Brombærmarmelade er nok min yndlingsmarmelade i hele verden. Da jeg var barn, plejede min far at tage min søster og mig med ud for at plukke brombær, og når vi så kom hjem med bærrene til min mor, vankede der pandekager med brombærsyltetøj.
Det er jo brombærsæson lige nu, så forleden besluttede jeg mig for at lave min egen marmelade. Opskriften minder om min mors (og de fleste andre marmeladeopskrifter derude), men jeg har tilsat en vaniljestang og en lille smule rom. Dette giver marmeladen en lidt mere voksen smag, og gør den perfekt som ingrediens eller tilbehør til desserter eller ost. Brombærmarmeladen smager selvfølgelig også fantastisk ovenpå en varm bolle.
I videoen nedenfor anvender jeg syltesukker, som er sukker med tilsat pektin som giver marmeladen en tykkere konsistens. Pektin findes naturligt i de fleste frugter og bær, men det er forskelligt hvor meget de forskellige slags bær indeholder, samt om de indeholder nok til at gøre marmeladen tyk uden at tilsætte ekstra. Det behøver man ikke at bekymre sig om, hvis man anvender syltesukker, men til gengæld skal man passe på, at man ikke koger marmeladen for hårdt. Brombær har et naturligt højt indhold af pektin, men er man i tvivl om man kan klare sig med almindeligt sukker (eller kan man bare godt lide marmelade som er meget geléagtig), så kan man tilsætte 1 spsk citronjuice (indeholder masser af pektin) når marmeladen koges.