New York: All’Antico Vinaio – Italienske sandwich i Greenwich Village

All’Antico Vinaio er en italiensk sandwichshop, der oprindeligt er fra Firenze, men nu også har filialer i New York. Hos All’Antico Vinaio laver man schiacciata-sandwich, med et specielt brød, schiacciata, fra Toscana, der fyldes med forskellig slags pålæg, oste og andet lækkert. Brødet minder lidt om focaccia, men er som regel tyndere og mere sprødt.

All’Antico Vinaio blev for alvor populære gennem deres sociale medier, men efter at have prøvet deres sandwich kan jeg forsikre jer om, at det ikke bare er endnu en Tik-Tok-fælde. Deres sandwich er virkelig lækre, og lever bestemt op til hypen.

Jeg prøvede La Schiacciata Del Boss som er en sandwich med prosciutto, pecorino og trøffelcreme, og den smagte fantastisk. Hvad angår trøffelcreme, kan det godt være en blandet fornøjelse, for jeg synes tit at trøffelsmagen bliver for dominerende. Trøffelcremen fungerede dog fint i denne sandwich, hvor den gik rigtig godt i spænd med prosciuttoen og pecorinoen uden at fylde for meget. Simpelthen så lækkert!

Bortset fra de vegetariske schiacciatas, koster de fleste sandwich hos All’Antico Vinaio omkring 17-20$, hvilket gør dem til nogle af de dyreste sandwich i New York. Før du løber skrigende væk, skal du dog huske at sandwichene hos All’Antico Vinaio er kæmpestore og enormt mættende, og så er de lavet med ingredienser af virkelig høj kvalitet, hvilket også koster ekstra. Jeg kunne kun spise halvdelen af min La Schiacciata Del Boss, da jeg var i butikken, så jeg tog den anden halvdel med hjem og spiste den til aftensmad:)

All’Antico Vinaio, 225 Sullivan St, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Dalgona Kaffe

Tilbage i 2020 tog den koreanske dalgona-kaffe verden med storm, for derefter stille og roligt at gå i glemmebogen, og i dag ser man den kun sjældent hist og her. Det er virkelig en skam, for det er en fantastisk sommerdrik, lidt som almindelig iskaffe, men 1000 gange bedre.

Man blander lige dele pulverkaffe, sukker og kogende vand og pisker det til et luftigt skum, som man derefter hælder på toppen af et glas mælk med isterninger. Superlækkert og let at lave.

Smagen af kaffeskummet minder om dalgona, som er en slags traditionel koreansk slik lavet af bagepulver og sukker. Nogle af jer husker måske dalgona fra Squid Game? I videoen nedenfor pynter jeg min dalgona-kaffe med en hjemmelavet dalgona-slikkepind. Dalgona smager lidt som brændt karamel, og passer rigtig godt til kaffe-smagen. Og ja, jeg ved godt at mit dalgona-slik er megagrimt 🙂

Noter

Hvis din kaffe-skum er for tung og ikke så luftig, som du ønsker, kan du prøve at tilføje lidt mere vand og sukker til blandingen.

Selvom du kun vil lave et enkelt glas dalgona-kaffe, foreslår jeg, at du følger denne opskrift som er til to glas, da det er meget lettere at få skummet fint og luftigt, når der er mere kaffeblanding at piske.

Dalgona-kaffe serveres normalt iskold, men du kan også lave en varm version. Undlad isterningerne og tilsæt varm mælk til glasset, før du topper med dalgona-skummet.

Hvis du vil prøve at lave din egen dalgona-slikkepind, finder du min opskrift på dalgona-slik her, men i stedet for én stor skefuld dalgona-masse, arrangerer du 3-4 mindre skefulde på en lige linje, lægger pinden ovenpå, og flader dem derefter ud med et glas.

..og en lille advarsel

Dalgona-kaffe er megalækkert, og man kommer hurtigt til at drikke flere kopper om dagen, men man skal huske at der der altså er piv-meget koffein i hver kop. Jeg brugte Nescafé Gold, som har et koffein-indhold på 50-90mg pr teskefuld. Da jeg lavede min første portion Dalgona-kaffe, puttede jeg næsten al skummet (dvs 5 spsk pulverkaffe) i en kop. Det smage supergodt, så jeg drak hele koppen, og kom først bagefter til at tænke på, at det svarede til, at jeg havde drukket sådan cirka 10 kopper sort kaffe i et hug:) 

Opskrift: Dalgona Kaffe

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Drikke, kaffe
Portioner

2

glas

Tilbage i 2020 tog den koreanske dalgona-kaffe verden med storm, for derefter stille og roligt at gå i glemmebogen, og i dag ser man den kun sjældent hist og her. Det er virkelig en skam, for det er en fantastisk sommerdrik, lidt som almindelig iskaffe, men 1000 gange bedre.

Ingredienser

  • 3 spsk pulverkaffe

  • 3 spsk sukker

  • 3 spsk kogende vand

  • 2 ½ dl mælk

  • Isterninger

  • Valgfrit: Dalgona på pind til dekoration

Sådan gør du

  • Hæld sukker, pulverkaffe og kogende vand i en skål. Pisk kaffeblandingen med en håndmixer, indtil den bliver tyk og cremet. Dette tager cirka 3-5 minutter. Start ved lav hastighed og øg gradvist til høj hastighed. Du kan også piske blandingen i hånden med et piskeris, men det tager længere tid og kan være ret hårdt for armen:)
  • Fyld glassene ca. 3/4 med isterninger. Hæld mælk i glassene op til ca. 2 cm. fra kanten
  • Valgfrit: Tilføj en dalgonaslikkepind til hvert glas.
  • Læg skummet over mælken i glassene. Brug ca. 2 spsk skum til hvert glas.
  • Server dalgonakaffen som den for en flot, lagdelt effekt, eller rør de to lag sammen inden serveringen for en mere balanceret smag.

Her finder I min opskrift på Dalgona-slik

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Adrienne's - Italiensk Restaurant ved vandet

Efter en blæsende eftermiddag på Rockaway Beach ledte vi efter et sted til en hurtig gang aftensmad og og fandt Adrienne’s som ligger i Broad Channel. Vi havde slet ikke nogleforventninger, så det var noget af en overraskelse, da vi fandt ud af hvor skønt et sted det var.

Restaurantens atmosfære er en blanding af afslappet kyststil med et strejf af yachtklub, og menuen er primært italiensk. Mange af de andre gæster kendte tilsyneladende hinanden og udvekslede kram og kindkys på den store udendørs terrasse, som har udsigt over Jamaica Bay samt en lille bådebro. Da vi var der, var der livemusik udenfor, hvor en karismatisk sanger optrådte med gamle Rat Pack hits. Det perfekte soundtrack til hvad der skulle vise sig at være et ret fantastisk måltid.

Vi startede med hvide asparges med trøffelcreme og stegte grønne tomater med estragonmayonnaise. Saucen og mayoen smagte så godt, at vi også bestilte brød for at kunne få det hele skrabet op fra tallerknerne uden at efterlade en eneste dråbe. Da pastaretterne kom, var vi derfor næsten mætte, men pastaen så fantastisk ud, så vi gik i gang.

OG Spaghetti & Clams havde muslinger, syltet citron og nduja smør. Det var en smuk og superlækker ret, og nok den bedste pasta, jeg har fået i lang tid. Pistaciepesto-raviolien var også lækker, men den falmede lidt ved siden af “OG Spaghetti”, som fuldstændig stjal showet den aften.

Adrienne’s åbnede sidste år til ære for den unge kok Adrienne Guttier, som pludselig døde i 2022. Restauranten er en hyldest til Adriennes kærlighed til det italienske køkken, og har et syditaliensk tema. Den lækre menu inkluderer nogle af Adriennes yndlingsretter, og sikrer på den måde, at hendes kulinariske ånd kan leve videre. Adrienne’s har også en imponerende cocktailmenu samt af og til livemusik.

Adrienne’s, 25 Van Brunt Rd, Queens, NY 11693

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Boganmeldelse: Jorden rundt på 80 retter af Jesper Rais

For en måneds tid siden fik jeg tilsendt et anmeldelseseksemplar af kogebogen Jorden Rundt På 80 Retter af Jesper Rais, men det er forst her over weekenden, at jeg har fået tid til rigtigt at dykke ned i bogen.

Kogebogen har, som titlen beskriver, 80 retter fra forskellige lande i verden, så man i bedste Phileas Fogg-stil kan komme jorden rundt. Det er en rigtig flot kogebog med nogle virkelig lækre madbilleder, og jeg tror ikke man kan undgå at få appetit på fremmede køkkener, når man bladrer gennem bogens sider. Der er opskrifter fra mere end 50 lande med i bogen og jeg synes generelt forfatteren har gjort et rigtigt godt job med at finde lige netop de retter, der repræsenterer de enkelte lande på bedste vis.

Jeg ved ikke om forfatteren rent faktisk har besøgt alle de lande, som er med i bogen, og jeg ved heller ikke hvor han har opskrifterne fra. Jeg kan forestille mig at han har prøvet at tilpasse ingredienserne til hvad som er let tilgængeligt i de danske supermarkeder, men nogle gange synes jeg man går lidt for meget på kompromis med autenciteten, hvis formålet nu er at give læseren en ægte oplevelse af fremmede køkkener.

Jeg har selv rejst meget i flere af de lande som er med i bogen, og studsede blandt andet over ingredienserne i nogle af de opskrifter, fra lande, hvis køkken jeg har førstehåndserfaring med. Blandt andet undrede det mig, hvordan i alverden fish sauce havnede på ingredienslisten i opskriften på koreansk bibimbap. Sesamolie brillerer med sit fravær i tilberedningen af grøntsagerne, og der er angivet basmati-ris som base for retten, hvilket man aldrig ville se i Sydkorea, hvor bibimbap laves med koreanske kort-kornede ris. Synd og underligt, når nu koreanske ris (alternativt japanske ris) er at finde i de fleste asiatiske supermarkeder i Danmark.

Jeg synes også det er lidt synd at opskrifterne ikke har billeder til at illustrere de enkelte momenter i opskriften, hvilket godt kan være et problem hvis man ikke kender retterne i forvejen, men kommer man i tvivl kan man jo altid spørge Google. Som sagt er billederne dog rigtigt flotte og jeg synes bogen fungerer rigtig godt til de dage, hvor det kniber med aftensmadsinspirationen. En fin gaveidé til hobbykokken eller til din berejste veninde.

Du finder bogen på Dreamlitt >>

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Firenze - Hvad skal man opleve?

Jeg havde kun 5 dage i Firenze, men jeg blev virkelig forelsket i byen. Der er simpelthen så meget at se, og maden er fantastisk. Desuden er byen særdeles fodgængervenlig, og bor du i centrum, har du de fleste seværdigheder inden for gåafstand. Der er mange turister i Firenze, men byen tager sig godt af sine besøgende, og alle de lokale, vi mødte, var virkelig venlige og hjælpsomme. Overvejer du en forlænget weekend i Firenze har jeg lavet en guide til nogle af de ting, jeg synes man skal opleve, hvis man besøger Firenze:

Se solopgangen fra Piazzale Michelangelo

En af dagene stod vi meget tidligt op for at se solopgangen fra Piazzale Michelangelo. Piazzale Michelangelo ligger på en bakke syd for Arno-floden. Derfra har man den mest fantastiske, panoramaudsigt over byen med Duomo’en og Ponte Vecchio. Pladsen har flere kopier af Michelangelos skulpturer, inklusive en replica af den berømte David-statue.

Spis masser af gelato

Firenze har nogle helt fantastiske gelaterias, og jeg spiste gelato hver eneste dag jeg var der. Sammenlignet med almindelig is, bliver gelato rørt rund ved langsommere hastighed og indeholder derfor mindre luft, hvilket gør konsistensen noget tungere i det. Gelato serveres også ved lidt højere temperatur, så de forskellige smagsnuancer træder bedre frem. Jeg fik rejsens bedste gelato på Vivoli, som efter sigende er det ældste gelateria i Firenze. Gelateriaet er familieejet og har en dejlig, gammeldags atmosfære, som jeg rigtig godt kunne lide. Desuden var personalet supersøde og udviste stor tålmodighed, mens jeg forsøgte at vælge mellem alle de lækre smagsvarianter. Jeg endte med at vælge karamelliseret pære, zabaione, fersken og pistacie. Bedste gelato, jeg nogensinde har smagt!

Smag en schiacciata fra All’Antico Vinaio

Den originale filial af den berømte italienske sandwichbutik ligger i det historiske centrum af Firenze, kun en kort gåtur fra Palazzo Vecchio. Butikken er kendt for traditionelle schiacciata, som er sandwich lavet med friskbagt schiacciata-brød, og fyldt med lækre ingredienser som prosciutto, finocchiona (en salami fra Toscana), pecorino-ost, friske grøntsager og saucer. Jeg prøvede først All’Antico Vinaio i New York City, og jeg elsker stedet, så det var sjovt at besøge den originale butik i Firenze.

Spis en Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla Fiorentina er en tykt skåret T-bone- eller porterhouse-steak. Kødet kommer fra det lokale Chianina-kvæg, som er kendt for at være mørt og lækker, og bøffen serveres traditionelt set helt rød, selvom en af de Bistecca alla Fiorentina, vi fik faktisk viste sig at være mere medium-stegt. De mindste bøffer man kan bestille er typisk 1 kg, så husk en stor appetit eller nogle venner at dele med.

Nyd udsigten fra toppen af Duomo’en

Der er 463 trin op til toppen af Duomo’en og turen inkluderer nogle ret smalle, snoede passager, men det er hele besværet værd, for på toppen venter der en fantastisk udsigt over Firenze med de karakteristiske røde tegltage, Arno-floden og bakket Toscana-landskab.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Duomo’en i Firenze) er et bygningsmesterværk fra renæssance-tiden og et af byens mest berømte vartegn. Øverst har Duomo’en en imponerende kuppel som er konstrueret af Filippo Brunelleschi, og ydersiden af Duomo’en er beklædt med smukke marmorpaneler i grønne, pink og hvide farver.

Se David

Man kan ikke besøge Firenze uden at se Michelangelos David-statue. Statuen er placeret inde i Galleria dell’Accademia di Firenze og er et imponerende syn.

Køb vin fra et vin-vindue

Vin-vinduer, buchette del vino, findes overalt i Firenze. De går tilbage til det 17. århundrede og blev oprindeligt brugt af florentinske adelsfamilier og vinproducenter under pesten til at sælge vin på sikker vis, uden direkte kontakt. Kunder kunne gå frem til vinduet og placere deres mønter på en metalbakke, hvorefter de fik skænket et glas vin direkte fra vinkælderen på den anden side. I dag er mange af de historiske vin-vinduer i Firenze blevet muret til, men nogle af de originale vin-vinduer er stadigvæk aktive, og her kan man gå hen og bestille et glas vin som man kan nyde, mens man slentrer gennem Firenzes gader.

Ponte Vecchio

Det var ikke kærlighed ved første blik mellem mig og Ponte Vecchio. Første gang vi var der var alt jeg så en gammel, lidt usædvanligt udseende bro, og for at være ærlig, var jeg ikke specielt imponeret. Men så kom vi tilbage den følgende dag, og ramte golden hour lige før solnedgang, hvor alt er badet i varme, gyldne farver, og jeg blev endelig forelsket. Et glas lyserød Prosecco i den ene hånd, Steve i den anden hånd, og en gademusiker, der synger “Volare” på repeat; så bliver livet ikke meget bedre!

Ponte Vecchio er et af Firenzes mest ikoniske vartegn. Broen strækker sig over Arno-floden og er den ældste bro i Firenze. De små huse som er indbygget i broen, husede oprindeligt slagtere og fiskehandlere, men i dag er det mest guldsmede, kunsthandlere og souvenirbutikker der holder til i de små butikker. Selvom man ikke har direkte udsigt til solnedgangen fra Ponte Vecchio, så er det stadigvæk et fantastisk sted at se det magiske skær som himlen får i timen inden solen går ned.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Culture - Cookies og Kaffe

Culture Espresso laver virkelig god kaffe, og som en ekstra bonus bager de også nogle ret fantastiske Chocolate Chip Cookies. Den hyggelige café på 38th Street har begrænset med siddepladser, men jeg var heldig at få en plads ved det lange bord i midten af caféen.

Culture’s Chocolate Chip Cookie blev kåret til Nordamerikas bedste Chocolate Chip Cookie i en stor cookie-konkurrence, hvor de konkurrerede mod sværvægtere som Levain. Som du måske husker fra mit tidligere indlæg, er Levain’s Chocolate Chip Walnut Cookie min absolutte yndlingscookie, men Culture’s Chocolate Chip Cookie er også virkelig god, især for dem af jer, der foretrækker traditionelle, lidt fladere cookies end dem man får hos Levain’s.

Kaffen hos Culture Club er i den absolutte kaffesuperliga og flere hestelængder bedre end den kaffe de serverer hos Levain, så når man ser på den samlede score (cookie-points + kaffe-points), er Culture Espresso efter min mening faktisk et lille bitte bedre valg. Med andre ord: Hvis jeg kun havde lyst til cookies og var lige langt fra Levain og Culture, ville jeg vælge Levain. Men hvis jeg ville have både fremragende kaffe og fremragende cookies, ville jeg vælge Culture. Makes sense?

Culture Espresso, 72 W 38th St, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr