New York: Nathan's - Den oprindelige restaurant på Coney Island

Steve og jeg var på en lille udflugt til Coney Island, og på vejen fra subwaystationen ned mod stranden og forlystelserne kom vi forbi den oprindelige Nathan’s, som ligger på hjørnet af Surf og Stillwell Avenue og tænkte, at den måtte vi jo hellere prøve.

Nathan’s åbnede tilbage i 1916 og er i dag blevet lidt af en institution. Nathan’s er kendt for New York-style hotdogs, og man finde deres pølsevogne flere steder i byen. Ellers er Nathan’s måske mest kendt for deres årlige hotdogkonkurrence der afholdes d. 4. juli, hvor deltagerne har 10 minutter til at spise så mange hotdogs som muligt.

Da Steve og jeg var der nøjes vi med at dele en enkelt af deres klassiske hotdog, og den var faktisk rigtig god. Pølsen er lavet af oksekød og havde en fin smag og godt knæk i skindet, som vi kender det fra Danmark. Det kan godt være det var den fine solskinsdag og det gode selskab, men jeg synes den smagte noget bedre end de Nathan’s hotdogs jeg har fået inde i byen. Der var et lille bord hvor man kunne forsyne sig med ketchup og sennep, og selvom jeg tog lidt ketchup ved siden af, så endte vi med kun at komme sennep og sauerkraut på. Det er også sådan, man typisk spiser en New York-hotdog, kun sennep, aldrig ketchup.

Vi var også nysgerrige på nogle af de andre ting på menuen, så vi bestilte en portion rå clams (en slags hjertemuslinger) som blev serveret med peberrod, cocktailsauce, citron, og oyster crackers, som er de små kiks man også får serveret til chowder. Og apropos chowder, så delte vi også en Red chowder, som på Nathan’s hedder Coney Island chowder, men som også kaldes Manhattan chowder, og som er en tomatbaseret muslingesuppe. Lidt lettere og friskere end den cremede New England-version. Det hele smagte rigtig godt, og specielt chowderen var en positiv overraskelse. Det var en stor portion og vi endte med at tømme hele skålen.

Der var rigtig mange ting på menuen, nogle mere oplagte end andre. Ud over hotdogs kunne man bl.a. få forskellige slags sandwich og burgere og sågar frølår (!). Vi var begge to enige om at springe frølårene over denne gang, men måske noget at prøve, hvis vi kommer forbi igen.

Der er borde med parasoller uden for restauranten hvor man kan sidde og spise sin mad. Der var virkelig varmt den dag vi var der, så for en gang skyld var jeg glad for de generøse størrelser på sodavand i USA, for sådan en hede kræver en ordentlig dosis Coke Zero.

Hvis du alligevel er på Coney Island, så smut forbi Nathan’s. Det er en klassiker, som du ikke må gå glip af, og maden er faktisk rigtig god.

Nathan’s Famous, 1310 Surf Ave, Brooklyn, NY 11224, United States

Nathans Coney Island
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Affogato: Når vaniljeis møder espresso

Affogato er en af de desserter, der er så enkel, at man næsten ikke forstår, hvordan den kan smage så godt. En kugle italiensk vaniljeis, gelato alla vaniglia, og et shot varm espresso. Ikke andet. Men når det hele spiller, er det en fantastisk kombination, og det er en af mine italienske yndlingsdesserter. Uanset hvor mæt jeg er, er der altid plads til affogato.

Affogato betyder “druknet” på italiensk, og referer til at isen drukner i den varme espresso der hældes over. Man ser den tit på menukortet på italienske caféer og restauranter, nogle gange under desserter og andre gange blandt kaffedrikke. Det giver egentlig meget god mening, for affogato er lidt begge dele.

En god affogato handler om balance. Espressoen skal være stærk og intens, men ikke brændt. Isen skal være cremet og have tydelig vaniljesmag, og være af en rigtig god kvalitet.

På italienske caféer bliver affogato som regel serveret i et lille glas eller en kop sammen med en teske. Nogle steder serveres espressoen ved siden af, så man selv kan hælde den over. Man spiser affogato med ske, i hvert fald til at starte med. Når isen begynder at smelte, og kaffe og is blander sig i bunden, er der nogen, der vælger at drikke resten direkte fra glasset.

Vil du lave affogato derhjemme? Det kræver ikke andet end en kugle god vaniljeis og en friskbrygget espresso. Har du ikke en espressomaskine kan du bruge en lille kop stærk kaffe i stedet. Læg isen i et lille glas og hæld espressoen over lige inden servering. Det er vigtigt, at kaffen er varm og stærk og at isen ikke er for blød. Brug gerne en espressomaskine hvis du har. Det bliver selvfølgelig ikke helt som på en café i Italien, men tæt nok på til at det føles lidt som ferie.

Opskrift: Affogato

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

1

glas

Ingredienser

  • 1 kugle god vaniljeis

  • 1 shot espresso eller stærk brygget kaffe

Sådan gør du

  • Læg iskuglen i et lille glas eller en kop
  • Hæld espressoen over lige før servering.
  • Spis med det samme.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gratis oplevelser i New York

New York er en af de dyreste byer i verden at besøge, men det betyder heldigvis ikke, at man behøver bruge penge hele tiden. Tværtimod. Der er masser af oplevelser der er helt gratis, fra klassiske seværdigheder til små hemmelige steder, de færreste turister finder hen til.

Der er mange måder at opleve New York på uden at bruge en formue. Nogle af de bedste oplevelser opstår, når man bare går rundt og ser, hvad man støder på undervejs. Byen er vild, men den giver også plads til små pauser, gratis udsigter og oplevelser, der ikke står i guidebøgerne.

Det her er nogle af mine personlige favoritter, og de fungerer uanset om det er første gang, du er i byen, eller du har været her før og bare gerne vil opleve byen på en lidt mere afslappet og budgetvenlig måde. Tag et par gode sko på, og så er det ellers bare ud og gå, for det meste af det bedste i New York koster faktisk ikke noget.

Gå over Brooklyn Bridge

Den tur skal man bare tage, især hvis det er første gang man er i byen. Gå fra Brooklyn mod Manhattan, så du har skyline lige foran dig. Det er ekstra flot sidst på dagen, når solen er ved at gå ned.

Central Park

Et af de få steder i Midtown, hvor man kan trække vejret. Tag en kaffe med, find en bænk eller smid dig i græsset ved Sheep Meadow og kig på folk og hunde. Parken er kæmpe, og man kan nemt få et par timer til at gå her.

Little Island

En lille, arkitektonisk flot park bygget ud i Hudson River. Der er små stier, grønne områder og en ret fin udsigt – især ved solnedgang. Det føles lidt som at være i en anden by.

The High Line

En tidligere togstrækning, der nu er en lang, smal park oppe i højden. Man går mellem bygninger og kunstværker med kig til både floden og byen. Start fx ved Hudson Yards og slut i Meatpacking.

Staten Island Ferry

Du behøver ikke købe billet til en dyr bådtur for at se Frihedsgudinden. Staten Island Ferry sejler gratis mellem Manhattan og Staten Island, og man kommer forbi frihedsdamen undervejs. Gå udenfor på dækket og nyd turen.

Times Square om aftenen

Det er kaotisk og fuldt af turister, ja, men man bør næsten opleve det bare én gang. Om aftenen lyser skærmene op, og det hele føles som et mærkeligt, skinnende teater midt i byen.

Bryant Park

En grøn plet lige bag New York Public Library, med stole, borde og gratis wi-fi. Her er ofte events, koncerter og filmvisninger, især om sommeren. Eller bare kom forbi og drik en kaffe i solen.

New York Public Library

Biblioteket på 5th Avenue er åbent for alle, og det er virkelig flot indvendigt. Kig forbi hovedsalen med de ikoniske lange borde og læselamper. Også et godt sted at køle lidt ned eller få en stille pause.

Brooklyn Heights Promenade

Udsigten over Manhattans skyline er vild fra promenaden i Brooklyn Heights. Det er stille og fredeligt, og hvis du kommer om aftenen, når lysene tænder i bygningerne, er det endnu smukkere.

Pier 57 Rooftop

En af byens bedste tagterrasser med gratis adgang og liggestole, man bare kan sætte sig i. Flot udsigt over Hudson River og byen. Et perfekt sted at tage en pause fra storbytravlheden.

Genesis House

Et koreansk oplevelseshus i Meatpacking med gratis adgang og virkelig smukt design. Øverst oppe er der en lille tehave med kig til Hudson River. Der er også kunst, kultur og ro midt i det hele. Mange turister aner ikke, det findes.

Bushwick street art

Er du til street art, så tag til Bushwick i Brooklyn. Området omkring Troutman Street ligner nærmest et udendørs galleri med farverige vægmalerier og kreativ graffiti.

Gallerier i Chelsea

I området mellem 10th og 11th Avenue ligger der masser af gallerier, hvor man bare kan gå ind og kigge helt gratis. Der er skiftende udstillinger, og man kan sagtens bruge et par timer her, selv uden at være kunstnørd.

Roosevelt Island Tramway (næsten gratis)

Turen med kabelbanen over East River koster det samme som en subwaybillet, så hvis du har MetroCard, føles det nærmest gratis. Turen er kort, men udsigten er virkelig fin.

Vindueskig på Fifth Avenue

Du behøver ikke have pengepungen fremme for at få noget ud af butikkerne på Fifth Avenue. Kig ind i lobbyen på The Plaza eller se de flotte, kreative butiksvinduer, især i juletiden, hvor der er skruet op for ekstravagancen og vinduerne ligner små kunstværker.

Ford Foundation Atrium

En skjult lille oase i Midtown med tropiske planter og en stille stemning. Det er åbent for alle og ligger inde i en kontorbygning – et ret uventet sted at finde lidt fred og grønne omgivelser.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Luka’s Joy – sliders med plantebaseret ost i K-town
Disclaimer: Jeg var inviteret af Luka’s Joy, men som altid er mine meninger mine egne.

Lige midt i Koreatown ligger Luka’s Joy, en ny slider shop med store ambitioner. Det er Armored Fresh, et koreansk brand der laver ost uden mejeriprodukter, som står bag, og Luka’s Joy er deres første slider shop.

Du finder Luka’s Joy inde i Food Gallery 32, en populært koreansk food court med alt fra bubble tea og tteokbokki til Korean barbecue og Korean fried chicken. Det er en rigtig god food court for os, der ikke kan få nok af koreansk fast foodog, og der er som regel godt fyldt op.

Alle sliders hos Luka’s Joy laves med Armored Fresh plantebaserede ost, og hvis du tænker “ost uden mælk, kan det overhovedet smage godt?”, så får du et klart ja herfra. Osten smager præcis som almindelig burgerost, og hvis ikke jeg havde vidst den var plantebaseret, havde jeg aldrig gættet det.

Jeg bestilte deres Signature Set med tre forskellige sliders: Cheesy, Kimchi og BBQ. De var allesammen gode, men Kimchi-slideren var klart min favorit. Lidt spicy og med masser af kimchi og smeltet ost, der bandt det hele sammen. Jeg bestilte også kimchi fries, og de var virkelig gode. Fungerede supergodt med kimchitoppingen og den plantebaserede parmesanost var enormt god.

Jeg nåede også at prøve den ny super spicy Buldak Cheesy Joy slider, som personalet anbefalede. Den var megastærk og nok lidt for stærk for mig, men hvis du er til spicy food er det den du skal bestille.

Alle burgerbollerne er kartoffelboller og alle burgerne kommer med et lag stegte løg (med mindre man siger fra). Bøfferne bliver presset direkte på stegepladen, smash burger style, så man får den der lækre sprøde kant. På stegepladen bliver der også stegt løg til den store guldmedalje.

En af de ansatte fortalte mig, at drømmen er, at Luka’s Joy bliver den første restaurant i en stor kæde. En slags koreansk McDonald’s med sliders og plantebaseret ost over hele linjen. Specielt den plantebaserede ost giver rigtig god mening med tanke på hvor mange, især fra Asien, der er laktoseintolerante.

Hvis du er i K-town og har lyst til noget hurtigt og lækkert, så smut forbi Luka’s Joy i Food Gallery 32. Det er et spændende lille sted, og jeg håber virkelig, det bliver til noget større. Supergodt koncept med masser af potentiale.

Fun fact: Luka’s Joy er opkaldt efter stifterens søn.

Luka’s Joy inside Food Gallery 31, 11 W 32nd St, New York, NY 10001, United States

Lukas Joy
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Pizza i New York - En hurtig guide

Pizza i New York er mere end bare fastfood. Det er kultur, tradition og hverdagsmad i ét, og de fleste newyorkere har en mening om, hvor man får den bedste slice, og hvad der kendetegner en god pizza.

Her får du et overblik over, hvad der definerer en ægte New York-pizza, hvordan man spiser den.

Hvad kendetegner New York-style pizza?

En klassisk New York-pizza har en tynd, men ikke knasende tynd, bund. Den skal være blød nok til at kunne foldes på midten (det gør man ofte, når man spiser den) men stadig have en let sprød kant. Diameteren er stor (nogle gange op til 45 cm), og pizzaen bages typisk hel og skæres ud i slices. Man køber ofte én slice ad gangen, som varmes op i ovnen inden servering. Dejen har en karakteristisk sejhed og smagen er let salt med lidt sødme fra tomatsaucen, og den helt rigtige balance mellem bund, ost og topping.

Rød sauce vs. hvid sauce

Når man taler om rød sauce, mener man den klassiske tomatbase som er enkel og lidt sød, lavet med dåsetomater, lidt hvidløg og oregano. Det er den røde sauce de fleste forbinder med en standard New York pizza.

Hvid sauce betyder i virkeligheden bare ingen tomatsauce. Det kan være en base af ricotta, bechamel eller bare mozzarella med lidt olivenolie og hvidløg. En white slice smager mildere og mere cremet og kan være et godt valg, hvis man gerne vil prøve noget andet end det klassiske.

Hvordan spiser man en slice?

Man folder den let langs den akse der går fra kant til centrum. Fordi bunden er tynd og pizzaen stor, skal den foldes på midten, så osten ikke glider af, og du undgår fedtede fingre.

Man spiser en pizzaslice med hænderne (altid!), stående eller gående, ofte uden tallerken. Mange steder serverer slicen på et stykke pergamentpapir og en paptallerken.

Hvordan adskiller New York-pizza sig fra andre typer?

Sammenlignet med fx napolitansk pizza, som har en blødere og mere luftfyldt skorpe og bages på få minutter ved meget høj varme, er New York-pizzaen mere fast i strukturen. Den er mindre brændt i kanten og mere egnet til at spise med hånden.

Hvor finder man New York pizza?

Byen vrimler med små pizzasteder som sælger pizzaslices med forskellig topping. De billigste steder koster det ikke mere end 1 dollar eller 2 for en slice, men vil man havde noget lidt mere fancy end fedtet pepperoni koster en slice typisk $4-6.

Joe’s Pizza eller Prince Street Pizza er begge solide valg hvis man skal have en typisk New York slice. R Slice (Roberta’s slice shop) er også et rigtig godt sted for slices, men lidt dyrere sammenlignet med de andre to.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: The Modern og NYC Restaurant Week

New York er en af de bedste byer i verden at gå ud at spise i. Der er restauranter fra hele verden, og uanset om du er til billig street food eller fine dining med vinmenu, så findes det her. Der er noget for enhver smag og stort set alle budgetter, men generelt er det dyrere end at spise ude i Danmark. Især når man lægger drikkepenge og tax oveni.

Skal man have det bedste ud af byens enorme madscene, kræver det lidt planlægning. Her kommer mine tips til, hvordan du sikrer dig en god restaurantoplevelse i New York.

Bordbestilling

Jeg anbefaler altid at man bestiller bord i forvejen, for der er ikke noget mere frustrerende end at jagte rundt efter et ledigt bord når man er megasulten og alle restauranter med en 3+ rating på Google er fuldbookede. Selvom man nogle gange kan være heldig at finde et ledigt “walk-in” bord på en hverdagsaften, så ville jeg ikke udfordre skæbnen, specielt ikke hvis man bare er på kort visit.

De mest populære restauranter er ofte fuldt bookede flere uger frem. Mange steder åbner for booking præcis 30 dage i forvejen, og vil du være sikker på at få bord, gælder det om at være klar.

Det er også helt normalt, at man bliver bedt om at oplyse sine kreditkortoplysninger, når man booker. Melder du afbud for sent, eller dukker du ikke op, bliver der trukket et gebyr. Og mange steder har en tidsgrænse på bordet (typisk halvanden til to timer) især hvis man spiser i de travle tidsrum omkring frokost og aftensmadstid.

Drikkepenge

Drikkepenge er ikke til diskussion. I New York lægger man 20 procent som minimum. Det er ikke noget, man vurderer fra gang til gang, det er obligatorisk. Personalet betaler skat af deres tips, og det betragtes som en fast del af deres løn. Enkelte restauranter har en såkaldt no tipping policy, hvor drikkepenge er inkluderet i prisen, men er dette tilfældet fremgår det klart og tydeligt på regningen og på menukortet (“service included”).

På finere steder er der ofte garderobe (“coat check”). Personalet tager dit overtøj inden du sætter dig til bords, og det forventes, at man lægger et par dollars i drikkepenge, når man får sin jakke tilbage.

Planlægning

Trafikken i New York er ikke altid til at regne med. Subwayen kan være forsinket, og Uber tager nogle gange længere tid end det burde. Tag hjemmefra i god tid, og kan du se, at du bliver forsinket, så ring til restauranten. De fleste holder bordet i op til 15 minutter, men hvis man giver besked, er mange steder ret fleksible.

Når du bestiller, vælger du som regel drikkevarer, forret og hovedret med det samme. Desserterne bestilles først efter hovedretten og står typisk på et separat kort.

Det kan virke som mange regler og detaljer, men når først man ved, hvordan tingene fungerer, er det ret ligetil. Og det er værd at sætte sig lidt ind i sagerne på forhånd for New York er virkelig en fantastisk by at gå ud at spise i.

Restaurant Week

To gange om året er der Restaurant Week i New York, hvor mange restauranter tilbyder faste menuer til en lavere pris end normalt. Det er en god mulighed for at spise på steder, der ellers kan være lidt pebrede. Menukortet er typisk lidt kortere, og det kan blive hurtigt udsolgt, så det gælder om at være ude i god tid.

Der er også French Restaurant Week, som kører over en kortere periode omkring Bastilledagen og fokuserer på franske restauranter i byen. Her er der også særlige menuer og priser, og flere af de deltagende steder er blandt de bedste franske restauranter i New York. Begge uger er værd at holde øje med, hvis du er i byen på det rigtige tidspunkt.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr