
Det japanske køkken spænder vidt, og visse retter kræver mere end almindelig nysgerrighed at sætte tænderne i. Tænk bare på den giftige fisk fugu – eller natto, de der berygtede fermenterede sojabønner. Ikke ligefrem hverdagskost for de fleste turister.
Kobekød derimod… det er en af de mere tilgængelige og uimodståelige japanske delikatesser, og noget jeg havde sat mig for at prøve under mit ophold i Tokyo.
Kobekød er ikke billigt, så for ikke at brænde hele rejsebudgettet af på ét stykke ølopfostret luksuskød, lavede jeg lidt research og læste med på forskellige madblogs, før jeg besluttede mig for at prøve Gyu-An – en restaurant, der havde fået rigtig fine anmeldelser og virkede som et godt sted til en første introduktion til den fedtmarmorerede verden.
Jeg havde ikke bestilt bord, men tog chancen og hoppede på metroen til Higashi-Ginza. Derfra var der kun et par minutters gang til restauranten, som lå nede ad en trappe i et traditionelt indrettet lokale. Heldigvis var der et ledigt bord.
Jeg blev mødt af en venlig, kimonoklædt værtinde, som bad mig tage skoene af og førte mig hen til bordet. Menukortet bød både på enkelte steaks og forskellige ”set menus,” hvor forret, tilbehør og dessert var inkluderet.
Efter lidt frem og tilbage besluttede jeg mig for en kombination: en tyndstegsbøf og kobekøds-sukiyaki. Det hele skulle selvfølgelig skylles ned med en iskold Asahi på fad – intet mindre.
Første indslag var de obligatoriske varme klude til hænderne, efterfulgt af en lille amuse-bouche med oksekød i soyasauce. Så kom lidt sashimi, oksekødssushi og nogle skiver røget oksekød. Men det var selvfølgelig kobekødet, jeg var kommet for – og det skuffede ikke.
Sukiyakien blev serveret ved bordet, og jeg fik udleveret en lille skål med et råt æg. Jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle stille op med det, men en smilende tjener viste mig, hvordan jeg skulle røre det sammen med spisepindene. Ægget fungerede som dip til det møre kød og grøntsagerne.
Steaken blev serveret rygende varm og perfekt medium rare, med stegte løg og forskellige saucer til. Jeg smagte et stykke – og det smeltede bogstaveligt talt i munden. Det var uden tvivl det bedste stykke kød, jeg nogensinde har fået. Konsistensen var næsten mere som fisk end kød, og kødfibrene var så fine, at de nærmest ikke eksisterede. Øllet passede perfekt til og løftede smagen yderligere.
Sukiyakien var også virkelig god og blev tilberedt i små portioner, så jeg kunne følge med i processen og spise i mit eget tempo. Men det var helt klart i steaken, at kobekødet virkelig kom til sin ret.
Restauranten var fyldt med japanske gæster, og det føltes som at træde ind i en lille lomme af autentisk Tokyo. Tjenerne talte kun en smule engelsk, men var søde og hjælpsomme. Jeg gik derfra med både en fuld mave og følelsen af at have haft en af de bedste restaurantoplevelser på hele rejsen – og med det absolut bedste kød, jeg nogensinde har smagt.
Læs mit blogindlæg om frokost på Gyu -An – En Kobe-frokostbøf >>
Gyu-An, 6-13-6 Ginza, Chuo-ku, Tokyo 104-0061, Tlf: 03-35420226, Åbningstider: Man-lør: 11:30-14:00 og 17:30-22:00, Søndag: lukket, Helligdage: 17:00-21:30, Adresse på japansk: 牛庵, 〒104-0061 東京都中央区銀座6-13-6




