Home » Opskrift: Mirabelle-marmelade

Opskrift: Mirabelle-marmelade

by Sanne
Yellow Cherry Plum Preserve Recipe

Lige nu er det højsæson for mirabeller, og herude på landet i Jylland vrimler der med mirabeller langs vejene og i de vilde hegn, der deler markerne. Jeg gik derfor på rov forleden og fik samlet mig en stor skål med gule mirabeller.

Måske er det fordi der er så mange af dem, at vi ikke rigtig orker dem, og bare lader dem hænge til fuglene, men det er faktisk en skam, for de smager rigtig godt i en marmelade.

Der findes både gule og røde mirabeller, men de smager ret ens og den væsentlige forskel er farven. Man kan tilsætte lidt chili, ingefær eller vanilje, hvis man har mod på at lege lidt med smagen. Da jeg lavede research til denne opskrift, fandt jeg ud af, at det jeg (og de fleste andre mennesker) kalder mirabeller, faktisk slet ikke er mirabeller, men derimod gule kirsebærsblommer. De rigtige mirabeller (som stammer fra Frankrig) er et noget mere sjældent syn i Danmark, og de fleste (inklusive mig), kan ikke kende forskel. Jeg fandt ud af, at tyskerne og englænderne også (fejlagtigt) bruger mirabelle-betegnelsen om begge slags små gule blommer, og jeg har derfor valgt at blive ved med at bruge mirabelle-betegnelsen i denne opskrift, selvom der, hvis det skal være helt rigtigt, er tale om gule kirsebærsblommer:)

Jeg blandede modne og mindre modne mirabeller, hvilket gav marmeladen en let syrlig smag, som jeg synes smager rigtig godt, og så anvendte jeg syltesukker, med tilsat pektin som giver marmeladen en tykkere konsistens. Pektin findes naturligt i de fleste frugter og bær, men det er forskelligt hvor meget de forskellige slags frugter indeholder, og om de indeholder nok til at gøre marmeladen tyk uden at tilsætte ekstra. Det behøver man ikke at bekymre sig om, hvis man anvender syltesukker, men til gengæld skal man passe på, at man ikke koger marmeladen for hårdt.

Her er opskriften: (nok til 2 syltetøjsglas af mellemstørrelse)

1kg mirabeller

750g syltesukker

Skær mirabellerne i halve og fjern stenene.

Hæld dem over i en middelstor gryde og tilsæt sukker samt evt. andre ingredienser

Bring blandingen i kog, og lad den stå og boble i omkring 15 minutter ved lav/medium varme, eller indtil marmeladen har den ønskede konsistens. Du kan tjekke konsistensen ved at tage lidt marmelade op på en ske og lade den køle af.

Hæld derefter marmeladen på glas, som er skoldet med varm vand og evt tilsat lidt Atamon.

De lukkede glas kan holde sig cirka et år hvis de er blevet skoldet og derefter lukkes helt tæt, men efter åbning af glasset skal marmeladen spises indenfor 4-6 uger.

You may also like

Leave a Comment