Restauranter i Ubud, hvor skal man spise

Noget af det allerbedste ved Ubud er al den lækre mad man finder hos byens restauranter. Selvom Ubud ikke er en særlig stor by, er udbuddet af spisesteder enormt, og der er noget for enhver smag, lige fra små, familiedrevne Warungs, til fancy restauranter med loungemusik og international gourmetmad. Man kan spise rigtigt billigt i Ubud, og en skål bakso (suppe med kødboller og nudler) koster næsten ingenting. De fleste dyrere steder i byen er stadigvæk væsentligt billigere end de fleste finere restauranter derhjemme, så der er mulighed for at få sig nogle rigtig gode madoplevelser uden at sprænge budgettet. Her er nogle af de restauranter, som jeg virkelig godt kan lide i Ubud:

Warung Bali Bu Ade

$

Lille Nasi Campur Bali restaurant/gadekøkken drevet af mama Bu Made i over 20 år. Hvis man vil prøve autentisk Nasi Bali (Bali-versionen af Nasi Campur) med ris toppet med forskelligt tilbehør, så er Warung Bali Bu Ade et af de allerbedste steder. Man kan vælge mellem Nasi Bali med kød eller vegetarisk, hvor mama Bu made blander en tallerken til dig til en fast pris. Vil man selv blande koster det ekstra alt afhængigt af, hvad man vælger. Majskagerne (perkedel jagung), tofuen og den friterede tempeh er et must, og kan du lide stærk mad, så prøv en smule af den hjemmelavede sambal. Har du mod på at prøve at lave dine egne perkedel jagung, så har jeg Bu Mades opskrift her >>

Warung Bali Bu Ade, F7Q9+FFR, Jl. Sukma Kesuma, Peliatan, Kecamatan Ubud

Sayuri Healing Food

$$

Sayuri Healing Food er et af de mest populære steder for vegansk raw food i Ubud. Der er tit live-musik om aftenen, og er man der ikke nogenlunde tidligt på aftenen, kan man godt glemme at få bord. Jeg er helt vild med deres Dragon Roll som er lavet med røget papaya “laks” og smager helt vildt godt, men ellers er deres bowls populære. Jeg kan også anbefale deres koldpressede juice og hjemmelavede kombucha, som smager sundt og godt. Ud over live musik, er der forskellige events og kurser i løbet af måneden, og Sayuri har en meget aktiv og loyal fanskare som ser til, at der altid sker noget i og omkring restauranten.

Sayuri Healing Food, Jl. Sukma Kesuma No.2, Peliatan, Kecamatan Ubud

You & Mie

$

Hyggelig nudelrestaurant/gadekøkken med hjemmelavede nudler og dumplings til billige penge. Nudler og suppe laves frisk hver dag, og jeg har flere gange oplevet, at restauranten er blevet nødt til at lukke sent på eftermiddagen eller tidligt på aftenen, da de var løbet tør for nudler eller suppe. Vil man være sikker på ikke at gå forgæves, kan det derfor anbefales at komme forbi ved frokosttid. Jeg har prøvet de fleste af deres nudelretter, og de er virkelig gode, og så er deres dumplings i sesamsauce fantastiske.

You & Mie, Br. Tebesaya, Jl. Sukma Kesuma No.16, Peliatan, Kecamatan Ubud

Tán Huā

$$

Hyggelig lille kinesisk restaurant med retter fra hele asien. Tán Huā er særlig kendt for Crispy Pork Belly, som serveres med 3 forskellige slags spicy sauce. Pork Belly i Asien er den ret fede del af grisens mave, og rigtig meget af smagen sidder i fedtet, så det skal man ikke skære bort. Husk at gemme appetit til dessert, for deres sticky rice med jackfruit og kokosis er du simpelthen nødt til at prøve.

Tán Huā, Jl. Sukma Kesuma, Tebesaya, Kecamatan Ubud

Nusantara

$$$$

Nusantara er søsterrestaurant til Locavore, som er en fine dining-restaurant kendt for at servere noget af det bedste (og dyreste) Ubud har at tilbyde på madfronten. Nusantara er mere casual og prislejet er ikke højere end at de fleste kan være med ( IDR425,000++ for deres tastingmenu, november 2022), så jeg kan virkelig anbefale at spise frokost eller middag hos Nusantara, hvis man gerne vil prøve fantastisk lækker mad fra hele Indonesien

Nusantara by Locavore, Jl. Dewisita No.09C, Ubud, Kecamatan Ubud

Garden Kafe

$$$

Garden Kafe er caféen på Yoga Barn, som er det store samlingspunkt i Ubud for yoga-fans fra hele verden. Caféen serverer lækker, sund mad, og selvom der også er kød i form a kylling på menuen, så er fokus på det plantebaserede. Jeg er jo helt vild med deres Cacao Smoothie Bowls, men deres dumplings med shitake og jackfruit er også ret fantastisk.

Læs mere om Yoga Barn her >>

Garden Kafe at Yoga Barn, F7M8+PVG, Jl. Sukma Kesuma, Peliatan, Kecamatan Ubud

Tulen

$$$

Tulen er en skøn restaurant lidt udenfor byen. Menuen er en blanding af lokale specialiteter og internationale fusioner, og der er et godt udvalg af vegetariske retter. Maden er god, og så sidder man i stilheden helt ude ved rismarkerne, hvilket er det, der gør en middag på Tulen til noget helt specielt.

Tulen, Jl. Sri Wedari, Ubud, Junjungan, Kabupaten Gianyar

L’Osteria Pizza e Cucina

$$$

Virkelig god pizza og pasta, der smager, som pizza og pasta gør i Italien. Der er altid godt fyldt i restauranten, og der er ofte kø udenfor til aftensmadstid, så gider man ikke vente på at få bord, kan det stærkt anbefales at bestille bord i forvejen. Alt jeg har smagt fra menuen har været enormt lækkert og L’Osteria er nok den allerbedste italienske restaurant i Ubud.

L’Osteria Pizza e Cucina, Jl. Monkey Forest No.8, Ubud, Kecamatan Ubud

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Sol & Strand - Hvad skal man pakke til badeferien?

Skal du rejse til varmere himmelstrøg? Så har jeg lavet en lille guide med gode råd til hvad der skal med i kufferten på ferien, hvor fokus er på sol, pool og strand.

Lækkert stof

Når der skal pakkes til solferien, skal du gå efter tøj i behagelige materialer som viscose, chiffon og bomuld, som lader kroppen ånde. Pak tøj, som ikke er alt for ømtåleligt, men som kan tåle at blive rengjort, hvis man nu skulle komme til at spilde solcreme, myggebalsam eller farvede drinks. Til poolen og stranden er det alfa og omega at tøjet tørrer hurtigt, så selvom jeg ellers ikke er nogen fortaler for polyester, så er der ikke meget, der slår det stygge plastikstof, hvad angår strand og pool. Det tørrer hurtigt, behøver ikke at stryges, og kan uden problem vaskes i håndvasken. Undgå alt for tætsiddende designs og vælg hellere en størrelse for stort end for småt, da tøj, der sidder for stramt, bare ikke er særlig fedt i varmen.

At vove lidt farve

De fleste farver og vilde mønstre ser fantastiske ud sammen med solbrændt hud, så hvis du ikke tidligere har haft mod på at springe ud i fuldt flor og gå amok i vilde mønstre og farvekombinationer, så er solferien en oplagt mulighed for at give farver en chance.

En badekåbe at hygge sig i

Det er skønt med en badekåbe på rummet, så bor man på et hotel uden badekåber, kan det anbefales at tage en med hjemmefra. Specielt under varmere himmelstrøg er det dejligt bare at kunne glide rundt i en tynd badekåbe på værelset og holder du dig fra de store, røde vamsede designs, så kan du også sagtens have badenkåben på ved poolen uden at ligne Hugh Hefner.

Husk lige strandhandklædet

Med mindre du bor på et beach resort, er det sjældent at hotellerne tillader, at man tager håndklæderne med sig til stranden, og vi har nok allesammen prøvet at være nødt til at købe et grimt souvenirhåndklæde i polyester til overpris, fordi vi lige havde glemt at få et håndklæde med i kufferten, så husk lige badehåndklædet. 

Få strandstilen

Forventer du at tilbringe en stor del af tiden ved poolen eller stranden er en lækker strandkimono eller tunika uundværlig.

Jeg bruger også nogle gange et stort tyndt tørklæde som strandsarong, og apropos tørklæder, så er de super at have med på ferien. Man kan drapere dem over skuldrene hvis det er køligt om aftenen, og så er de guld værd om bord på flyet, hvor tørklædet kan bruges som tæppe.

De fleste solferier involverer ikke så meget gang, bortset fra den daglige vandring fra hotelværelset til poolen, så et par sandaler eller flip flops opfylder de flestes behov angående fodtøj. En strandtaske er også handy, så man kan have håndklæde, hårbørste og solcreme med sig til poolen eller stranden.

Pakketips – En uge i solen

  • 2 bikinier
  • 1 strandhåndklæde
  • 2 strandkimonoer/kaftans
  • 2 shorts/T-shirts sæt eller 2 sommerkjoler
  • 1 pæn kjole til en lidt finere restaurant
  • Undertøj
  • Løse bukser eller en lang løs nederdel eller kjole til hvis man skal på udflugt
  • 1 stort tørklæde til køligere aftener samt ombord på flyet
  • Solhat & solcreme
  • Flipflops og sandaler
  • 1 strandtaske
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Perkedel Jagung - Indonesiske Majsfrikadeller

Perkedel jagung (indonesiske majsfrikadeller eller kroketter, om man vil), er en populær indonesisk snack lavet af en “fars” med majs som den primære ingrediens. De små frikadeller frituresteges indtil de er sprøde udenpå men stadigvæk bløde og saftige indeni. Perkedel jagung er superlette at lave, og du vil højst sandsynligt have de fleste af ingredienserne derhjemme allerede.

Perkedel jagung kan nydes alene som snack, eller de kan serveres som tilbehør. De små frikadeller serveres ofte med ris, sammen med andre indonesiske retter som nasi goreng (stegte ris) eller sate (grillspyd) som del af et måltid. Ud over at smage supergodt, så er perkedel jagung også forholdsvis billigt at lave, og ingredienserne skulle være til at finde i de fleste velassorterede supermarkeder. Server de små frikadeller sammen med ris eller en god salat, eller spis dem alene sammen med din yndlingsdip.

Denne opskrift er fra Mama Bu Made, som driver en lille restaurant, Warung Bali Bu Ade, i hjertet af smukke Ubud på Bali. Efter at have spist på restauranten flere dage i træk, spurgte jeg Mama Bu Made, om jeg måtte komme og lave mad med hende, og hun inviterede mig til at kigge forbi kl. 04.00(!) om morgenen for at se, hvordan hun tilbereder maden til restaurantens buffet. Jeg fik også opskriften på nogle af retterne, og her har I den første.

Noter

Majs: Du kan bruge majs på dåse i stedet for friske majs, men friske majs der stadigvæk sidder på kolben er at foretrække. Majs på dåse er kogt og nogle gange tilsat salt, og smagen af de små kroketter vil være lidt anderledes end hvis man bruger friske majskolber. Pas på med ikke at give dejen for lang tid i blenderen. Dejen skal have en blanding af udsplattede majs og hele kerner. Er du i tvivl om du kan styre processen, kan du altid køre halvdelen af majsene i foodprocessoren og blande med den anden halvdel hele kerner senere. Efter at ingredienserne har været en tur i blenderen skal blandingen hvile i 10 minutter, så smagen rigtig kan komme frem.

Gurkemeje: Hvis du ikke kan finde frisk gurkemeje, kan du bruge gurkemejepulver i stedet for. Hvis du bruger pulver, er ⅓ tsk nok.

Olie: Anvend din foretrukne madlavningsolie, men vær opmærksom på, at det skal være olie, der er beregnet til fritering (dvs. en olie der tåler at blive opvarmet til høje temperaturer), så olivenolie kan fx. ikke anbefales. Brug rigeligt olie til friteringen, så majsfrikadellerne kan flyde frit omkring uden at røre ved bunden af gryden eller panden.

Chili: Chilien som vi bruger i denne opskrift er en mild variant fra Bali, men du kan bruge de fleste non-spicy mellemstore chilier.

Kinesisk selleri: Hvis du ikke kan finde kinesisk selleri, så brug bladselleri eller evt. lidt purløg eller forårsløg i stedet.

Majsfrikadellerne er klar, når de er gyldenbrune og let sprøde udenpå men med en vis fasthed indeni (svært at vurdere før de har kølet af). Hvis farsen er for flydende, og frikadellerne er meget bløde indeni, selv efter et par minutter i olien, så prøv at tilsætte lidt mere mel.

Opskrift: Perkedel Jagung – Indonesiske Majsfrikadeller

Recipe by Mama Bu Made, Ubud, Bali
Course: Småretter u0026 Snacks
Portioner

18

majsfrikadeller

Perkedel jagung (indonesiske majsfrikadeller eller kroketter, om man vil), er en populær snack lavet af en “fars” med majs som den primære ingrediens. De små frikadeller frituresteges indtil de er sprøde udenpå men stadigvæk bløde og saftige indeni. Perkedel jagung er superlette at lave, og du vil højst sandsynligt have de fleste af ingredienserne derhjemme allerede.

Ingredienser

  • 3,5 dl majs

  • 4 fed hvidløg (hakket)

  • 3 små skalotteløg (hakket, ~ 0.8 dl)

  • 4 cm gurkemeje (~ 1,5 spsk, hakket, eller ⅓ tsk pulver)

  • 4 cm ingefær (~1,5 spsk, hakket)

  • 2 mellemstore chilier (milde)

  • 4-5 spsk mel

  • 1 æg

  • 2 tsk hønse/kyllingebouillon, pulver

  • 1 tsk salt

  • 2 spsk kinesisk selleri

  • 5-7 dl fritureolie

Sådan gør du

  • Skær majskernerne af kolben.
  • Hak hvidløg og skalotteløg. Hak gurkemeje, ingefær og chili.
  • Kør ingefær, gurkemeje, chili, hvidløg og skalotteløg i blenderen eller foodprocessoren med pulsfunktionen 3-4 gange så nogle af majsene bliver splattet ud. Lad derefter blandingen hvile i 10 minutter. Dette vil få smagen rigtigt frem i majsene.
  • Tilsæt mel, æg, salt og kyllingebouillon og rør det hele godt sammen. Tilsæt kinesisk selleri og mere mel, hvis det behøves.
  • Varm olien op i en dyb pande eller stor gryde. Læg forsigtigt lidt dej op i olien med en spiseske. Pas på ikke at brænde dig på olien. Frikadellerne skal kunne flyde frit omkring og ikke ligge for tæt. Der burde være plads til 6-8 stk. ad gangen, alt afhængigt af hvilken type gryde eller pande du bruger.
  • Steg frikadellerne i ca. 1 minut. Tager det længere, og bliver frikadellerne ikke gyldenbrune, kan det være fordi olien ikke er varm nok. tager det kortere tid, og er frikadellerne brune udenpå men flydende, og ikke rigtigt stegte indeni, er olien måske for varm.
  • Server med din yndlingsdip. Du kan spise majsfrikadellerne med lige den dip eller sauce du har lyst til, men jeg synes frikadellerne passer særligt godt sammen med sød eller spicy chilisauce.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Phnom Penh: Le Bistrot på Institut Français

Institut Français er ikke bare stedet man skal besøge, når franskkundskaberne skal opfriskes, men også et fantastisk sted at fordybe sig i fransk kultur, inklusive fransk gastronomi på Le Bistrot, som er den franske café på området. Le Bistrot serverer lækker fransk mad til yderst fornuftige priser (mon de får tilskud af en slags?) og caféen er enormt populær, specielt blandt franske expats i Phnom Penh.

Hvad skal man bestille? 2-retters menuen (9,50$) og 3-retters menuen (11,50$) er virkelig gode til prisen. Retterne skifter hver uge, så man har mulighed for at komme godt omkring i det franske køkken for billige penge.

Der er også et galleri på instituttets område. Se hvilke kunstnere som udstiller nu på Institut Français‘s website.

I videoen nedenfor kan I se Chic Critiques video om deres besøg på Le Bistrot.

Le Bistrot at Institut Français, 218 Keo Chea St. (184), Phnom Penh

Le Bistrot at Institut Français Phnom Penh map

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Tatie's - Et fransk bageri i Phnom Penh

Tatie’s er en hyggelig lille fransk café/bageri med klinker på væggene og kig til det åbne køkken. Man kan sidden enten udenfor eller indenfor, og der er flere hyggelige små kroge, hvor man kan slå sig ned.

Tatie’s er mest kendt for salater, tartines og sandwiches, men de servere også forskellige morgenmadsretter. Vi bestilte en tartine og en ciabattasandwich, og begge dele var desværre lidt for meget brød, og lidt for lidt fyld. Vi havde også problemer med at lokalisere ansjoserne, der ifølge menuen skulle være i tartinen, så vi spurgte personalet, som forklarede, at de var mast sammen med tomaterne.

På butiksskiltet står der Pastry, Bread, Cheese (brød, kager og ost), men kageudvalget var ret skuffende, både den dag vi optog videoen nedenfor, samt ved en tidligere lejlighed, hvor vi var forbi. En tredje gang var Tatie’s helt lukket om eftermiddagen, men som nævnt i videoen kan det meste af dette nok tilskrives Covid, og vi er overbeviste om at dette vil ændre sig, når pandemien er lagt bag os.

På Tatie’s er det bedste nok at bestille ost og vin, eller at købe brød til take-away, som mange kunder gør. Brødene så rigtig gode ud, og det samme gjorde osten, som for øvrigt er hjemmelavet. Tatie’s har ikke Phnom Penhs bedste brunch, men placeringen er rigtig god, omgivelserne er hyggelige, og personalet er sødt og venligt. Se Chic Critiques video fra Tatie’s nedenfor:

Tatie’s, #182, St 13., Phnom Penh, Tlf. 096 976 2586, Åbningstider: 7:00. – 8:00

Taties Phnom Penh map

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Udflugt fra Phnom Penh – Ratanak Restaurant

Hvis du skal på udflugt til Chisor Mountain, så prøv at se, om du kan klemme et besøg ind på Ratanak Restaurant, som ligger i krydset inden bjerget. Al mad bliver lavet helt fra bunden og er stegt klart på nogle minutter. Der er ingen menu, da de fleste af restaurantens gæster kommer med en guide i forbindelse med en udflugt til Chisor Mountain, men man kan bestille lige hvad man vil. Hvis de ikke har de ingredienser, som kræves for at lavet den ret, man har bestilt, så foreslår restauranten alternativer. Sidst vi var der, bestilte vi svinekød med ananas, men fik svinekød med ingefær i stedet.

Hvad skal man bestille? Ratanak Restaurant er et godt sted hvis man vil prøve autentisk Khmer-mad. Lynstegt svinekød med ingefær er et godt valg, men ellers kan dem som tør, bestille Phong Tia Koan (æg med foster indeni).


Ratanak Restaurant on National Road #2, at Phnom Chisor (Chisor Mountain) Junction, Cambodia

I videoen nedenfor kan I se Chic Critiques, aka Mr. Alan & Mr. Pheap fra fair fashion-mærket (h)A.N.D. besøge Ratanak Restaurant:

Ratanak Restaurant

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr