Gammeldags risalamande - Min mormors opskrift

Jeg er helt vild med risalamande, så længe den bliver lavet efter min mormors gamle opskrift. Der er dobbelt så mange mandler i, som i de fleste andre opskrifter, jeg har set derude, og så er mandlerne meget grovhakkede, med så store stykker ind i mellem, at man kommer i tvivl om man mon har fundet den mandel, der udløser mandelgaven.

En anden ting der gør min mormors opskrift supergod er, at man bruger ægte vanilje. Derudover tilsatte min mormor altid et skvæt portvin, som giver risalamanden en mere voksen smag og passer rigtig godt sammen med kirsebærsauce.

Noter

Når man har tilsat mælk og grøden simrer, kan man lade den koge færdig godt pakket ind i viskestykker, under dynen i sengen. Pas på at hunde eller børn ikke har adgang til sengen under tiden.

Man kan også hælde lidt portvin i kirsebærsaucen hvis man har lyst.

Grøden skal være helt kold, når man blander den med flødeskum, så man kan med fordel lave den dagen i forvejen.

Gammeldags risalamande – Min mormors opskrift

Recipe by Min mormors opskrift
Course: dessert, julemad
Portioner

4

portioner

Jeg er helt vild med risalamande, så længe den bliver lavet efter min mormors gamle opskrift. Der er dobbelt så mange mandler i, som i de fleste andre opskrifter, jeg har set derude, og så er mandlerne meget grovhakkede, med så store stykker ind i mellem, at man kommer i tvivl om man mon har fundet den mandel, der udløser mandelgaven.

Ingredienser

  • 175 g mandler

  • 1 vaniljestang + lidt sukker til at blande med

  • 1 dl grødris

  • 1 dl vand

  • 2 tsk sukker

  • 5 dl sødmælk

  • 2 dl piskefløde

  • 1 lille snapsglas portvin

Sådan gør du

  • Overhæld mandlerne med kogende vand og lade dem trække et minut. Herefter fjernes skindet let. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave. Hak mandlerne groft. Stil til side til senere.
  • Flæk vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med en smule sukker for at adskille dem. Stil til side til senere.
  • Ris, og vand bringes i kog under omrøring, og man fortsætter med at røre indtil vandet er absorberet.
  • Tilsæt mælk, sukker og den tomme vaniljestang og varm op under omrøring. Lad det simre ved lav varme i ca. 40-45 min. Rør ofte i grøden, så den ikke brænder på.
  • Når grøden er færdig skal den køle af, før man går videre med opskriften.
  • Pisk fløden til luftigt skum.
  • Bland den kolde risengrød med de hakkede mandler, og vaniljekorn med sukker. Vend forsigtigt flødeskummet i grøden.
  • Tilsæt portvin og rør om.
  • Server risalamanden med varm kirsebær sauce. Husk at lægge en hel mandel i, hvis du har en mandelgave.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Lussekatter - Svenske safranbrød

Så er jeg endelig ved at komme i julestemning, og en væsentligt bidragende faktor har været de lussekatter jeg bagte forleden. Lussekatter er svenske safranboller, som man spiser op til jul i Sverige. Nogle snyder og putter gurkemeje i lussekatterne i stedet for safran. Det giver også en flot gul farve, men man går glip af den lækre safransmag som jo er det, der gør lussekatterne så gode. Noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved lussekatterne er, at de ikke er så søde, som julebag ellers er, og så smager de bare rigtig godt, serveret varme, direkte fra ovnen.

Jeg boede i Sverige i 6 år, og når jeg bager lussekatter, bringer det skønne minder tilbage fra min studietid, og julehygge på den svenske måde (lussekatter smager fantastisk med Blossa Glögg). Selvom man ikke har nogle svenske juleminder at svælge i, så kan det alligevel varmt anbefales at integrere de gule svenske boller i dit julebagsrepertoire.

Som de fleste andre i Sverige putter jeg altid lidt Kesella (kvark fra Arla) i mine Lussekatter, da det i mange år har været logik for husmødre, at Kesella gør lussekatterne mere saftige. I år har der dog været heftig debat i Sverige om hvorvidt det rent faktisk er tilfældet, eller om der blot er tale om en myte, baseret på et velgennemført PR-trick fra Arlas side. At dømme efter diverse ekspertudtalelser, virker det mest som om, det er det sidste, der er tilfældet, men når man som jeg altid har bagt lussekatter med Kesella, så skal der altså mere til end et par vise kagemænd, for at rokke ved min tro på Kesellas mirakelegenskaber når det gælder lussekatter. Det er jo næsten det samme, som at fortælle et barn at julemanden ikke findes!

Opskrift: Lussekatter – Svenske safranbrød

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: bagværkCuisine: Sverige
Portioner

20

lussekatter

Lussekatter er svenske safranbrød, som man typisk bager op til jul. De smager bedst lige fra ovnen, men hvis man pakker dem godt ind, holder de sig friske i flere dage.

Ingredienser

  • 3 dl mælk

  • 100 g smør

  • 150 g kvark

  • 25 g gær

  • 0,5 g safran

  • ½ tsk salt

  • 1 dl sukker

  • 1 æg

  • 13 dl hvedemel

  • Æg til pensling

  • Rosiner til dekoration

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mælken og varm blandingen op til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i blandingen og tag gryden af varmen.
  • Hvis du bruger friske safrantråde (anbefalet) så skal du huske at safranen skal males i en morter først, så smagen og farven rigtig kommer ud. Har du ikke en morter kan du også bruge bagsiden af en spiseske sammen med et skærebræt.
  • Tilsæt salt, sukker og safran.
  • Hæld blandingen over i en skål og rør kvarken i. Pisk ægget let med en gaffel og rør det i blandingen.
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Dejen skal være ret lind, og det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at anvende det hele.
  • Ælt dejen et kvarters tid til den er jævn og smidig. Stil den derefter til hævning i 1 time.
  • Ælt dejen godt igennem igen.
  • Tag en portion dej på størrelse med en lille bolle og rul den til en ca. 20cm lang pølse. Form pølsen til et ”S” med ekstra krusedulle på enderne, lidt som en minisnegl i hver ende (se billederne nedenfor). Man kan presse lussekatten lidt flad, så den ikke bliver så høj. Fortsæt sådan til dejen er brugt.
  • Lad lussekatterne hæve på bagepladen i 20 minutter.
  • Pensel lussekatterne med æg og dekorer med rosiner. Man kan også putte rosiner i selve dejen, hvis man kan lide det.
  • Bag lussekatterne i ca. 10 minutter ved 200 grader i varmluft ovn (almindelig ovn 225 grader). Bagetiden er afhængig af størrelsen. Hvis man har lavet store lussekatter (større end en almindelig dansk bolle), så skal de have lidt længere tid.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Kartoffeldumplings fra Myanmar(aloo ket tha late kyaw)

Kartoffeldumplings (aloo ket tha late kyaw) er en populær snack i Myanmar. Der er ikke helt enighed om oprindelsen af de lækre kartoffeldumplings . Nogle mener, at de kommer fra Indien, da der i visse opskrifter tilsættes masala. Andre mener at kartoffeldumplings stammer fra Kina, fordi man ofte får serveret kartoffeldumplings med soyasauce ved siden af, til at dyppe dem i.

Byen Heho i den sydlige Shan-stat er kendt for kartoffeldyrkning, da området har en særlig næringsrig slags jord, som er godt for kartoflerne. Dog er kartoffeldyrkning også udbredt i andre dele af Myanmar, og kartoffeldumplings finder man i hele landet. I gamle dage kunne man se husmødre hygge sig med kartoffeldumplings og te med mælk om eftermiddagen. Her blev der sludret og sladret, før det var tid til at gå hjem for at lave aftensmad.

Det er en velsmagende og ret mættende snack, som faktisk er ret hurtig at lave, og man kan variere fyldet, som man har lyst til.

Opskrift og noter: Nge-Nge fra Tea Garden, Borderline Collective i Mae Sot

Nge-Nge: Tea Garden er en vegetarisk restaurant, så vi bruger tofu som fyld i denne opskrift. Derhjemme foretrækker jeg lave fyldet med svinekød og ost:)

Borderline Collective i Mae Sot, Thailand

Borderline Collective er en butik/restaurant/galleri/kreativt rum i Mae Sot, som er en by i det nordlige Thailand, lige ved grænsen mellem Thailand og Myanmar. Borderline Collective blev startet med formålet at støtte kvindelige migranter og flygtninge fra Myanmar gennem at sælge kvindernes håndlavede produkter.

Læs mere om Borderline Collective her >>

Opskrift: Kartoffeldumplings fra Myanmar(aloo ket tha late kyaw)

Recipe by Nge-Nge fra Tea Garden, Mae Sot
Course: Snacks, dumplingsCuisine: Myanmar
Antal

6

dumplings

Kartoffeldumplings (aloo ket tha late kyaw) er en populær snack i Myanmar, hvor man i gamle dage kunne se husmødre hygge sig med kartoffeldumplings og te med mælk om eftermiddagen. Her blev der sludret og sladret, før det var tid til at gå hjem for at lave aftensmad.

Ingredienser

  • ½ kop tofu, skåret i små tern

  • 1 hårdkogt æg, skåret i små tern

  • 1 lille rødløg, skåret i små tern

  • 1 lille stykke hvidkål (omkring ¼ kop), hakket

  • 3 forårsløg, hakket

  • 1 spsk soyasauce eller Thailandsk champignonsauce

  • ½ tsk sukker

  • 1 spsk vegetabilsk olie

  • 5 mellemstore kartofler. Skrællede og kogte.

  • Lidt salt

  • 2-3 kopper mel

  • 1 råt æg

  • Olie til friturestegning

Sådan gør du

  • Mos kartoflerne, indtil de er glatte og klistrede. Sæt mosen til side.
  • Bland æg, rødløg, forårsløg, tofu, hvidkål, soyasauce, sukker og olie. Lynsteg 1-2 minutter ved høj varme.
  • Kartoffelmosen er meget klistret, så hav rigeligt med mel på hænderne. Form en kugle på cirka 3-4 cm i diameter, og flad den lidt ud. Dette vil være den øverste del af dumplingen.
  • Tril en ny kugle og flad den ud. Læg en smule af fyldet på skiven, og læg derefter den anden flade skive ovenpå. Klem den øverste og nederste del sammen og glat forsigtigt, så du har en kugle-formet dumpling. Kontroller for huller eller revner, så dumplingen ikke lækker, når den frituresteges.
  • Varm olien op. Mens den varmes op, kan du piske det rå æg med en gaffel.
  • Dyp dine dumplings i det piskede æg, og læg dem derefter forsigtigt ned i den varme olie med en ske. De skal frituresteges, indtil de er gyldne og sprøde udenpå.
  • Serveres varme med chilisauce, soyasauce eller lime & ingefærsauce.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Mae Sot: Morgenkaffe på Tea Garden

Morgenkaffe hos Tea Garden i Mae Sot er en dejlig oplevelse. Kaffen er friskbrygget fra bønner fra små kaffefarme i det nordlige Thailand, hvor der er højere bjerge, for den fine Arabica-kaffe vokser nemlig bedst i bjergrige omgivelser.

Hos Tea Garden har man ingen fancy espressomaskiner, men man kan få stempelkaffe som smager fantastisk, når den er lavet på nymalede bønner.

Jeg drikker kaffen med lidt mælk samt en teskefuld af den gode sukker, som Tea Garden også ligger inde med. Derudover sker det af og til, at jeg også bestiller en gang Egg Roti (en slags fladbrød)med sukker eller kondenseret mælk, for det smager som en lille bid af paradis, og er sammen med kaffen garant for en skøn start på dagen.

Tea Garden, Borderline Collective, 674/14 Intharakiri Road, Mae Sot, Thailand

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
NYC: Lækker mad på Traif i Willamsburg

For nogle år siden havde Tina fødselsdagsfest på Traif i Brooklyn. Det var virkelig hyggeligt, og selvom fokus var på fødselaren den aften, og egentlig ikke så meget på maden, så var det svært at undgå at lægge mærke til de lækre retter der kom på bordet.

Navnet “Traif” refererer til mad som anses non-kosher blandt jøder, og på menuen finder man således både skaldyr og svinekød, som er to typer af mad, der er “traif” og egentlig forbudt at spise, hvis man følger en strikt kosherdiæt.

Kokken og ejeren Jason Marcus er kendt for sin innovative madlavning og menuen er fuld af spændende indslag. Jeg kunne særlig godt lide deres jordbær-glaserede spareribs og deres trøffelgnocchi, og jeg kan se at begge retter stadigvæk er på menuen, så de kan helt sikkert anbefales.

På Traif får man virkelig god mad til yderst rimelige priser, og restauranten ligger lige ovre på den anden side af Williamsburg Bridge, så man knap nok når at ænse, at man er i Brooklyn. Kan man ikke vælge blandt de mange lokkende retter, kan man altid bestille Chef’s Selection-menuen til $56 (Nov. 2023). Et rigtig hyggeligt sted at gå ud at spise, både til hverdag og fest.

Traif, 229 S 4th St, Brooklyn, NY 11211

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Whitney Museum of American Art, New York

Whitney Museum of American Art er meget mere end en samling malerier. Museet er nemlig kendt for at udstille mange forskellige slags kunst som fx installationer og film, og mange af de udstillede kunstværker er fra kunstnere, som stadigvæk er i live. Atmosfæren er dynamisk, ja næsten hip, og museet minder lidt om MoMA PS1. Mange af mine venner, som ellers ikke er så meget for museer, kan rigtig godt lide The Whitney.

Museet ligger i en smuk bygning i Meatpacking District, og de lyse og luftige lokaler i flere etager danner de elegante rammer for kunsten. Fra den udendørs terrasse har man den skønneste udsigt over Hudson River og Meatpacking District, og længere nede sydpå kan man se Freedom Tower og silhuetten af Financial Districts mange skyskrabere. Med mindre man er overordentligt kunstinteresseret, så er en times tid nok til at se selve museet, før man begiver sig udendørs for at tage billeder og nyde udsigten. Efter et besøg på museet går jeg mig tit en tur på The High Line, som ligger lige ved siden af. Der er trapper op til parken lige udenfor museet.

Billetter til museet koster 30$ og man kan forudbestille billetterne online. Det er måske værd at overveje, da der nogle gange er ret lang kø til at komme ind.

Fredag fra 19-22:00 kan man selv vælge, hvor meget (eller lidt) man vil betale i entré, for der har The Whitney ”Pay what you wish”-billetter.

Whitney Museum of American Art, 99 Gansevoort Street  (between West st & Washington St), Meatpacking District, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr