Fair Fashion, Ketut Riyanti, tailor in Ubud

Ketut Riyanti er en kvindelig skrædder i Ubud. Hun designer selv det tøj hun syer, og hendes unikke designs og gode håndværk er noget, man lægger mærke til med det samme, man træder ind i hendes lille skrædderbutik.

Ketut kommer fra en lille landsby i Klungkung-provinsen ca. 35 km fra Ubud, og hun prøver at komme hjem et par dage hver måned. Ellers bruger hun det meste af sin tid på sin skrædderforretning, der gik igennem en hård periode under Covid, hvor der ikke var nogle turister. Ketut havde gennem 22 år en skrædderbutik på en af de travleste gader i Ubud, men under pandemien blev hun nødt til at opsige lejemålet, og flytte til et mindre lokale lidt længere væk fra centrum.

Ubud har rigtig mange yogaturister, og Ketut har gennem årene specialiseret sig i lounge wear og tøj med afslappet pasform, som er behageligt at have på.

En af Ketuts bestsellers er hendes version af yoga/haremsbukser. Ketut havde bemærket, at mange af yogaturisterne havde de her bløde og behagelige bomuldsbukser på, når de gik forbi hendes butik på vej til yoga-studiet. En dag besluttede Ketut sig for at designe sine egen version af bukserne, ved at kombinere drop-crotch-stilen med håndvævet ikat-stof, som hun køber fra væverne i hendes hjemby øst for Ubud.

Resultatet blev nogle virkelig unikke bukser (der findes kun ganske få eksemplarer af hver mønster/farve-kombination), der er så behagelige, at man bare vil have dem på hele tiden. Perfekte til meditation og afslapning derhjemme, men også flotte med en tank top og flats, eller hvorfor ikke style dem med høje hæle for et chict, boho-style festlook.

Ketut designer også rigtig meget flot tøj i upcycled silke, som hun køber på det lokale marked, hvor stof, der er tilovers fra Indonesiens tekstilindustri, bliver solgt til lokale skræddere og tøjdesignere. Ketut besøger ofte markedet og bruger meget tid på at finde den flotteste silke i mønstre og farver, som passer hendes stil. Hun har designet en rigtig flot morgenkåe i silke, der er syet, så den også kan bruges som slå-om-kjole, og silkestoffet, som bliver tilovers fra udskæringen, anvender Ketut til at lave flotte scrunchies og hårbånd.

Shop Ketut Riyanti

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Derfor har du brug for en notesbog

Selvom jeg bruger min MacBook rigtig meget, så er en god, gammeldags notesbog stadig et essentielt værktøj for mig, med hensyn til at få organiseret mine tanker og hurtigt notere nye ideer ned, som senere kan omsættes til mere formaliserede, digitale dokumenter.

For mig fungerer det nemlig bedst at skrive på min iPhone eller min MacBook, når jeg allerede ved, hvad jeg skal skrive. Jeg tænker derimod med min kuglepen, så for mig er notesbøger helt uundværlige, når de der halvbagte, vage ideer skal bringes til live.

Når jeg er ude at rejse, har jeg også altid en notesbog med. Så kan jeg sætte mig ned på en hyggelig cafe, og skrive mine tanker og indtryk uforstyrret ned, uden de pling og notifikationer, der dukker op i samme øjeblik, jeg åbner mobilen.

Jeg har også en notesbog på mit natbord, hvis jeg skulle have brug for at skrive noget ned i nattens løb. Jeg er meget disciplineret, når det kommer til søvn, og efter sengetid bliver mobilen lagt væk. Jeg har normalt ikke problemer med at falde i søvn, men de få gange det sker, er det ofte, fordi nogle tanker kværner i mit hoved. Jeg har fundet ud af, at jeg gennem at skrive det, der optager mig ned i notesbogen, kan tømme hovedet og fokusere på at falde i søvn i stedet.

En notesbog er et fantastisk værktøj, der virkelig hjælper mig med at få orden på tanker og idéer. Derudover hjælper de små skriverier mig med at tracke mine fremskridt og blive mere bevidst om mine mål. Hvis du ikke allerede har en notesbog, kan jeg varmt anbefale at få anskaffet en. Hvis du gør det til en vane at bruge den regelmæssigt, tror jeg hurtigt du vil kunne se den forskel en notesbog kan gøre i dit liv.

Shop notesbøger

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Cambodia Opskrift: Sprødstegt fisk med ingefær og fermenterede sojabønner (Trey Chien Chuon)

Sprødstegt fisk med ingefær og fermenterede sojabønner (Trey Chien Chuon) er en traditionel ret fra Cambodia. De fermenterede sojabønner giver en aromatisk, salt smag, som passer rigtig godt sammen med det kick, den friske ingefær giver. Du burde kunne finde de fleste af ingredienserne i dit lokale supermarked, men de fermenterede sojabønner og evt. også tempura mel, skal du muligvis forbi et asiatisk supermarked for at få fat i.

Fisken som Linda anvender i denne opskrift, er en hvid ferskvandsfisk, der skæres i små stykker og steges, indtil stykkerne er sprøde og gyldne. Retten serveres normalt som en del af et måltid, sammen med en suppe som fx. Ngam Ngov (suppe med saltsyltet lime), ris og en sauce med hvidløg og chili.

Opskrift og noter: Linda Meas, Meas Family Homestay

Linda Meas driver Meas Family Homestay, samt de sociale virksomheder Weavers Project og Taeko i Takeo, Cambodia.

Ingefær: Hvis du ikke har et juliennejern, kan du skære ingefæren i små strimler med en almindelig køkkenkniv.

Fisk: I videoen tilbereder Linda en lokalt fanget ferskvandsfisk, men du kan anvende de fleste slags hvidfisk. Hvis du bruger en mindre fisk, kan den steges hel, men er der tale om en større fisk som den i videoen, skal den skæres i mindre stykker. Linda panerer fisken i en lille smule tempuramel, men det skal være meget lidt og skal helst ikke kunne smages. Melet tilsættes kun for at undgå, at fisken ikke klistrer fast til panden og for at sikre, at fiskestykkerne ikke smuldrer og går i stykker.

Fermenterede sojabønner: Det skulle gå at finde fermenterede sojabønner i asiatiske supermarkeder eller online. Linda bruger mærket “UFC Salted Soybean” i videoen. Hvis sojabønnerne er i en flaske med meget salt lage, kan du skylle sojabønnerne inden du tilsætter dem, da smagen ellers kan blive for salt.

Cambodia Opskrift: Sprødstegt fisk med ingefær og fermenterede sojabønner (Trey Chien Chuon)

Recipe by Linda Meas
Course: frokost, middagCuisine: Cambodia
Portioner

4

portioner

Sprødstegt fisk med ingefær og fermenterede sojabønner (Trey Chien Chuon) er en traditionel ret fra Cambodia. De fermenterede sojabønner giver en aromatisk, salt smag, som passer rigtig godt sammen med det kick, den friske ingefær giver.

Ingredienser

  • dl ingefær i tynde strimler

  • 450 g fisk

  • 2 spsk tempuramel

  • 3-5 dl olie til stegning

  • 4 fed hvidløg

  • 1 flaske (850g) fermenterede sojabønner

  • ¼- ½ spsk sukker

  • 1 dl vand

  • 2-3 forårsløg

Sådan gør du

  • Steg ingefæren i rigeligt med olie indtil den er sprød og gylden. Sæt til side til senere.
  • Skær fisken i mindre stykker og vend strimlerne i et tyndt lag tempuramel.
  • Steg fisken i rigeligt med olie indtil stykkerne er sprøde og gyldne. Du kan anvende samme olie til stegning, som du anvendte til at stege ingefæren i.
  • Mas hvidløget og hak det fint. Hak forårsløget.
  • Hæld sojabønnerne over i en si, og lad lagen dryppe af. Hvis du anvender saltede sojabønner, skal sojabønnerne skylles inden du tilsætter dem, for ellers bliver retten for salt.
  • Hæld en spiseskefuld olie på en stegepande, og steg hvidløget indtil det er let gyldent.
  • Tilsæt sojabønnerne og steg under omrøring i et par minutter. Smag efter. Hvis sojabønnerne er meget salte, kan du tilsætte lidt sukker for at balancere smagen.
  • Tilsæt vand og steg ved høj varme i et lille minut.
  • Lige før servering tilsætter du ingefær, forårsløg og fisk. Serveres med hvide ris.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Mohinga - Vegetarisk Version

Mohinga er en traditionel burmesisk nudelsuppe, og den har status som Myanmars nationalret. Suppen laves normalt med fisk og fish sauce, men denne opskrift er vegetarisk og indeholder ikke fisk.

På markederne i Myanmar kan man købe sig en varm skål mohinga til morgenmad, men mohinga kan nydes når som helst på dagen, og det er også en populær ret at bestille på restauranter. Laver man mohinga derhjemme, er det ofte til frokost eller middag, da retten tager ret lang tid at tilberede.

En af nøgleingredienserne i mohinga er risnudler, som er nudler lavet af rismel og vand. Nudlerne man anvender til mohinga er tynde og runde, og har en lille smule tyggemodstand, der passer godt til suppen.

Opskrift og noter fra kokken Nge Nge, Borderline Tea Garden Restaurant & Cafe i Mae Sot

Gule flækærter: Tørrede gule flækærter er præcis samme slags ærter, som man bruger til at lave den danske klassiker, gule ærter, med.

Bananstængel: Man kan en gang i mellem være heldig at finde bananstængel hos asiatiske supermarkeder, men lykkedes det ikke, har du måske mere held med at finde en frisk bananblomst, som også kan bruges. Andre alternativer er palmehjerter og zucchini, der begge har en konsistens (sprød og uden for meget smag), der minder lidt om bananstængel.

Mushroom sauce: Vi bruger en tyktflydende, vegetarisk svampesauce (Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce fra Thailand) i denne opskrift, men hvis du ikke har svampesauce, kan du bruge sojasauce eller østerssauce (OBS, ikke vegetarisk).

Rismel: Vi bruger rismel til at jævne suppen, men hvis du ikke har rismel hjemme i køkkenet, kan du sagtens bruge majsstivelse eller almindeligt hvedemel i stedet.

Pe Kyaw: I Myanmar serveres mohinga ofte med lange grønne bønner skåret i små stykker, kogte æg, koriander og Pe Kyaw, som er tynde, sprøde burmesiske knækbrød med gule ærter. De kan være svære at finde i Danmark, så næste gang jeg besøger Tea Garden skal jeg prøve at få opskriften fra Nge Nge. Man kan også servere suppen med pitabrød eller naan brød.

Hvis du har Mo Mo & Bo Bo’s Kitchen (kogebogen fra Tea Garden i Mae Sot), vil du nok bemærke, at opskriften her er ret forskellig fra opskriften i bogen, da Nge Nge som er kok hos Tea Garden nu for tiden har udviklet sin egen version.

Du kan købe Mo Mo & Bo Bo’s Kitchen – A Burmese cookbook with notes on culture and cuisine (engelsk) her >>

Opskrift: Mohinga – Vegetarisk version med bananstængel

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: suppe, Frokost, AftensmadCuisine: Myanmar
Portioner

4

portioner

På markederne i Myanmar kan man købe sig en varm skål mohinga til morgenmad, men mohinga kan nydes når som helst på dagen, og det er også en populær ret at bestille på restauranter. Laver man mohinga derhjemme, er det ofte til frokost eller middag, da retten tager ret lang tid at tilberede.

Ingredienser

  • 2,4 dl tørrede gule flækærter

  • 225 g risnudler (risvermicelli, tynde, runde risnudler). Ca. 1 liter kogte nudler.

  • 16½ dl vand

  • 100 g bananstængel

  • 2 stilke citrongræs

  • Et lille stykke ingefær (ca. 2,5 cm)

  • 3 fed hvidløg

  • 2 små skalotteløg (til suppebasen)

  • 2 tsk paprika

  • ¼ tsk gurkemeje

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk sukker

  • 1,2 dl olie

  • 1 spsk mushroom sauce

  • 4 spsk rismel + vand til at blande med

  • 5 små skalotteløg (til suppen)

  • Til pynt
  • 4-6 lange grønne bønner

  • 1 lille bundt frisk koriander

  • 2 hårdkogte æg

  • Pe Kyaw (Burmesiske kiks med gule ærter)

  • 1 lime

Sådan gør du

  • Læg de tørrede flækærter i blød i rigeligt med vand over natten.
  • Hæld vandet fra ærterne. Hæld 16½ dl rent vand i en gryde og kog flækærterne indtil de begynder at blive bløde (ca. 30 min.).
  • Mens flækærterne koger, kan du koge risnudlerne. Følg anvisningen på pakken.
  • Hæld vand og en lille smule salt i en mellemstor skål. Pil det ydre lag af bananstænglen og skær stænglen i tynde skiver. Man skal ikke anvende den inderste del af stænglen, da den smager meget bittert. Læg skiverne i skålen med vand med det samme, for ellers skifter bananstænglen farve og bliver helt sort og ret uappetitlig at se på.
  • Suppebase:
  • Skær citrongræsset i tynde skiver. Man bruger kun den nederste, lysegrønne del af stilken.
  • Skær ingefæren i små stykker.
  • Knus hvidløget. Du kan anvende bladet af en kokkekniv til at mase hvert fed.
  • Skær skalotteløgene til suppebasen i skiver.
  • Mal hvidløg, citrongræs, ingefær og skalotteløg til en grov pasta i en morter.
  • Tilsæt paprika, gurkemeje, salt, sukker og olie til pastaen.
  • Hæld blandingen over i en stegepande. Varm op og lad det syde i nogle minutter. Tilsæt mushroom sauce.
  • Suppe:
  • Når ærterne er er ved at være kogt igennem tilsætter du bananstængel og suppebase til gryden med ærter. Bring det hele i kog igen, og lad det simre i nogle minutter.
  • Bland rismel med lidt vand til en jævning i en lille skål.
  • Hæld jævningen i suppen mens du rører rundt.
  • Skær skalotteløgene i halve eller kvarte og kom dem i suppen.
  • Hak de lange grønne bønner i små stykker.
  • Skær æggene i mindre stykker.
  • Når suppen er færdigkogt (god, tyktflydende konsistens, ærter bløde men med en lille smule bid i) tilsætter du det meste af de hårdkogte æg (gem lidt æg til at pynte med).
  • Fordel risnudlerne i 4 skåle og hæld suppen over nudlerne.
  • Pynt med resten af ægget, koriander, bønner, limeskiver og pe kyaw (eller pitabrød eller naan brød).

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Hvordan passer du bedst på dine silketørklæder?

Silketørklæder hører til blandt de mere sarte accessories, men med ordentlig pleje og omsorg kan de holde sig flotte år efter år. Derudover er silketørklæder en af de få ting, der aldrig går af mode, så hvis du passer godt på dine tørklæder, kan de være en del af din garderobe igennem hele dit liv. Her er nogle tips til hvordan du bedst passer på dine silketørklæder:

Hvordan rengør man et silketørklæde?

Silke er en relativt sart naturfiber, og det fine stof kan let blive beskadiget af skrappe kemikalier og vaskemidler. Den bedste måde at rengøre dit silketørklæde er at vaske det i hånden i koldt vand med et mildt vaskemiddel specielt beregnet til silke. Nogle avancerede vaskemaskiner har også programmer, der er specielt designet til at passe på silke og andre sarte materialer. Personligt ville jeg ikke tøve med at bruge et godt silke/uld-program, men det afhænger selvfølgelig af, hvor meget tillid du har til din vaskemaskine. Undgå at anvende blegemiddel eller skyllemidler, da de kan svække eller beskadige silkefibrene. Når du vasker silke, skal du også være opmærksom på, at farverne kan løbe eller falme, især hvis tørklædet er farvet med plantefarver. Man kan lægge et color catcher-ark i maskinen til at “fange” overskydende farve i vaskevandet, men det bedste råd for at holde farverne pæne er at vaske tørklæde så sjældent som muligt. Du kan også få renset dit tørklæde på renseri, og husk i så fald at informere renseriet om, at tørklædet er lavet af silke.

Vælger du at vaske dit silketørklæde derhjemme, så husk at du aldrig må tørre tørklædet i tørretumbleren, da varmen kan beskadige silkefibrene og få dem til at krympe. Læg i stedet tørklædet fladt på et rent håndklæde og rul det forsigtigt sammen for at fjerne overskydende vand. Læg derefter tørklædet fladt til tørre på et andet, tørt håndklæde et sted hvor tørklædet ikke er udsat for direkte sollys.

Kan man stryge et silketørklæde?

Du kan godt stryge dit silketørklæde på lav varme, men anvend en presseklud for at beskytte silkefibrene. Stryg aldrig direkte på silken, da det kan brænde eller beskadige stoffet. Jeg foretrækker normalt at bruge en steamer til at friske mine silketørklæder op, da det slider mindre på stoffet. Dampen glatter stoffet ud og fjerner lugt uden at silken udsættes for ekstrem, direkte varme, så længe man sørger for at holde steameren i passende afstand til stoffet.

Hvordan skal man opbevare et silketørklæde?

Når det ikke er i brug, skal du opbevare dit silketørklæde et køligt, tørt sted væk fra direkte sollys. Undgå at hænge tørklædet op, da det kan strække silkefibrene. Fold i stedet forsigtigt tørklædet og opbevar det i en flad, polstret stofpose eller æske så det holder sig pænt og glat, og er godt beskyttet mod sollys, som kan få farverne til at falme.

Shop flotte fair fashion silketørklæder i min shop >>

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Restauranter i Ubud, hvor skal man spise

Noget af det allerbedste ved Ubud er al den lækre mad man finder hos byens restauranter. Selvom Ubud ikke er en særlig stor by, er udbuddet af spisesteder enormt, og der er noget for enhver smag, lige fra små, familiedrevne Warungs, til fancy restauranter med loungemusik og international gourmetmad. Man kan spise rigtigt billigt i Ubud, og en skål bakso (suppe med kødboller og nudler) koster næsten ingenting. De fleste dyrere steder i byen er stadigvæk væsentligt billigere end de fleste finere restauranter derhjemme, så der er mulighed for at få sig nogle rigtig gode madoplevelser uden at sprænge budgettet. Her er nogle af de restauranter, som jeg virkelig godt kan lide i Ubud:

Warung Bali Bu Ade

$

Lille Nasi Campur Bali restaurant/gadekøkken drevet af mama Bu Made i over 20 år. Hvis man vil prøve autentisk Nasi Bali (Bali-versionen af Nasi Campur) med ris toppet med forskelligt tilbehør, så er Warung Bali Bu Ade et af de allerbedste steder. Man kan vælge mellem Nasi Bali med kød eller vegetarisk, hvor mama Bu made blander en tallerken til dig til en fast pris. Vil man selv blande koster det ekstra alt afhængigt af, hvad man vælger. Majskagerne (perkedel jagung), tofuen og den friterede tempeh er et must, og kan du lide stærk mad, så prøv en smule af den hjemmelavede sambal. Har du mod på at prøve at lave dine egne perkedel jagung, så har jeg Bu Mades opskrift her >>

Warung Bali Bu Ade, F7Q9+FFR, Jl. Sukma Kesuma, Peliatan, Kecamatan Ubud

Sayuri Healing Food

$$

Sayuri Healing Food er et af de mest populære steder for vegansk raw food i Ubud. Der er tit live-musik om aftenen, og er man der ikke nogenlunde tidligt på aftenen, kan man godt glemme at få bord. Jeg er helt vild med deres Dragon Roll som er lavet med røget papaya “laks” og smager helt vildt godt, men ellers er deres bowls populære. Jeg kan også anbefale deres koldpressede juice og hjemmelavede kombucha, som smager sundt og godt. Ud over live musik, er der forskellige events og kurser i løbet af måneden, og Sayuri har en meget aktiv og loyal fanskare som ser til, at der altid sker noget i og omkring restauranten.

Sayuri Healing Food, Jl. Sukma Kesuma No.2, Peliatan, Kecamatan Ubud

You & Mie

$

Hyggelig nudelrestaurant/gadekøkken med hjemmelavede nudler og dumplings til billige penge. Nudler og suppe laves frisk hver dag, og jeg har flere gange oplevet, at restauranten er blevet nødt til at lukke sent på eftermiddagen eller tidligt på aftenen, da de var løbet tør for nudler eller suppe. Vil man være sikker på ikke at gå forgæves, kan det derfor anbefales at komme forbi ved frokosttid. Jeg har prøvet de fleste af deres nudelretter, og de er virkelig gode, og så er deres dumplings i sesamsauce fantastiske.

You & Mie, Br. Tebesaya, Jl. Sukma Kesuma No.16, Peliatan, Kecamatan Ubud

Tán Huā

$$

Hyggelig lille kinesisk restaurant med retter fra hele asien. Tán Huā er særlig kendt for Crispy Pork Belly, som serveres med 3 forskellige slags spicy sauce. Pork Belly i Asien er den ret fede del af grisens mave, og rigtig meget af smagen sidder i fedtet, så det skal man ikke skære bort. Husk at gemme appetit til dessert, for deres sticky rice med jackfruit og kokosis er du simpelthen nødt til at prøve.

Tán Huā, Jl. Sukma Kesuma, Tebesaya, Kecamatan Ubud

Nusantara

$$$$

Nusantara er søsterrestaurant til Locavore, som er en fine dining-restaurant kendt for at servere noget af det bedste (og dyreste) Ubud har at tilbyde på madfronten. Nusantara er mere casual og prislejet er ikke højere end at de fleste kan være med ( IDR425,000++ for deres tastingmenu, november 2022), så jeg kan virkelig anbefale at spise frokost eller middag hos Nusantara, hvis man gerne vil prøve fantastisk lækker mad fra hele Indonesien

Nusantara by Locavore, Jl. Dewisita No.09C, Ubud, Kecamatan Ubud

Garden Kafe

$$$

Garden Kafe er caféen på Yoga Barn, som er det store samlingspunkt i Ubud for yoga-fans fra hele verden. Caféen serverer lækker, sund mad, og selvom der også er kød i form a kylling på menuen, så er fokus på det plantebaserede. Jeg er jo helt vild med deres Cacao Smoothie Bowls, men deres dumplings med shitake og jackfruit er også ret fantastisk.

Læs mere om Yoga Barn her >>

Garden Kafe at Yoga Barn, F7M8+PVG, Jl. Sukma Kesuma, Peliatan, Kecamatan Ubud

Tulen

$$$

Tulen er en skøn restaurant lidt udenfor byen. Menuen er en blanding af lokale specialiteter og internationale fusioner, og der er et godt udvalg af vegetariske retter. Maden er god, og så sidder man i stilheden helt ude ved rismarkerne, hvilket er det, der gør en middag på Tulen til noget helt specielt.

Tulen, Jl. Sri Wedari, Ubud, Junjungan, Kabupaten Gianyar

L’Osteria Pizza e Cucina

$$$

Virkelig god pizza og pasta, der smager, som pizza og pasta gør i Italien. Der er altid godt fyldt i restauranten, og der er ofte kø udenfor til aftensmadstid, så gider man ikke vente på at få bord, kan det stærkt anbefales at bestille bord i forvejen. Alt jeg har smagt fra menuen har været enormt lækkert og L’Osteria er nok den allerbedste italienske restaurant i Ubud.

L’Osteria Pizza e Cucina, Jl. Monkey Forest No.8, Ubud, Kecamatan Ubud

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr