Mohinga er en traditionel burmesisk nudelsuppe, og den har status som Myanmars nationalret. Suppen laves normalt med fisk og fish sauce, men denne opskrift er vegetarisk og indeholder ikke fisk.
På markederne i Myanmar kan man købe sig en varm skål mohinga til morgenmad, men mohinga kan nydes når som helst på dagen, og det er også en populær ret at bestille på restauranter. Laver man mohinga derhjemme, er det ofte til frokost eller middag, da retten tager ret lang tid at tilberede.
En af nøgleingredienserne i mohinga er risnudler, som er nudler lavet af rismel og vand. Nudlerne man anvender til mohinga er tynde og runde, og har en lille smule tyggemodstand, der passer godt til suppen.
Opskrift og noter fra kokken Nge Nge, Borderline Tea Garden Restaurant & Cafe i Mae Sot
Gule flækærter: Tørrede gule flækærter er præcis samme slags ærter, som man bruger til at lave den danske klassiker, gule ærter, med.
Bananstængel: Man kan en gang i mellem være heldig at finde bananstængel hos asiatiske supermarkeder, men lykkedes det ikke, har du måske mere held med at finde en frisk bananblomst, som også kan bruges. Andre alternativer er palmehjerter og zucchini, der begge har en konsistens (sprød og uden for meget smag), der minder lidt om bananstængel.
Mushroom sauce: Vi bruger en tyktflydende, vegetarisk svampesauce (Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce fra Thailand) i denne opskrift, men hvis du ikke har svampesauce, kan du bruge sojasauce eller østerssauce (OBS, ikke vegetarisk).
Rismel: Vi bruger rismel til at jævne suppen, men hvis du ikke har rismel hjemme i køkkenet, kan du sagtens bruge majsstivelse eller almindeligt hvedemel i stedet.
Pe Kyaw: I Myanmar serveres mohinga ofte med lange grønne bønner skåret i små stykker, kogte æg, koriander og Pe Kyaw, som er tynde, sprøde burmesiske knækbrød med gule ærter. De kan være svære at finde i Danmark, så næste gang jeg besøger Tea Garden skal jeg prøve at få opskriften fra Nge Nge. Man kan også servere suppen med pitabrød eller naan brød.
Hvis du har Mo Mo & Bo Bo’s Kitchen (kogebogen fra Tea Garden i Mae Sot), vil du nok bemærke, at opskriften her er ret forskellig fra opskriften i bogen, da Nge Nge som er kok hos Tea Garden nu for tiden har udviklet sin egen version.