Japansk wagyu er japansk oksekød fra nogle få udvalgte kvægsorter. Baseret på en gennemskæring mellem 6. og 7. ribben bliver kødet vurderet på parametre som fedtmarmorering og mængde, og derefter tildelt en kvalitetsmærkning.
Den bedste kvalitet er A5 og det er for det meste det, der bliver serveret på de finere restauranter i Tokyo.
Jeg har hørt nogle mennesker anvende termerne ”Kobekød” og ”wagyu” synonymt, men Kobekød er altså kun en af flere wagyuarter. Kobekød er således altid wagyu, men wagyu behøver ikke være Kobekød.
På tale om wagyu, så har nogle af jer måske stødt på såkaldt australsk wagyu og amerkansk wagyu på restauranter rundt omkring i verden. Selvom noget af det er ok, så er der altså ikke tale om japansk wagyu, og kvaliteten (og prisen) er for det meste lysår fra den japanske real deal.
Det var først for nylig at Japan begyndte at eksportere wagyu, men i dag kan man finde både wagyu og Kobekød på få, udvalgte restauranter internationalt, hvor det dog ofte er meget dyrere end i Japan. Nu er wagyu heller ikke en billig spise i Japan, men selv på de mest eksklusive steder er der ofte særlige frokosttilbud, hvor man kan få sit wagyu-fix til overkommelig pris.
Restauranten Gyu-An er en af mine gamle favoritter i Ginza-området i Tokyo. De har Kobekød som specialitet, men de sælger også andre, billigere wagyu-steaks. Til frokost er der nogle rigtig gode tilbud og man kan blandt andet få en Kobe A5 tyndstegsbøf for kun 7500JPY. Hvis I har nogenlunde styr på hvad Kobekød ellers koster, så ved I, at det er en rigtig god pris.
Det var sådan en frokostbøf, jeg valgte at bruge mine sidste yen på, da jeg var i Tokyo tidligere i år. Jeg havde helt glemt hvor godt det smagte, så jeg blev næsten overvældet, da jeg tog den første bid. OMG! Nu er det sjældent jeg siger OMG, da det får mig til at lyde som en eksalteret teenager, men bøffen fra Gyu-An var uden tvivl OMG-potentiale. OMG! OMG! OMG! Hver eneste bid var proppet med intens umami og jeg kunne høre klokker ringe og fugle synge gennem hele måltidet. Bare at skrive om det giver mig en ubændig trang til at drøne ud i lufthavnen og tage det første fly til Tokyo. OMG!
Læs om første gang jeg smagte Kobe-kød på Gyu An >>
Gyu-An, 6-13-6 Ginza, Chuo-ku, Tokyo 104-0061, Tlf: 03-35420226, Åbningstider: Man-lør: 11:30-14:00 og 17:30-22:00, Søndag: lukket, Helligdage: 17:00-21:30, Adresse på japansk: 牛庵, 〒104-0061 東京都中央区銀座6-13-6