Opskrift: Kartoffelmad med purløg og radiser

Har man nogle kartofler tilovers fra aftensmaden dagen før, kan man hurtigt lige lave sig en kartoffelmad. Faktisk synes jeg at kartoflerne tit er lettere at arbejde med, når de har tilbragt natten i køleskabet, og er blevet mere faste i det. Jeg plejer at bruge små nye kartofler, da jeg synes de smager bedst, og dem behøver man ikke skrælle. Bruger man lidt større kartofler med tykkere skræl, skal de dog skrælles eller pilles først.

Der er mange som godt kan lide lidt sprødt bacon ovenpå, men min kartoffelmad er vegetarisk, så den har fået et drys solsikkekerner i stedet. Anvender man vegans mayonnaise, er kartoffelmaden vegansk.

Opskrift: Kartoffelmad med purløg og radiser

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: FrokostCuisine: Danmark
Portioner

1

kartoffelmad

Har man nogle kartofler tilovers fra aftensmaden dagen før, kan man hurtigt lige lave sig en kartoffelmad. Faktisk synes jeg at kartoflerne tit er lettere at arbejde med, når de har tilbragt natten i køleskabet, og er blevet mere faste i det. Jeg plejer at bruge små nye kartofler, da jeg synes de smager bedst, og dem behøver man ikke skrælle. Bruger man lidt større kartofler med tykkere skræl, skal de dog skrælles eller pilles først.

Ingredienser

  • 1 skive rugbrød

  • 2-3 små kogte kartofler

  • 1 spsk mayonnaise

  • ½ tsk karry

  • 2 radiser

  • 1 spsk solsikkefrø

  • Lidt hakket purløg

Sådan gør du

  • Lad kartoflerne køle helt ned. De er lettest at have med at gøre, hvis de er helt kolde.
  • Skær kartoflerne i ½ cm tynde skiver
  • Smør evt. mayonnaise på rugbrødet
  • Læg kartoffelskiverne på rugbrødet.
  • Kom en klat mayonnaise ovenpå kartoflerne
  • Drys med karry
  • Skær radiserne i skiver og drys over kartoflerne
  • Drys med solsikkekerner
  • Klip purløget og drys det over din kartoffelmad.
  • Så er den klar. Velbekomme:)
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)

 

De søde minihåndklæder pynter både på spisebordet og på badeværelset, men hvordan er det lige man folder dem? Her er en guide til hvordan man folder minihåndklæder, så de ser ud som japanske oshibori, de varme våde klude, man bliver tilbudt før måltidet på japanske restauranter.

I denne billedserie anvender jeg minihåndklæderne fra Weavers, men man kan også sagtens bruge vaskeklude eller klippe klude af gamle håndklæder. Minihåndklæderne skal helst være nogenlunde kvadratiske (omkring 30 x 30cm fungerer bedst) og vil man tilbyde dem varme og fugtige skal stoffet også have god sugeevne.

Vil du tilbyde dine gæster et varmt og fugtigt minihåndklæde inden middagen, skal du bruge ca. ½ kop kogende vand til 4 minihåndklæder. Vandet hældes over minihåndklæderne, efter at de er rullet sammen. Læg dem evt. i et lille fad så det er lidt lettere at styre, og så det ikke gør så meget hvis du hælder ved siden af. De er bedst, når de lige akkurat er gennemfugtede uden at være sjaskede og håndteres lettest med en køkkentang, efter at de er overhældt med vand. Man plejer at lade de små fade med de anvendte minihåndklæder stå på bordet under måltidet.

Læs mere om minihåndklæderne her >>

Læs mere om træfadene her >>

 

Sådan folder du et minihåndklæde/oshibori

Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)Sådan folder du et minihåndklæde (oshibori)

Shop minihåndklæder & Træfade

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Las Vegas: Eggslut - Værd at stå i kø for

Jeg plejer ellers at sige, at jeg er blevet for gammel til at gide at stå i kø, uanset om det er for mad eller for disco, men i Vegas gør jeg en undtagelse, og undtagelsen gælder Eggslut inde i the Cosmopolitan. Eggslut startede med at være en lille bod på Grand Central Market i Los Angeles, men deres insta-venlige mad, der primært er fokuseret på æg, blev hurtigt enormt populært, og idag findes Eggslut flere steder i USA og i udlandet.

Jeg var på Eggslut forste gang i Los Angeles for mange år siden, og jeg var helt vild med The Slut, som er en af Eggsluts mest kendte retter. The Slut består af æg en cocotte på en bund af kartoffelpuré, og serveres med ristede baguetteskiver som man dypper i blandingen i glasset. Det er en virkelig enkel ret, men den smager fantastisk og er lige hvad jeg har lyst til om morgenen efter en aften i byen.

Køen er dog rigtig til Eggslut i Las Vegas, specielt omkring morgenmads og brunch-tid, hvor der sagtens kan gå en time, inden man kommer frem til disken og kan afgive sin bestilling. Men spørger du mig, er det værd at prøve, i hvert fald en enkel gang, hvis man er i Vegas, for der er næsten noget rituelt over at stå der i køen sammen med en flok andre zombier, der også har været i byen dagen inden og heller ikke lige orkede at gå i bad og børste tænder, inden de trillede ned til Eggslut for at få deres æggefix.

Hvad skal man bestille?

Eggslut er primært kendt for the Slut, men deres forskellige sandwiches (som mere minder om det, man i Danmark ville kalde en burger) er også populære. Hvis du bestiller the Slut, skal du være opmærksom på, at det ikke er en særlig stor portion, og man får kun tre sølle stykker baguette med til glasset med æg. Er du mere end sulten for sjov, kan det anbefales at bestille to, eller evt. kombinere med en sandwich ved siden af.

Eggslut, Boulevard Tower, 3708 Las Vegas Blvd S Level 2, Las Vegas

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Tie-dye/batik - Sådan kan det styles

 

Foråret er her, og det er tid til at tage afsked med de tunge vinterklæder og bringe farverne tilbage i garderoben. Tie-dye-tørklæder er en rigtig god måde at introducere lidt farve til dit outfit, men mange synes det kan være svært at style de sprælske farver, så jeg tænkte at jeg ville lave en lille guide til, hvordan man kan bære tie-dye, uden at det bliver for meget. Tie-dye kaldes ofte batik på dansk, men der er faktisk tale om to forskellige farvningsteknikker. For at mindske forvirringen, vil jeg dog i det følgende kalde tie-dye for batik, da det, på trods af, at det faktisk er en forkert benævnelse, er det navn, vi kender bedst i Danmark. I dette blogindlæg vil jeg dele mine tips til, hvordan man kan style batik, og gøre det til en naturlig del af et outfit, der bare sprudler af forår.

 

Keep it simple

Der kan godt gå lidt for meget gammel hippie i de vilde batikmønstre, og personligt foretrækker jeg batik som accessories, i form af tørklæder eller tasker, frem for et helt, batikfarvet outfit. For at undgå at det bliver for meget, kan du med fordel kombinere fx. et batikfarvet tørklæde med mere neutralt, ensfarvet tøj. Vælg fx. en hvid, beige eller lysegrå top sammen med det regnbuefarvede tørklæde for at skabe et afbalanceret look. Denim og batik er også flot sammen, især hvis du går efter en mere afslappet stil.

 

Leg med materialerne

Når du blander forskellige materialer kan det skabe et mere interessant visuelt udtryk og give dybde til dit outfit. Kombiner fx. dit pastelfarvede batik tørklæde med en grovstrikket sweater, en delikat blonde top eller en denim jakke for et stilfuldt og unikt look. Du kan også eksperimentere med lag-på-lag af forskelligt materiale og mønster.

 

Batik som Statement-accessory

Pastelfarvede batik-tørklæder er fantastiske som statement-accessories, for de flotte, farverige mønstre vil tiltrække masser af opmærksomhed. Bær dit tørklæde draperet om halsen, eller brug det som hårbånd, eller som bælte. Mulighederne er mange, og det er sjovt at eksperimentere med forskellige stilarter.

 

Dress det op eller ned

Batik er ikke kun til hverdagsbrug, men kan også styles til mere formelle begivenheder. Et batiktørklæde i silke kan fx. se superelegant ud med en ensfarvet kjole og nedtonede smykker. Til mere afslappede lejligheder er et batiktørklæde i bomuld sammen med et par jeans og en T-shirt altid flot.

 

 

Shop Batik/tie-dye

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Bedste film fra 2022 - Alex Top 10

Hvert år, på dagen for Oscar-uddelingen, sender min ven Alex sin personlige top ti-liste over film, han har set i det forgangne år. Det er en fantastisk liste, fyldt med information, observationer og inspiration, så jeg spurgte, om jeg kunne dele den med jer, og her er den. Mangler du tips til hvilke film du skal se, så skal du læse med her:

Alex: It’s back! Husk – for at komme på listen skal det være en film, jeg så i biografen, da den blev udgivet i 2022…

10. Babylon

Damien Chazelles hyldest til det tidlige Hollywood, der skiftede fra stumfilmæraen til “talkies”, fik ikke megen anerkendelse fra anmelderne – og filmen var da også overambitiøs og forsøgte at gabe over mere, end den kunne klare – men den har da nogle virkelig gode øjeblikke, såsom den overdådige bacchanaliske fest i starten af filmen. Selvom dele af den narrative struktur er mangelfuld (filmen skifter konstant perspektiv mellem tre karakterer), er jeg generelt stor fan af “film om film” og måden den portrætterer stjerner, der er blegnet fra rampelyset i en hensynsløs branche… Jeg gad godt vide, om filmen mon får et større publikum om nogle år…

9. Decision to Leave

Jeg kunne rigtig godt lide Park Chan-wooks Hitchcockianske neo-noir, med alle snedige twists og drejninger. Den koreanske manuskriptforfatter/instruktør, som måske er bedst kendt for Oldboy og The Handmaiden, har et fantastisk visuelt talent, men jeg synes at denne indviklede film var en smule mangelfuld fra et følelsesmæssigt synspunkt, og motivationen bag nogle af personernes handlinger gav ingen mening for mig.

8. Everything Everywhere All at Once

Jeg så filmen for omkring en uge siden, og jeg indrømmer gerne, som en ven også påpegede for mig i dag ved brunch, at mit syn på filmen måske ville være anderledes, hvis jeg havde set den, da den blev udgivet for flere måneder siden, længe før al Oscar-hype.

Det ser ud til, at denne film er favorit til at vinde Bedste Film ved Oscar-uddelingen. Dette skøre multi-univers/Kung Fu/actionkomediedrama har “The Matrix” og “Eternal Sunshine of the Spotless Mind,” og ja, endda “Ratatouille” at takke for meget. Jeg fandt filmen underholdende, og den er bestemt værd at se – men jeg syntes, den var lidt for fyldt og til tider for “sød” for sit eget bedste med visse elementer i handlinger, der ikke gav meget mening. Michelle Yeoh, Ke Huy Quan og Jamie Lee Curtis får sandsynligvis Oscars i de respektive skuespilkategorier, de er nomineret i, men jeg vil stadig blive en smule overrasket, hvis the Academy tildeler filmen en Oscar for Bedste Film.

Filmen indeholdt dog en af årets sjoveste scener – et af de bedste stykker klassisk musik, der blev spillet på klaver med en uventet kropsdel… Jeg siger ikke mere…

7. Top Gun: Maverick

Jeg kan lige så godt sige det med det samme: Hvis du så Top Gun: Maverick og ikke kunne lide den, er du tydeligvis ikke en ægte amerikaner… Pak dine tasker og flyt til et andet land…

Ja, Tom Cruise er skør, men hans idé om at udskyde udgivelsen af efterfølgeren til den originale film fra 1986 for at sikre, at folk så den på det store lærred og ikke på deres tv under pandemien, var uden tvivl det helt rigtige træk. Nogle vil måske hævde, at denne popcorn-actionfilm er bedre end den patriotiske original, men jeg er ikke sikker på, om jeg er enig. Men det faktum, at der er tale om en efterfølger, og at det overhovedet er oppe til diskussion, er ret beundringsværdigt. Jeg så filmen i Imax i en fyldt biograf og nød den virkelig.

Dog var der en ting, hvor Top Gun: Maverick fuldstændig blegnede i forhold til originalen, og det var, at den manglede Berlins Oscar-vindende nummer “Take My Breath Away.” Lady Gagas Oscar-nominerede “Hold My Hand” havde jeg allerede glemt næsten inden jeg hørte den første gang i Top Gun: Maverick.

6. Triangle of Sadness

Dette års Guldpalme-vinder på Cannes Film Festival var en satire over de rige i nutidens samfund. En del af filmen foregår på et luksuskrydstogt, hvor nogle forbløffende tonedøve, velhavende mennesker interagerer med besætningen, der gør deres bedste for at imødekomme nogle til tider absurde krav. Man kan se, at Woody Harrelson har det sjovt som den drikfældige kaptajn på skibet, der elsker at citere kommunistiske tekster. Filmen har en fremragende middagsscene på skibet, før filmens tredje akt tager en uventet drejning og fuldstændig vender op og ned på begrebet “klasse”. Jeg elsker filmens tågede afslutning…

5. Fire of Love

Det var et rigtig godt år for dokumentarfilm, og jeg var heldig at deltage i en visning af “Fire of Love” på Museum of the Moving Image med instruktøren Sara Dosa til stede for at svare på spørgsmål bagefter. Dosas dokumentar følger vulkanologerne Katie og Maurice Kraffts liv, samt deres arbejde inden for område i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne, og hvordan det påvirkede deres forhold. Nogle af de billeder, de indfangede, var intet mindre end fantastiske – billederne så ud, som om de kom fra CGI, men jeg tror ikke, CGI var opfundet, da de oprindeligt filmede. At se den på storskærm var den rigtige måde at se den på, men ellers går den på Hulu nu…

4. All That Breathes

En smukt filmet miljødokumentar om en lille gruppes indsats for at redde og beskytte de sorte glenter (en rovfugleart), efter at glenterne bliver syge på grund af forurenet luft i New Delhi, Indien. Jeg kunne godt lide kontrasten mellem at skildre de to brødre sammen med en anden medarbejder i denne lille organisation i en by, jeg ikke kender, og at koble fuglenes nød til større, overordnede miljøproblemer.

3. All the Beauty

Denne følsomme dokumentar, som for øvrigt er mit bud på en Oscar for Bedste Dokumentar, udspiller sig på to niveauer: For det første skildrer den en tidligere opioidafhængigs rejse som aktivist for at sætte fokus på Sackler-familien, der var en af hovedaktørerne der forårsagede den opioid-epidemien i USA, og få familiens navn fjernet fra institutioner som Metropolitan Museum of Art. For det andet viser den en medrivende portræt af denne aktivist, Nan Goldin, som er en succesfuld fotograf, hvis karriere i sig selv ville berettige en dokumentar. Jeg fandt Goldins baggrundshistorie fascinerende, og filmen drager smidigt paralleller mellem Goldins oplevelse med aids-krisen i 1980’erne og hendes oplevelse med opioid-epidemien. Dokumentaren inkluderer også interviews med Patrick Radden Keefe, som er forfatter til den fremragende bog “Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty” (som min bogklub virkelig godt kunne lide).

2. Tar

Jeg var helt vild med Tar, som er instruktør og forfatter Todd Fields fortolkning af Tom Perottas roman “Little Children” fra 2004, og jeg kan næsten ikke tro, at det skulle tage ham seksten år at lave en ny film. Tar handler om en super succesfuld dirigent som på strålende vis portrætteres af Cate Blanchett, hvis liv begynder at falde fra hinanden efter anklager om upassende praksis i forbindelse med sexuel chikane og misbrug. Filmen er et fantastisk karakterstudie af de egenskaber, der både skaber en stor kunstner, og samtidig fører til noget, der nærmer sig sociopati kombineret med nutidens cancel-culture. Blanchett vil sandsynligvis tabe til Michelle Yeoh i kampen om en Oscar for Bedste Skuespillerinde, men for mig står hendes rolle i Tar som en af de bedste præstationer i hendes karriere. Jeg håber, det ikke tager Field yderligere seksten år at lave en ny film..

1. The Fablemans

Jeg rullede med øjnene, da jeg først hørte, at Steven Spielberg skulle lave en semi-autobiografisk film… Kan man blive mere narcissistisk? Men det færdige produkt, hjulpet af et manuskript skrevet sammen med Tony Kushner, er ekstraordinært. Alle præstationerne er enestående, og selvom meget ros er blevet givet til Michelle Williams som den excentriske mor og Paul Dano som Spielbergs ydmyge far, sammen med Judd Hirschs Oscarnominerede birolle, synes jeg ikke, der er sagt nok om Gabrielle LaBelle, Spielbergs stedfortræder. Uden en overbevisende præstation fra denne relativt ukendte skuespiller ville filmen ikke fungere.

At navigere i ens egen personlige historie er ikke let, men der er én enestående scene, der mesterligt knytter Spielbergs fremvoksende kunstneriske evner som filminstruktør sammen med en åbenbaring om en slægtning, som virkelig er bemærkelsesværdig.

Filmen er følsom og hjerteskærende, og den fik for alvor mine øjne op for hvor utroligt talentfuld Spielberg var, selv i en ung alder, og fik mig til at værdsætte hans værker endnu mere. Det er usandsynligt, at vi nogensinde får en Spielberg igen – men jeg er bestemt glad for, at han stadig laver film på sine egne præmisser.

Jeg ville ønske, at flere mennesker så denne film, mens den var i biograferne, men jeg tror, at den på lang sigt vil stå som en af Spielbergs bedste.

Andre Oscar-nominerede film, som jeg ikke så i biografen:

Avatar 2: The Way of Water

The Whale

Women Talking

All Quiet on the Western Front

Elvis

Living

Black Panther: Wakanda Forever

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Marcel the Shell with Shoes On

Film jeg har set, som jeg syntes var overvurderede

Aftersun

The Banshees of Inisherin

EO

Alex, New York

Min ven Alex i New York

Når min ven Alex Keblish ikke arbejder som advokat, så udforsker han New York med formålet at finde endnu flere grunde til, at han med stor sandsynlighed aldrig vil flytte fra byen… Dette kan være alt fra museumsbesøg og galleriåbninger, nye happy hour-steder med 1$-østers eller nye restauranter, som han besøger med sin MeetUp-gruppe (det var sådan jeg lærte ham at kende).

Andre ting som gør Alex glad er at se live stand-up comedy, at kigge på mennesker i en af byens parker, samt når en New York-forfatter kommer forbi Alex bogklub for at fortælle om sin seneste bog, – listen er uendelig. Alex bor for øvrigt i Ridgewood, Queens med sin kat, Rusty.    

Send Alex en email: lexdevo@gmail.com

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Egg Roti med Kondenseret Mælk

Egg Roti er populær som street food i Myanmar, og den lækre snack er også en af de mest bestilte retter hos Tea Garden i Mae Sot. Det er en enkel ret bestående af et sprødstegt roti-brød fyldt med æg, og serveret med sukker og kondenseret mælk. Egg Roti er let at lave og smager skønt som morgenmad, eller som eftermiddagssnack sammen med en kop varm te.

Opskrift og noter fra Chef Nge Nge

Du kan tilpasse din roti lige efter din smag. Jeg har endda haft gæster hos Tea Garden, der har bestilt Egg Roti uden æg (!). Du kan også lave rotien med andre slags fyld som fx. forårsløg og ost.

Roti: Hvis du ikke kan finde roti-brød i supermarkedet, kan du bruge hvedemelstortillas i stedet.

Server rotien med sukker og kondenseret mælk. Den kondenserede mælk er tyk og sød, og passer perfekt sammen med æggefyldet.

Opskrift: Egg Roti med Kondenseret Mælk

Recipe by Nge-Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: Snacks, Morgenmad, Sødt
Portioner

1

portion

Egg Roti er populær som street food i Myanmar, og den lækre snack er også en af de mest bestilte retter hos Tea Garden i Mae Sot. Det er en enkel ret bestående af et sprødstegt roti-brød fyldt med æg, og serveret med sukker og kondenseret mælk. Egg Roti er let at lave og smager skønt som morgenmad, eller som eftermiddagssnack sammen med en kop varm te.

Ingredienser

  • 1-2 æg

  • ½ tsk sukker + sukker til at drysse over til sidst

  • ¼ tsk salt

  • 1-2 spsk olie til at stege i

  • 1 roti eller anden slags tyndt fladbrød

  • 1-2 spsk kondenseret mælk

Sådan gør du

  • Tilsæt salt og sukker og pisk ægget let sammen med en gaffel.
  • Varm olien i en stegepande, og steg rotien i ca. 1 minut.
  • Fordel det piskede æg over rotien. Fold siderne af rotien sammen over midten, så den ligner en flad burrito.
  • Steg rotien 2-3 minutter på hver side til det ydre lag er sprødt og gyldent.
  • Klip eller skær rotien i mindre, firkantede stykker. Drys med sukker og server med kondenseret mælk.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr