Perkedel jagung (indonesiske majsfrikadeller eller kroketter, om man vil), er en populær indonesisk snack lavet af en “fars” med majs som den primære ingrediens. De små frikadeller frituresteges indtil de er sprøde udenpå men stadigvæk bløde og saftige indeni. Perkedel jagung er superlette at lave, og du vil højst sandsynligt have de fleste af ingredienserne derhjemme allerede.
Perkedel jagung kan nydes alene som snack, eller de kan serveres som tilbehør. De små frikadeller serveres ofte med ris, sammen med andre indonesiske retter som nasi goreng (stegte ris) eller sate (grillspyd) som del af et måltid. Ud over at smage supergodt, så er perkedel jagung også forholdsvis billigt at lave, og ingredienserne skulle være til at finde i de fleste velassorterede supermarkeder. Server de små frikadeller sammen med ris eller en god salat, eller spis dem alene sammen med din yndlingsdip.
Denne opskrift er fra Mama Bu Made, som driver en lille restaurant, Warung Bali Bu Ade, i hjertet af smukke Ubud på Bali. Efter at have spist på restauranten flere dage i træk, spurgte jeg Mama Bu Made, om jeg måtte komme og lave mad med hende, og hun inviterede mig til at kigge forbi kl. 04.00(!) om morgenen for at se, hvordan hun tilbereder maden til restaurantens buffet. Jeg fik også opskriften på nogle af retterne, og her har I den første.
Noter
Majs: Du kan bruge majs på dåse i stedet for friske majs, men friske majs der stadigvæk sidder på kolben er at foretrække. Majs på dåse er kogt og nogle gange tilsat salt, og smagen af de små kroketter vil være lidt anderledes end hvis man bruger friske majskolber. Pas på med ikke at give dejen for lang tid i blenderen. Dejen skal have en blanding af udsplattede majs og hele kerner. Er du i tvivl om du kan styre processen, kan du altid køre halvdelen af majsene i foodprocessoren og blande med den anden halvdel hele kerner senere. Efter at ingredienserne har været en tur i blenderen skal blandingen hvile i 10 minutter, så smagen rigtig kan komme frem.
Gurkemeje: Hvis du ikke kan finde frisk gurkemeje, kan du bruge gurkemejepulver i stedet for. Hvis du bruger pulver, er ⅓ tsk nok.
Olie: Anvend din foretrukne madlavningsolie, men vær opmærksom på, at det skal være olie, der er beregnet til fritering (dvs. en olie der tåler at blive opvarmet til høje temperaturer), så olivenolie kan fx. ikke anbefales. Brug rigeligt olie til friteringen, så majsfrikadellerne kan flyde frit omkring uden at røre ved bunden af gryden eller panden.
Chili: Chilien som vi bruger i denne opskrift er en mild variant fra Bali, men du kan bruge de fleste non-spicy mellemstore chilier.
Kinesisk selleri: Hvis du ikke kan finde kinesisk selleri, så brug bladselleri eller evt. lidt purløg eller forårsløg i stedet.
Majsfrikadellerne er klar, når de er gyldenbrune og let sprøde udenpå men med en vis fasthed indeni (svært at vurdere før de har kølet af). Hvis farsen er for flydende, og frikadellerne er meget bløde indeni, selv efter et par minutter i olien, så prøv at tilsætte lidt mere mel.