Gammeldags risalamande – Min mormors opskrift

Gammeldags risalamande - Min mormors opskrift

Jeg er helt vild med risalamande, så længe den bliver lavet efter min mormors gamle opskrift. Der er dobbelt så mange mandler i, som i de fleste andre opskrifter, jeg har set derude, og så er mandlerne meget grovhakkede, med så store stykker ind i mellem, at man kommer i tvivl om man mon har fundet den mandel, der udløser mandelgaven.

En anden ting der gør min mormors opskrift supergod er, at man bruger ægte vanilje. Derudover tilsatte min mormor altid et skvæt portvin, som giver risalamanden en mere voksen smag og passer rigtig godt sammen med kirsebærsauce.

Noter

Når man har tilsat mælk og grøden simrer, kan man lade den koge færdig godt pakket ind i viskestykker, under dynen i sengen. Pas på at hunde eller børn ikke har adgang til sengen under tiden.

Man kan også hælde lidt portvin i kirsebærsaucen hvis man har lyst.

Grøden skal være helt kold, når man blander den med flødeskum, så man kan med fordel lave den dagen i forvejen.

Gammeldags risalamande – Min mormors opskrift

Recipe by Min mormors opskrift
Course: dessert, julemad
Portioner

4

portioner

Jeg er helt vild med risalamande, så længe den bliver lavet efter min mormors gamle opskrift. Der er dobbelt så mange mandler i, som i de fleste andre opskrifter, jeg har set derude, og så er mandlerne meget grovhakkede, med så store stykker ind i mellem, at man kommer i tvivl om man mon har fundet den mandel, der udløser mandelgaven.

Ingredienser

 • 175 g mandler

 • 1 vaniljestang + lidt sukker til at blande med

 • 1 dl grødris

 • 1 dl vand

 • 2 tsk sukker

 • 5 dl sødmælk

 • 2 dl piskefløde

 • 1 lille snapsglas portvin

Sådan gør du

 • Overhæld mandlerne med kogende vand og lade dem trække et minut. Herefter fjernes skindet let. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave. Hak mandlerne groft. Stil til side til senere.
 • Flæk vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med en smule sukker for at adskille dem. Stil til side til senere.
 • Ris, og vand bringes i kog under omrøring, og man fortsætter med at røre indtil vandet er absorberet.
 • Tilsæt mælk, sukker og den tomme vaniljestang og varm op under omrøring. Lad det simre ved lav varme i ca. 40-45 min. Rør ofte i grøden, så den ikke brænder på.
 • Når grøden er færdig skal den køle af, før man går videre med opskriften.
 • Pisk fløden til luftigt skum.
 • Bland den kolde risengrød med de hakkede mandler, og vaniljekorn med sukker. Vend forsigtigt flødeskummet i grøden.
 • Tilsæt portvin og rør om.
 • Server risalamanden med varm kirsebær sauce. Husk at lægge en hel mandel i, hvis du har en mandelgave.

Opskrift-video

Mitzie Mee Shop

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opskrifter

Mitzie Mee Shop