
Skolekjeks er en rigtig Flekkefjord-specialitet. Mange udenfor byen har aldrig hørt om dem, men i Flekkefjord er de næsten umulige at komme udenom. De store, lyse kager har været en del af byens bagetradition i generationer, og man finder dem hos de fleste af byens bagerier.
Dejen er enkel og gammeldags: hvedemel, sukker, smør, kulturmelk (norsk surmælksprodukt) eller kefir og hjortetakssalt. Resultatet er flade runde kager med en mild, let sød smag. Det er ikke nogen prangende kage, men netop det enkle er måske hemmeligheden bag populariteten.
Der er forskellige måder at spise skolekjeks på. Nogle spiser dem med smør og ost, næsten som en sød, flad bolle, mens andre spiser dem, som de er. Selv foretrækker jeg dem uden noget, eller med et ganske tyndt lag smør og helst sammen med en kop kaffe.
Navnet kunne antyde at de tidligere blev sendt med i skoletasken, men jeg har ikke kunnet få verificeret den del af historien. I dag er de mere et hyggeligt indslag til kaffen, men stadig en kage, som mange flekkefjæringer (ja, det hedder indbyggerne i Flekkefjord) har et nært og nostalgisk forhold til.
Jeg blev aldrig fuldstændig forelsket i skolekjeks under min tid i Flekkefjord, men jeg lærte at sætte pris på dem. Der er noget fint ved det enkle og noget særligt ved lokale specialiteter der har overlevet gennem flere generationer. Helt sikkert noget du skal prøve, hvis du besøger Flekkefjord.
De skolekjeks jeg har med på billederne i dette indlæg er fra Tollboden Bakeri (lidt mørkere i farevn) og Presterud (de lysere skolekjeks).



