
April var og hilste på i Norge i weekenden og vi havde nogle rigtig hyggelige dage sammen med godt vejr og masser af god mad. Fredag aften spiste vi på Broken, som er en ny fiskerestaurant i Stavanger. Den åbnede i november 2024 og ligger på Langgata, lige ved Pedersgata, hvor mange af byens mest spændende restauranter holder til.
Bag Broken står Alan Kaye, som både ejer og driver stedet. Han er født i England og har arbejdet på restauranter i blandt andet Barcelona, Australien og Danmark, inden han slog sig ned i Norge. Broken er en lille restaurant med plads til omkring 25 gæster, og med åbent køkken er oplevelsen både personlig og nærværende. Den aften vi var der, var det kun Alan i køkkenet og en enkelt tjener i restauranten. Vi valgte deres 4-retters menu til 1250 NOK, som startede med små kræmmerhuse, paprikachips og friskbagt surdejsbrød med smør. Derefter fulgte:
Frisk kammusling ceviche, serveret med fermenteret tomat-“kaviar” og løvstikke-sne. Frisk, sprød og syrlig på den helt rigtige måde.
Flamberet kingfishtatar, serveret med saltbagt gulbede, syltede blommer, reduceret cabernet sauvignon-eddike og jordskokpuré. En intens ret, hvor der skete en hel masse, og overraskende hvor godt ingredienserne gik i spænd.
Til hovedret fik vi Pocheret helleflynder, serveret med barigoule-sauce, glaseret jordskok og fermenterede kantareller. Fisken var perfekt tilberedt, præcis på den fine grænse mellem rå og færdig, – jeg tror aldrig jeg har fået så lækker en helleflynder før.
Desserten var en Pistacie-soufflé serveret med kokos og mørk chokoladeganache. Den var så god, at vi begge skrabede skålens kanter for at få det hele med.
April kaldte måltidet en smagseksplosion, og jeg er enig. Dette er moderne, norsk køkken, når det er som allerbedst. Broken er stadig ny og restauranten har bevidst fokus på ikke at blive for store, da man værdsætter den afslappede og intime atmosfære der kommer med en lille restaurant. Med det niveau Broken leverer er det dog svært at forestille sig, at det forbliver en skjult perle ret længe endnu. Enten må de på sigt udvide, eller også bliver det en af de restauranter, som er fuldbookede flere måneder i forvejen. Hvis du er i Stavanger, vil jeg derfor varmt anbefale at prøve Broken, mens det stadig er muligt at få bord.
Broken, Langgata 9, 4013 Stavanger





