Opskrift: Cambodiansk Oksekødsalat med Bananblomst

Denne oksekødssalat er en af mine absolutte favoritter fra det cambodianske køkken, og jeg er helt vild med Lindas version med bananblomst. I denne opskrift bruger vi grillet oksekød, men man kan også lave salaten med råt kød, som “koges” i limejuice og prahok (fermenteret fish paste).

Man får det bedste resultat med en god udskæring som fx. oksefilet eller oksemørbrad, men når det så er sagt, så er det ofte ret sejt oksekød fra billigere udskæringer, der anvendes, når man fx. bestiller retten på restauranterne i Phnom Penh. Vi faldt i snak og glemte kødet, så i videoen har kødet fået lidt for meget. Normalt vil man ikke gennemstege kødet i salaten, men gå efter rødt eller medium-stegt kød.

I Danmark bruger vi jo typisk bouillon i tern, men mange asiatiske supermarkeder har bouillon-pulver. Lykkedes det ikke at finde bouillon i pulverform, kan man også anvende en spiseskefuld kyllinge- eller hønsefond i steder.

Oksekødssalaten serveres typisk som del af et måltid med suppe, ris og eventuelt en curry. Denne opskrift giver en stor skål oksekødssalat, og der er nok til 4 personer som hovedret eller til 8 personer som sideret.

Noter

Opskrift og noter fra Linda, som sammen med sin familie driver Meas Family Homestay, og derudover er ansvarlig for den daglige drift af de to sociale virksomheder Weavers Project og Taeko.

Efter at man fjerner de yderste blade, bliver bananblomsten brun, hvis den kommer i kontakt med luft, ligesom bananer bliver brune. Dog går processen lidt hurtigere for bananblomsten, så det er derfor vigtigt, at man ikke begynder at pille blomsten, før man er klar til at gå igang. Det anbefales også at man fylder en skål med vand og saft fra en lime, og lægger den snittede bananblomst i blød, så man undgår at den skifter farve.

De små bananbabyer, der gemmer sig mellem bladene på den nederste del af blomsten skal fjernes. De kan godt spises, men så skal man fjerne den lille spire inderst, da de ellers har en meget bitter smag.

Mht. citrongræs, så anvender man kun den nederste del. Det er vigtigt at skære citrongræsset i så tynde skiver som muligt, da det ellers kan være svært at tygge.

Jeg plejer at lave salaten med 1-2 grønne tomater, men jeg var løbet tør for tomater da vi optog videoen, så der er ingen tomater i denne opskrift. Hvis du vil have tomater i, så husk at fjerne frøene før du skærer tomaten i små skiver.

Mængderne af ingredienserne er cirka-angivelser. Hvis det er for salt, skal du tilsætte mere lime og sukker og er det for surt eller sødt, skal der måske mere fish sauce i. Dog er det bedst at starte lidt i underkanten med fish saucen, og tilsætte mere undervejs, da det kan være svært at reparere en dressing, der har fået for meget fish sauce.

Opskrift: Cambodiansk Oksekødssalat med Bananblomst

Recipe by Linda – Meas Family Homestay
Course: frokost, salat
Portioner

4

portioner

Denne oksekødssalat er en af mine absolutte favoritter fra det cambodianske køkken, og jeg er helt vild med Lindas version med bananblomst. I denne opskrift bruger vi grillet oksekød, men man kan også lave salaten med råt kød, som “koges” i limejuice og prahok (fermenteret fish paste).

Ingredienser

  • 300 g oksekød

  • 4 lime

  • 1 bananblomst

  • 1 salatløg

  • 2 skoleagurker

  • gulerod

  • 2,4 dl finthakket hvidkål

  • 10-12 grønne bønner

  • 3 thaiauberginer (små ,runde, grønne auberginer)

  • 1 thai chili

  • 2 skalotteløg

  • 5 fed hvidløg

  • 4 stilke citrongræs

  • ½ grøn peber

  • 1 bundt morning glory

  • 1,2 dl culantro/ saw leaf

  • 1 spsk hønsebouillon (pulver)

  • spsk sukker

  • 3 spsk fish sauce

  • 1,2 dl ristede, usaltede jordnødder

Sådan gør du

  • Grill eller steg oksekødet rødt eller medium. Sæt til side.
  • Fyld en skål med vand og saft fra en lime. Dette er til at lægge den udskårne bananblomst i blød i, så den ikke bliver brun.
  • Skær løget i tynde skiver. Fjern kernerne fra agurken og skær den i tynde stænger. Snit guleroden.
  • Snit hvidkålen. Skær de grønne bønner i 4-5cm lange stykker. Skær auberginerne i skiver.
  • Skær chili, skalotteløg og hvidløg i tynde skiver.
  • Fjern bladene på morning gloryen og skær stænglerne igennem på langs. Skær den grønne peber i tynde skiver.
  • Vask culantro/saw leaf og hak det groft.
  • Skær oksekødet i tynde skiver og læg det i en stor skål.
  • Tilsæt chili, hvidløg, skalotteløg og citrongræs. Tilsæt hønsebouillon, sukker, lime og fish sauce og bland det hele godt.
  • Hak eller stød jordnødderne groft. Tilsæt en skefuld af de hakkede jordnødder til skålen med oksekød og urter, og gem resten til at drysse ovenpå salaten inden servering.
  • Tilsæt resten af ingredienserne (gulerod, løg, culantro, bananblomst, morning glory og agurk) og bland det hele sammen.
  • Drys med resten af de hakkede jordnødder. Server med hvide ris.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Træfade med antikt porcelæn

De flotte træfade med antikt porcelæn blev oprindeligt fremstillet, så man havde et flot fad at placere minihåndklæderne fra Weavers Project på. Jeg spurgte (h)A.N.D. i Cambodia om de kunne hjælpe mig med fadene, da de samarbejder med en rigtig dygtig træskærer, der har specialiseret sig i at skabe flotte produkter fra reclaimed wood, som er træ fra gamle huse, der skal rives ned, og fra gamle møbler, der ellers skulle kasseres. De små keramikstykker i dekorationen er antikt porcelæn fra Cambodia og Japan, som ellers skulle have været smidt ud, men som (h)A.N.D. i stedet har fået lov at anvende, og hvert fad er derfor helt unikt både med hensyn til træet og porcelænet.

Vi besluttede os for at lave to slags fade: Et lille fad til at holde fugtige minihåndklæder som gæsterne bliver tilbudt at tørre hænderne i inden måltidet, og som derefter bliver stående på bordet, samt et større fad, hvor man kan have en stabel af minihåndklæder stående ved siden af håndvasken på badeværelset, så ens gæster altid har et frisk og rent håndklæde at tørre hænderne i. Fadene er ikke godkendt til fødevarer, men de store fade kan man fx også bruge til barbergrej eller til at have små fyrfadslys stående på, og de små fade er rigtig flotte som sæbeholdere.

Læs mere om minihåndklæderne her >>

Læs hvordan du folder minihåndklæderne her >>






Shop minihåndklæder & Træfade

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Minihåndklæder, små varme klude

De fleste kender nok de små stofklude, man bliver tilbudt at tørre hænderne med på japanske restauranter, eller hvis man er heldig at flyve på business class, og nogle gange ser man dem også stablet på et fad ved siden af håndvasken på toiletterne på mere upscale restauranter og hoteller.

Jeg har altid syntes at det ser rigtigt flot ud med den slags minihåndklæder, og i løbet af foråret begyndte jeg at lege med idéen om at designe minihåndklæder og tilhørende fade til brug derhjemme.

Minihåndklæderne er designet i samarbejde med Linda fra Weavers i Takeo i Cambodia. De er håndvævet i groft hvidt bomuldsgarn, og har et lækkert rustikt look, som jeg synes passer rigtig godt til træfadene. Ligesom viskestykkerne, har jeg besluttet mig for at sælge minihåndklæderne enkeltvis, så man selv kan mixe og matche som man har lyst. De store fade er designet, så 10 sammenrullede minihåndklæder lige får plads, mens man samtidig kan se porcelænsindfatningen i siden.  

Vil du tilbyde dine gæster et varmt og fugtigt minihåndklæde inden middagen, skal du bruge ca. ½-3/4 kop kogende vand til 4 minihåndklæder. Vandet hældes over minihåndklæderne, når de er rullet sammen. De er bedst, når de lige akkurat er gennemfugtede uden at være sjaskede og håndteres lettest med en køkkentang, efter at de er overhældt med vand. Man plejer at lade de små fade med de anvendte minihåndklæder stå på bordet under måltidet.

Læs hvordan du folder minihåndklæderne her >>

Læs mere om træfadene her >>

 






Shop minihåndklæder & Træfade

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Karen Græskar Curry - Vegansk version

I Karen-staten i Myanmar er der masser af græskar, og det er meget almindeligt at folk dyrker græskar i køkkenhaverne. Græskarrene anvendes i mange traditionelle Karen-retter, som fx. denne lækre curry.

Opskrift fra Mo Mo & Bo Bos kogebog, Borderline Tea Garden Restaurant & Cafe i Mae Sot.

Noter fra Tea Gardens kok Nge Nge:

Denne opskrift er vegansk, men i den originale version af retten tilsætter man typisk en lille smule fish paste. Det giver en rigtig god smag, men man skal i så fald huske at der skal lidt mindre salt i.

Angående græskar, så kan man anvende Kabocha squash, butternut squash eller buttercup pumpkin. Man kan også bruge andre slags græskar, så længe de er af den mindre slags, beregnet til madlavning. De store græskar, som man bruger til Halloween-dekorationer, er ofte for vandede i smagen og har desuden kød med seje tråde.

Man skal bruge et græskar, som er mellem-modent, og man kan checke med en negl og sikre sig, at græskarret er modent, men ikke overmodent. Der skal være en lille smule modstand, lidt som når man trykker på et cykeldæk.

Græskarret skal være gult eller orange indeni, uden alt for mange kerner.

Opskrift: Karen Græskar Curry – Vegansk version

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: curry, middag
Portioner

4

portioner

I Karen-staten i Myanmar er der masser af græskar, og det er meget almindeligt at folk dyrker græskar i køkkenhaverne. Græskarrene anvendes i mange traditionelle Karen-retter, som fx. denne lækre curry.

Ingredienser

  • 1 kg græskar

  • 2 små rødløg

  • 2 fed hvidløg

  • tsk sukker

  • 1 tsk salt

  • 1 knivspids gurkemeje

  • 2 tsk paprika

  • 3 stilke citrongræs

  • 1,2 dl olie

  • 9,5 dl vand

  • ½ tsk sort peber

  • 2 stilke frisk basilikum (honey basil eller lime basil)

Sådan gør du

  • Fjern eventuelle kerner og skrællen, og skær græskarret i store tern
  • Slå med en morter eller en kødhammer (eller måske en kagerulle?) på citrongræsstilkene for at få smagen ordentligt frem. Slå en knude på hver stilk.
  • Anvend siden på en bredbladet kniv til at mase hvidløget. Hak derefter løg og hvidløg fint, eller stød det med en morter.
  • Put græskar, citrongræs, løg og hvidløg i en stor gryde. Tilsæt vand, olie, paprika, gurkemeje, sukker og salt. Bring det hele i kog.
  • Lad det simre indtil græskarret er blødt. Man kan tjekke undervej med en gaffel. Når curryen er ved at være klar vil små dråber af olie også komme op til overfladen. Det tager ca. 15 minutter.
  • Fjern curryen fra varmen og drys med peber og basilikum.
  • Serveres med hvide ris eller lyst brød.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Tinas Ørredsalat, opskrift

Mangler du inspiration til hvad du skal lave til frokost? Denne ørredsalat er perfekt til rugbrødsmadderne eller sammen med et stykke godt knækbrød. Man kan også sagtens servere salaten pænt anrettet som forret, eller som en af retterne på det store kolde bord til påske, pinse eller jul.

Opskrift og noter fra Tina – Hungry Bird Eats: Jeg har altid græsk yoghurt i køleskabet, og jeg anvender yoghurt, så vidt det er muligt, i stedet for creme fraiche og mayonnaise, da jeg synes at yoghurten giver en bedre smag og konsistens. Denne opskrift er nok til 4 personer som snack, eller til 2 personer som frokost serveret med brød.

Opskrift: Tinas Ørredsalat

Recipe by Tina – Hungry Bird Eats
Course: frokost, salaterCuisine: Nordisk, Danmark
Portioner

4

portioner

Denne ørredsalat er perfekt til rugbrødsmadderne eller sammen med et godt knækbrød, som en lækker, hurtig frokost, eller som snack i løbet af dagen.

Ingredienser

  • 1,2 dl mayonnaise

  • 1,2 dl græsk yoghurt

  • Lidt salt og peber

  • 2 spsk hakket rødløg

  • 1 stilk bladselleri i tern

  • 225 g varmrøget ørred

  • 1 spsk hakket dild

  • 1 spsk kapers

  • saft fra en halv citron

Sådan gør du

  • Bland græsk yoghurt og mayonnaise i en skål. Smag til med salt og peber.
  • Tilsæt hakket rødløg og bladselleri.
  • Pluk fisken i små stykker og tilsæt den til resten af blandingen.
  • Tilsæt dild og kapers.
  • Pres citronen over salaten og rør rundt.
  • Server med godt rugbrød eller knækbrød.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
The Grandma's Kampot Sauce - Opskrifter fra Cambodia

De gange jeg har været inviteret over til frokost eller middag hos Kanary, har denne sauce altid været på bordet. Kanarys mor, The Grandma, laver en ny forsyning hver uge, så de aldrig løber tør, og jeg har længe gerne ville spørge hende om opskriften. Så pludselig en dag sagde hun at nu skulle det være. Nu ville hun lave Kampot sauce, og var jeg klar med kameraet? Det kan I tro!

Kampot-saucen er fyldt med smag og virkelig lækker sammen med kylling eller fisk og skaldyr. Kanarys far er fra Kampotprovinsen, og det er ham som har lært The Grandma at lave saucen, som er meget populær i den del af Cambodia. Opskriften indeholder MSG som jo er lidt af en kontroversiel ingrediens herhjemme, men som stadigvæk bruges flittigt i mange asiatiske køkkener. Det kan dog udelades uden at opskriften lider nogen større nød.

Man kan finde palmesukker i de fleste asiatiske supermarkeder, men har du ikke lige noget ved hånden, kan du tilsætte lidt ekstra hvidt sukker i stedet.

OBS: Alle mængder i opskriften er cirka-mængder og The Grandma anbefaler, at man smager sig frem. Er saucen fx. for salt, så tilsæt mere lime og sukker.

Saucen kan holde sig ca. en uge. Vil man have en mildere sauce kan man tilsætte lidt kogt vand, men tilsætter man vand, holder saucen ikke så længe.

Opskrift: The Grandma’s Kampot Sauce

Recipe by The Grandma – Kanarys mor
Course: Saucer og Dip
Portioner

1

lille skål

De gange jeg har været inviteret over til frokost eller middag hos Kanary, har denne sauce altid været på bordet. Kanarys mor, The Grandma, laver en ny forsyning hver uge, så de aldrig løber tør, og jeg har længe gerne ville spørge hende om opskriften. Så pludselig en dag sagde hun at nu skulle det være. Nu ville hun lave Kampot sauce, og var jeg klar med kameraet? Det kan I tro!

Ingredienser

  • 6 fed hvidløg

  • 1 stærk chili (dem fra Thailand, som man finder i de fleste supermarkeder, er bedst)

  • 1 tsk MSG

  • 1 spsk hvidt sukker

  • 2 lime

  • 1 spsk palmesukker

Sådan gør du

  • Mal og stød hvidløg og chili godt sammen med MSG og sukker i en morter. Alle ingredienser skal være splattet helt ud og forvandlet til en ensartet masse.
  • Skær evt. limefrugterne ud i både, så det er lettere at få alt saften ud. Fjern kernerne. Pres limefrugterne og hæld limejuicen over hvidløgs – og chilimassen.
  • Vent i 5 minutter før du tilsætter fiskesauce og palmesukker. Dette vil gøre, at saucen ikke lugter så meget af hvidløg.
  • Tilsæt fiskesauce og palmesukker og rør det hele godt sammen.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr