Min veninde AC elsker hunde, og hun har mange års erfaring som hundeejer. Hun har også arbejdet professionelt med hunde som dog show handler (en der viser hunde frem til shows) i USA. AC har ikke selv nogen hund lige nu, men hun har tidligere haft to champions ( Best in show-vindere): En cockerspaniel og en korthåret hønsehund (German Shorthaired Pointer). Her er hendes tips til hvad folk bør tænke på, inden de bestemmer sig for at blive hundeejere:
AC: En hund er ikke bare en accessory, som man kan smide væk, når den er gået af mode. Man skal huske at hunde bliver gamle (småhunde kan let blive 15 år eller mere) og selvom det passer meget godt med en hund lige nu, skal man derfor overveje, hvordan dens livssituation ser ud længere ude i fremtiden. Planlægger man at rejse meget eller måske bosætte sig i udlandet? Har man et job, hvor man er meget væk hjemmefra? Er der stadigvæk tid og plads til en hund?
Har du tid til en hund?
Nogle racer har masser af energi og skal ud at bevæge sig flere timer hver dag for at trives, mens andre racer har det ok med ikke at røre så meget på sig. Fælles for alle hunde er dog, at de behøver selskab, og at de lider, når de bliver efterladt alene. I Sverige er der lovgivning, der forbyder at hunden er alene mere end 5 timer ad gangen men selvom man bor i et land uden sådan lovgivning, så kan man simpelthen ikke være bekendt at skaffe hund, hvis intentionen er at lade den være alene mange timer hver dag.
Har du råd til en hund?
Der er mange omkostninger forbundet med at have en hund. Den skal vaccineres og have mad, og har du en langhåret race skal den også trimmes. Hvis hunden bliver syg skal den til dyrlægen, hvilket kan blive rigtig dyrt, hvis man ikke er ordentligt forsikret.
Hvilken race passer dig?
Labradoodles, Cockapoodles og såkaldt allergivenlige hunde er blevet meget populære de seneste år, men faktum er, at avlsgrundlaget simpelthen er for dårligt, og at der ikke findes nogle godkendte racer indenfor den genre. Nogle tror at man kan få alle de gode egenskaber fra de racer man blander, men man har ærligt talt ingen anelse om, hvad man får. Der er ingen krav på helbredstester og ikke noget standardiseret avlsarbejde, så det er det samme som at købe katten (eller hunden) i sækken, – man ved ikke hvad man får.
Det tager tid at komme frem til hvilken race, der vil passe dig, men den tid er godt givet ud. Nogle racer er bedre til børn og andre husdyr end andre racer, og det bør man også tage med i overvejelserne. Hvordan er din livsstil? Er du selv fysisk aktiv, eller foretrækker du at ligge på sofaen? Man kan finde meget information på nettet om de forskellige hunderacers individuelle behov, og man er også altid velkommen til at ringe til opdrætterne, hvis man har spørgsmål angående racen.
Mange mennesker køber en langhåret hund som fx en Golden Retriever uden at vide, hvordan den skal trimmes. Hundens pels hjælper den med at regulere temperaturen, og så er pelsen også vandafvisende. Begynder man selv at trimme eller barbere hunden, bliver resultatet ofte at man ødelægger pelsstrukturen så hunden får det enten for varmt eller for koldt, og det er rigtig synd for hunden.
De fleste opdrættere kræver at du møder op personligt inden et eventuelt køb, så de kan se dig an og vurdere, om du er et godt match for den hund, du har tænkt dig. Hvis de er i tvivl, vil de ikke lade dig købe hunden. I stedet for blot at forsøge dig hos en anden opdrætter bør du tage informationen til dig og overveje hvordan det mon kan være, at du ikke blev godkendt. Man skal tænke på at opdrætteren kender hunden og måske ser potentielle problemer med dig som ejer, som du ikke selv er opmærksom på. Måske har du valgt en forkert race?
Hvorfor skal man købe en racehund?
Racehunde er dyre, men hvis man køber en racehund fra en certificeret opdrætter er sandsynligheden større for at man får en sund hund med et godt temperament. Hver race har specifikke krav med hensyn til hvilke gentester, der skal foretages, og hvilke sygdomme, der skal testes for. Blandt opdrætterne arbejdes der målrettet for at på lang sigt udrydde visse øjensygdomme og andre lidelser med genetisk komponent. Opdrætterne sørger også for, at der bliver udført hoftetester og albuetester, og desuden er de forpligtet til at følge nationale regelværk. Derudover har den nationale kennelklub overordnede regler for opdrættere angående hvor mange kuld en tæve maksimalt må have pr år, beskyttelse mod indavl samt almene dyrevelfærdsregler. Køber man hund fra en opdrætter som er medlem og følger reglerne, så har man garanti for at hunden er etisk opdrættet.
Hvad er det bedste ved at have en hund?
Betingelsesløs kærlighed og en ven for livet:)
Min svenske veninde AC i Norge
Min veninde AC er fra Sverige, og jeg mødte hende da vi begge to studerede i Goteborg. Hun er en af de veninder jeg har rejst allermest med i årenes løb, og vi har rigtig mange gode minder fra blandt andet Hong Kong, Bangkok, Los Angeles og Las Vegas. AC boede i Oslo i mange år, men hun er for nylig flyttet til Farsund sammen med sin kæreste som er fra Norge.