Opskrift: Lussekatter – Svenske safranbrød

Opskrift: Lussekatter - Svenske safranbrød

Så er jeg endelig ved at komme i julestemning, og en væsentligt bidragende faktor har været de lussekatter jeg bagte forleden. Lussekatter er svenske safranboller, som man spiser op til jul i Sverige. Nogle snyder og putter gurkemeje i lussekatterne i stedet for safran. Det giver også en flot gul farve, men man går glip af den lækre safransmag som jo er det, der gør lussekatterne så gode. Noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved lussekatterne er, at de ikke er så søde, som julebag ellers er, og så smager de bare rigtig godt, serveret varme, direkte fra ovnen.

Jeg boede i Sverige i 6 år, og når jeg bager lussekatter, bringer det skønne minder tilbage fra min studietid, og julehygge på den svenske måde (lussekatter smager fantastisk med Blossa Glögg). Selvom man ikke har nogle svenske juleminder at svælge i, så kan det alligevel varmt anbefales at integrere de gule svenske boller i dit julebagsrepertoire.

Som de fleste andre i Sverige putter jeg altid lidt Kesella (kvark fra Arla) i mine Lussekatter, da det i mange år har været logik for husmødre, at Kesella gør lussekatterne mere saftige. I år har der dog været heftig debat i Sverige om hvorvidt det rent faktisk er tilfældet, eller om der blot er tale om en myte, baseret på et velgennemført PR-trick fra Arlas side. At dømme efter diverse ekspertudtalelser, virker det mest som om, det er det sidste, der er tilfældet, men når man som jeg altid har bagt lussekatter med Kesella, så skal der altså mere til end et par vise kagemænd, for at rokke ved min tro på Kesellas mirakelegenskaber når det gælder lussekatter. Det er jo næsten det samme, som at fortælle et barn at julemanden ikke findes!

Opskrift: Lussekatter – Svenske safranbrød

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: bagværkCuisine: Sverige
Portioner

20

lussekatter

Lussekatter er svenske safranbrød, som man typisk bager op til jul. De smager bedst lige fra ovnen, men hvis man pakker dem godt ind, holder de sig friske i flere dage.

Ingredienser

  • 3 dl mælk

  • 100 g smør

  • 150 g kvark

  • 25 g gær

  • 0,5 g safran

  • ½ tsk salt

  • 1 dl sukker

  • 1 æg

  • 13 dl hvedemel

  • Æg til pensling

  • Rosiner til dekoration

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mælken og varm blandingen op til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i blandingen og tag gryden af varmen.
  • Hvis du bruger friske safrantråde (anbefalet) så skal du huske at safranen skal males i en morter først, så smagen og farven rigtig kommer ud. Har du ikke en morter kan du også bruge bagsiden af en spiseske sammen med et skærebræt.
  • Tilsæt salt, sukker og safran.
  • Hæld blandingen over i en skål og rør kvarken i. Pisk ægget let med en gaffel og rør det i blandingen.
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Dejen skal være ret lind, og det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at anvende det hele.
  • Ælt dejen et kvarters tid til den er jævn og smidig. Stil den derefter til hævning i 1 time.
  • Ælt dejen godt igennem igen.
  • Tag en portion dej på størrelse med en lille bolle og rul den til en ca. 20cm lang pølse. Form pølsen til et ”S” med ekstra krusedulle på enderne, lidt som en minisnegl i hver ende (se billederne nedenfor). Man kan presse lussekatten lidt flad, så den ikke bliver så høj. Fortsæt sådan til dejen er brugt.
  • Lad lussekatterne hæve på bagepladen i 20 minutter.
  • Pensel lussekatterne med æg og dekorer med rosiner. Man kan også putte rosiner i selve dejen, hvis man kan lide det.
  • Bag lussekatterne i ca. 10 minutter ved 200 grader i varmluft ovn (almindelig ovn 225 grader). Bagetiden er afhængig af størrelsen. Hvis man har lavet store lussekatter (større end en almindelig dansk bolle), så skal de have lidt længere tid.

Mitzie Mee Shop

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opskrifter

Mitzie Mee Shop