De burmesiske wraps med banan og kokos er nogle af mine yndlingshapsere fra Tea Garden i Mae Sot. De små pakker med kokos og banan smager fantastisk, og så er de lette at lave. I Myanmar spiser man dem typisk som dessert efter et måltid, sammen med en kop te. Bananbladene fungerer som naturlig emballage, hvilket gør de små wraps lette at tage med som snack for folk som arbejder ude i markerne. Jeg synes dog de smager bedst, mens de stadigvæk er varme, direkte fra steameren, men de kan sagtens gemmes en dag eller to og overlever fint i madkassen.

Læs mit blogindlæg om hvordan vi hentede bananblade i Tons have >>

Opskrift: Burmesiske wraps med banan og kokos

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: dessert, snack
Antal

8-10

stk.

De små pakker med kokos og banan smager fantastisk, og så er de lette at lave. I Myanmar spiser man dem typisk som dessert efter et måltid, sammen med en kop te. Bananbladene fungerer som naturlig emballage, hvilket gør de små wraps lette at tage med som snack for folk som arbejder ude i markerne. Jeg synes dog de smager bedst, mens de stadigvæk er varme, direkte fra steameren, men de kan sagtens gemmes en dag eller to og overlever fint i madkassen.

Ingredienser

  • 1 kokosnød

  • 1 ½ banan

  • 2 ½ dl rismel

  • 1 kop vand

  • 2 spsk sukker

  • 1 knivspids salt

  • 1 knivspids bagepulver

  • 8-10 bananblade klippet i firkanter på ca. 20cm x 20 cm

  • Lidt olie til indersiden af bananabladene.

Sådan gør du

  • Riv kokosnøden og sæt den til side til senere.
  • Derefter smuldres og æltes banan, rismel, sukker, bagepulver, vand og salt med hænderne, indtil det bliver til en ensartet, klæg dej.
  • Inden man anvender bananbladene, skal de vaskes, og bruger man friske bananblade direkte fra palmen skal de også gøres bløde. Dette foregår ved at man i en jævn bevægelse hurtigt kører bladet over flammen fra et gasblus, og her gælder det om at passe på fingrene, så man ikke brænder sig. Har man ikke nerver til gasblusmetoden kan man også lægge bladene 5-10 minutter i en ovn der er forvarmet til 100°C. Det gør bladene bløde og giver dem en flot grøn farve, og så er de klar til brug:)
  • Pak dejen i bananbladene, der enten kan foldes som firkanter eller som små pyramider. Se i videoen nedenfor hvordan man gør.
  • De små banan-wraps skal dampes i 15 minutter. Man kan tjekke om de har fået nok ved forsigtigt at stikke en kniv gennem bananbladet. Hvis der ikke flyder dej ud, så er de færdige. Dog er det bedre at give dem lidt for meget end for lidt, så er man i tvivl, så giv dem nogle minutter mere.
  • Spises varme sammen med friskrevet kokos.  

Opskrift-video

Om Tea Garden i Mae Sot, Thailand

Tea Garden er restauranten hos Borderline Collective i Mae Sot. Borderline støtter migranter og flygtninge fra Myanmar, og Tea Garden serverer de lækreste burmesiske retter tilberedt med masser af kærlighed af kokken Nge Nge. Restauranten ligger i en hyggelig lille gårdhave ved siden af Borderline Shop, som en stille oase få skridt fra hovedvejen der går gennem Mae Sot. Klientellet er et mix af internationale NGO-arbejdere og lokale thailændere, og der er rigtig mange stamkunder. Alle retterne er vegetariske og mange er også veganske. Tea Garden tilbyder også madlavningskurser, så man selv kan lære at lave deres lækre retter.

Tea Garden at Borderline Collective, 674/14 Intharakeeree Road, Mae Sot, Thailand

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Charlotte, NC: Noble Smoke – Virkelig god barbecue

Steve var på forretningsrejse til Charlotte og nåede lige at klemme et besøg ind hos Noble Smoke, som er kendt for deres barbecue i topklasse. Han var ekstra heldig og fik lov at komme med backstage og se barbecue-pitsene. Her fortæller han om sin oplevelse:

Steve: Hvis du er i Charlotte, og nogen anbefaler dig at tage forbi Noble Smoke, så gør dig selv den tjeneste at lytte. Noble Smoke har været åben i lidt over 5 år, og fik hurtigt etableret sig på barbecue-fronten i North Carolina. I tillæg til den store restaurant med barbecue pits hvor kødet bliver tilberedt har Noble Smoke også en mindre shop hvor de serverer mad fra moderestauranten. Ejeren, kokken Jim Noble, er lidt af en sværvægter blandt Charlottes restauratører og har flere andre konceptrestauranter rundt omkring i byen, men Noble Smoke er hans eneste barbecue-restaurant.

Jim Noble rejste rundt i flere år for at lære om forskellige barbecue-stilarter. Han har blandt andet studeret hos Franklin Barbecue i Texas, som er et af de helt store steder, kendt for deres brisket, som er enkelt tilberedt med bare salt, peber og røg. Hos Franklin Barbecue trimmer de også brisket på en helt bestemt måde, og jeg kunne se, at Noble Smoke gør det samme. Pitmasteren som jeg snakkede med, bekræftede også, at de anvender teknikken fra Franklin Barbecue. Resultatet? Virkelig god brisket.

Så deres Beef Brisket var ikke overraskende helt i top. Salt, peber, perfekt røget. Så mør at man kunne spise den med en gaffel. Saftig og fuld af smag. Jeg bestilte også Chopped Pork der ligeledes smagte fantastisk. Saftig, lækker og virkelig god kvalitet på kødet. Passede rigtig godt sammen med den eddikebaseret sauce der blev serveret ved siden af.

Det, der virkelig overraskede, var dog tilbehøret. Deres pan-fried corn er next level. Majskernerne er røgede, skåret af kolben og let stegte. Søde, salte og med det helt rigtige crunch. Måske lidt salt og peber, men ellers lod de majsens naturlige sødme få lov at fylde.

Rosenkålene var også nogle af de bedste jeg nogensinde har smagt. Perfekt stegte med fine, let brændte kanter, men stadig faste. Ikke druknet i olie eller bacon eller andet. Bare rosenkål tilberedt helt perfekt. Serveret med en virkelig god, lidt spicy mayo til at dyppe i.

Receptionisten på hotellet nævnte faktisk også, at hun elsker Noble Smokes rosenkål og at hun nogle gange bestiller dem bare for at få den spicy maysauce som hører til. Jeg ville gerne have prøvet saucen sammen med min Chopped Pork, men det kom jeg desværre først på senere.

Konklusion? Noble Smoke lever helt sikkert op til hypen. De har styr på tilberedningen, holder fokus og serverer barbecue i topklasse. Helt sikkert et besøg værd, hvis du er i Charlotte.

Noble Smoke, 2216 Freedom Dr, Charlotte, NC 28208, United States

Noble Smoke Charlotte

0 FacebookTwitterPinterestEmail
New York: La Farine på Upper West Side

Disclaimer: Jeg var inviteret af La Farine til at kigge forbi. Alle meninger er mine egne.

La Farine er en fransk café og konditori på Upper West Side i New York. I dagtimerne er det et populært sted for kaffe, croissanter og kager, men om aftenen skifter stemningen. Her kan man bestille småretter og et godt glas vin, som man kan nyde ved et af de små borde i det lyse, elegante lokale.

La Farine er startet af Jonathan og Rica Hengal, et ægtepar med rødder i henholdsvis Israel og Marokko. Sammen har de skabt et sted, der kombinerer klassisk fransk bagværk med middelhavsinspiration i hjertet af Upper West Side.

Da Steve og jeg var forbi, startede vi med en brødkurv, og tre slags smør: pesto, rød peber og gribiche (en blanding med dild, cornichons og lakserogn). Gribiche-smørret var klart favoritten. Det passede perfekt til det rustikke franske landbrød.

Vi fik også en skål med blandede oliven: marokkanske Beldi, græske Kalamata og spanske Gordal. Især de store grønne Gordal-oliven var virkelig gode. Dog savnede jeg at sted at lægge olivenstenene, så jeg endte med at tage alle oliven op af skålen og lægge dem på de små serveringsplatter i stedet, så vi havde en tom skål at lægge stenene i.

Næste ret var Mediterranean Spread Trio med oliventapenade, ansjostapenade og confiterede piquillo-peberfrugter. Lækkert og velsmagende, og perfekt til at dele. Jeg elsker jo ansjos, så ansjostapenaden var min favorit, mens Steve hældte mere til peberfrugterne, som var søde og havde en intens smag af solmodne peberfrugter.

Vi smagte også deres Cod Fritters, som var små friterede croquetter med saltet torsk, serveret med en dip, der havde et fint lille spicy kick. En overraskende god og mættende snack.

Til dessert fik vi crème brûlée, og den var præcis, som sådan en skal være: Kold, silkeblød creme med små sorte vaniljekorn og et tyndt, sprødt lag af karamel på toppen. En rigtig god afslutning på måltidet.

På La Farine kan man både bestille hele flasker vin og enkelte glas. Vores tjener anbefalede en flaske rosé, som hun sagde var hendes personlige favorit, så den valgte vi at prøve. Det var et fint match. Den var ikke for sød og passede godt til den mad vi fik serveret.

Det, jeg især godt kunne lide ved La Farine, var de lyse, franske caférammer og den afslappede, upscale stemning. Personalet var søde og opmærksomme, og selvom vi sad en etage oppe, kom de jævnligt forbi og tjekkede, om alt var, som det skulle være. Portionerne var passende, priserne rimelige, og det hele fungerede rigtig godt til en aften med vin og lidt let at spise.

Hvis jeg skal nævne noget, der kunne blive endnu bedre, så gør de hvide farver også, at lokalet godt kan føles meget lyst, især om aftenen. Da vi var ved at gå, satte de levende lys på bordene, hvilket hjalp på stemningen. Personalet fortalte også, at der er planer om udeservering senere på året, hvilket helt sikkert vil gøre La Farine endnu mere attraktivt at besøge om aftenen.

La Farine, 2394 Broadway, New York, NY 10024, United States

La Farine New York City
0 FacebookTwitterPinterestEmail
Opskrift: Hjemmelavede ispinde med frisk frugt og juice

Jeg laver næsten altid mine egne ispinde, for dem man køber i butikkerne er ofte fyldt med sukker og smager sjældent af rigtig frugt. Denne opskrift er for ispinde med 3 lag; mango, kiwi og guavajuice. Ingen tilsat sukker, bare den naturlige sødme fra frugten og juicen. De er nemme at lave, og så synes jeg det er rigtig fint med de 3 forskellige farver. Jeg bruger guavajuice i denne opskrift, men du kan også bruge andre slags rød juice, så længe det er juice af god kvalitet og uden tilsætningsstoffer.

Noter

Brug frugt der er ordentlig moden. Det gør en stor forskel for både smag og konsistens. Umoden frugt er svær at mose og smager ikke af ret meget.

Brug ægte frugtjuice uden tilsat sukker. Jeg bruger guavajuice i denne opskrift, men de fleste slags rød juice fungerer.

Du kan sagtens bytte frugterne ud med hvad du lige har tilgængeligt. Bær, banan eller fersken er også lækkert.
Hvis du løber tør for frugtmos, kan du bare fylde resten af formen op med juice.

Mine ispindeforme er af plastik, for det synes jeg fungerer bedst. Når ispindene er frosset færdigt holder man formen under varmt vand et øjeblik så de løsner, og så kan man tage ispindene op uden problemer.

Opskrift: Hjemmelavede ispinde med frugt og juice

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

6

ispinde

Jeg laver næsten altid mine egne ispinde. De færdiglavede smager sjældent af rigtig frugt og er ofte alt for søde. Denne opskrift er for ispinde med 3 lag; mango, kiwi og guavajuice. Ingen tilsat sukker, bare den naturlige sødme fra frugten og juicen. De er nemme at lave, og så synes jeg det er rigtig fint med de 3 forskellige farver. Jeg bruger guavajuice i denne opskrift, men du kan også bruge andre slags rød juice, så længe det er juice af god kvalitet og uden tilsætningsstoffer.

Ingredienser

  • 1 mango

  • 4 kiwier

  • 2 ½ dl guava juice

Sådan gør du

  • Skræl mangoen og mos den med en gaffel. Gør det samme med kiwierne i en anden skål. Det er vigtigt, at frugterne er ordentligt modne, da de ellers er svære at mose og ikke smager af ret meget.
  • Hæld ca. en tredjedel guavajuice i bunden af hver form. Sæt formene i fryseren i 30–45 minutter, til juicen er halvt frossen.
  • Hæld et lag mangomos ovenpå laget med guavajuice og frys igen i 30–45 minutter.
  • Slut af med et lag kiwi-mos, sæt pindene i, og sæt dem tilbage i fryseren i 4-5 timer eller natten over.
  • Når ispindene er frosne og klar til at spise skal formene bare holdes kort tid under varmt vand. Efter et par sekunder kan du forsigtigt trække ispindene ud.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
New York: Ramen og Cocktails på NR

Det var en mørk og stormfuld aften og Steve og jeg trængte til en god gang comfort food, så vi endte på NR på Upper East Side. NR er søsterrestauranten til ROKC, hvor jeg tidligere har været med Ana. ROKC står for Ramen, Oysters, Kitchen & Cocktails og ligger i Harlem. ROKC blev hurtigt lidt af et hotspot, for deres ramen er fantastiske, og deres cocktails er virkelig gode.

NR har samme speakeasy-vibes som ROKC, men føles lidt mere upscale. Der er stadig mørkt og hyggeligt med cocktailbaren som naturligt centrum i lokalet. NR har derudover en lidt større menu, lidt højere til loftet og lidt mere plads rundt om bordene.

Vi bestilte soupless ramen med wagyu og bone marrow, som var en intens og umamipakket ret, hvor man selv skraber marven ud af knoglen og blander den med nudlerne. Det var virkelig lækkert, men ret tungt. I følge menuen skulle der også være sudachi og citronsalt i retten, men citrusnoterne druknede lidt i alt det andet.

Vi bestilte også Kyoto Ramen, som havde en suppe lavet på fisk og kylling. Steve var lidt skeptisk til den fiskebaserede suppe men efter en enkel mundfuld var han solgt. Suppen havde masser af smag og en perfekt balance mellem ingredienserne. En fanstastisk god ramenskål, nok en af de bedste man finder i New York.

NR, 339 E 75th St, New York, NY 10021

NR New York City
0 FacebookTwitterPinterestEmail
London: Afternoon Tea på Fortnum & Mason

Da Steve og jeg var i London havde jeg bestilt bord til afternoon tea hos Fortnum & Mason. Det legendariske stormagasin serverer klassisk afternoon tea i deres Diamond Jubilee Tea Salon, der blev indviet af Dronning Elizabeth II i 2012. I salonen er der dækket op med hvide duge og smukt porcelæn i Fortnum & Masons karakteristiske eau de Nil farve. Der er levende pianomusik, og salonen oser af britisk elegance, så vi fortrød lidt, at vi ikke havde klædt os pænere på.

Vi bestilte en Classic Afternoon Tea og en Savoury Afternoon Tea, så vi kunne dele og smage flere forskellige ting. Hver menu inkluderer en hel kande te, og med en te-menu så lang som en roman kan det godt være svært at vælge. Vores tjener anbefalede Countess Grey, som er Fortnum & Masons egen version af Earl Grey. Jeg elsker Earl Grey te, så den endte jeg med at bestille. Den var virkelig god, med en fin citrusnote og uden at være alt for parfumeret. Steve bestilte deres klassiske Afternoon Blend, som var mere smooth i smagen og passede til det meste.

Vi startede fra bunden af etagefadet med et udvalg af forskellige sandwiches, som var de samme for begge menuerne. Jeg er ikke nogen større fan af agurkesandwich, men den på Fortnum & Mason havde også lidt mynte og smagte faktisk rigtig godt. Dog var det sandwichen med røget ørred og cream cheese som vi begge to bedst kunne lide.

Sconesene var ikke overraskende helt perfekte. Der var en almindelig en og en med frugt, og de blev serveret med clotted cream, strawberry preserve og orange curd. Jeg er helt klart til den klassiske kombination med clotted cream og jordbærmarmelade, men Steve syntes orange curd’en var genial. Savoury Afternoon Tea blev serveret med en scone med squash og en med cheddar og sennep, og i stedet for marmelade og clotted cream blev de serveret med en slags creme med ærter, citron og mynte og en med spinat og artiskok

Øverst på Classic Afternoon Tea-fadet var der forskellige slags små kager, mens man på Savoury Afternoon tea-fadet fandt små hapsere med hummer, krabbe, and og lam. Min favorit blandt kagerne var den lille Lemon Meringue Tart, og fra det andet fad var det hummeren der blev serveret i noget der lignede en æggeskal.

Efter vores Afternoon Tea gik vi en tur igennem delikatesseafdelingen i stueetagen. Den skal man ikke springe over. Her er hylderne fulde af smukke dåser med te, marmelade, småkager og chokolade, og alt er så pænt præsenteret og ser så lækkert ud, at man får lyst til at købe hele butikken.

Tips til Afternoon Tea på Fortnum & Mason

Classic Afternoon Tea eller Savory Afternoon Tea? Er du alene, og er det første gang du prøver afternoon tea på Fortnum & Mason, så bestil den klassiske menu, så du ikke går glip af de fantastiske scones med clotted cream og marmelade. Er I to eller flere, giver det god mening at bestille både savoury og classic og dele.

Book bord i god tid, især i weekenderne. Det er et af de mest populære steder for afternoon tea i London, så selvom der er godt med plads i tesalonen så kan det være svært at få bord i weekenden.

Kom sulten. Der er gratis refill på alt, så det er værd at udnytte.

The Diamond Jubilee Tea Salon, 4th Floor, Fortnum & Mason, 181 Piccadilly, London W1A 1ER, United Kingdom

Diamond Jubilee Tea Salon Fortnum Mason
0 FacebookTwitterPinterestEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr