Opskrift: Perkedel Jagung – Indonesiske Majsfrikadeller

Opskrift: Perkedel Jagung - Indonesiske Majsfrikadeller

Perkedel jagung (indonesiske majsfrikadeller eller kroketter, om man vil), er en populær indonesisk snack lavet af en “fars” med majs som den primære ingrediens. De små frikadeller frituresteges indtil de er sprøde udenpå men stadigvæk bløde og saftige indeni. Perkedel jagung er superlette at lave, og du vil højst sandsynligt have de fleste af ingredienserne derhjemme allerede.

Perkedel jagung kan nydes alene som snack, eller de kan serveres som tilbehør. De små frikadeller serveres ofte med ris, sammen med andre indonesiske retter som nasi goreng (stegte ris) eller sate (grillspyd) som del af et måltid. Ud over at smage supergodt, så er perkedel jagung også forholdsvis billigt at lave, og ingredienserne skulle være til at finde i de fleste velassorterede supermarkeder. Server de små frikadeller sammen med ris eller en god salat, eller spis dem alene sammen med din yndlingsdip.

Denne opskrift er fra Mama Bu Made, som driver en lille restaurant, Warung Bali Bu Ade, i hjertet af smukke Ubud på Bali. Efter at have spist på restauranten flere dage i træk, spurgte jeg Mama Bu Made, om jeg måtte komme og lave mad med hende, og hun inviterede mig til at kigge forbi kl. 04.00(!) om morgenen for at se, hvordan hun tilbereder maden til restaurantens buffet. Jeg fik også opskriften på nogle af retterne, og her har I den første.

Noter

Majs: Du kan bruge majs på dåse i stedet for friske majs, men friske majs der stadigvæk sidder på kolben er at foretrække. Majs på dåse er kogt og nogle gange tilsat salt, og smagen af de små kroketter vil være lidt anderledes end hvis man bruger friske majskolber. Pas på med ikke at give dejen for lang tid i blenderen. Dejen skal have en blanding af udsplattede majs og hele kerner. Er du i tvivl om du kan styre processen, kan du altid køre halvdelen af majsene i foodprocessoren og blande med den anden halvdel hele kerner senere. Efter at ingredienserne har været en tur i blenderen skal blandingen hvile i 10 minutter, så smagen rigtig kan komme frem.

Gurkemeje: Hvis du ikke kan finde frisk gurkemeje, kan du bruge gurkemejepulver i stedet for. Hvis du bruger pulver, er ⅓ tsk nok.

Olie: Anvend din foretrukne madlavningsolie, men vær opmærksom på, at det skal være olie, der er beregnet til fritering (dvs. en olie der tåler at blive opvarmet til høje temperaturer), så olivenolie kan fx. ikke anbefales. Brug rigeligt olie til friteringen, så majsfrikadellerne kan flyde frit omkring uden at røre ved bunden af gryden eller panden.

Chili: Chilien som vi bruger i denne opskrift er en mild variant fra Bali, men du kan bruge de fleste non-spicy mellemstore chilier.

Kinesisk selleri: Hvis du ikke kan finde kinesisk selleri, så brug bladselleri eller evt. lidt purløg eller forårsløg i stedet.

Majsfrikadellerne er klar, når de er gyldenbrune og let sprøde udenpå men med en vis fasthed indeni (svært at vurdere før de har kølet af). Hvis farsen er for flydende, og frikadellerne er meget bløde indeni, selv efter et par minutter i olien, så prøv at tilsætte lidt mere mel.

Opskrift: Perkedel Jagung – Indonesiske Majsfrikadeller

Recipe by Mama Bu Made, Ubud, Bali
Course: Småretter u0026 Snacks
Portioner

18

majsfrikadeller

Perkedel jagung (indonesiske majsfrikadeller eller kroketter, om man vil), er en populær snack lavet af en “fars” med majs som den primære ingrediens. De små frikadeller frituresteges indtil de er sprøde udenpå men stadigvæk bløde og saftige indeni. Perkedel jagung er superlette at lave, og du vil højst sandsynligt have de fleste af ingredienserne derhjemme allerede.

Ingredienser

  • 3,5 dl majs

  • 4 fed hvidløg (hakket)

  • 3 små skalotteløg (hakket, ~ 0.8 dl)

  • 4 cm gurkemeje (~ 1,5 spsk, hakket, eller ⅓ tsk pulver)

  • 4 cm ingefær (~1,5 spsk, hakket)

  • 2 mellemstore chilier (milde)

  • 4-5 spsk mel

  • 1 æg

  • 2 tsk hønse/kyllingebouillon, pulver

  • 1 tsk salt

  • 2 spsk kinesisk selleri

  • 5-7 dl fritureolie

Sådan gør du

  • Skær majskernerne af kolben.
  • Hak hvidløg og skalotteløg. Hak gurkemeje, ingefær og chili.
  • Kør ingefær, gurkemeje, chili, hvidløg og skalotteløg i blenderen eller foodprocessoren med pulsfunktionen 3-4 gange så nogle af majsene bliver splattet ud. Lad derefter blandingen hvile i 10 minutter. Dette vil få smagen rigtigt frem i majsene.
  • Tilsæt mel, æg, salt og kyllingebouillon og rør det hele godt sammen. Tilsæt kinesisk selleri og mere mel, hvis det behøves.
  • Varm olien op i en dyb pande eller stor gryde. Læg forsigtigt lidt dej op i olien med en spiseske. Pas på ikke at brænde dig på olien. Frikadellerne skal kunne flyde frit omkring og ikke ligge for tæt. Der burde være plads til 6-8 stk. ad gangen, alt afhængigt af hvilken type gryde eller pande du bruger.
  • Steg frikadellerne i ca. 1 minut. Tager det længere, og bliver frikadellerne ikke gyldenbrune, kan det være fordi olien ikke er varm nok. tager det kortere tid, og er frikadellerne brune udenpå men flydende, og ikke rigtigt stegte indeni, er olien måske for varm.
  • Server med din yndlingsdip. Du kan spise majsfrikadellerne med lige den dip eller sauce du har lyst til, men jeg synes frikadellerne passer særligt godt sammen med sød eller spicy chilisauce.

Opskrift-video

Mitzie Mee Shop

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opskrifter

Mitzie Mee Shop