Hvad skal man spise på sicilien?

Jeg overdriver ikke, når jeg siger at Sicilien er et sandt paradis for madelskere, for øen bugner af frisk frugt og grønt, og i havet rundt om øen er der fisk og skaldyr af højeste kvalitet. Vi havde lejet en bil da vi var der, så vi var rundt på øen og så en masse ting, men der hvor Sicilien for alvor skiller sig ud er på madfronten. Det er et af de steder, som du bør besøge, bare for madens skyld.

Her er nogle af alle de lækre ting jeg spiste, da jeg var på Sicilien:

Blæksprutte

Blæksprutte er en populær og velsmagende delikatesse på Sicilien, hvor blæksprutten typisk koges eller grilles og serveres med olivenolie og citron.

Jeg fik en virkelig god blæksprutte på en lille restaurant på markedet i Palermo. Den var helt perfekt tilberedt og kødet var mørt og lækkert. Desværre var servicen ikke for god, men det kan vi snakke om en anden dag.

Cannoli

Cannoli er sprøde, rørformede kagerør lavet af sød, friteret dej fyldt med en blanding af ricottaost, sukker og vanilje. Cannoli skal helst spises frisklavet for at bevare deres sprødhed, og rørene fyldes normalt lige inden servering for at undgå, at skallerne bliver bløde.

De bedste cannoli jeg smagte på Sicilien er dem I kan se på billedet. De er fra et lille lokalt bageri i Giardini Naxos, og vi måtte vente 10 minutter på at det frisklavede fyld blev sprøjtet i rørene (hele ventetiden værd).

Gelato

Sammenlignet med traditionel is, har italiensk gelato typisk en lavere fedtprocent og en mere cremet konsistens, som jeg er helt vild med, så I kan nok regne ud, at der blev spist masser af gelato, da jeg var på Sicilien.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma er en klassisk siciliansk pastaret med en sauce med friske tomater og aubergine. Det lyder umiddelbart som en lidt kedelig ret, men de gode, friske råvarer gør Pasta alla Norma til en sand smagseksplosion.

Arancini

Arancini er friterede boller med ris og smeltet ost. De har en sprød skorpe og serveres rygende varme som street food, snack eller forret. Man finder arancini i forskellige størrelser og med forskelligt fyld, og de smager skønt, men er også ret mættende, så pas på med at bestille for mange, hvis du også har tænkt dig at prøve andre retter.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Paris: La Maison du Mochi

Da AC og jeg var i Paris, så jeg at der var der en lille cafe, La Maison du Mochi, i nærheden af vores hotel. Jeg elsker mochi, så den café ville jeg gerne kigge nærmere på. Hver gang vi kom forbi, var caféen dog lukket, så det var først, da jeg tog tilbage til Paris med min søster et års tid senere, at jeg endelig fik besøgt La Maison du Mochi.

La Maison du Mochi er en supersød lille café, der har specialiseret sig i traditionelle japanske daifuku mochi. Butikken blev grundlagt i 2016 af Mathilda Motte, som fik øjnene op for mochi under en rejse til Japan. Efter at være vendt tilbage til Frankrig begyndte hun at eksperimentere med forskellige mochi-opskrifter og åbnede Maison du Mochi Paris for at dele sin passion for denne udsøgte, japanske dessert med resten af Paris.

Daifuku mochi er lavet af bankede glutinous rice. De har en blød, sej konsistens og serveres ofte med sødt fyld, såsom red bean paste. Mochi har en lang historie bag sig, og det antages at de første mochi blev lavet i Kina, hvorfra de lækre små hapsere spredte sig til Japan. I Japan spises mochi ofte ved særlige lejligheder, som fx. til nytår.

Mange asiatiske dagligvarebutikker sælger færdiglavet mochi, og de har normalt en meget lang holdbarhed. På La Maison du Mochi laves der friske mochi hver dag, og man indser hurtigt, at de spiller i en helt anden liga.

Der var mange forskellige smagsvarianter at vælge imellem, men vi havde allerede spist frokost, så jeg nøjedes med at bestille tre mochi: Mango, Rose og Sakura Luna, som var en særlig variant den måned vi var der, og som var tilberedt med mandel-, kokos- og kirsebærblomster. De mochi vi fik på La Maison du Mochi var fantastisk bløde og lækre med den perfekte kombination af sødt og sejt. De var virkelig lækre, og helt sikkert på niveau med, eller endda bedre, end mange af de mochi, jeg har smagt i Japan. Og den flotte drik i koppen ved siden af? Det er en Sakura Matcha latte 🙂

La Maison du Mochi, 39 Rue du Cherche-Midi, 75006 Paris

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift på kammerjunkere til koldskål

Ingen sommer uden koldskål, og ingen koldskål uden kammerjunkere. Har man først smagt hjemmebagte kammerjunkere, er det svært at gå tilbage til dem, man køber i butikkerne, for hjemmebagte kammerjunkere smager bare bedre.

Specielt de senere år har jeg set flere nye og fancy kammerjunkere, der ikke er skåret over og har alle mulige mærkelige former og smag. Denne opskrift er dog på gammeldags dobbeltbagte, overskårne kammerjunkere, for det er sådan kammerjunkere ser ud hjemme hos mig, og det tager altså ikke lang tid lige at tage kammerjunkerne ud af ovnen og skære dem over, inden man bager dem færdigt.

I finder opskriften på koldskål her >>

Noter

Laver man koldskål med citronsaft, kan man med fordel også dryppe lidt citronsaft i kammerjunkerne.

Man kan også tilsætte hakkede mandler, og spise kammerjunkerne som småkager til kaffen (smager lidt som italienske biscotti).

Det er vigtigt at bruge koldt smør direkte fra køleskabet, da varmt smør kan gøre dejen meget lind og svær at arbejde med.

Opskrift på kammerjunkere til koldskål

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Dessert, bagning
Antal

64-72

kammerjunkere

Ingredienser

  • 100 g smør

  • 60 g sukker

  • 2 tsk vaniljesukker

  • 1 æg

  • 200 g hvedemel

  • 1 tsk bagepulver

  • ¾ dl mælk

Sådan gør du

  • Tænd for ovnen og forvarm til 200ºC mens du gør dejen klar.
  • I en skål rører/hakker man smør, sukker og vaniljesukker sammen til en ensartet blanding.
  • Tilsæt ægget og bland det godt med smørblandingen.
  • Si bagepulveret i melet i en anden skål.
  • Tilsæt mælk, mel og bagepulver til smørblandingen og saml dejen med hænderne. Dejen vil være lidt lind og klistret, så undgå at ælte den for meget. Det er nok bare at sørge for, at ingredienserne er godt blandet.
  • Del dejen i fire lige store portioner og form hver portion til en rulle.
  • Skær hver rulle ud i 8-10 stykker og rul hvert stykke til små kugler.
  • Placer kammerjunker-kuglerne på en bageplade med bagepapir, og sørg for, at der er god plads mellem kuglerne, da de vil hæve og flyde lidt ud under bagningen.
  • Bag kammerjunkerne ved 200º i den forvarmede ovn i ca. 7-8 minutter, eller indtil de er let gyldenbrune.
  • Tag kammerjunkerne ud af ovnen og skær dem forsigtigt over på midten (horisontalt).
  • Læg kammerjunkerne tilbage på bagepladen med den overskårne side opad og bag dem igen i 15-20 minutter ved 150ºC. Dette trin tørrer kammerjunkerne og sikrer, at de bliver sprøde og lettere at smuldre.
  • Lad kammerjunkerne køle helt af på en bagerist og opbevar dem derefter i en kagedåse for at holde dem friske og sprøde.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Guf, Danish Ice Cream Topping

Istiden er over os, og der er ikke meget der slår en gammeldags isvaffel med guf. Guf er nemt at lave, og så smager det jo fantastisk sammen med is.

Noter

Vil man have guf med smag, kan man tilsætte lidt jordbærsyltetøj eller friske bær. Jeg har også prøvet at tilsætte noget af det franske frugtsirup man kan lave saft af, og det fungerer også fint. Vil man have helt pink guf lige som det man får i iskiosken, kan man tilsætte rødbedesaft eller et par dråber frugtfarve.

Jeg har lavet guf så mange gange at jeg mente det sad på rygraden, men min første portion guf denne sommer mindede mere om dalgonaskum, for jeg glemte at tilsætte vand til min sukkerlage. Det smagte lidt af brændte mandler, og var faktisk rigtig godt sammen med is af den mere voksne slags, som fx. nougatis eller is med kaffesmag og nødder.  

Opskrift på hjemmelavet guf til din isvaffel

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Dessert, Is
Portioner

1

skål

Vil man have guf med smag, kan man tilsætte lidt jordbærsyltetøj eller friske bær. Jeg har også prøvet at tilsætte noget af det franske frugtsirup man kan lave saft af, og det fungerer også fint. Vil man have helt pink guf lige som det man får i iskiosken, kan man tilsætte rødbedesaft eller et par dråber frugtfarve.

Ingredienser

  • 60 g pasteuriserede æggehvider (4 spsk)

  • 1 dl sukker

  • ½ dl vand

  • 2 spsk agavesirup

  • Valgfrit: En af følgende: 5 hindbær/3 moste jordbær/1 spsk kirsebærsirup/1spsk jordbærsyltetøj

Sådan gør du

  • Varm sukker, vand og sirup op i en lille gryde indtil sukkeret er helt opløst og man har en gennemsigtig lage.
  • Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkerlagen i en tynd stråle. Fortsæt med at piske (det kan godt tage lang tid) indtil massen er blevet til flot, blankt guf.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Giovannas Lækre Kyllingesalat

Det var kærlighed ved første bid, da jeg smagte Giovannas kyllingesalat, og jeg kunne simpelthen ikke stoppe med at spise den! Giovanna er fra Brasilien, og opskriften på kyllingesalaten har hun fået fra sin mor. Kyllingesalaten er lidt anderledes end den slags kyllingesalat, vi normalt spiser i Danmark, og konsistensen minder mere om dansk tunsalat. Kyllingesalaten er lækker ovenpå rugbrød eller knækbrød, eller som fyld i en sandwich, men den kan også serveres med friske grøntsager, som en dip.

Noter:

Brasiliansk Creme de leite er en slags tyk piskefløde. Hvis du kan finde en dåse Creme de leite i dit supermarked eller i en brasiliansk specialbutik ville det være super, men du kan også bruge creme fraiche med højt fedtindhold, eller piskefløde i stedet. Hvis du bruger creme fraiche, kan du evt. blande et par spiseskefulde almindelig fløde i for at få en mere tyndtflydende konsistens.

OBS! Opskriften giver en meget stor portion kyllingesalat, perfekt for et sammenskudsgilde, eller en buffet. Skal du kun lave kyllingesalat til 2-4 personer, kan du nøjes med ¼ portion.

Du finder Giovanna på Instagram @_valverdegiih

Opskrift: Giovannas Lækre Kyllingesalat

Recipe by Giovanna
Course: Småretter
Portioner

1

stor skål

Kyllingesalaten er lidt anderledes end den slags kyllingesalat, vi normalt spiser i Danmark, og konsistensen minder mere om dansk tunsalat. Kyllingesalaten er lækker ovenpå rugbrød eller knækbrød, eller som fyld i en sandwich, men den kan også serveres med friske grøntsager, som en dip. Opskriften giver en meget stor portion kyllingesalat, perfekt for et sammenskudsgilde, eller en buffet. Skal du kun lave kyllingesalat til 2-4 personer, kan du nøjes med ¼ portion.

Ingredienser

  • 1 kg kyllingekød (ca. en stor, hel kylling)

  • 400 g mayonnaise

  • 300 g Creme de leite (1 dåse)

  • 150 g grønne oliven uden sten

  • 150 g pickles/saltsyltede grøntsager (agurk, gulerod, knoldselleri)

  • 2 spsk ketchup

  • 2 spsk sennep

  • 2 spsk Worcestershire sauce

  • Salt og Oregano efter smag

Sådan gør du

  • Kog kyllingen og lad den køle af. Pil derefter kyllingekødet i småstykker med en gaffel eller dine hænder. Der skal ikke være nogle store stykker tilbage.
  • Hak pickles og grønne oliven fint med en kniv eller en foodprocessor.
  • Bland mayonnaise, Creme de leite, ketchup, sennep og Worcestershire sauce i en stor skål. Rør rundt indtil alle ingredienserne er godt blandet.
  • Smag dressingen til med salt og oregano.
  • Tilsæt kylling, hakkede oliven og pickles i skålen med dressingen. Bland det hele godt.
  • Smag til med krydderier og tilsæt mere ketchup, sennep og Worcestershire sauce, hvis det behøves.
  • Dæk skålen til eller hæld kyllingesalaten over i en lufttæt beholder, og sæt den i køleskabet i mindst 1 time. Serveres kold.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Lemon Curd Opskrift

Da jeg besøgte Sicilien med mine forældre fandt jeg de flotteste, store citroner på markedet i Palermo, så de skulle selvfølgelig med hjem i kufferten, og blev senere brugt til at lave denne skønne, gule lemon curd.

Lemon Curd er mega-let at lave, og så smager det kæmpegodt på ristet brød eller nybagte boller. Man kan også bruge sin hjemmelavede lemon curd som fyld i kager, og blander man et par skefulde i en portion vaniljeis har man en lækker, hurtig dessert. Forleden lavede jeg små hapsere med lemon curd og ricotta på gourmetknækbrød, og det blev også rigtig godt.

Lemon curd holder sig fint i 7-10 dage i køleskabet, men smager så godt, at det sikkert er spist længe inden.

Opskrift: Lemon Curd

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

1

lille glas

Lemon Curd er mega-let at lave, og så smager det kæmpegodt på ristet brød eller nybagte boller. Man kan også bruge sin hjemmelavede lemon curd som fyld i kager, og blander man et par skefulde i en portion vaniljeis har man en lækker, hurtig dessert.

Ingredienser

  • 1 spsk fintrevet citronskal (ca. 1 citron)

  • 4 æggeblommer

  • 1 dl citronsaft (ca. 1-2 citroner)

  • 1 dl sukker

  • 85 g smør

Sådan gør du

  • Pisk æggeblommerne i en gryde. Tilsæt citronsaft, citronskal og sukker. Pisk det hele sammen, indtil alle ingredienserne er godt blandet.
  • Varm blandingen op ved medium varme under omrøring indtil sukkeret er fuldstændigt opløst.
  • Fortsæt med at røre indtil blandingen bliver mere tyktflydende, hvilket typisk sker ca. 5-10 minutter. Skru derefter ned for varmen, og fortsæt med at røre rundt indtil blandingen har en konsistens, der minder om bearnaisesauce.
  • Sluk for kogepladen og tag gryden fra varmen. Tilsæt smør lidt ad gangen mens du rører rundt.
  • Hæld lemon curden over i et syltetøjsglas eller en lille skål.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr