Opskrift: Cambodiansk Oksekødssalat med Bananblomst

Opskrift: Cambodiansk Oksekødsalat med Bananblomst

Denne oksekødssalat er en af mine absolutte favoritter fra det cambodianske køkken, og jeg er helt vild med Lindas version med bananblomst. I denne opskrift bruger vi grillet oksekød, men man kan også lave salaten med råt kød, som “koges” i limejuice og prahok (fermenteret fish paste).

Man får det bedste resultat med en god udskæring som fx. oksefilet eller oksemørbrad, men når det så er sagt, så er det ofte ret sejt oksekød fra billigere udskæringer, der anvendes, når man fx. bestiller retten på restauranterne i Phnom Penh. Vi faldt i snak og glemte kødet, så i videoen har kødet fået lidt for meget. Normalt vil man ikke gennemstege kødet i salaten, men gå efter rødt eller medium-stegt kød.

I Danmark bruger vi jo typisk bouillon i tern, men mange asiatiske supermarkeder har bouillon-pulver. Lykkedes det ikke at finde bouillon i pulverform, kan man også anvende en spiseskefuld kyllinge- eller hønsefond i steder.

Oksekødssalaten serveres typisk som del af et måltid med suppe, ris og eventuelt en curry. Denne opskrift giver en stor skål oksekødssalat, og der er nok til 4 personer som hovedret eller til 8 personer som sideret.

Noter

Opskrift og noter fra Linda, som sammen med sin familie driver Meas Family Homestay, og derudover er ansvarlig for den daglige drift af de to sociale virksomheder Weavers Project og Taeko.

Efter at man fjerner de yderste blade, bliver bananblomsten brun, hvis den kommer i kontakt med luft, ligesom bananer bliver brune. Dog går processen lidt hurtigere for bananblomsten, så det er derfor vigtigt, at man ikke begynder at pille blomsten, før man er klar til at gå igang. Det anbefales også at man fylder en skål med vand og saft fra en lime, og lægger den snittede bananblomst i blød, så man undgår at den skifter farve.

De små bananbabyer, der gemmer sig mellem bladene på den nederste del af blomsten skal fjernes. De kan godt spises, men så skal man fjerne den lille spire inderst, da de ellers har en meget bitter smag.

Mht. citrongræs, så anvender man kun den nederste del. Det er vigtigt at skære citrongræsset i så tynde skiver som muligt, da det ellers kan være svært at tygge.

Jeg plejer at lave salaten med 1-2 grønne tomater, men jeg var løbet tør for tomater da vi optog videoen, så der er ingen tomater i denne opskrift. Hvis du vil have tomater i, så husk at fjerne frøene før du skærer tomaten i små skiver.

Mængderne af ingredienserne er cirka-angivelser. Hvis det er for salt, skal du tilsætte mere lime og sukker og er det for surt eller sødt, skal der måske mere fish sauce i. Dog er det bedst at starte lidt i underkanten med fish saucen, og tilsætte mere undervejs, da det kan være svært at reparere en dressing, der har fået for meget fish sauce.

Opskrift: Cambodiansk Oksekødssalat med Bananblomst

Recipe by Linda – Meas Family Homestay
Course: frokost, salat
Portioner

4

portioner

Denne oksekødssalat er en af mine absolutte favoritter fra det cambodianske køkken, og jeg er helt vild med Lindas version med bananblomst. I denne opskrift bruger vi grillet oksekød, men man kan også lave salaten med råt kød, som “koges” i limejuice og prahok (fermenteret fish paste).

Ingredienser

  • 300 g oksekød

  • 4 lime

  • 1 bananblomst

  • 1 salatløg

  • 2 skoleagurker

  • gulerod

  • 2,4 dl finthakket hvidkål

  • 10-12 grønne bønner

  • 3 thaiauberginer (små ,runde, grønne auberginer)

  • 1 thai chili

  • 2 skalotteløg

  • 5 fed hvidløg

  • 4 stilke citrongræs

  • ½ grøn peber

  • 1 bundt morning glory

  • 1,2 dl culantro/ saw leaf

  • 1 spsk hønsebouillon (pulver)

  • spsk sukker

  • 3 spsk fish sauce

  • 1,2 dl ristede, usaltede jordnødder

Sådan gør du

  • Grill eller steg oksekødet rødt eller medium. Sæt til side.
  • Fyld en skål med vand og saft fra en lime. Dette er til at lægge den udskårne bananblomst i blød i, så den ikke bliver brun.
  • Skær løget i tynde skiver. Fjern kernerne fra agurken og skær den i tynde stænger. Snit guleroden.
  • Snit hvidkålen. Skær de grønne bønner i 4-5cm lange stykker. Skær auberginerne i skiver.
  • Skær chili, skalotteløg og hvidløg i tynde skiver.
  • Fjern bladene på morning gloryen og skær stænglerne igennem på langs. Skær den grønne peber i tynde skiver.
  • Vask culantro/saw leaf og hak det groft.
  • Skær oksekødet i tynde skiver og læg det i en stor skål.
  • Tilsæt chili, hvidløg, skalotteløg og citrongræs. Tilsæt hønsebouillon, sukker, lime og fish sauce og bland det hele godt.
  • Hak eller stød jordnødderne groft. Tilsæt en skefuld af de hakkede jordnødder til skålen med oksekød og urter, og gem resten til at drysse ovenpå salaten inden servering.
  • Tilsæt resten af ingredienserne (gulerod, løg, culantro, bananblomst, morning glory og agurk) og bland det hele sammen.
  • Drys med resten af de hakkede jordnødder. Server med hvide ris.

Opskrift-video

Mitzie Mee Shop

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opskrifter

Mitzie Mee Shop