The Grandma's Kampot Sauce - Opskrifter fra Cambodia

De gange jeg har været inviteret over til frokost eller middag hos Kanary, har denne sauce altid været på bordet. Kanarys mor, The Grandma, laver en ny forsyning hver uge, så de aldrig løber tør, og jeg har længe gerne ville spørge hende om opskriften. Så pludselig en dag sagde hun at nu skulle det være. Nu ville hun lave Kampot sauce, og var jeg klar med kameraet? Det kan I tro!

Kampot-saucen er fyldt med smag og virkelig lækker sammen med kylling eller fisk og skaldyr. Kanarys far er fra Kampotprovinsen, og det er ham som har lært The Grandma at lave saucen, som er meget populær i den del af Cambodia. Opskriften indeholder MSG som jo er lidt af en kontroversiel ingrediens herhjemme, men som stadigvæk bruges flittigt i mange asiatiske køkkener. Det kan dog udelades uden at opskriften lider nogen større nød.

Man kan finde palmesukker i de fleste asiatiske supermarkeder, men har du ikke lige noget ved hånden, kan du tilsætte lidt ekstra hvidt sukker i stedet.

OBS: Alle mængder i opskriften er cirka-mængder og The Grandma anbefaler, at man smager sig frem. Er saucen fx. for salt, så tilsæt mere lime og sukker.

Saucen kan holde sig ca. en uge. Vil man have en mildere sauce kan man tilsætte lidt kogt vand, men tilsætter man vand, holder saucen ikke så længe.

Opskrift: The Grandma’s Kampot Sauce

Recipe by The Grandma – Kanarys mor
Course: Saucer og Dip
Portioner

1

lille skål

De gange jeg har været inviteret over til frokost eller middag hos Kanary, har denne sauce altid været på bordet. Kanarys mor, The Grandma, laver en ny forsyning hver uge, så de aldrig løber tør, og jeg har længe gerne ville spørge hende om opskriften. Så pludselig en dag sagde hun at nu skulle det være. Nu ville hun lave Kampot sauce, og var jeg klar med kameraet? Det kan I tro!

Ingredienser

  • 6 fed hvidløg

  • 1 stærk chili (dem fra Thailand, som man finder i de fleste supermarkeder, er bedst)

  • 1 tsk MSG

  • 1 spsk hvidt sukker

  • 2 lime

  • 1 spsk palmesukker

Sådan gør du

  • Mal og stød hvidløg og chili godt sammen med MSG og sukker i en morter. Alle ingredienser skal være splattet helt ud og forvandlet til en ensartet masse.
  • Skær evt. limefrugterne ud i både, så det er lettere at få alt saften ud. Fjern kernerne. Pres limefrugterne og hæld limejuicen over hvidløgs – og chilimassen.
  • Vent i 5 minutter før du tilsætter fiskesauce og palmesukker. Dette vil gøre, at saucen ikke lugter så meget af hvidløg.
  • Tilsæt fiskesauce og palmesukker og rør det hele godt sammen.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Chocolate Chunk Cookies

Denne opskrift på Chocolate Chunk Cookies har jeg fået af Ben og Becca fra Lumineux Chocolate, som er et lille chokolademærke i Greenville, South Carolina.

Becca & Ben anbefaler, at man anvender en god mørk chokolade, som kan tåle at blive bagt.

De her cookies flyder ikke særlig meget ud, så hvis du ikke vil have dem for tykke, kan du med fordel flade dem lidt ud inden bagning.

Opskrift: Chocolate Chunk Cookies

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Cookies, Bagværk
Antal

16-18

cookies

Denne opskrift på Chocolate Chunk Cookies har jeg fået af Ben og Becca fra Lumineux Chocolate, som er et lille chokolademærke i Greenville, South Carolina

Ingredienser

  • 151 g smør

  • 57 g shortening (palmin eller kokosfedt kan anvendes)

  • 0,6 dl hvid sukker

  • 1,8 dl brun farin

  • 1 æg

  • 1 æggeblomme

  • ½ spsk vaniljeekstrakt eller 1 tsk vaniljesukker

  • 4,7 dl hvedemel

  • 1 tsk salt

  • ½ tsk bagepulver

  • 1/2 tsk natron

  • 100 g mørk chokolade

  • 0.8 dl cocoa nibs

Sådan gør du

  • Tag smør og æg ud af køleskabet så de når stuetemperatur. Hak chokoladen meget groft.
  • Rør smør, palmin, sukker og brun farin godt sammen med en håndmixer ved lav-medium hastighed indtil massen får en lysere farve og en cremet konsistens.
  • Tilsæt ægget først og rør godt. Tilsæt derefter æggeblommen og mix. Tilsæt vaniljesukker og rør det hele godt sammen.
  • Bland mel, salt, bagepulver og natron i en anden skål.
  • Tilsæt melblandingen til smør- og sukkermassen med mixeren ved lav hastighed. Stop ca. hvert 15. sekund og skrab kanterne af skålen og vend dejen med en dejskraber, indtil ingredienserne er næsten helt blandede. Pas på ikke at overmixe dejen.
  • Vend forsigtigt chokolade og cocoa nibs i dejen med en dejskraber.
  • Pak dejen ind i plastikfilm og lad den køle i køleskabet over natten (minimum 6 timer).
  • Når dejen er klar til at blive bagt, forvarmes ovnen til 175ºC.
  • Rul dejen til kugler (ca. 4 cm i diameter) og sæt dem på en smurt bageplade eller en bageplade med bagepapir. Selvom disse cookies ikke flyder så meget ud, så skal der være rigeligt med plads rundt om kagerne, så de ikke smelter sammen.
  • Bag i ca. 10-12 minutter indtil midten af dine cookies lige er bagt. Pas på ikke at bage dem for længe.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Opskrift: Kristians Fiskesuppe - Hverdagsversionen

Kristian er rigtig god til at lave mad, og fiskesuppen er en af hans signatur-retter. Denne version er hverdagsversionen, men der findes også en luksusversion, som bliver lagt op ved et senere tilfælde.

I denne opskrift anvender Kristian laks og torsk, men man kan også bruge andre slags fisk, så længe det er fisk, der er forholdsvis fast i kødet, så du får fine, veldefinerede fiskestykker i din suppe.

Kristians bemærkninger:

Pas på du ikke tilsætter for meget vand. Vand og hvidvin skal kun lige dække grøntsagerne. Dette er særlig vigtigt, hvis du anvender frossen fisk, da vandet fra den frosne fisk vil udvande suppen yderligere.

Muslinger og rejer skal tilsættes helt i slutningen, lige inden serveringen. Suppen må ikke koge, efter at muslinger og rejer er tilsat, for så bliver de seje.

Alle mængdeangivelser er cirka-mængder. Anvend hvad du har i køleskabet eller fryseren, og hvad du lige synes passer og vær klar til at variere mængden af vand, vind, fløde og smør, så du får en cremet og lækker suppe.

Opskrift: Kristians Fiskesuppe – Hverdagsversionen

Recipe by Kristian
Course: Middag, SuppeCuisine: Norge
Portioner

4

portioner

Kristian er rigtig god til at lave mad, og fiskesuppen er en af hans signatur-retter. Denne version er hverdagsversionen, men der findes også en luksusversion, som bliver lagt op ved et senere tilfælde.

Ingredienser

  • 5 dl vand (se bemærkninger. Måske behøver du mindre eller mere).

  • 2,5 dl hvidvin

  • 2 porrer

  • 3 gulerødder

  • 1 fennikel

  • 8 champignoner

  • 400 g fisk

  • 2,5 dl piskefløde

  • 2,5 dl muslinger

  • 2,5 dl pillede rejer

  • 100 g smør

  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær porrer, gulerødder, fennikel og champignoner i skiver og læg dem i en stor gryde.
  • Tilsæt vand og hvidvin så det lige dækker, og bring det hele i kog. Skru lidt ned for varmen og lad suppen simre i 10 minutter.
  • Tilsæt fisken og bring suppen i kog igen.
  • Tilsæt fløde.
  • Tilsæt muslinger, rejer og smør. Ingredienserne skal være gennemvarmet, men suppen skal ikke koge, da det gør muslingerne og rejerne seje.
  • Krydr med salt og peber. Så er suppen klar. Server med brød og et godt glas hvidvin.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Phnom Penh: Bassac Lane - Hvor skal man spise?

Bassac Lane er den berømte bargade i Phnom Penh. Det er her man finder byens bedste natteliv, men Bassac Lane har også et rigtig godt udvalg af restauranter med mad fra alle verdenshjørner. Paul Gill, som er en af personerne bag den sociale virksomhed Sonas, og de to datterselskaber Weavers Project og Taeko, har boet i Cambodia i over 10 år, og i dette indlæg fortæller han om nogle af de restauranter, hvor han plejer at spise på Bassac Lane:

Thai Kitchen

Thai Kitchen er et rigtig godt sted for thaimad, og kokken/ejeren Sophon, er fuld af energi og springer rundt for at sikre sig, at alle gæster har det godt. På menuen finder man retter fra forskellige regioner i Thailand, så der er både spicy mad, og mindre spicy mad på Thai Kitchen.

Hvad skal man bestille? Deres Pad Thai og deres Pad Krapow er virkelig gode.

Namaste India

Efter min mening er Namaste India en af de bedste indiske restauranter i Phnom Penh. Retterne på menuen er primært fra det nordlige Indien og maden er lækker og autentisk. Min familie er oprindeligt fra Indien, så jeg er ret kræsen mht. indisk mad, og jeg kan smage med det samme hvis fx. den olie, som anvendes, ikke er frisk. Hos Namaeste India bruger de altid gode ingredienser af høj kvalitet. Derudover er servicen altid i top, så det er altid en fornøjelse at besøge restauranten.

Hvad skal man bestille? Masala Chicken med masser af naan.

Chili & Chill

Et rigtig godt sted at prøve traditionel Khmer-mad. Restauranten er drevet af en cambodiansk familie og både mand og kone er super søde. Billigt og lækkert.

Mama Wong

Mama Wong er efterhånden lidt af en klassiker på Bassac Lane. Den asiatiske fusionsrestaurant er specielt kendt for hjemmelavede nudler og dumplings, men deres småretter, Asian Tapas, er også rigtig gode og passer godt sammen med en øl eller en cocktail.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Phnom Penh: Afternoon Tea på Elephant Bar - Raffles Hotel Le Royal

Forleden mødtes jeg med Kanary og hendes familie + Yary til Afternoon Tea på Raffles. Raffles Hotel Le Royal er næsten 100 år gammelt og var længe det eneste luksushotel i Phnom Penh, så det var her, alle de rige og kendte boede, når de besøgte byen. Gennem årene har hotellet har haft flere navne og var i en lang periode bare kendt som Le Phnom. De Røde Khmerer tvang hotellet til at lukke i mange år, men det åbnede igen og er i dag drevet af Raffles Hotels & Resorts.

Hotellets Elephant Bar er nok en af de mest berømte barer i Phnom Penh, og hvis væggene kunne tale, tror jeg, at man kunne høre nogle ret utrolige historier. Det er også i Elephant Bar, at der serveres afternoon tea, så vi havde en dejlig eftermiddag i de flotte omgivelser.

Afternoon Tea koster 18$ (nov. 2022), og for den pris får man et sæt med små hapsere samt te eller kaffe. Man kan vælge mellem Khmer eller klassisk afternoon tea, så vi bestilte nogle stykker af hver, så vi kunne smage begge dele.

Det her med afternoon tea er ikke særlig udbredt i Cambodia, og jeg var da også den eneste i selskabet, der bestilte te (fik en dejlig oolong te), mens de andre bestilte forskellige slags iskaffe. Da Kanarys Iced Latte blev serveret, så hun med det samme, at sugerøret var fra Only One Planet Cambodia, som laver bæredygtige sugerør af rismel, og vi havde meget sjov med at vente på, at sugerøret blev blødt (det holdt sig hårdt meget længere en de der rædselsfulde papsugerør man ofte får), så vi kunne spise det:)

Mange steder får man serveret alt for meget mad til afternoon tea, men på Raffles var mængden rigtig fin, og kvaliteten på de enkelte ting var generelt høj. Dog ville jeg ønske, at de ville servere clotted cream eller i det mindste rigtigt flødeskum eller smør til deres scones, i stedet for den der underlige, hvide masse, der mistænkeligt meget lignede billigt dåseskum. Ellers var alting rigtig godt og personalet var søde og dygtige, så er man i Phnom Penh bør man bestemt overveje at lægge vejen forbi Elephant Bar.

PS: Elephant Bar har et af asiens største udvalg af gin (over 100 forskellige slags), så er man ikke lige til te og kager, kan man altid komme lidt senere på aftenen og prøve en af deres signature cocktails med gin.


Elephant Bar, Raffles Hotel Le Royal, Phnom Penh

Raffles Hotel Le Royal Phnom Penh Map

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift på bananjuice med honning

Den flotte gule bananjuice med honning er en af de mest populære drikke på menuen hos Tea Garden hos Borderline Collective i Mae Sot. Juicen er let ar lave, og så smager den fantastisk, som solskin i et glas.

Opskrifter og noter fra Nge Nge (kokken hos Tea Garden): Bananerne i Thailand er mindre og sødere, end dem man finder i supermarkedet i Danmark, men man kan bruge alle slags bananer til denne opskrift, så længe de er søde og modne.

Tricket er at koge bananerne, da dette bringer sødmen og en mere intens banansmag frem. Hvis du ikke har tid til at koge bananerne, så skal du helst bruge meget modne bananer, der gerne må være lidt brune udenpå.

Hvis du kan lide peanut butter (det kan jeg!) så bliver bananjuicen endnu bedre, hvis du tilsætter en spiseskefuld peanut butter inden du tænder for blenderen.

Opskrift: Bananjuice med honning fra Tea Garden i Mae Sot

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: juice, smoothies
Portioner

1-2

glas

Den flotte gule bananjuice med honning er en af de mest populære drikke på menuen hos Tea Garden hos Borderline Collective i Mae Sot. Juicen er let ar lave, og så smager den fantastisk, som solskin i et glas.

Ingredienser

  • 1-2 modne bananer

  • 4 spsk honning

  • saft fra 2 lime

  • en knivspids salt

  • (lidt sukker hvis du vil have juicen sødere)

  • 4,5 dl vand

  • isterninger

Sådan gør du

  • Kog bananerne indtil de er bløde
  • Skrab den kogte banan ud fra skrællen og ned i blenderen.
  • Tilsæt honning, salt, limesaft, isterninger (og sukker). Blend det hele godt i 15-20 sekunder.
  • Server i et stort glas (med refill ved siden af) eller i to små glas.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr