Stavanger: Cocktails på Salon du Nord

Da Steve var på besøg hos mig i Norge, besluttede vi os for at tage en weekendtur til Stavanger. AC og Kristian tog også med, og vi checkede alle sammen ind på Victoria Hotel, som er et smukt, gammelt hotel lige i centrum af byen. Hotelbaren, Salon du Nord, så virkelig hyggelig ud, så inden vi begav os ud for at spise på Fisketorget, besluttede vi os for at tage et smut forbi baren til en cocktail.

Salon du Nord åbnede oprindeligt som en barbersalon og frisør tilbage i 1900, hvor håndværk var en æressag, gæstfrihed var en kunst, og en god aften i byen var lig med dybe samtaler og veltillavede drinks. På Salon du Nord forsøger de at genoplive stemningen fra de svundne tider, og efter vores besøg kan jeg bekræfte, at de gør det rigtig godt. Baren har den der klassiske 1900-tals vibe med mørkt træ, vintage-detaljer og en hyggelig atmosfære, der gør det let at blive hængende længere, end man egentlighavde tænkt sig, og deres cocktails er virkelig gode.

Jeg fik en Stavanger, som var en blanding af Maker’s Mark bourbon, Galliano Vanilla, sukker, bergamotte & karamel, Angostura og appelsinbitter samt spor af mælk. Den smagte som dessert, og var sød og karamelagtig, toppet med et lille stykke mørk chokolade. Den smagte rigtig godt, men jeg tror den ville have fungeret endnu bedre som after-dinner drink.

Steve fik en Mosjøen, som viste sig at være aftenens vildeste cocktail. Den bestod af Pitu cachaça, Kuyper bananlikør, yuzu-sake, citron og citrongræs og blev serveret med en boble på toppen og en ekstra boble ved siden af (det kan I se i videoen nedenfor). Boblerne bristede og blev til små skyer af røg kort efter at drinken blev serveret. Virkelig flot præsentation og en perfekt start på aftenen. Hvis du nogensinde er i Stavanger, så er Salon du Nord helt klart et besøg værd!

Salon du Nord, Skansegata 1, 4006 Stavanger, Norge

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Pa Thong Ko – (Friteret dej) – Tidlig morgenmad i Mae Sot

Jeg havde taget natbussen fra Bangkok til Mae Sot og ankom tidligt om morgenen. Det var alt for tidligt til at checke ind på hotellet, og jeg var desuden ved at være sulten, så jeg gik mig en tur for at se, om jeg kunne finde et sted at få lidt morgenmad.

Jeg kom forbi en lille bod med en wok fuld af boblende olie og stoppede op for at se, hvad det mon kunne være. Det viste sig at være Pa Thong Ko, Thailands version af de kinesiske Youtiao (friterede dejstænger). Den thailandske udgave er mindre og mere sprød end sin kinesiske fætter, men mindst lige så lækker.

Det var et fascinerende syn at se hvordan Pa Thong Ko blev lavet. Små stykker dej blev kastet i den varme olie og hurtigt vendt rundt, indtil de pustede sig op og fik den smukkeste gyldne farve. På ingen tid havde jeg en stor pose fyldt med frisklavet Pa Thong Ko – alt for mange til én person, men de så simpelthen så gode ud.

Frisk fra wokken var de sprøde udenpå og bløde og luftige indeni. De var drysset med sesamfrø og havde en let salt smag, som gjorde dem perfekte som hurtig morgenmad. Selvom jeg gjorde mit bedste, kunne jeg dog ikke spise dem alle sammen, så jeg gemte nogle til senere, men de smager altså bedst, når de er helt friske. Når de køler af, mister de sprødheden og bliver lidt seje.

Hvis du nogensinde besøger Thailand, så hold øje med Pa Thong Ko. Kig efter en lille bod med en stor wok og en kø af lokale – det er altid et godt tegn! Bare husk at spise dem, mens de stadig er varme. Den første sprøde bid er ren magi.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Apple Crumble med Marcipan og Granola

Apple Crumble er en af de desserter, jeg aldrig bliver træt af, og det er en supergod dessert at have i ærmet, når det blæser og regner udenfor. Min opskrift er med dansk marcipan, som smager fantastisk sammen med æblerne og giver crumblen lidt ekstra guldkant.

Granolaen tilføjer et lækkert crunch, og jeg lægger den under crumble-toppingen, så den ikke bliver brændt. Jeg bruger Tina’s Hungry Bird Eats granola med kardemomme og kanel som er perfekt til denne opskrift, men andre typer granola uden chokolade og tørret frugt kan også bruges.

Normalt foretrækker jeg syrlige grønne æbler, men da Tina og jeg filmede denne opskrift, havde vi kun røde æbler, og de fungerede også fint.

Opskrift: Apple Crumble med Marcipan og Granola

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

8

portioner

Apple Crumble er en af de desserter, jeg aldrig bliver træt af, og det er en supergod dessert at have i ærmet, når det blæser og regner udenfor. Min opskrift er med dansk marcipan, som smager fantastisk sammen med æblerne og giver crumblen lidt ekstra guldkant.

Ingredienser

  • Crumble dej
  • 200 g hvedemel

  • 150 g sukker

  • 150 g koldt smør skåret i tern

  • en knivspids salt

  • Fyld
  • 4-5 æbler

  • 2 spsk sukker

  • 1 tsk stødt kanel

  • 120 g marcipan

  • 1 dl granola

Sådan gør du

  • Lav crumble-toppingen
  • Kom det kolde smør i en skål sammen med mel, sukker og salt.
  • Brug fingerspidserne til at smuldre smørret ind i de tørre ingredienser, indtil det ligner grove brødkrummer. Stil det til side.
  • Forbered æblerne
  • Skræl æblerne, og skær dem i tern.
  • Vend æbleternene med sukker og kanel, så de bliver godt dækket.
  • Saml crumblen
  • Fordel æblerne jævnt i et ovnfast fad.
  • Skær eller riv marcipanen i små stykker, og fordel den over æblerne.
  • Drys granolaen over marcipanen.
  • Fordel crumble-toppingen jævnt over granolaen.
  • Bagning
  • Forvarm ovnen til 190°C.
  • Bag crumblen i ca. 45 minutter, eller indtil toppen er gylden og sprød, og æblerne er møre.
  • Server den lun med en kugle vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Dalgona i Sydkorea - Se hvordan det bliver lavet i Seoul

Dalgona (달고나, også kaldet ppopgi på koreansk) er en slags traditionel koreansk slik, der går helt tilbage til 1960’erne og 1970’erne. Det var dog først med Squid Game i 2021, at dalgona for alvor blev et globalt fænomen. I et af seriens afsnit kæmper deltagerne med at skære figurer ud af dalgona under ekstremt pres, og det afsnit gjorde dalgona verdensbrømt.

I Korea bliver dalgona typisk solgt af gadesælgere, der laver slikket, mens man ser på. Dalgona kræver kun to ingredienser; sukker og bagepulver. Sukkeret smeltes, indtil det bliver gyldent, og bagepulver tilsættes og gør sukkermassen luftig og skummende. Den varme masse hældes ud på en flad overflade og trykkes hurtigt til en rund skive som derefter dekoreres med forskellige mønstre fra udstiksforme. Smagen minder lidt om brændt karamel og konsistensen er sprød og luftig med en let og porøs struktur.

Lige efter Squid Game så man dalgona-sælgere overalt i Seoul, men i dag er der længere imellem dem. Sidst jeg var i Seoul, fandt jeg en dalgona-sælger på en lille gågade i nærheden af Jonggak-station, men det er et par år siden jeg var der, så jeg er ikke sikker på at han stadigvæk er der.

Hvis du har lyst til at prøve at lave dalgona derhjemme, finder I min opskrift her:

Opskrift: Koreansk Dalgona Slik – Den grimme version >>

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Bryllup i Korea
Bruden ankommer

Da AC og jeg var i Korea blev vi inviteret med til Shinaes brors bryllup. Vi tøvede lidt med at tage imod invitationen, da vi ikke ville trænge os på, men Shinae forklarede at bryllupper i Korea er store begivenheder med mange hundrede gæster, så to gæster fra eller til gjorde altså ingen forskel.

Brylluppet blev holdt en varm sommerdag i en såkaldt Wedding Hall hvor der var reserveret en stor festsal til ceremonien. Et podie delte salen op i to halvdele, og vi fik at vide at den ene halvdel var til brudens gæster og den anden var til gommens. Først var der en musiker, som spillede klaver og sang en kærlighedssang, og derefter blev bruden hejst ned fra sin plads på en balkon helt oppe under loftet. Derefter gik hun ledsaget af sin far på podiet hen til sin kommende mand, der ventede for enden sammen med brudens mor og svigerforældrene. Det var som en scene fra en musical med bruden som den smukke hovedrolleindehaver.

Derefter fulgte ægteskabsløfterne, der blev afsluttet med at bruden og brudgommen bukkede for hinanden og for familierne, hvorefter de forlod lokalet arm i arm.

Efter ceremonien skulle der tages billeder af brudeparret og begge familier. Det startede med fotografering af brudeparret og forældrene, men udviklede sig til at inkludere flere og flere familiemedlemmer. I Korea fejrer man nemlig ikke blot brudeparret, men også foreningen af de to familier.

Senere var der bryllupsreception med buffet inde i et tilstødende lokale. Der var så mange forskellige retter at jeg hurtigt indså, at jeg ikke ville kunne nå at smage på det hele, så jeg fokuserede på fiskeretterne og de traditionelle koreanske desserter. Det var en rigtig fin ceremoni og en virkelig stor oplevelse, som jeg er meget taknemmelig over at have fået lov at være en del af.

Shinae var brudepige, så hun havde haft travlt hele dagen med brudepige-ting, men til receptionen havde hun endelig tid til at sidde ned og slappe af et par minutter, træt men glad. Senere samme aften, da det hele var overstået tog vi på McDonald’s med Shinae og en anden pige fra familien og spiste softice 🙂

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Nytårsaften i Bangkok og CentralWorld Countdown

Jeg har fejret nytårsaften i Bangkok flere gange, men det var først i 2022 at jeg endelig fik oplevet den store nytårsfest og nedtællingen ved CentralWorld. CentralWorld er kendt for at levere et af Asiens vildeste nytårsshows, så mine forventninger var tårnhøje, og jeg kan allerede nu afsløre, at jeg bestemt ikke blev skuffet.

Jeg var landet samme dag i Bangkok, så efter at have tilbragt eftermiddagen med at sove jetlag ud, tog jeg fra hotellet i Thonglor ved 22-tiden. Jeg tog Skytrain mod Siam, og jeg tror aldrig jeg har set togene så fulde. Folk havde nytårsoutfits på og gadesælgere stod klar med blinkende hårbøjler og lysende briller. Selv faldt jeg for en pink fluffy hårbøjle der blinkede og havde små vinger. Jeg ved stadig ikke helt, hvad den skulle forestille, men den passede perfekt til nytårsaften.

Ved CentralWorld blev jeg mødt af et hav af mennesker. Pladsen foran centret var forvandlet til en kæmpe festzone med musik fra flere scener, storskærme og optrædener fra både lokale og internationale artister. Selvom det var tæt pakket, føltes det hele velorganiseret og stemningen var fantastisk. Her var både turister og lokale, og alle var i festligt humør.

Jeg havde ikke kigget på aftenens program, så jeg blev mildt sagt overrasket, da K-pop-legenden Rain pludselig stod på scenen. Hvis du ikke kender ham, kan jeg fortælle, at han er en af de største K-pop-stjerner nogensinde og tit bliver omtalt som King of K-Pop. Selvom jeg ikke er nogen kæmpefan, så var det svært ikke at blive imponeret over hans energi og sceneshow, og publikum gik fuldstændig amok.

Da nedtællingen til midnat begyndte, råbte alle tallene i kor, og da klokken slog tolv, eksploderede himlen i det vildeste fyrværkeri. Det var virkelig flot og blev ved i lang tid med farver og brag over Bangkoks nattehimmel. Uden tvivl noget af det flotteste, jeg nogensinde har set.

At komme væk fra festen bagefter var selvfølgelig lidt kaotisk, men det gik faktisk overraskende nemt. Jeg gav mig god tid og nød den glade stemning der herskede mens jeg slentrede stille og roligt tilbage mod Skytrain. På vejen hjem gjorde jeg et hurtigt pitstop i 7-Eleven, hvor jeg købte mig lidt natmad bestående af en maki-rulle, en sandwich og en pink Schweppes. Måske ikke gourmet, men efter en aften med så meget action var det lige, hvad jeg havde lyst til.

Hvis du nogensinde overvejer at fejre nytår i Bangkok, så kan jeg kun anbefale at du oplever nedtællingen ved CentralWorld. Det er kæmpestort, at stå blandt alle de mennesker og se fyrværkeriet, og jeg er rigtig glad for at jeg endelig fik oplevet det. Her er mine tips:

Tips til dig, der vil fejre nytår ved CentralWorld

Kom i god tid: Det bliver hurtigt pakket med mennesker, så hvis du vil sikre dig en god plads, så kom tidligt.

Klæd dig praktisk på: Du kommer til at gå og stå meget, så vælg sko, du kan holde ud at have på i flere timer.

Brug offentlig transport: Trafikken er vanvittig nytårsaften, så glem alt om taxi og Grab, og hop på Skytrain i stedet, hvis der er for langt at gå.

Slap af og nyd øjeblikket: Nytårsaften handler om glæde og god stemning.

Bangkok kan virkelig noget, når det gælder nytår, og CentralWorld var bestemt en oplevelse, jeg aldrig vil glemme. Uanset om du rejser alene eller med venner, er det et eventyr, der er værd at have på sin bucket list.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr