I lufthavnen i Hong Kong sørger jeg altid for at kigge forbi Crystal Jade. Restauranten ligger lige efter bagageudleveringen, så den er ikke til at overse, og efter en lang flyvetur er der ikke meget der slår en skål dampende varm lamian og et par xiao long bao. Det er efterhånden gået hen og blevet lidt af en tradition, uanset hvornår jeg lander, eller hvor træt jeg er, er Crystal Jade mit første stop.

Crystal Jade er en restaurantkæde fra Singapore, og de har flere forskellige konceptrestauranter under deres paraply, men det er La Mian Xiao Long Bao-restauranterne de fleste tænker på, når de snakker om Crystal Jade. Som navnet antyder fokuserer La Mian Xiao Long Bao-restauranterne på kinesiske nudler (lamian) og soup dumplings (xiao long bao). Jeg bestiller altid Dan-Dan La Mian, som er nudler i en lækker peanutsuppe. Det blev også til en omgang xiao long bao, for dem er Crystal Jade nemlig også rigtig gode til. Nogle vil endda hævde, at Crystal Jade’s XLB stikker dem på Din Tai Fung, men jeg synes at de gør det lige godt. Xiao long bao på Crystal jade er lidt større og ikke så pæne at se på som dem på Din Tai Fung, men større dumplings er lig med mere suppe, og det er jo altid en god ting:)

I flyet til Hong Kong sidste gang sad jeg ved siden af en dame fra Hong Kong. Hun rejste med sin familie, og hun fortalte, at de plejede at tage til Sapporo og stå på ski, men at det de seneste par år var blevet utroligt dyrt med skiferie i Japan, og at man desuden ofte var nødt til at bestille meget lang tid i forvejen for at få plads.

Derfor havde de i år besluttet at tage på skiferie i Korea i stedet. Hun troede jeg var fra Korea, så hun ville høre mig, om jeg vidste hvordan åbningstiderne i forlystelsesparken Lotte World var under Seollal. Det kunne jeg desværre ikke svare hende på men i stedet kom vi til at snakke om, hvordan det er, at være adopteret. Hun havde nemlig adopteret en lille dreng fra Hong Kong, men hun havde endnu ikke fortalt ham, at han var adopteret, og hun ville gerne vide hvornår jeg mon syntes, det ville være et godt tidspunkt at fortælle ham det?

Mine forældre har aldrig holdt det skjult for mig, at jeg var adopteret. Det ville nok også have været svært, da vi ikke ligefrem ligner hinanden. I stedet har de altid gjort deres bedste for at fortælle mig og min søster hvor meget de havde ønsket sig to piger som os. Lige fra vi var helt små plejede min mormor desuden at fortælle en godnathistorie om, hvordan vi kom flyvende med en kæmpestor flyver hele vejen fra Korea, og hvor glade de var, da vi endelig kom til Danmark. Det syntes jeg var en rigtig fin måde at sige det på, men det er nok individuelt, hvordan man bedst får det gjort.

PS: Jeg har ikke altid været sådan en som snakker med sidemanden om bord på flyet. Tværtimod var jeg i mange år notorisk asocial I ved, den type, som skynder sig at hive et par øretelefoner op, og lader som om hun sover. De sidste par år har dette dog ændret sig, og jeg kan endda selv finde på at starte en samtale, hvis personen ved siden af ellers ser sød og rar ud. Hvad med jer? Snakker I med nabopassageren på flyet?

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Opskrift: Cambodiansk suppe med syltet lime og oksekød (Ngam Ngov Sach Ko)

Ngam Ngov (suppe med syltet lime) er en traditionel cambodiansk suppe. Syltet lime er en meget almindelig ingrediens i det cambodianske køkken, og den karakteristiske syrlige og salte smag er let at blive hooked på.

I denne opskrift laver vi Ngam Ngov-suppen med oksekød (sach ko), men andre varianter med kylling, gris eller and, er også ret almindelige. Suppen serveres med ris og er et let og lækkert måltid specielt på lidt koldere dage, hvor man behøver noget at varme sig på. Ingredienserne er lidt anderledes end i vores danske oksekødssuppe, men jeg tror godt jeg kan love, at Ngam Ngov hurtigt kan blive en favorit hjemme hos dig.

Opskrift og noter fra Linda, Meas Family Homestay

Linda driver Meas Family Homestay sammen med sin familie, og derudover er hun ansvarlig for den daglige drift af de to sociale virksomheder Weavers Project og Taeko i Takeo-provinsen i Cambodia.

Syltet lime: Det kan være svært at finde cambodiansk syltet lime udenfor Cambodia, men jeg har hørt at nogle asiatiske supermarkeder sælger syltet lime fra Vietnam, som man kan bruge i stedet. Kan du ikke få fat på syltet lime, kan du bruge juice fra to friske lime i stedet. Da du ikke får den salte smag fra de syltede lime, skal du i så fald tilsætte lidt ekstra salt eller fish sauce. OBS! Indisk lime pickle er alt for krydret til denne opskrift og kan ikke anvendes.

Oksekød: Man kan anvende de fleste udskæringer til suppen, men nogle udskæringer skal koge lidt længere før kødet er mørt, så vær opmærksom på at justere tiden, som suppen skal simre.

Friteret hvidløg: Jeg friterer hvidløget i den samme olie, som jeg steger oksekødet i, og jeg anvender en lille si, når jeg friterer, så de små hvidløgsstykker ikke stikker af, men let kan tages op af olien, når de er færdigstegt.

Opskrift: Cambodiansk suppe med syltet lime og oksekød (Ngam Ngov Sach Ko)

Recipe by Linda – Meas Family Homestay
Course: Suppe, MiddagCuisine: Cambodia
Portioner

4

portioner

Ngam Ngov (suppe med syltet lime) er en traditionel cambodiansk suppe. Syltet lime er en meget almindelig ingrediens i det cambodianske køkken, og den karakteristiske syrlige og salte smag passer rigtig godt sammen med oksekødet i denne opskrift.

Ingredienser

  • 8 kaffirlime blade

  • 1 stilk citrongræs

  • 2 fed hvidløg (til suppen)

  • 6 fed hvidløg (til fritering)

  • 1 skalotteløg

  • Olie til stegning

  • 450 g oksekød

  • liter vand

  • 1 spsk fish sauce

  • 1 tsk salt

  • ½ spsk sukker

  • 1 tsk kyllingebouillon (pulver)

  • 2 cambodianske syltede lime

  • 6 forårsløg

  • 200 g enokisvampe

  • ½ stort salatløg

Sådan gør du

  • Riv kaffirlime-bladene i strimler og fjern tråden i midten
  • Skær citrongræsset i 5 cm lange stykker.
  • Skær skalotteløget i grove skiver. Mas hvidløget med den brede side af en kokkekniv.
  • Skær oksekødet i store tern. Varm lidt olie i en pande og brun oksekødet. Sæt til side.
  • Bring vandet i kog i en stor gryde. Tilsæt limeblade, citrongræs, hvidløg og skalotteløg. Lad det hele simre nogle minutter.
  • Tilsæt oksekødet. Tilsæt fish sauce, salt, sukker og kyllingebouillon. Lad det hele simre i 20 minutter eller indtil kødet er mørt. Tilsæt evt. mere vand undervejs, hvis det behøves.
  • Mens suppen simre kan du forberede hvidløg og forårsløg: Mas hvidløget og hak det fint. Hak forårsløget.
  • Steg hvidløgsstykkerne i rigeligt med olie indtil de er lysebrune og sprøde.
  • Skær den syltede lime i kvarte og fjern kernerne.
  • Når suppen har simret klart tilsætter du syltet lime, enokisvampe og løg.
  • Når den syltede lime har kogt et stykke tid kan du forsigtigt splatte dem ud mod kanten af gryden, så smagen rigtigt kommer frem.
  • Lige inden servering tilsætter du stegt hvidløg og forårsløg.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Sushi Zanmai i Tokyo

På en tidligere rejse til Tokyo mødtes jeg med min japanske veninde Rieko, som jeg lærte at kende for snart 10 år siden under et praktikophold i Hamamatsu. Vi startede med en solid sushibrunch på Sushi Zanmai’s honten restaurant i Tsukiji. Honten betyder ”original/oprindelig” og Sushi Zanmai Honten skulle efter sigende være lidt bedre end alle de andre Sushi Zanmai-restauranter i byen. Bortset fra den lange kø udenfor, syntes jeg nu ikke, der var nogen udpræget forskel mellem Sushi Zanmai Honten og de andre Sushi Zanmai-restauranter, jeg har besøgt.

Det er ikke hver dag man har mulighed for at spise sushi med sin helt egen sushiguide (Rieko), så jeg bad hende bestille dobbelt af det, hun havde lyst til, så jeg kunne få det samme. Jeg må indrømme, at jeg ikke var ovenud begejstret, da jeg så hende sætte kryds ved 2 stykker aji (hestemakrel). Den makrel jeg tidligere har smagt, har for det meste haft en ret fisket smag, så når den af og til er dukket op på min sushitallerken,  er det en af de sushistykker, jeg plejer at synke med så lidt tungeberøring som muligt. Makrellen på Sushi Zanmai var dog i en helt anden klasse. Rieko forklarede mig, at man helst skal spise hestemakrel om sommeren, da det er den tid af året, hvor fisken er fedest og smager bedst. Smagen var blød og rund og slet ikke fisket, og jeg fortrød faktisk (skrev jeg virkelig det?!?), at vi ikke havde bestilt noget mere af den slags.

Jeg elsker tun og jeg har virkelig fået smag for o-toro, der er den fedeste del af maven/undersiden af tunen. Farven er lys pink på grund af den generøse fedtmarmorering, og fisken smelter bogstaveligt talt i munden på dig. Udenfor Japan har jeg kun set o-toro på meget få, meget fancy sushirestauranter, hvor o-toro typisk er blandt det dyreste, man kan bestille.

Når jeg først har fået smag for noget, kan jeg spise det flere dage i træk, og hver gang jeg er på Sushi Zanmai bestiller jeg deres tun-menu. Hvorfor prøve noget nyt, når man nu har fundet noget, man virkelig godt kan lide?

Rent kvalitetsmæssigt er der en kæmpe forskel på sushirestauranterne i Danmark og i Japan. Når jeg hører om venner, der skal til Tokyo med formålet at spise på meget dyre og meget kendte restauranter kan jeg derfor godt få lidt ondt af dem, da de i mange tilfælde vil spilde deres penge på noget, de ikke aner en fløjtende fis om. Det er lidt med sushi som det er med vin: Hvis ikke man kender basics, er det svært for alvor at sætte pris på alt det virkeligt gode. Sushi Zanmai er et udmærket sted at kalibrere sine smagsløg og lære sig lidt om hvordan de forskellige fisk smager. Man får meget for pengene og kvaliteten er gennemgående høj.

Sushi Zanmai Honten, 4 Chome-11-9 Tsukiji, Chuo City, Tokyo, Address in Japanese: すしざんまい 本陣, 〒104-0045 東京都中央区築地4-4-3

Sushi Zanmai Honten
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
See No Evil - Subway Pizza i New York

Inden vi skulle videre til et Broadway-show, lagde Steve og jeg vejen forbi See No Evil, som er en lille pizzarestaurant, der ligger under gadeniveau nede i subwaystationen ved 50th Street. Der er et skilt ved trappen ned til stationen, men det er ikke særligt iøjnefaldende, så man skal vide, at den ligger der, ellers er det nemt at gå forbi.

Der er næsten lidt speakeasy stemning i det lille lokale. Man sidder tæt og der er lavt til loftet, hvilket yderligere bidrager til atmosfæren. Man kan kigge ind i det åbne køkken fra alle bordene, hvilket jeg altid synes er hyggeligt, især når man kan se, at der faktisk bliver lavet mad fra bunden.

Jeg mener vi bestilte arancini til forret, men jeg kan ikke finde nogle billeder, så det kan godt være det bare er noget jeg har drømt. Er dog sikker på at vi bestilte to pizzaer:

FUNGHImushrooms, panna, roasted garlic, Parmigiano, fontina, arugula, lemon
HELL PIEsauce, hot soppressata, pepperoni, smoked mozzarella, pecorino, calabrian chili

Pizzaerne smagte rigtig godt, og det var tydeligt at de var lavet med gode råvarer. Min favorit var Hell Pie, som personalet i forvejen advarede os om kunne være ret spicy. Jeg synes den var helt perfekt. Steve kunne bedst lide Funghien, som var meget mild i smagen og havde lidt for meget ruccola på toppen hvis I spørger mig.

Begge pizzaer var lidt små, og både Steve og jeg syntes, at der var lige rigeligt med skorpe i forhold til den totale størrelse på pizzaen, specielt på Funghien. Steve spiser slet ikke pizzakanterne, så han fik hurtigt stablet en hel bunke ved siden af tallerkenen.
Det var sjovt at prøve See No Evil og beliggenheden nede i subwayen gør det til en helt unik oplevelse. Dog synes jeg det var lidt halvpebret (pizzaerne kostede henholdsvis $27 og $29) i forhold til hvad man fik serveret. Så for mig er See No Evil et sted, som var sjovt at besøge, og som jeg gerne kommer tilbage til, men som jeg nok ikke bliver stamgæst på.

Jeg så først bagefter, at de anbefaler softice med olivenolie og salt til dessert – lidt ærgerligt vi ikke opdagede det, for det kunne have været sjovt at prøve. Well, tænker i så fald jeg bliver nødt til at komme tilbage.

See No Evil, 210 W 50th St Concourse #1, New York, NY 10019, United States

See No Evil
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Pho på 20 minutter - Vietnamesisk nudelsuppe


Jeg elsker pho, men det er sjældent jeg har tid til at stå i køkkenet i flere timer og lave den lækre vietnamesiske nudelsuppe fra bunden, så nogle gange snyder jeg og laver pho-suppen med bouillonterninger. Det tager ikke mere end 20 minutter og med de rigtige toppings og saucer bliver resultatet rigtigt godt.

Jeg plejer at anrette en skål med suppe, nudler og oksekød, og så stiller jeg friske urter, lime, chili og saucer på bordet, så man selv kan smage til og vælge hvad man vil have i.

Tips

Oksekød: Brug tyndtskåret oksekød – fx inderlår, bryst eller flankesteak. Hvis du ikke kan finde færdigskåret kød hos slagteren eller i supermarkedet, kan du selv skære kødet i tynde skiver derhjemme: Læg kødet i fryseren i 30-60 minutter alt efter størrelse og tykkelse. Når kødet er fast, men ikke gennemfrosset, er det meget nemmere at skære det i de ultratynde skiver du behøver til din suppe. Hvis du ikke kan få skiverne tynde nok, eller er bange for at oksekødet ikke bliver ordentligt kogt i skålen kan du lynstege oksekødet i en wok eller på en stegepande inden du tilsætter det.

Saucer og krydderier: De klassiske saucer til pho er hoisin og sriracha, men du vælger helt selv hvad du vil have i. Man kan også drysse med ristede løg, chili crisp, hvidløg og frisk chili.

Risnudler: Pho laves med flade risnudler, som findes i forskellige bredder fra smalle til brede. Jeg foretrækker de lidt bredere nudler, men det er en smagssag. Vælg den type, du bedst kan lide.

Bouillon: Pho-bouillonterninger finder man i de fleste asiatiske supermarkeder. Hvis du ikke kan få fat på pho-terninger og du virkelig VIRKELIG craver pho kan du bruge almindelig oksebouillon. Smagen bliver ikke helt den samme, så tilsæt masser af friske urter, lime og saucer for at kompensere.

Opskrift: Vietnamesisk Pho på 20 minutter

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Opskrifter, SuppeCuisine: Vietnam
Portioner

1

skål + påfyldning

Jeg elsker pho, men det er sjældent jeg har tid til at stå i køkkenet i flere timer og lave den lækre vietnamesiske nudelsuppe fra bunden, så nogle gange snyder jeg og laver pho-suppen med bouillonterninger. Det tager ikke mere end 20 minutter og med de rigtige toppings og saucer bliver resultatet rigtigt godt.

Ingredienser

  • 1 pho-bouillonterning (til ca. 5dl suppe)

  • risnudler til en portion

  • 6-8 tynde skiver oksekød

  • 1 lime

  • ½ almindeligt løg eller skalotteløg

  • ½ thai chili (kan udelades hvis du ikke er til stærk mad)

  • 1 håndfuld bønnespirer

  • Friske urter: koriander, mynte, thai-basilikum

  • Hoisin sauce

  • Sriracha

Sådan gør du

  • Skær lime i både.
  • Skær løget i skiver. Hak chilien fint.
  • Skyl bønnespirerne og de friske urter.
  • Kog risnudlerne efter anvisningen på pakken – pas på, de ikke bliver overkogte. Bedre at koge dem lidt kortere tid end der står i anvisningerne, for de skal nok blive bløde når de ligger i suppen. Sæt til side.
  • Lav suppen med pho-terningerne efter anvisningen på pakken. Du skal bruge cirka 5 dl per person.
  • Læg de kogte nudler i en suppeskål.
  • Top med det tyndtskårne oksekød.
  • Hæld den rygende varme suppe over – det er vigtigt, at suppen er kogende, så kødet bliver kogt i skålen.
  • Server med friske urter, løg, chili og lime. Smag til med hoisin og sriracha efter behov.
Reklame
Pho - Bouillonterninger 3 x 75 g
5,99 €

Jeg har tit brugt de her pho-terninger, og jeg synes de fungerer rigtig godt, hvis man skal lave en hurtig gang pho. Man opløser dem i kogende vand, og så har man suppebasen til pho klar til brug.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
09/05/2025 01:02 pm GMT
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Ess-a-Bagel – Åbningen af den nye FiDi shop

Jeg var inviteret som gæst til åbningen af Ess-a-Bagels nye shop i FiDi. Alle meninger er mine egne (og for dette blogindæg også Steves)

Hvis du nogensinde har overvejet hvordan åbningen af en ny bagelshop i New York mon foregår, så skal du læse med her. Man tager først et lokale fyldt med folk, der spiser bagels med røget laks og cream cheese mens “Macarena” spiller i baggrunden. Tilsæt derefter lidt frugt, rainbow cookies, bobler i plastikkrus og “Eye of the Tiger” oveni, og voilà – så har du åbningen af Ess-a-Bagels nyeste shop i FiDi (Financial District).

Jeg var inviteret til åbningen, men da jeg er i Norge for tiden, sendte jeg Steve i stedet for mig. Han tog opgaven som bagel-korrespondent meget seriøst, og ser man på billederne og de løbende sms-opdateringer, var det noget af en fest han var med på.

Der var buffet med alt fra frugtfade og dessertbakker til små smagsprøver på de forskellige slags Ess-a-Bagel bagels. Steve prøvede først en blueberry cream cheese på en plain bagel, og det var ikke lige ham, da den var lidt for sød og ikke rigtig smagte af noget, men deres everything bagel med laks, cream cheese, kapers, tomat og salat sad lige i skabet. Han prøvede også en plain bagel med laks og cream cheese som også var rigtig god, men det er også sjældent man går galt i byen med en klassisk lox & cream cheese i New York.

Ved eventet præsenterede de også “Ice-a-Bagel”, som er en mini-bagel med is, som kun kan fås på Museum of Ice Cream. Den er jeg lidt nysgerrig på.

Kæmpe tak til Steve for solid dækning (og for at han ikke spiste alle bagels-hapserne før han fik taget billeder), og stort tillykke til Ess-a-Bagel med den nye butik. Jeg glæder mig til at kigge forbi næste gang, jeg er i New York.

Ess-a-Bagel FiDi, 115 Broadway, New York, NY 10006, United States

Ess-a-Bagel

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr