bid er ren magi.