
Når det gælder is, soft serve og gelato, er New York helt i front. Her finder du alt fra fiskeformede isvafler og mochi-toppings til smagskombinationer, der lyder helt ude i hampen, men som på en eller anden måde fungerer alligevel. Men byen byder også på klassiske isbarer, hvor opskrifterne har været i brug i årtier, og hvor isen stadig laves med gode, enkle råvarer.
Her deler jeg nogle af mine personlige favoritter, når det kommer til is i New York. Det er langt fra en komplet guide, men et solidt udvalg af steder, jeg selv har besøgt og som jeg synes er værd at skrive hjem om:
Taiyaki NYC
Taiyaki er de japanske fiskeformede kager, som traditionelt er fyldt med en creme af søde bønner. Nu til dags kan man dog få alle mulige slags fyld, men jeg tror ikke at jeg har set taiyaki med soft-ice andre steder end hos Taiyaki NYC.
Hvad skal man bestille hos Taiyaki NYC? Der er flere forskellige smagsvarianter hos Taiyaki, og de er alle sammen rigtig gode, så vælg hvad du bedst kan lide, så længe du bestiller din softice i en taiyaki-vaffel:)
Taiyaki NYC, 119 Baxter Street (between Canal St & Hester St), Chinatown, New York
Brooklyn Ice Cream Factory
Med så mange nye, fancy is er det let at glemme de gode gamle. Så selvom der hverken er fiskevafler eller funky navne, så vil jeg stadigvæk gerne slå et slag for Brooklyn Ice Cream Factory. Det er old school is til UG med kryds og slange, og jeg tager gerne turen over Brooklyn Bridge anytime, for en kugle af deres Peaches & Cream.
Brooklyn Ice Cream Factory, 1 Water Street, Brooklyn, New York
Morgenstern’s Finest Ice Cream
Da Ana og jeg var roommates på Lower East Side, plejede vi at tage på den oprindelige Morgenstern’s på Rivington Street (den er nu omdøbt til Morgenstern’s Bananas og fokuserer på vegansk soft-serve) når trangen meldte sig, men det er længe siden, og Morgenstern’s har i mellemtiden ligget under min is-radar, indtil jeg for nylig kom forbi deres butik på Houston Street, og fik øjnene op for Morgenstern’s igen. Er man til gourmet-is kommer man ikke udenom Morgenstern’s, og det er umuligt ikke at blive fristet af menuen, der, ud over alle de klassiske smagsvarianter, også har et godt udvalg af mere kreative smagskombinationer. Hvad med Pickles & Mayo? Eller Salted Egg Yolk Chili Crisp? Hvis du er i tvivl, er den klassiske Peaches & Cream altid et sikkert valg.
Morgenstern’s Finest Ice Cream, 88 W Houston St, New York
Il Laboratorio del Gelato
Den lidt laboratorie-agtige indretning gør det straks klart, at dette ikke er en helt almindelig isbutik, men man skal ikke lade sig skræmme af den lidt kølige decor, for det flinke personale vil hurtigt smelte hjertet hos enhver gelato-entusiast. Il Laboratorio del Gelato, har et enormt udvalg af smagsvarianter (ca. 200), der spænder fra klassiske favoritter som chokolade og pistacie til innovative kreationer som olivenolie og lavendel.
Il Laboratorio del Gelato, 188 Ludlow St, New York, NY 10002
The Original Chinatown Ice Cream Factory
Chinatown Ice Cream Factory ligger i hjertet af Chinatown og den familiedrevne isbutik med dragelogoet virker mere populær end nogensinde. Jeg kan ikke mindes en eneste gang, hvor jeg har kunnet gå direkte ind og bestille, for der er altid en lang kø udenfor. Ejerne finder tit på nye smagsvarianter, men jeg bestiller altid deres lychee ice cream, og den er så god, at jeg end ikke har overvejet at prøve nogle af de andre varianter.
The Original Chinatown Ice Cream Factory, 65 Bayard St, New York, NY 10013
Soft Swerve
Jeg fik øjnene op for Soft Swerve for nogle år siden, hvor deres lilla Ube softice var overalt på Instagram. Jeg troede egentlig bare der var tale om endnu et af de steder, som er over-hypede på Instagram, men efter at have besøgt Soft Swerve igen og igen og igen, kan jeg ærligt sige, at deres softice er mere end blot en flot firkant i dit Instagram feed.
Deres Ube Purple Yam softice er nok den mest kendte, og helt sikkert hvad du skal bestille, men der er også andre smagsvarianter, som fx. Matcha og Black Sesame, og jeg så på deres hjemmeside, at butikken i Kips Bay også sælger Vietnamese Coffee-softice, som jeg er rigtig nysgerrig efter at smage.
Når du har besluttet dig for hvilken slags softice du vil have, er det tid til at vælge toppings. Deres forskellige cornflakes/morgenmadstoppings er lækre og sprøde sammen med softice, men deres mochi toppings kan også anbefales.
Soft Swerve, 85B Allen St, New York, NY 10002
A La Mode
Jeg fandt denne fine lille iscafé ved et tilfælde, da jeg var ude at gå i området, og mens det måske er en smule langsøgt at kalde A La Mode for en skjult perle, for hvor skjult kan man egentlig være i denne del af Manhattan, undrer det mig stadigvæk, at der ikke var en lang kø udenfor butikken, for 1) Den her café er virkelig superfin og 2) Deres is er fantastisk!
Isen på A La Mode er tilberedt uden nødder, æg og sesamfrø, og de har derudover et godt udvalg af is lavet uden mejeriprodukter.
Hvad skal man bestille? Deres Key Lime Pie og Rose (dairy free) var begge to fantastisk gode., og ja, du vil have marshmallows på toppen:)
A La Mode, 360 E 55th St, New York, NY 10022
Anita Gelato
Jeg har (endnu) ikke været forbi selv, men det er en af Steves yndlings isbutikker, og når det kommer til is, så ved han hvad han snakker om.
Anita Gelato kommer oprindeligt fra Tel Aviv, men har filialer flere steder i verden, inklusive et par stykker i New York. Den familieejede gelato-kæde er kendt for deres flotte butikker der føles mere som et lille dessertgalleri end en traditionel isbutik.
Glæd dig til smagsvarianter som hvid chokolade med pistacienødder og mascarpone med blåbær. Der er også et bredt udvalg af vegansk gelato og friske sorbeter, og du kan mikse og matche lige så meget, som din kop eller vaffel kan rumme.
Anita Gelato, 1561 2nd Ave & 379A Greenwich St, New York, NY
Salt & Straw
Hvis du har mod på at sende dine smagsløg på eventyr så er Salt & Straw stedet. Den Portland-baserede isbutikkæde er kendt for deres innovative tilgang til is, der inkluderer uventede smagskombinationer som man slet ikke kan forestille sig vil fungerer men som i de fleste tilfælde overrasker positivt. Personalet er generøse med smagsprøver, så vær ikke bange for at spørge.
Salt & Straw, 1006 Madison Ave, New York, NY 10075
Big Gay Ice Cream
Den her skal med, selvom jeg stadig ikke er helt sikker på, om de officielt er tilbage. Big Gay Ice Cream lukkede deres oprindelige butikker i East Village og West Village, og i lang tid så det ud til, at det var permanent slut for den populære isbutik. Jeg var faktisk ved at slette et tidligere indlæg på bloggen, men så opdagede jeg en ny butik i Tribeca (450 Washington Street), og så vidt jeg kan se, ser det ud til, at de måske er åbnet igen.
Deres Salty Pimp er legendarisk: Vanilje-softice med dulce de leche, havsalt og et dyp i smeltet chokolade. Det er en af mine favorit softice ever, og jeg har for længst mistet overblikket over, hvor mange jeg har spist gennem årene.
Big Gay Ice Cream, 450 Washington St, New York, NY 10013











