Æbleskiver - Min Mormors Opskrift

Noget af det jeg glæder mig allermest til i december måned, er alle de æbleskiver jeg skal nå at spise inden jul. Når jeg har tid, laver jeg dem fra scratch, efter min mormors originale opskrift med kærnemælk og gær, for har man først smagt gammeldags, hjemmelavede æbleskiver, så lokker de frosne fra supermarkedet altså ikke rigtig længere.

Denne opskrift giver ca. 28 æbleskiver, hvilket de fleste nok ville sige er en passende portion til 4 sultne jyder, men har man min æbleskiveappetit, så regn med 10 æbleskiver pr. person i stedet.

Noter til opskriften

Man steger æbleskiver i svinefedt, palmin eller olie, aldrig i smør. Grunden til at man ikke steger i smør er at æbleskiverne skal steges ved ret høj varme for at få den der sprøde, lækre skal, og det vil branke smørret.

De bedste æbleskivepander er de tunge støbejernspander, og det tager et godt stykke tid at varme dem op, så man skal have lidt tålmodighed i starten. Når de først er varmet op, tager det også rigtig lang tid for dem at køle af, så pas på du ikke brænder fingrene.

Hjemme hos os har vi altid brugt en strikkepind (en af dem, der er spidse i begge ender) til at vende æbleskiverne med. Man kan også bruge strikkepinden til at tjekke, om æbleskiverne har fået nok. Hænger der ikke noget dej ved, når man stikker pinden ned i æbleskiven, så er den færdig.

I videoen nedenfor kan I se min mor, aka Mummi P, bage æbleskiver efter min mormors opskrift:)

Æbleskiver – Min Mormors Opskrift

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: julCuisine: Danmark
Portioner

28

æbleskiver

Noget af det jeg glæder mig allermest til i december måned, er alle de æbleskiver jeg skal nå at spise inden jul. Når jeg har tid, laver jeg dem fra scratch, efter min mormors originale opskrift med kærnemælk og gær, for har man først smagt gammeldags, hjemmelavede æbleskiver, så lokker de frosne fra supermarkedet altså ikke rigtig længere

Ingredienser

  • 4 dl kærnemælk

  • 25 g gær

  • 2 tsk sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • ½ tsk salt

  • 4 æg

  • 250 g mel

  • svinefedt, olie eller palmin til stegning

Sådan gør du

  • Varm kærnemælken forsigtigt. Den skal være lillefingervarm, men bliver den varmet for voldsomt op så skiller den, og så er der ikke andet at gøre end at starte forfra.
  • Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt sukker, salt og vaniljesukker
  • Hæld den lune kærnemælk over gæren og rør indtil gæren er opløst.
  • Del æggeblomme og hvider (obs! vi skal bruge begge dele). Rør æggeblommerne i dejen.
  • Tilsæt mel og rør om.
  • Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.
  • Lad dejen hæve i 1 time i stuetemperatur eller varmere.
  • Hæld dejen over i en kande. Du behøver ikke røre i dejen efter hævningen.
  • Læg svinefedt i alle hullerne i panden, og vent på at panden bliver ordentligt varm.
  • Hæld dej op til kanten af hvert hul.
  • Vend æbleskiverne når de er gyldenbrune og sprøde udenpå. Det er vigtigt at du sørger for at tilsætte fedtstof under hele stegningen.
  • Steg indtil hele æbleskiven er fint gyldenbrun. Serverer med flormelis, jordbærsyltetøj og gløgg.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Pebernødder

Det er superhyggeligt med pebernødder, men det er som om de er gået lidt i glemmebogen de seneste år. Jeg har spurgt mange af mine venner, og pebernødder er faktisk ikke med i deres julebagsrepertoire, med mindre man har børn i den pebernødsbagende alder, og det synes jeg er rigtig synd.

Jeg skal dog gerne indrømme, at der findes rigtig mange dårlige pebernødder derude, men bager man sine egne, og giver man den lidt ekstra gas med krydderierne, så kan pebernødder faktisk være med helt oppe forrest i julesmåkagefeltet, hvis I spørger mig.

Pebernødder er en af de julesmåkager der gør sig allerbedst sammen med gløgg, og bager man en ekstra portion, kan man med fordel fylde et pænt syltetøjsglas med hjemmelavede pebernødder, som man kan tage med som vært(inde)gave til nogle af julens sammenkomster.


Shop gourmet peber:


Opskrift: Pebernødder

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: BagningCuisine: Danmark
Antal

100-120

stk.

Pebernødder er en af de julesmåkager der gør sig allerbedst sammen med gløgg, og bager man en ekstra portion, kan man med fordel fylde et pænt syltetøjsglas med hjemmelavede pebernødder, som man kan tage med som vært(inde)gave til nogle af julens sammenkomster.

Ingredienser

  • 200 g smør

  • 200 g sukker

  • 1 dl piskefløde

  • 400 g hvedemel

  • 1 tsk stødt hvid peber

  • 1 tsk stødt ingefær

  • 1 tsk stødt kanel

  • 1 tsk stødt nellike

  • 1 tsk bagepulver

Sådan gør du

  • Rør smør og sukker godt sammen i en skål.
  • Tilsæt fløde og bland det hele godt.
  • I en anden skål blander du mel, krydderier og bagepulver.
  • Tilsæt mel-blandingen til smør-blandingen og ælt dejen med hænderne til den er lind og blød.
  • Sæt ovnen på 200ºC varmluft (215ºC hvis almindelig).
  • Rul dejen i små kugler på ca. 1,5cm i diameter og sæt dem på en bageplade. Opskriften giver ca. 100-125 pebernødder, som ca. fylder 2 bageplader.
    Man kan starte med at trille lange pølser, som man skærer ud i små stykker, hvis man synes det er nemmere at kontrollere størrelsen på den måde. Jeg plejer bare at gå efter øjemål, så mine pebernødder er ret uens i størrelsen.
  • Bag pebernødderne i 8-10 minutter til de er let gyldne. Pas på at de ikke får for meget.
  • Lad dem køle af før du kommer dem i en kagedåse.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gammeldags risalamande - Min mormors opskrift

Jeg er helt vild med risalamande, så længe den bliver lavet efter min mormors gamle opskrift. Der er dobbelt så mange mandler i, som i de fleste andre opskrifter, jeg har set derude, og så er mandlerne meget grovhakkede, med så store stykker ind i mellem, at man kommer i tvivl om man mon har fundet den mandel, der udløser mandelgaven.

En anden ting der gør min mormors opskrift supergod er, at man bruger ægte vanilje. Derudover tilsatte min mormor altid et skvæt portvin, som giver risalamanden en mere voksen smag og passer rigtig godt sammen med kirsebærsauce.

Noter

Når man har tilsat mælk og grøden simrer, kan man lade den koge færdig godt pakket ind i viskestykker, under dynen i sengen. Pas på at hunde eller børn ikke har adgang til sengen under tiden.

Man kan også hælde lidt portvin i kirsebærsaucen hvis man har lyst.

Grøden skal være helt kold, når man blander den med flødeskum, så man kan med fordel lave den dagen i forvejen.

Gammeldags risalamande – Min mormors opskrift

Recipe by Min mormors opskrift
Course: dessert, julemad
Portioner

4

portioner

Jeg er helt vild med risalamande, så længe den bliver lavet efter min mormors gamle opskrift. Der er dobbelt så mange mandler i, som i de fleste andre opskrifter, jeg har set derude, og så er mandlerne meget grovhakkede, med så store stykker ind i mellem, at man kommer i tvivl om man mon har fundet den mandel, der udløser mandelgaven.

Ingredienser

  • 175 g mandler

  • 1 vaniljestang + lidt sukker til at blande med

  • 1 dl grødris

  • 1 dl vand

  • 2 tsk sukker

  • 5 dl sødmælk

  • 2 dl piskefløde

  • 1 lille snapsglas portvin

Sådan gør du

  • Overhæld mandlerne med kogende vand og lade dem trække et minut. Herefter fjernes skindet let. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave. Hak mandlerne groft. Stil til side til senere.
  • Flæk vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med en smule sukker for at adskille dem. Stil til side til senere.
  • Ris, og vand bringes i kog under omrøring, og man fortsætter med at røre indtil vandet er absorberet.
  • Tilsæt mælk, sukker og den tomme vaniljestang og varm op under omrøring. Lad det simre ved lav varme i ca. 40-45 min. Rør ofte i grøden, så den ikke brænder på.
  • Når grøden er færdig skal den køle af, før man går videre med opskriften.
  • Pisk fløden til luftigt skum.
  • Bland den kolde risengrød med de hakkede mandler, og vaniljekorn med sukker. Vend forsigtigt flødeskummet i grøden.
  • Tilsæt portvin og rør om.
  • Server risalamanden med varm kirsebær sauce. Husk at lægge en hel mandel i, hvis du har en mandelgave.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Lussekatter - Svenske safranbrød

Så er jeg endelig ved at komme i julestemning, og en væsentligt bidragende faktor har været de lussekatter jeg bagte forleden. Lussekatter er svenske safranboller, som man spiser op til jul i Sverige. Nogle snyder og putter gurkemeje i lussekatterne i stedet for safran. Det giver også en flot gul farve, men man går glip af den lækre safransmag som jo er det, der gør lussekatterne så gode. Noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved lussekatterne er, at de ikke er så søde, som julebag ellers er, og så smager de bare rigtig godt, serveret varme, direkte fra ovnen.

Jeg boede i Sverige i 6 år, og når jeg bager lussekatter, bringer det skønne minder tilbage fra min studietid, og julehygge på den svenske måde (lussekatter smager fantastisk med Blossa Glögg). Selvom man ikke har nogle svenske juleminder at svælge i, så kan det alligevel varmt anbefales at integrere de gule svenske boller i dit julebagsrepertoire.

Som de fleste andre i Sverige putter jeg altid lidt Kesella (kvark fra Arla) i mine Lussekatter, da det i mange år har været logik for husmødre, at Kesella gør lussekatterne mere saftige. I år har der dog været heftig debat i Sverige om hvorvidt det rent faktisk er tilfældet, eller om der blot er tale om en myte, baseret på et velgennemført PR-trick fra Arlas side. At dømme efter diverse ekspertudtalelser, virker det mest som om, det er det sidste, der er tilfældet, men når man som jeg altid har bagt lussekatter med Kesella, så skal der altså mere til end et par vise kagemænd, for at rokke ved min tro på Kesellas mirakelegenskaber når det gælder lussekatter. Det er jo næsten det samme, som at fortælle et barn at julemanden ikke findes!

Opskrift: Lussekatter – Svenske safranbrød

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: bagværkCuisine: Sverige
Portioner

20

lussekatter

Lussekatter er svenske safranbrød, som man typisk bager op til jul. De smager bedst lige fra ovnen, men hvis man pakker dem godt ind, holder de sig friske i flere dage.

Ingredienser

  • 3 dl mælk

  • 100 g smør

  • 150 g kvark

  • 25 g gær

  • 0,5 g safran

  • ½ tsk salt

  • 1 dl sukker

  • 1 æg

  • 13 dl hvedemel

  • Æg til pensling

  • Rosiner til dekoration

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mælken og varm blandingen op til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i blandingen og tag gryden af varmen.
  • Hvis du bruger friske safrantråde (anbefalet) så skal du huske at safranen skal males i en morter først, så smagen og farven rigtig kommer ud. Har du ikke en morter kan du også bruge bagsiden af en spiseske sammen med et skærebræt.
  • Tilsæt salt, sukker og safran.
  • Hæld blandingen over i en skål og rør kvarken i. Pisk ægget let med en gaffel og rør det i blandingen.
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Dejen skal være ret lind, og det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at anvende det hele.
  • Ælt dejen et kvarters tid til den er jævn og smidig. Stil den derefter til hævning i 1 time.
  • Ælt dejen godt igennem igen.
  • Tag en portion dej på størrelse med en lille bolle og rul den til en ca. 20cm lang pølse. Form pølsen til et ”S” med ekstra krusedulle på enderne, lidt som en minisnegl i hver ende (se billederne nedenfor). Man kan presse lussekatten lidt flad, så den ikke bliver så høj. Fortsæt sådan til dejen er brugt.
  • Lad lussekatterne hæve på bagepladen i 20 minutter.
  • Pensel lussekatterne med æg og dekorer med rosiner. Man kan også putte rosiner i selve dejen, hvis man kan lide det.
  • Bag lussekatterne i ca. 10 minutter ved 200 grader i varmluft ovn (almindelig ovn 225 grader). Bagetiden er afhængig af størrelsen. Hvis man har lavet store lussekatter (større end en almindelig dansk bolle), så skal de have lidt længere tid.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Kartoffeldumplings fra Myanmar(aloo ket tha late kyaw)

Kartoffeldumplings (aloo ket tha late kyaw) er en populær snack i Myanmar. Der er ikke helt enighed om oprindelsen af de lækre kartoffeldumplings . Nogle mener, at de kommer fra Indien, da der i visse opskrifter tilsættes masala. Andre mener at kartoffeldumplings stammer fra Kina, fordi man ofte får serveret kartoffeldumplings med soyasauce ved siden af, til at dyppe dem i.

Byen Heho i den sydlige Shan-stat er kendt for kartoffeldyrkning, da området har en særlig næringsrig slags jord, som er godt for kartoflerne. Dog er kartoffeldyrkning også udbredt i andre dele af Myanmar, og kartoffeldumplings finder man i hele landet. I gamle dage kunne man se husmødre hygge sig med kartoffeldumplings og te med mælk om eftermiddagen. Her blev der sludret og sladret, før det var tid til at gå hjem for at lave aftensmad.

Det er en velsmagende og ret mættende snack, som faktisk er ret hurtig at lave, og man kan variere fyldet, som man har lyst til.

Opskrift og noter: Nge-Nge fra Tea Garden, Borderline Collective i Mae Sot

Nge-Nge: Tea Garden er en vegetarisk restaurant, så vi bruger tofu som fyld i denne opskrift. Derhjemme foretrækker jeg lave fyldet med svinekød og ost:)

Borderline Collective i Mae Sot, Thailand

Borderline Collective er en butik/restaurant/galleri/kreativt rum i Mae Sot, som er en by i det nordlige Thailand, lige ved grænsen mellem Thailand og Myanmar. Borderline Collective blev startet med formålet at støtte kvindelige migranter og flygtninge fra Myanmar gennem at sælge kvindernes håndlavede produkter.

Læs mere om Borderline Collective her >>

Opskrift: Kartoffeldumplings fra Myanmar(aloo ket tha late kyaw)

Recipe by Nge-Nge fra Tea Garden, Mae Sot
Course: Snacks, dumplingsCuisine: Myanmar
Antal

6

dumplings

Kartoffeldumplings (aloo ket tha late kyaw) er en populær snack i Myanmar, hvor man i gamle dage kunne se husmødre hygge sig med kartoffeldumplings og te med mælk om eftermiddagen. Her blev der sludret og sladret, før det var tid til at gå hjem for at lave aftensmad.

Ingredienser

  • ½ kop tofu, skåret i små tern

  • 1 hårdkogt æg, skåret i små tern

  • 1 lille rødløg, skåret i små tern

  • 1 lille stykke hvidkål (omkring ¼ kop), hakket

  • 3 forårsløg, hakket

  • 1 spsk soyasauce eller Thailandsk champignonsauce

  • ½ tsk sukker

  • 1 spsk vegetabilsk olie

  • 5 mellemstore kartofler. Skrællede og kogte.

  • Lidt salt

  • 2-3 kopper mel

  • 1 råt æg

  • Olie til friturestegning

Sådan gør du

  • Mos kartoflerne, indtil de er glatte og klistrede. Sæt mosen til side.
  • Bland æg, rødløg, forårsløg, tofu, hvidkål, soyasauce, sukker og olie. Lynsteg 1-2 minutter ved høj varme.
  • Kartoffelmosen er meget klistret, så hav rigeligt med mel på hænderne. Form en kugle på cirka 3-4 cm i diameter, og flad den lidt ud. Dette vil være den øverste del af dumplingen.
  • Tril en ny kugle og flad den ud. Læg en smule af fyldet på skiven, og læg derefter den anden flade skive ovenpå. Klem den øverste og nederste del sammen og glat forsigtigt, så du har en kugle-formet dumpling. Kontroller for huller eller revner, så dumplingen ikke lækker, når den frituresteges.
  • Varm olien op. Mens den varmes op, kan du piske det rå æg med en gaffel.
  • Dyp dine dumplings i det piskede æg, og læg dem derefter forsigtigt ned i den varme olie med en ske. De skal frituresteges, indtil de er gyldne og sprøde udenpå.
  • Serveres varme med chilisauce, soyasauce eller lime & ingefærsauce.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Mae Sot: Morgenkaffe på Tea Garden

Morgenkaffe hos Tea Garden i Mae Sot er en dejlig oplevelse. Kaffen er friskbrygget fra bønner fra små kaffefarme i det nordlige Thailand, hvor der er højere bjerge, for den fine Arabica-kaffe vokser nemlig bedst i bjergrige omgivelser.

Hos Tea Garden har man ingen fancy espressomaskiner, men man kan få stempelkaffe som smager fantastisk, når den er lavet på nymalede bønner.

Jeg drikker kaffen med lidt mælk samt en teskefuld af den gode sukker, som Tea Garden også ligger inde med. Derudover sker det af og til, at jeg også bestiller en gang Egg Roti (en slags fladbrød)med sukker eller kondenseret mælk, for det smager som en lille bid af paradis, og er sammen med kaffen garant for en skøn start på dagen.

Tea Garden, Borderline Collective, 674/14 Intharakiri Road, Mae Sot, Thailand

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr