Opskrift på veganske semlor – Svenske fastelavnsboller

Vegan Swedish Semlor Recipe

Den svenske fastelavnsbolle, semlan, er en hvedebolle fyldt med flødeskum og en marcipanagtig masse. Sammenlignet med de danske fastelavnsboller, som jo findes i alverdens versioner, kan semlorna godt virke lidt kedelige, men de smager rigtig godt, specielt når man bager dem selv, og kan putte lige så meget mandelfyld i, som man har lyst til.  

Jeg har længe villet forsøge mig med vegansk bagværk, og semlor virkede som en spændende, men også krævende udfordring, da de både indeholder mælkeprodukter og æg. Jeg bad min veganske veninde Waz i USA om råd mht. plantebaserede alternativer, og hun foreslog, at jeg tilsatte lidt af det, amerikanerne kalder apple sauce, og som man i Danmark nok ville oversætte til æblemos men med en mere smooth konsistens. Jeg fandt en god æblepuré på babymadshylden i supermarkedet, og det fungerede rigtig godt både i dejen og i mandelfyldet.

Semlorna er fyldt med kokosflødeskum, men alt piskbart plantefløde kan anvendes. Anvender du kokosfløde (coconut cream), så husk at vælge en dåse med højt fedtindhold (ikke lightprodukter). Dåsen skal køles i køleskabet i mindst 3 timer, så den hvide fløde danner en solid klump, som man let kan grave op af dåsen.

Opskrift på veganske semlor – Svenske fastelavnsboller

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Bagværk
Antal

12

semlor

Jeg har længe villet forsøge mig med vegansk bagværk, og semlor virkede som en spændende, men også krævende udfordring, da de både indeholder mælkeprodukter og æg. Jeg bad min veganske veninde Waz om råd mht. plantebaserede alternativer, og hun foreslog, at jeg tilsatte lidt af det, amerikanerne kalder apple sauce, og som man i Danmark nok ville oversætte til æblemos men med en mere smooth konsistens. Jeg fandt en god æblepuré på babymadshylden i supermarkedet, og det fungerede rigtig godt både i dejen og i mandelfyldet

Ingredienser

  • Boller
  • 25 g gær

  • 100 g plantesmør eller plantemargarine beregnet til bagning

  • 2,5 dl mandelmælk

  • 0,6 dl agavesirup (¾ dl sukker)

  • En knivspids salt

  • 2 tsk kardemomme

  • 8 dl hvedemel

  • Mandelfyld
  • 3 dl mandelmel

  • 2 spsk æblepuré

  • 2 spsk flormelis

  • 0,5-0,75 dl mandelmælk

  • Flødeskum
  • 2 dåser kokosfløde (coconut cream)

  • 1 spsk flormelis

  • evt lidt vaniljesukker

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en kasserolle og tilsæt mælken. Varm op til lillefingervarmt og bland derefter mælken og det smeltede smør med gæren i en skål.
  • Tilsæt agavesirup, salt, æblepuré og kardemomme.
  • Tilsæt hvedemel og bland det hele godt til en let fugtig dej.
  • Lad dejen hæve varmt og tildækket i 30 minutter
  • Imens kan du lave mandelfyldet:
  • Bland mandelmel med æblepuré og flormelis samt mandelmælk til du har en masse, der minder (og smager) som marcipan. Stil det i køleskabet til senere brug
  • Tilbage til bollerne
  • Dejen æltes hurtigt igennem igen og formes til 12 boller
  • Lad bollerne hæve i 45-60 minutter, og når hævetiden er ved at være overstået kan du tænde for ovnen, som skal stå på 185º varmluft (200º almindelig)
  • Pensl evt. med kold kaffe før bollerne sættes i oven
  • Bollerne skal bage 8-10 minutter, eller indtil de er gyldenbrune og gennembagt
  • Lad bollerne køle helt af (mindst 3-4 timer) før du begynder at skære i dem. Hvis de stadigvæk er varme smelter kokosflødeskummet.
  • Mens bollerne køler af kan du piske flødeskummet
  • Grav den hvide kokosfløde ud af dåsen, og prøv at undgå at få den gennemsigte væske med (kokosvand), da det vil gøre fløden svær at piske.
  • Pisk med elpisker i 2-3 minutter til du får et luftigt skum. Stil i køleskabet indtil brug.
  • Så er vi klar til at få fyldt bollerne med fløde og mandelmasse
  • Skær et trekantet dybt låg af hver bolle
  • Læg en klat mandelfyld i alle bollerne
  • ..og masser af kokosflødeskum
  • Drys med sigtet flormelis. Så er semlorna klar til servering!

Mitzie Mee Shop

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter og nyt fra shoppen hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opskrifter

Mitzie Mee Shop