
Stavanger har et imponerende udvalg af restauranter, byens beskedne størrelse taget i betragtning, og K2 har længe været på min radar. Med en Michelinstjerne og en filosofi, der bygger på lokale råvarer, minimalt madspild og en kreativ tilgang til det nordiske køkken, er det en restaurant, der virkelig skiller sig ud.
Jeg skulle med fly til Amsterdam og videre til New York dagen efter, så jeg besluttede mig for at forkæle mig selv med et besøg på K2. Eftersom jeg kørte bil, startede jeg aftenen med en alkoholfri drink. Den var lidt for sød til min smag, så jeg skiftede senere til en alkoholfri Radler, som fungerede langt bedre sammen med resten af menuen.
Middagen startede med tre små snacks:
En hapser med rå, marineret reje ovenpå noget rå fisk (husker ikke hvilken) og med et lille stykke æble på toppen – frisk og delikat.
En stor krabbechips med skaldyrsemulsion og spiselige blomster – smukt præsenteret og knasende lækker.
En sprød rugbrødskiks med kyllingelevercreme. Kiksen var lavet af brødrester fra det rugbrød, der senere blev serveret til middagen – en finog bæredygtig detalje.
Herefter fulgte en lille ret med kammuslinger serveret med fermenteret rabarber og stikkelsbær i en grøn jus. Det var en virkelig elegant ret med en fin balance mellem syre og sødme.
Det dansk-inspirerede surdejsrugbrød blev serveret med smør drysset med tangsalt. Tjeneren foreslog at servere tataren, som var den næste ret på programmet, samtidig, da den fungerede særdeles godt med rugbrødet. Ja tak! Tataren var af finsk hjort og blev serveret med svampe på toppen. Og ja, den smagte supergodt sammen med det lune rugbrød. Og hvordan havner finsk hjortetatar på menuen i en restaurant i Stavanger? Historien bag var noget med en finsk kok og ven af K2 havde noget overskydende hjort, som restauranten kunne bruge.
Næste ret var norsk skrei, stegt i en støbejernsgryde, så den fik en perfekt stegeskorpe på den ene side. Den blev serveret med en skummende smørsovs. Superflot anrettet, og med en fantastisk smag.
Derefter fulgte en vegetarisk ret med grillet jordskok, som derefter var karamelliseret på panden og blev serveret med en ostesauce. Saucen var så god, at jeg var lige ved at slikke tallerkenen.
Næste ret skal nok have delt vandene den aften på K2. Det var nemlig stegt okselever med løg. Det lille leverstykke var gemt godt bag nogle grønne blade jeg ikke husker hvad var, men der var ingen grund til camouflage for min skyld, for jeg kan rigtig godt lide lever.
Hovedretten var et himmelsk stykke and, som var modnet i tre uger, varmrøget og derefter grillet. Anden blev serveret med rødbeder, og det var ikke nogen særlig fotogen ret, men smagsmæssigt var den aftenens højdepunkt. Modnet andekød er virkelig lækkert, og tilberedningen var helt perfekt. En af de bedste anderetter, jeg nogensinde har smagt.
Jeg havde bedt om at få dessert og petit fours serveret samtidig, da jeg skulle tidligt op næste morgen. Desserten viste sig at være norske pandekager med syltede blommer og vaniljeis, som er en klassiker man sjældent går galt i byen med. De 3 Petit fours var som følger: Vegansk marshmallow toppet med multebær, Financier med pisket creme fraiche og Canelé lavet med akvavit og gedemælk, og fyldt med brunostkaramel. Caneléen med brunost er åbenbart lidt af en klassiker hos K2, der har serveret deres signaturversion med brunost siden de åbnede. Jeg er normalt set ikke nogen stor fan af brunost, men den sødlige smag med en lille smule skarphed fungerede faktisk overraskende godt som canelé-fyld.
Maden var fantastisk, men der gik godt nok meget lang tid mellem retterne. Allerede efter snacksene kunne jeg se hvor det bar henad, så jeg spurgte om de måske kunne øge tempoet en smule, da jeg skulle op kl. 4 næste morgen. Det skulle de nok. Dog gik det gik stadig ret langsomt, og jeg endte med at sidde der i 3,5 timer og blev først færdig omtrent samtidig som nabobordene der kom samtidig som mig. For en restaurant af denne kaliber burde det være muligt at imødekomme sådanne forespørgsler bedre. Et mindre irritationsmoment ved en ellers helt igennem fantastisk aften.
Middagen på K2 var en kulinarisk oplevelse på højt niveau med innovative smagskombinationer og en tydelig passion for lokale råvarer. Stemningen var afslappet på den der moderne nordiske, Noma-agtige måde, og personalet var venlige og godt indsatte i aftenens menu.
K2 har haft en Michelinstjerne siden 2023
K2 har også en grøn Michelinstjerne som gives til restauranter der går forrest når det gælder bæredygtighed.
K2, Pedersgata 69, 4013 Stavanger















