
Da min veninde Rieko fra Japan var på besøg havde hun masser af fine gaver med til mig. Blandt de mere eksotiske var en pakke Baby Foot (fandtes ikke i Danmark dengang) samt nogle sorte vatpinde (så man kan se, hvad man fanger!) og så var der æsken med Hamamatsu Unagi Pie. Unagi betyder ål på japansk, og Unagi Pie er en slags småkage med ål. Det er en udsøgt delikatesse fra Riekos hjemby, Hamamatsu, i Japan. Kagerne i den æske jeg fik havde også lidt cognac tilsat, og de var sprøde og gyldne. De smagte sødt, og og slet ikke af ål, hvilket nok var meget godt, for småkager med ålesmag lyder ikke ligefrem som et vindende koncept, hvis I spørger mig. Bare tanken om, at der var tørret ål i kagerne var nok til at jeg tyggede lidt mere forsigtigt, end jeg ellers ville have gjort.
Hvad er Unagi Pie?
Unagi Pie er en lokal specialitet fra Hamamatsu i Shizuoka-præfekturet i det centrale Japan. Kagerne blev udviklet i begyndelsen af 60’erne af det lokale bageri Shunkado, som stadig laver dem den dag i dag.
De fremstilles af en form for butterdej tilsat smør, sukker, æg, og en lille mængde åleekstrakt. Nogle varianter har også cognac eller hvidløg i dejen. Den klassiske udgave er gylden, oval i formen og med en let og sprød konsistens. Ålene fra Hamana-søen i Hamamatsu er kendt som nogle af de bedste og mest velsmagende i Japan, men hvem der fik idéen til også lige at integrere dem i en småkage, skal jeg ikke kunne svare på. Hvis man besøger Hamamatsu kan man komme på en gratis rundtur på fabrikken, der producerer Hamamatsu Unagi Pie, og de kan sikkert fortælle, hvem der er ophavsmanden. Mon ikke de også har smagsprøver?
Besøg Shunkados (Unagi Pie-fabrikken) website>>



