Opskrift: Kristians pasta med alt godt fra havet

Kristian og AC bor lige ned til fjorden, og i dag var der bid. Kristian havde været ude og dykke og kom op med de smukkeste kammuslinger, som selvfølgelig fik lov til at spille hovedrollen i aftenens pastaret. Han havde også fanget en lille pighvar, og i fryseren lå der nogle rejer. Det hele røg på panden og resultatet blev den her virkelig gode og simple pasta med alt godt fra havet.

Retten tager udgangspunkt i det, der lige er ved hånden, så brug hvad du har tilgængeligt. Blåmuslinger ville også fungere udmærket og har du ikke friskfanget pighvar fungerer det også fint med andre slags hvidfisk fra fiskehandleren eller supermarkedet.

Saucen er en slags sabayon lavet på æggeblommer, smør, skalotteløg og hvidvin. Ingen fløde, ingen ost, bare en elegant, sauce der binder det hele sammen og lader smagen af hav få lov at fylde. Superlækkert!

Læs mit blogindlæg om vores hyggelige aften i Farsund

Tips

Når du steger kammuslinger, skal panden være godt varm, så de får en flot skorpe uden at blive gennemstegte. Brug gerne en blanding af neutral olie og en lille klat smør:
Varm først olien op alene, og når den er varm (men ikke ryger), tilsætter du smørret. Når smørret bruser op og falder til ro, er panden klar. På den måde undgår du, at smørret branker, og du får både den gode smag og den rigtige varme. Steg kammuslingerne ca. 1 minut på hver side, de skal stadig være let rå i midten.

Opskrift: Kristians pasta med alt godt fra havet

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

2

portioner

Ingredienser

  • 200 g spaghetti

  • lidt smør til at sautere skalotteløg + smør til at stege muslinger og fisk i

  • 2 ½ spsk finthakket skalotteløg

  • 2 dl tør hvidvin

  • 2 spsk persille (hakket) til saucen + lidt til at drysse over den færdige ret

  • 2 æggeblommer

  • 4-6 kammuslinger

  • evt. lidt olie til at stege kammuslingerne i

  • 100 g pighvar eller anden hvidfisk skåret i mindre stykker

  • 4-6 tigerrejer

  • salt og peber efter smag

Sådan gør du

  • Kog pastaen i rigeligt, saltet vand til den er al dente. Stil til side. Mens pastaen koger kan du lave saucen og tilberede de andre ingredienser.
  • Sautér skalotteløg: Smelt lidt smør i en gryde ved lav varme og sautér skalotteløgene, til de er bløde og klare. De må ikke blive brune. Tilsæt hvidvin og persille og lad det simre, til væsken er reduceret til ca. halvdelen og alkoholen er fordampet. Smag til med lidt salt.
  • Steg fisken og rejerne:
    Varm en pande op med lidt olie. Steg fiskestykkerne hurtigt, ca. 1 minut på hver side, til de netop er gennemstegte, men stadig saftige. Krydr med salt og peber og læg dem til side. Gør det samme med rejerne. De skal kun have kort tid, så de ikke bliver tørre.
  • Steg kammuslingerne:
    Varm panden godt op og steg kammuslingerne ca. 1 minut på hver side, til de har en flot stegeskorpe og stadig er let rå i midten. Brug evt. en blanding af olie og en lille klat smør. Olien sørger for høj varme, og smørret giver smag. Krydr med salt og peber.
  • Lav saucen:
    I et vandbad piskes æggeblommerne sammen og varmes langsomt op. Når æggeblommerne begynder at tykne tilsættes lidt af blandingen med vin og skalotteløg under konstant piskning. Hæld saucen over i en lille gryde og tilsæt resten af blandingen med vin og skalotteløg mens saucen varmes langsomt op. Vigtigt: Saucen må ikke koge, for så kan den skille.
  • Vend pastaen i saucen.
  • Anret pastaen i dybe tallerkener. Top med fisk, rejer og stegte kammuslinger.
    Drys med lidt friskkværnet sort peber og finthakket persille. Serveres med det samme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: PlantShed i East Village

Det var efterhånden virkelig længe siden, jeg sidst havde set Ehsan, så jeg sendte ham en besked på WhatsApp for at høre, hvordan det gik. Han var på vej til at mødes med nogle venner på PlantShed og spurgte, om Steve og jeg havde lyst til at kigge forbi. Det havde vi, så vi tog afsted mod East Village.

PlantShed begyndte som en blomsterbutik i 1950’erne, og siden er der kommet caféer til. Planterne er stadig i centrum, men café-konceptet er genialt hvis I spørger mig. Der er masser af blomster og grønne planter i lokalet, så det føles lidt som at træde ind i et drivhus midt i byen. En stille, grøn oase midt i New Yorks larm og trafik. Jeg synes deres matcha er bedre end deres kaffe, og her over sommeren har de en matcha-drik, Dragonfly, som jeg er helt vild med. Den er lavet med ceremonial matcha, hindbærpuré og mælk, og den smager virkelig godt, så den bestilte jeg. Jeg nappede også lige en mandelcroissant med, og den var også helt ok, men jeg kunne godt have ønsket mig lidt mere mandelmassefyld.

En af Ehsans venner, Dana Nehdaran, er en anerkendt kunstner. Han er især er kendt for sine portrætter, og hans værker har været udstillet både i USA og internationalt. På et tidspunkt kiggede han op og spurgte, om han måtte tegne et hurtigt portræt af mig. Det sagde jeg selvfølgelig ja til. Der er noget fascinerende ved at se sig selv gennem en andens blik, især når det blik tilhører en kunstner som Dana.

Det blev nogle rigtig hyggelige timer i grønne omgivelser, med god matcha og spændende selskab. Hvis du er i New York og har brug for et lille pusterum (eller bare gerne vil drikke matcha omgivet af planter), så kig forbi PlantShed. De har flere caféer rundt omkring i byen.

Læs mit blogindlæg om Aoyama Flower Market Tea House i Tokyo, som kombinerer konceptet med blomsterbutik og café

Min guide til mad og restauranter i New York

PlantShed East Village, 193 2nd Ave, New York, NY 10003, United States

PlantShed East Village

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Da Steve og jeg lige var begyndt at date, var vi ude at spise på en pizzarestaurant i New York. Jeg tager et stykke over på min tallerken, griber kniv og gaffel, men når ikke at skære, før jeg bliver stoppet af et højt “Nooo!” fra Steve. Regel nummer et: Man spiser ikke et slice med kniv og gaffel i New York. Man bruger fingrene. Altid!

Det tog lidt tid, før jeg helt forstod teknikken, men nu sidder den der. For der er nemlig en særlig måde, man gør det på og det handler ikke kun om stil, men også om funktion. De klassiske New York slices er store, tynde og ofte lidt bløde i bunden, så hvis du bare løfter stykket op som det er, risikerer du at fyldet glider af og du får smeltet mozzarella ud over det hele.

Det, man gør, er, at man folder pizzaen let på langs ved at trykke med en finger ca. midt på kanten af pizzaen. Bare et lille buk langs midten, så stykket former et blødt V. På den måde bliver det nemmere at styre og lettere at bide af, og man slipper for fedtede fingre og kan spise sit slice mens man står eller går.

Læs min guide til pizza i New York

Joe's Pizza East Village New York
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Yoga og meditation i New York – mine favoritter

New York er kendt for sit høje tempo og sine larmende gader, men midt i det hele findes der små lommer af ro, hvor man kan trække vejret lidt dybere og tage en pause fra alt det, der går stærkt. Byen har nemlig et overraskende stort udvalg af yoga- og meditationssteder, fra små boutique studios til større steder med spa, lounge og café. Uanset om du bor i byen eller bare er på besøg, kan det være rart med et sted, hvor man lige kan trække stikket i en times tid.

Nedenfor har I en liste med nogle af mine favoritter. Det er alle sammen virkelig lækre steder med en skøn atmosfære, som gør det let at komme helt ned i gear og åbne sindet. Når jeg har brug for at koble af og få lidt luft i hovedet, er det ofte her, jeg søger hen.

Sui Yoga – SoHo

Jeg er normalt ikke til hot yoga, men Sui Yoga i SoHo er en undtagelse. Den ene væg i de to studios er dækket af Himalaya-saltsten, og det giver rummet en helt særlig ro. Klasserne har et behageligt flow og slutter altid med en lang savasana.

Studiet er lyst og indbydende, og der er gode badefaciliteter med lækre produkter. Efter timen kan man tage en juice eller matcha i caféen ovenpå.

Sage + Sound – Upper East Side

Sage + Sound er en lidt anderledes oplevelse. Det er ikke et typisk yogastudie, men mere en slags lille oase med fokus på meditation, healing og spiritualitet. Nogle af deres hold er lidt woo woo, men jeg er helt vild med de skønne lokaler og de engagerede instruktører.

FloLo Holistic – Midtown

FloLo er et skønt lille studio længst oppe i en lille bygning i Midtown. Der er glastag i rummet, så man kan kigge op på himmelen over New York, og hvis det regner, kan man høre dråberne mod taget. Det er som sagt et lille bitte studio, som fungerer bedst til mere stille hold. Jeg går der primært til meditation og sound baths. Steve var på en yogatime hos FloLo en enkelt gang, og var noget udfordret med sine lange lemmer. Jeg elsker stemningen her, og det er et af de steder, jeg altid glæder mig til at komme tilbage til.

Humming Puppy – Chelsea

Humming Puppy er et australsk yogakoncept der har fundet vej til New York, og det er et af de mest æstetisk gennemførte yogastudier, jeg har været i. Rummet er mørkt, minimalistisk og helt uden forstyrrelser og holdene har et roligt flow og føles hverken for intense eller for langsomme.

Noget af det særlige ved Humming Puppy er den blide lyd, “The Hum”, som kører i baggrunden under hele timen. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det fungerer overraskende godt og giver en rolig, fokuseret stemning, uden at man tænker for meget over det.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Steve og jeg var forbi Atoboy, som længe har været en af mine favoritter i New York, men det var faktisk flere år siden, jeg sidst havde været der. Dengang var det noget af et scoop: Tre retter med ris for sølle 42$. Det var næsten for godt til at være sandt, og det viste det sig også at være, for priserne røg hurtigt i vejret.

Da vi var der i april i år, kostede menuen 75$ og inkluderede fire retter og ris. Det er stadig en ok pris, især fordi drikkepengene nu er inkluderet. Problemet er bare, at det ikke bliver kommunikeret særlig klart. Vores tjener sagde lidt i forbifarten, at de inkluderede tips kun gjaldt køkkenpersonalet, og samtidig var der stadig en linje til “Tips” på kvitteringen, hvilket selvfølgelig forvirrer. Jeg skrev senere direkte til restauranten og fik bekræftet, at drikkepengene dækker alt personale, så man skal altså ikke lægge noget ekstra.

Maden var stadig lige så god, som jeg huskede den. Menuen og formatet havde ikke ændret sig meget, og det kan jo både være godt og skuffende. Godt fordi det stadig smager fantastisk, men lidt ærgerligt, at der ikke er sket mere udvikling siden sidst.

Første ret har, så vidt jeg husker, altid været et eller andet med uni og æg. Jeg ved ikke, om det er nøjagtig samme ret hver gang, men den ligner sig selv på billederne jeg har fra tidligere besøg. Uanset hvad, så smager den virkelig godt, og jeg klager bestemt ikke over gensynet.

Vi fik også bluefin tuna og fluke, derefter squid og sweet shrimp, og til sidst oxtail sooyuk og cod. Alt sammen veltillavet og fint afstemt, men portionerne er små, mere i retning af smagsprøver end egentlige retter.

Og så er der kyllingen. Atoboy er New York berømt for deres friterede kylling, og det med god grund. Den er sprød, saftig og helt perfekt. Jeg kan ikke komme på en eneste ting der kunne gøre den bedre. Kyllingen findes som et tilvalg på menuen og koster 28$ ekstra, men det er en stor portion, som sagtens kan deles. Hvis du spørger mig, bør man ikke se den som et tilvalg, men som selve hovedretten. Hvis man springer den over, går man glip af det bedste på menuen, og man bliver heller ikke ordentlig mæt.

Regn med at bruge omkring 100$ per person inklusiv kylling og drikkevarer. Det er stadig fair nok for en middag i New York, men det er ikke længere det kup, det engang var.

Læs mit blogindlæg om Atoboy fra 2018 >>

Atoboy, 43 E 28th St, New York, NY 10016, United States

Atoboy New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Sådan forbereder du bananblade til madlavning

Bananblade bliver brugt i mange køkkener rundt om i verden, især i Sydøstasien, Latinamerika og dele af Afrika. De fungerer som naturlig indpakning, når man damper, bager eller griller mad. Man spiser dem ikke, men de holder på saften og giver en let aromatisk smag til det, man tilbereder.

I Mae Sot vokser bananpalmer overalt, og på Tea Garden ved Borderline Collective bliver bladene brugt flittigt i køkkenet. Men inden man kan tage dem i brug, skal de lige gøres klar.

Først skyller man bladene under koldt vand for at fjerne støv og snavs. De kan være ret store, så det er nemmest at gøre i brusekabinen eller udenfor. Klip den hårde midterribbe væk med en saks, og fjern mørke eller hullede kanter.

Friske bananblade er stive og kan nemt knække, så de skal gøres smidige med varme. Den nemmeste måde er at holde dem hen over en gasflamme i et par sekunder på hver side. Du vil kunne se, hvordan bladet skifter farve og bliver mere medgørligt. Har du ikke gas, kan du i stedet lægge bladene i en varm ovn (ca. 150 grader) i et par minutter. De skal bare blive bløde, ikke tørre ud.

Når bladene er varmet igennem, kan de godt være lidt fugtige, så tør dem af med et rent viskestykke, og så er de klar til brug. Du kan pakke fisk, kød eller grøntsager ind i dem og tilberede dem i ovn, på grill eller i damp. Brug tandstikker eller kødsnor til at holde pakkerne lukket.

Hvis du ikke bruger alle bladene med det samme, kan de holde sig i køleskabet i plastfolie eller en frysepose i op til en uge. De kan også fryses. Mange asiatiske supermarkeder har frosne bananblade, som allerede er rensede de skal bare tø op og varmes hurtigt, så er de klar.

Har du mod på at lave mad med bananblade? Så prøv denne lækre opskrift på wraps med kokos og banan fra Tea Garden i Mae Sot

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr