Glædelig jul fra Sverige!

Glædelig jul! Jeg fejrer jul i Dubai, men det er lidt svært at komme i julestemning hernede i solen, så jeg har spurgt min veninde AC om hun ikke kan fortælle lidt om hvordan hun fejrer jul i Sverige:

Juleaften i Sverige starter kl. 15.00 hvor hele familien ser Anders Ands juleshow og drikker gløgg og spiser peberkager. I Sverige kan vi godt lide peberkager med blåskimmelost, og man kan endda få speciel blåskimmelost på tube beregnet specielt til peberkager. 

Efter Anders And er der en pause på nogle timer, hvor man laver det sidste af julemiddagen, inden man sætter sig til bords omkring kl. 18. Nogle familier går i kirke juleaften, men jeg tror ikke det er så almindeligt længere.

I Sverige består julemiddagen af flere forskellige retter (som julefrokost i Danmark). Det er forskelligt, hvad der er på julebordet, men typisk finder man lutfisk (tørret fisk som opblødes i vand inden servering),  grønkål, rødkål, sild, laks, æg og rejer, prinskorv (cocktailpølser), rødbedesalat, Janssons frestelse (en ret med kartofler og fisk), kogte kartofler og det vigtigste af alt: Juleskinke. Juleskinken er smurt med en blanding af sennep, rasp og æg, og den skal være stor og saftig. Til maden drikker vi juleøl, julesnaps og julmust (en særlig julesodavand). Til dessert spiser vi Ris a la Malta (en svensk form for risalamande) som serveres med en frugtsauce. I modsætning til i Danmark, har vi ingen mandler i og derfor heller ingen mandelgave.

Efter middagen danser nogle om juletræet, men det gør vi ikke i min familie og jeg tror faktisk ikke jeg kender nogle, som gør. Måske kommer julemanden forbi, men uanset hvad, så er det nu tid til at åbne julegaver. 

Glædelig jul!


Min svenske veninde AC i Norge

Min svenske veninde AC i Norge

Min veninde AC er fra Sverige, og jeg mødte hende da vi begge to studerede i Goteborg. Hun er en af de veninder jeg har rejst allermest med i årenes løb, og vi har rigtig mange gode minder fra blandt andet Hong Kong, Bangkok, Los Angeles og Las Vegas. AC boede i Oslo i mange år, men hun er for nylig flyttet til Farsund sammen med sin kæreste som er fra Norge.


Seneste indlæg

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Mitzie Mee Blog

Mitzie Mee Shop