Opskrift: Syltede rødbeder

Syltede rødbeder er en fantastisk følgesvend til mange danske klassikere. Jeg foretrækker dem på min leverpostejsmad, mens nogle mennesker, som fx. min mor, spiser syltede rødbeder sammen med næsten alt. Uanset om de serveres som tilbehør, topping eller som en del af en salat, er de syltede rødbeder rigtig flotte på tallerkenen.

Noter

Min mor dyrker rødbeder i sin have, men rødbeder fra grønthandleren fungerer lige så godt. Denne opskrift er min mormors gamle opskrift og giver ca. 3 mellemstore store glas fra 2,5-3 kg rødbeder. Det lyder som meget, men tro mig; du vil blive overrasket over, hvor hurtigt de forsvinder. Hvis køleskabsplads er et problem, kan du altid starte med at lave lave en halv portion.

I videon nedenfor har min mor steriliseret glassene med kogende varmt vand samt anvendt Atamon som konserveringsmiddel for at forlænge holdbarheden.

Opskrift: Syltede rødbeder

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Tilbehør
Portioner

3

glas

Syltede rødbeder er en fantastisk følgesvend til mange danske klassikere. Jeg foretrækker dem på min leverpostejsmad, mens nogle mennesker, som fx. min mor, spiser syltede rødbeder sammen med næsten alt. Uanset om de serveres som tilbehør, topping eller som en del af en salat, er de syltede rødbeder rigtig flotte på tallerkenen.

Ingredienser

  • 2 tsk salt

  • 3 kg rødbeder

  • 1 liter eddike

  • ½ kop vand (til syltelage)

  • 700 g sukker

  • 15 hele nelliker

  • 5 hele peberkorn

Sådan gør du

  • Skyl rødbederne og skær toppen og bunden af. Placer dem i en stor gryde. Hæld vand over, så rødbederne er dækket.
  • Tilsæt salt og kog rødbederne i 1 time og 15 minutter eller indtil de er møre, når man prikker i dem med en gaffel. Mens rødbederne koger, kan du forberede syltelagen.
  • Syltelage: I en anden stor gryde blander du vand, eddike, sukker, nelliker og peberkorn. Bring blandingen i kog over medium varme og rør, indtil sukkeret er helt opløst.
  • Steriliser 3 mellemstore glas til de syltede rødbeder. Anvend den metode, du foretrækker. Min mor plejer at skylle indersiden af glassene i kogende vand og derefter hælde lidt Atamon i hvert glas og hvirvle rundt så indersiden er dækket før resten hældes ud eller over i næste glas.
  • Nu tilbage til rødbederne: Når de er færdigkogt tages de op af gryden og får lov til at køle af indtil de er kolde nok til at du ikke brænder fingrene når skrællen skal af.
  • Smut rødbederne ud af skrællen, det er superlet, når de først er kogte. Skær derefter rødbederne i 1cm tykke skiver eller den tykkelse du foretrækker.
  • Hæld rødbedeskiverne over i glassene. Hæld den varme syltelage over rødbederne i glassene og sørg for, at rødbederne er helt dækket af væsken. Der skal være lidt luft øverst i glassene.
  • Lad glassene køle af til stuetemperatur, før du sætter dem i køleskabet. De syltede rødbeder smager bedst, når de har fået lov at trække 2-3 uger og er de steriliseret og konserveret rigtigt kan de holde sig i ca. 1 år.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Jerrell's Betr Brgr - Veganske burgere midt om natten

Jeg spottede Jerrell’s Betr Burgr, da jeg var på vej hjem fra en sen aften i byen. Alle ved, at sulten er størst der i timerne efter midnat, så jeg besluttede mig for at kigge indenfor i den lille veganske burgerbar, der indretningsmæssigt lignede en god dansk grillbar.

Plantebaserede burgere kan godt være en blandet fornøjelse, og man har jo ikke lyst til at chance, så sent om natten, men da jeg så, at Jerrell’s burgere er lavet med Impossible Meat var jeg rolig. Impossible Meat er jo helt suveræne, indenfor kategorien af plantebaseret kød, og jeg har endnu ikke fundet noget andet mærke, der når dem til sokkeholderne.

Menuen er ikke særlig stor, og jeg tror ikke der er mere end 3 burgere at vælge imellem, men man behøver heller ikke så meget at vælge mellem, så længe det er godt.

Jeg bestilte en Lil’ Betr, som er den mindste burger hos Jerrell’s men som stadig har en fornuftig størrelse efter danske standarder, med en enkel bøf og vegansk ost. Der er nogle få stole og borde udenfor Jerrell’s, men jeg tog min burger med mig hjem for senere konsumption i sengen.

Det var en virkelig god burger. Ikke bare god som i “god for en vegansk burger”, men virkelig god som i “god på den universelle kød/kødfri burger skala”. Den var saftig og sådan lidt snasket, som en burger helst skal være efter min smag. Jeg havde også bestilt Crispy Waffle Fries, og de var også rigtig gode og stadigvæk sprøde, da de blev pakket ud. Fedt med veganske steder, der laver mad, der smager så godt, at man slet ikke tænker over, at det ikke er rigtig kød.

Jerell’s Betr Burgr, 117 6th Ave, New York, NY 10013

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Brunch på Clinton Street Baking Co. - Pandekager, bacon og warm maple butter

Sidste måned var Oluva og jeg i New York på samme tid, så vi aftalte, at vi da selvfølgelig skulle mødes til brunch. Oluva og jeg har kendt hinanden i over 20 år, lige siden vi begge to startede som spritnye stewardesser ved Maersk Air. Oluva er stadigvæk stewardesse, og flyver rundt i hele verden, og denne gang landede hun i New York.

Valget faldt på Clinton St. Baking Co. som er en gammel favorit fra dengang Ana og jeg var roommates på Lower East Side. Dengang var brunch altid lig med Clinton Street, men jeg har ikke været forbi siden pandemien, så det føltes næsten lidt nostalgisk at være tilbage igen.

Nu til det vigtige: Maden. Clinton St. Baking Co. er kendt for deres fantastiske Southern Food og jeg er en total sucker for deres blueberry pancakes som serveres med warm maple butter og smager fantastisk. Jeg plejer at bestille bacon ved siden af til at dyppe med og ja, det er supergodt! Oluva havde aldrig smagt Chicken& Waffles før, så det var det hun endte med at bestille, og det er også noget Clinton Street gør ganske godt. Ellers er er deres Eggs Benedict med laks også et hit, og noget, der helt klart kan anbefales, for både Hollandaise og laks er altid helt i top.

Lige et pro-tip: Book et bord, ellers ender du med at vente i en evighed. Oluva og jeg var der på en random onsdag, og vi ventede i 30-minutter på et bord. Føltes som 30 timer, da vi begge to var ved at dø af sult..

Clinton Street Baking Co., 4 Clinton St, Lower East Side, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Janie's Life-changing Cookies

Jeg havde lagt mærke til denne her lille søde café i West Village ved navn Janie’s Life-changing Baked Goods, og jeg var blevet nysgerrig efter at finde ud af, hvad de her Pie Crust Cookies, som de reklamerede for i vinduet, mon var for noget.

Jeg spurgte den unge kvinde bag disken hvad man mon skulle bestille, hvis man ikke havde prøvet pie crust cookies før, og hun sagde, at hendes personlige favorit var den med æblefyld, så sådan en prøvede jeg. Jeg købte også en S’mores cookie, som lå og lokkede, og da det var rigtig varmt den dag, blev det også til et glas hibiscus-is-te at skylle det hele ned med.

Pie-crust cookien var helt sikkert bedst. Den var ikke for sød, og både smag og konsistens var en helt unik kombination af det bedste fra pies og cookies. S’mores-cookien var mere traditionel, og den var lidt for meget til den søde side for min smag.

Jeg var nysgerrig efter at vide, hvad der mon var så life-changing ved Janie’s bagværk, så jeg spurgte min ven Google, og det viste sig, at der faktisk var en rigtig god historie bag.

Janie, som er grundlæggeren af Janie’s Life-changing Baked Goods, havde nemlig en periode tidligere i sit liv med både hjemløshed og misbrug, men hendes passion for bagning blev en vej tilbage til livet for hende. Med en billig håndmixer som sit eneste værktøj begyndte hun at bage for venner og familie. Hendes bagværk blev et hit, og hun oplevede en form for stolthed, som hun aldrig før havde følt.

Drevet af denne succes og opmuntring fra nære venner, lancerede Janie officielt sin virksomhed. Hendes specialitet, Pie Crust Cookie, er blevet omtalt som “Den næste Cronut” og er tit at finde på listerne over de bedste cookies i New York.

Det mest imponerende er dog, at Janie aldrig har glemt, hvor hun kommer fra. Hun tilbyder jobmuligheder til andre, der har brug for en ny start, og bruger sin tid og sine evner til at give tilbage til samfundet, blandt andet ved at undervise unge mennesker fra svære kår i bagning. Janie’s er derfor meget mere end pie crust cookies, det er et sted, der virkelig forandrer livet for mange.

Senere samme dag fortalte jeg Tina, at jeg havde været forbi Janie’s Life-changing Baked Goods, og det viste sig, at Tina også er stor fan af Janie’s pie crust cookies, som hun har bestilt flere gange online. 🙂

Janie’s Life-changing Baked Goods, 82 Christopher St (Between 7th Ave and Bleecker St), West Village, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Bagt Camembert med Appelsinmarmelade

Bagt camembert er perfekt til en hyggeaften med veninderne. Den varme smeltede ost kan styles på mange forskellige måder og passer godt med de fleste slags marmelade. Man kan servere den bagte camembert alene, men den tager sig også rigtig godt ud på et ostebord, sammen med lidt nødder, tørret frugt og oliven.

Noter

Prøv at se, om du kan få fat i en af den slags camembert-oste, der kommer i en lille træ-æske, som du kan bage den i. Hvis din camembert er uden æske, kan du bage den i et lille ildfast fad eller pakke den ind i bagepapir og bage den på en bageplade.

På billederne har jeg anvendt en savory appelsinmarmelade, og hvis du kan få fat i en appelsinmarmelade, som er mere salt og krydret end sød (ved ikke hvordan man bedst oversætter savory til dansk), er det super, men ellers kan du evt. drysse med lidt god salt for at nedtone det søde.

Du kan også lave den bagte camembert med honing eller knuste hvidløgsfed samt friske urter og nødder.

Servér med kiks eller gourmetknækbrød til at dyppe i den smeltede ost.

Opskrift: Bagt Camembert med Appelsinmarmelade og Krydderurter

Recipe by 2 Hungry Birds – Tina og Sanne
Course: Dessert, Opskrifter, Ost
Portioner

4

portioner

Bagt camembert er perfekt til en hyggeaften med veninderne, men den tager sig også rigtig godt ud på et ostebord, sammen med lidt nødder, tørret frugt og oliven.

Ingredienser

  • 1 camembert (i træ-æske)

  • 1 spsk olivenolie

  • 2 spsk appelsinmarmelade

  • Friske krydderurter (forslag: timian, oregano eller rosmarin)

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 180ºC
  • Hvis camemberten er i en træ-æske, tages osten op af æsken og eventuel plastik eller papiremballage fjernes. Derefter lægges osten tilbage i æsken igen. Hvis din camembert ikke kommer i en æske, kan du bage den i et lille ovnfast fad eller indpakket i bagepapir.
  • Skær med en kniv på kryds og tværs på oversiden af osten så aromaen fra krydderurterne rigtig kan trænge ned.
  • Dryp olivenolie over den snittede overflade og drys med krydderurterne.
  • Placér osten på en bageplade med bagepapir (for at beskytte mod ost der smelter og løber over), og bag den i 15-20 minutter eller indtil osten er smeltet indeni og har et let gyldent strejf.
  • Fordel appelsinmarmeladen jævnt på overfladen og servér med det samme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Dragon fruit med græsk yoghurt og granola

Er du træt af den samme gamle morgenmadsrutine? Her er lidt inspiration til en ny og lækker måde at starte dagen på. Dragon fruit, græsk yoghurt og granola, så bliver det ikke meget bedre! Opskriften har kun tre ingredienser men kan varieres ud i det uendelige.

Noter

Denne opskrift er fra 2hungrybirds.com som er en opskriftblog på engelsk, som jeg driver sammen med min veninde Tina. 

Skal det være mere sødt? Dryp lidt honning over yoghurten. Mere frugt? Tilføj bær, mango eller frisk kokosnød. Du kan også lave opskriften med vaniljeis eller kokosis i stedet for græsk yoghurt, og vips har du en superflot sommerdessert.

Opskrift: Dragon fruit med græsk yoghurt og granola

Recipe by 2 Hungry Birds – Sanne og Tina
Course: Dessert, Opskrifter
Servings

4

servings

Dragon fruit, græsk yoghurt og granola, så bliver det ikke meget bedre! Opskriften har kun tre ingredienser men kan varieres ud i det uendelige.

Ingredienser

  • 1 dragon fruit

  • 10 spsk græsk yoghurt

  • 4 spsk granola

  • Evt. lidt frisk mynte at pynte med

Sådan gør du

  • Skyl dragon fruiten under rindende vand og skær den i to halve.
  • Brug en melonudhuler eller en lille ske til at lave små, runde dragon fruit-kugler af det hvide frugtkød. Sæt kuglerne til side. Skrab resten af skallen ren for hvidt frugtkød.
  • Læg 3 spiseskefulde græsk yoghurt i hver dragon fruit skal.
  • Fordel dragon-fruit-kuglerne ovenpå yoghurten.
  • Top med 2 spsk yoghurt og drys med granola.
  • Pynt med friske mynteblade og servér med det samme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr