Opskrift: Gammeldags Fastelavnsboller med vaniljecreme og glasur

Ingen fastelavn uden fastelavnsboller, og selvom jeg efterhånden er lidt for gammel til at klæde mig ud og rasle løs, så ryger der rigtig mange fastelavnsboller ned hvert år. Min mor har en rigtig gammel opskrift, som hun har brugt så længe hun mindes. Først troede vi derfor, at opskriften var fra min mormor, men ved nærmere analyse af håndskrift fandt vi ud af, at det ikke var mormors kragetæer, men derimod nok en af min mors tidligere kollegaers, fra den første børnehave, hvor min mor arbejdede, lige efter seminariet.

Nu til dags kommer fastelavnsboller jo i alle former og med alle mulige slags fyld, men denne opskrift er på gammeldags, old school, fastelavnsboller, som ser ud, som hjemmelavede fastelavnsboller gjorde for sådan cirka 50 år siden.

Opskrift og Noter fra min mor, aka Mummi P

Der står i opskriften, at den er beregnet til 30 boller, men laver du 30 boller, bliver de meget små. Mummi foreslår at du laver 14-18 boller i stedet. Hvis du kan lide kardemomme, kan du tilsætte en teskefuld sammen med melet, for det giver bollerne en rigtig god smag.

Flydende margarine: Mummi bruger flydende margarine i videoen, men man kan også bruge fast margarine eller smør, som man i så fald smelter, og blander med mælken, før det røres i gæren.

Vanilje: Man kan enten bruge en hel vaniljestang eller vaniljesukker.

Gær: Man kan også bruge tørgær hvis man ikke lige ligger inde med frisk gær. Dog skal man være opmærksom på at tørgær først aktiveres ved højere temperatur, så følg instruktionerne på pakken.

Glasur: Lad bollerne køle af, så de er lune, men ikke brændende varme, når glasuren kommes på. Hvis bollerne er for varme smelter glasuren og bliver tynd og render af.

Opskrift: Gammeldags Fastelavnsboller

Recipe by Mummi P
Course: BagværkCuisine: Danmark
Antal

14-18

boller

Nu til dags kommer fastelavnsboller jo i alle former og med alle mulige slags fyld, men denne opskrift er på gammeldags, old school, fastelavnsboller, som ser ud, som hjemmelavede fastelavnsboller gjorde for sådan cirka 50 år siden.

Ingredienser

  • Boller
  • 75 g gær

  • 2 dl mælk

  • 2 æg

  • 1 tsk salt

  • 50 g sukker

  • 200 g smør eller margarine (eller tilsvarende mængde flydende margarine)

  • 500 g mel

  • Vaniljecreme
  • 2 æg

  • 2 spsk sukker

  • 4 spsk hvedemel (eller 3 spsk maizenamel)

  • 5 dl mælk

  • 1 stang vanilje (eller 2 tsk vaniljesukker)

  • Glasur
  • 2 dl flormelis

  • 3 spsk kakaopulver

  • 2-3 spsk kogende vand

Sådan gør du

  • Boller
  • Smelt smøret i en lille gryde ved lav varme. Tilsæt mælken og varm om indtil blandingen er lillefingervarm. Hvis du bruger flydende margarine, tilsættes det først senere.
  • Smuldr gæren og tilsæt mælken med det smeltede smør. Rør om indtil gæren er helt opløst.
  • Tilsæt sukker, salt og æg, og rør godt rundt. Hvis du bruger flydende margarine, skal det også tilsættes nu.
  • Tilsæt mel og ælt dejen i 5-10 minutter indtil den er blød og elastisk. Dæk dejen med et rent viskestykke og stil den til hævning i 30 minutter et lunt sted.
  • Vaniljecreme
  • Skrab vaniljekornene ud af stangen.
  • Bland lidt sukker i, så vaniljekornene ikke klumper sammen.
  • Pisk æg, sukker og vanilje sammen i en lille gryde. Tilsæt mel gennem en si og pisk det hele godt sammen.
  • Tilsæt mælk og den tomme vaniljestang. Varm op under omrøring indtil cremen bliver tyk. Når cremen er klar, stilles den til afkøling.
  • Glasur
  • Bland flormelis og kakao i et stort glas eller en kop.
  • Tilsæt kogende vand og rør rundt indtil glasuren er blank og fin. Glasuren skal være ret tyk, så den kan sidde fast på bollerne. Hvis den er for tynd kan du tilsætte mere flormelis.
  • De sidste skridt
  • Forvarm ovnen til 220°C (200° varmluft) og gør 2 bageplader klar med bagepapir.
  • Slå den hævede dej ned og del den i 14-18 stykker. Hvert stykke flades ud og der lægges 1-2 skefulde vaniljecreme på stykkerne. Luk dejen godt om cremen og tryk kanterne sammen, så cremen ikke løber ud.
  • Placér bollerne på bagepladen med lukningen nederst. Der skal være plads omkring hver bolle, da de hæver under bagningen.
  • Bag bollerne i 15-17 minutter indtil de er gyldenbrune. Lad bollerne køle af, før du putter glasur på. Nu er fastelavnsbollerne færdige og klar til at blive spist.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
København: Frokost på Slurp Ramen

Det er stadigvæk ramen-vejr her i Danmark, så da jeg mødtes med min ven Peter og hans kæreste D i weekenden, besluttede vi os for at tage på Slurp, som er en lille ramen-restaurant på Nansensgade.

Vi endte alle tre med at bestilte shoyu-ramen, som var en skøn skål med en klar, delikat kyllingesuppe, som man blandede med noget svampepasta, der bidrog med yderligere dybde og fyldighed til smagen.

Jeg er virkelig imponeret over, hvad der er sket på ramen-fronten i København i løbet af de sidste 10 år, og jeg synes at de danske ramensteder overordnet har fundet en god balance, hvor man har respekt for det fundamentale men samtidig godt tør lege lidt med ingredienserne og sætte sit eget præg på det, der bliver langet over disken.

Peter og D fortalte, at de rigtig godt kan lide Slurp, men at de sjældent kommer der, da der stort set altid er lang kø udenfor. Da vi var der, var vi heldige, og der var ingen ventetid, men mens vi spiste kunne vi se, hvordan der begyndte at danne sig kø udenfor. Fortrød en lille smule vores vinduespladser, da man jo godt kan føle sig tvunget til at spise lidt hurtigere, end hvad man ellers ville have gjort, når der står en hel flok sultne mennesker og kigger på dig ude fra kulden:)

Slurp Ramen, Nansensgade 90, Copenhagen

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Har du prøvet at spise vagtelæg? Disse kære små æg er en almindelig cambodjansk snack og fås i to forskellige typer; hårdkogte og balut vagtelæg. Jeg kan lide begge måder, så jeg anbefaler, at du prøver begge dele. Æggene er tilgængelige i hele byen, og sælgerne bærer normalt æggene i en stor kurv. Det er en god snack at gnaske på og også billig. 10 æg koster normalt omkring 3500 riels, hvilket er mindre end $1.  Hårdkogte vagtelæg er præcis som de lyder - kogte æg. Vagtelæggene er mindre i størrelse i forhold til almindelige kyllingæg, men smagen er lignende. Balut vagtelæg er derimod meget forskellige :)  Balut-æg er befrugtede vagtelæg, der er inkuberet i flere dage. Resultatet er en delvis udviklet embryo, som er kogt og spist direkte fra skallen. Lad dig ikke intimidere af tanken om at spise en delvist udviklet embryo - det er faktisk en meget velsmagende og eftertragtet snack. Teksturen er blød og cremet, og smagen er som et almindeligt æg, men med en smule kylling.  Den bedste måde at nyde balut-æg på er at dyppe dem i en blanding af peber og salt, drysset med limejuice. Dette forbedrer smagen og giver den en rig, krydret smag, der vil efterlade dig med lyst til mere. Uanset om du foretrækker hårdkogte eller balut vagtelæg, er begge lækre og et must-try for enhver, der leder efter noget nyt og unikt.

Har du smagt vagtelæg? De små søde æg er en almindelig snack i Cambodia og fås i to udgaver; hårdkogte og balut. Jeg kan rigtig godt lide begge slags, så jeg tænkte, jeg skulle fortælle lidt om dem begge, og hvem ved? Måske bliver de din nye yndlingssnack?

Det er ikke svært at finde vagtelæg i Phnom Penh, hvor sælgerne typisk bærer æggene omkring i en stor kurv. Det er en god snack, hvis man har lyst til noget hurtigt at gnaske på, og så er æggene også billige. 10 æg koster normalt omkring 3500 riels, hvilket er mindre end 1$.

Hårdkogte vagtelæg er præcis som navnet antyder, hårdkogte vagtelæg. Vagtelæggene er mindre end hønseæg og har en spættet, brunlig skal, men selve ægget smager ligesom hønseæg, bare i miniformat. Balut vagtelæg er derimod noget anderledes.. 🙂

Balut-æg er nemlig befrugtede vagtelæg, der er inkuberet i flere dage, og resultatet er et delvis udviklet foster inde i ægget. Man koger balut-æggene og spiser dem direkte fra skallen, men du skal ikke lade dig skræmme af tanken om at spise et delvist udviklet foster, for det smager rigtig godt, og det er en rigtig delikatesse her i Cambodia. Konsistensen er blød og cremet, og smagen er lidt som et almindeligt æg, med lidt kyllingsmag oveni. Balutæg smager bedst, hvis man dypper dem i en blanding af peber og salt, og drypper dem med lidt limejuice.

Uanset om du foretrækker dine vagtelæg hårdkogte eller balut, så er begge slags virkelig lækkert og helt sikkert noget, du skal prøve, hvis du vil smage noget unikt og meget traditionelt under dit besøg i Cambodia.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Street Food i Phnom Penh: Lynstegte hjertemuslinger

Kan man lide skaldyr, og har man lyst til at prøve en rigtig autentisk snack fra Cambodia, så skal man prøve hjertemuslinger lynstegt i wok. På Central Market i Phnom Penh finder man muslingerne i sektionen med boder, der sælger fisk og skaldyr, og muslingerne bliver ofte tilberedt, mens man ser på. Først koges muslingerne, og når vandet er fordampet, lynsteges de med krydderier og andre ingredienser. Skallen smager salt og let sødligt, mens selve muslingen er blød og har en lidt fiskeagtig smag. Det er dog krydderierne og saucen, som muslingerne steges i, der gør det lækkert.

Man kan spise hjertemuslingerne som forret eller som snack efter et måltid. De er særligt populære blandt den ældre generation i Cambodia, og der en af min bedstemors favoritter.

Der er en smule arbejde forbundet med at spise hjertemuslinger, for man skal åbne skallen på hver eneste musling man skal spise. Dog er det efter min mening en del af oplevelsen, og jeg kan love, at det er hele besværet værd.

Hjertemuslinger er en virkelig unik og meget traditionel spise i Cambodia, og de små muslinger er et godt og billigt alternativ til andre fisk og skaldyr, så hvis du kommer forbi en bod, der sælger hjertemuslinger, skal du ikke tøve med at prøve dem.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Koreansk mad: Chonggak Kimchi

Da jeg var på besøg hjemme hos Ella i Masan, Sydkorea, sidste år, var jeg meget fascineret af hendes kimchi-køleskab, som er et helt køleskab fyldt med kasser med forskellige slags syltede, fermenterede og saltede grøntsager. Ellas mor laver det meste af familiens kimchi selv, og hun laver så meget ad gangen, at der er nok til flere måneder.

Da jeg var der, var Ellas mor lige blevet færdig med at lave chonggak-kimchi, som er en slags kimchi lavet af en speciel slags koreansk radise. Radisen, der bruges, er lille nok til at blive klippet i mindre stykker med en køkkensaks (et vigtigt redskab i det koreanske køkken), og konsistensen er sprød og lækker.

Chonggak betyder ungkarl (bachelor) på koreansk, og jeg fik at vide, at chonggak-kimchi fik sit navn, fordi radiserne og de lange grønne blade minder om den særlige frisure, som ungkarle traditionelt havde i Korea i gamle dage. Chonggak-kimchi kaldes også nogle gange hestehale-kimchi på grund af de lange, grønne “hestehale”-blade.

Ella og jeg havde tidligere fået chonggak-kimchi, da vi var ude at spise på en restaurant, og Ella nævnte ved den lejlighed, at kimchien var alt for sur og for blød, og ikke halvt så god som den, hendes mor laver. Efter at have prøvet Ellas mors kimchi, kan jeg kun give hende ret. Den var nemlig sprød og lækker, og ikke for syrlig, med en let nøddeagtig smag. Jeg ville ønske, jeg kunne give dig opskriften, men radisen, der bruges til chonggak-kimchi, er ret svær at finde uden for Korea, så det giver ikke så meget mening lige nu.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Bangkok: En speakeasy forklædt som pantelåner

Da jeg var færdig med shoppingen i Donki Mall, lagde jeg mærke til en neonoplyst pantelånerbutik på den anden side af gaden. Hvis du har været på Beauty & Essex i New York, ved du, at pantelånere ikke altid er, hvad de udgiver sig for. Nogle af dem er nemlig speakeasies, og efter at have kigget nærmere på Untitled, mistænkte jeg, at det også kunne være tilfældet her.

Så jeg gik hen og tog i døren, og den var åben, så jeg gik ind. Og ved I hvad? Det viste sig, at jeg havde ret 🙂

Da jeg var der i begyndelsen af januar, var de lige åbnet, og man fik stadigvæk en gratis velkomstdrink når man bestilte en cocktail. Jeg var der tidligt en hverdagsaften, så der var ikke så travlt, hvilket var godt for mig, da det betød, at personalet havde mere tid til at snakke. De fortalte mig, at folkene bag Untitled er de samme, som dem der startede Teens of Thailand, som er en super hip dive bar i Chinatown. De driver også en række andre barer, men Untitled er den første bar, som de har åbnet uden for Chinatown.

Jeg fik en cocktail ved navn AFS med whiskey, æble, lagret fish sauce og mousserende vin, og den var virkelig god. Whiskey og fish sauce lyder måske som en lidt underlig kombination, men jeg kan hilse og sige, at det er et rigtig godt match. Her er en kort video:

Untitled, 171 Soi Sukhumvit 63, Khlong Tan Nuea, Watthana, Bangkok

Untitled, 171 สุขุมวิท ซ. 63 แขวงคลองตันเหนือ เขตวัฒนา กรุงเทพมหานคร 10110

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr