Rung Rueng, Bangkok

Rung Rueang har været mit favoritsted for nudler lige siden mit første besøg for over 10 år siden. Det var Annie, som fortalte mig om Rung Rueang, da jeg bad hende afsløre, hvor man finder Bangkoks bedste streetfood, og sikke et godt tip. Rung Rueang er enormt populær blandt lokale, som ikke kan få nok af stedets billige og lækre nudelretter.
De første mange gange jeg var der, var der ikke nogen engelsk menu, men det er der kommet, og Rung Rueang er endda kommet med i Bangkoks Michelinguide som Bib Gourmand (2024). Derudover taler nogle af medarbejderne også udmærket engelsk og kan hjælpe dig med bestillingen, hvis der ikke er alt for travlt i restauranten.

Man vælger først hvilken slags nudler, man vil have, om de skal være spicy eller non-spicy, samt hvordan de skal tilberedes (med eller uden suppe). Man kan også købe kolde drikkevarer som iste eller cola, hvis man behøver noget at køle ganen med.

Nudlerne serveres med fiskeboller, kødboller og indvolde, hvilket er det, som giver suppen den gode smag. Bliv derfor ikke overrasket, hvis der skulle dukke et lille stykke tarm eller en skive lever op i din suppe. Jeg tror faktisk det er meningen, at man skal spise det, men hvis du ligesom jeg ikke rigtig er til indvolde, så hold dig til fiskebollerne og kødbollerne, som smager forrygende.

Egentlig er Rung Rueang ikke rigtig street-food, da man sidder indendørs. Der er dog åbent ud til gaden, men ellers har restauranten både gulv og loft samt et par vifte, som snurrer i taget og holder stedet behageligt afkølet. Man sidder på plastikstole rundt om de vakkelvorne stålborde og indtager sine nudler. Da nudelretter oprindeligt er fra Kina, spiser man dem med pinde og ikke med gaffel og ske, hvad der ellers er standard i Thailand.

Rung Rueang lukker klokken 17, så det er primært et sted, man mødes til frokost, og ved middagstid er restauranten fyldt til bristepunktet. Ydermere er der en lang kø udenfor af folk, som venter på at hente deres take-away frokost, så jeg vil anbefale, at man enten kommer tidligt, eller venter til efter det værste frokost-rykind er overstået. Så vil personalet ikke have så travlt og have bedre tid til at hjælpe dig, samt forklare hvad det er, du spiser.

Rung Rueang ser ikke ud af meget udefra, og restauranten kan være let at overse. Hvis du kommer fra Sukhumvit Road, ligger Rung Rueang ca. 150m nede ad Soi 26 på højre side af vejen lige efter Arize hotellet.

En skål nudler på Rung Rueang koster omkring 60THB og man behøver 2-3 portioner for at blive mæt.

Rung Rueang, Sukhumvit Soi 26, Sukhumvit, Bangkok, Nærmeste BTS: Phrom Phong

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Samosas med grøntsagsfyld


Burmesiske samosas er en lækker snack fra Myanmar. De sprøde samosas er fyldt med en blanding af grøntsager og krydderier. De er mindre end de mere kendte indiske samosas, har færre ingredienser og er ikke så krydrede i smagen. Desuden er samosas næsten altid vegetariske i Myanmar, og med smag og ingredienser som er typiske for det burmesiske køkken.

Samosas serveres ofte som snack eller forret sammen med chutney eller anden sauce til at dyppe i. De er populære som street food i Myanmar og er på menuen i burmesiske restauranter verden over. I Myanmar spiser man typisk samosas til morgenmad sammen med en kop kaffe eller te, eller som snack i løbet af dagen.

Opskrift af Nge-Nge, Tea Garden Restaurant hos Borderline Collective i Mae Sot.

Læs mere om Borderline Collective >>

Nge-Nge: I denne opskrift bruger vi kogte kartofler, men du kan også bruge rå kartofler. Hvis du bruger rå kartofler, sauterer du kartoffelternene, løg og krydderier i lidt olie i et par minutter, indtil de er bløde og klar til at blive anvendt som fyld.

Samosas er bedst, når de serveres rygende varme, men er der nogle tilovers, kan man sagtens spise dem dagen efter, hvor de fx. kan bruges til at lave en lækker samosa-salat.

I Tea Garden laver vi nogle gange samosa-wraps (dej-arkene som man folder om fyldet) selv, men ellers tager vi på markedet og køber frisklavede samosa-wraps fra en bod. Man kan finde samosa-ark klar til brug i de fleste asiatiske supermarkeder.

Opskrift: Burmesiske Samosas med grøntsagsfyld

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: snacksCuisine: Myanmar
Servings

4

servings

Burmesiske samosas er en lækker snack fra Myanmar. De sprøde samosas er fyldt med en blanding af grøntsager og krydderier. De er mindre end de mere kendte indiske samosas, har færre ingredienser og er ikke så krydrede i smagen. Desuden er samosas næsten altid vegetariske i Myanmar, og med smag og ingredienser som er typiske for det burmesiske køkken.

Ingredienser

  • 10 samosa-wraps (10cm x 5cm)

  • 3 kogte kartofler (~ 1 ½ -2 kopper, i tern)

  • 3 små rødløg (~ ½ kop, i tern)

  • 1 tsk paprika

  • 2 tsk indisk masala-krydderi (Garam masala eller hvilken som helst masala-blanding du godt kan lide)

  • ½ tsk sukker

  • ½ tsk salt

  • 2 spsk mel

  • 1-2 spsk vand

  • Olie til friturestegning

Sådan gør du

  • Skær kartofler og rødløg i små tern.
  • Tilsæt paprika, masala, sukker og salt. Bland det hele godt.
  • Forbered samosa-wraps, så de har den rigtige størrelse. Klip eller fold så du har rektangulære ark, der måler 10cm x 5cm. De flese samosa wraps som man køber i butikkerne har allerede den rigtige størrelse.
  • Lav en klistret pasta, “samosa lim”, ved at blande mel og vand.
  • Tag en samosa-wrap og form den til et trekantet kræmmerhus (se video nedenfor). Brug samosa-lim til at klistre kræmmerhuset sammen. Fyld med kartofler og løg, og anvend samosa-lim til at forsegle den trekantede samosa.
  • Samosaerne frituresteges i olie indtil de er gyldne og sprøde.
  • Serveres rygende varme med dip.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Gammeldags vandbakkelser

Da min søster og jeg var børn plejede min mor ofte at lave vandbakkelser i weekenden, så når jeg spiser en vandbakkelse bringer det masser af gode minder frem fra barndommen. Min mors version er helt basic, uden hverken salt eller sukker, og kun med flødeskum som fyld. Det er den version, jeg er vokset op med, og også den version jeg bedst kan lide. Har man lyst til noget mere fancy hvad angår form, størrelse og fyld, er det kun fantasien, der sætter grænser.

Når jeg skal forklare hvad vandbakkelser er til mine venner i USA plejer jeg at beskrive vandbakkelser som en slags cream puffs, der minder om éclairs eller profiteroles. Bortset fra navnet er vandbakkelser nemlig langt fra så klassisk dansk, som man skulle tro, for den choux-dej som vandbakkelserne er lavet af findes i køkkener verden over. Dog tror jeg vi er de eneste, der kunne finde på at lave en kagekone eller kagemand af vandbakkelse🙂

Noter

Det er vigtigt at du ikke åbner ovnen, før der er gået mindst 25 minutter, også selvom det bare er for at kigge. Du risikerer at vandbakkelserne splatter ud, og hvis det først sker er der ikke andet at gøre end at starte forfra.

Efter 25 minutter er skallen så hård at risikoen for at de splatter ud er minimal. Tror man at vandbakkelserne er færdige, kan man på det tidspunkt tage en vandbakkelse ud og skære den igennem for at se, om den er ordentligt bagt indeni.

Min mors vandbakkelser er så simple som de kan være. Der er hverken salt eller sukker i dejen, men hvis man har lyst, kan man tilsætte en tsk. vaniljesukker til flødeskummet. Man kan også fylde vandbakkelserne med creme, syltetøj eller evt. en kugle is om sommeren.

Min mor laver altid glasuren med kogende vand, for så bliver den mere blank.

For dig som undrer, så er det er dampen fra vandet som man tilsætter i starten, samt æggene, der får vandbakkelserne til at hæve.

Opskrift: Vandbakkelser med flødeskum

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Bagning, Opskrifter
Servings

4

servings

Min mors version er helt basic, uden hverken salt eller sukker, og kun med flødeskum som fyld. Det er den version jeg er vokset op med, og også den version jeg bedst kan lide. Har man lyst til noget mere fancy er det kun fantasien, der sætter grænser.

Ingredienser

  • 2 dl vand

  • 100 g smør

  • 100 g mel

  • 3-4 æg

  • Glasur
  • 2 dl flormelis

  • 2 spsk kakao

  • 1-2 spsk kogende vand

  • Flødeskum
  • ¼ l piskefløde

Sådan gør du

  • Æggene piskes sammen og stilles til side til senere.
  • Smørret smeltes og vandet tilsættes og bringes i kog. Derefter tilsættes melet under kraftig omrøring mens gryden stadigvæk er på den varme kogeplade. Der røres godt rundt indtil dejen slipper gryden.
  • Derefter tages gryden af varmen og dejen får lov at køle af et par minutter. Så tilsættes de sammenpiskede æg lidt efter lidt under fortsat omrøring. Det er ikke sikkert du skal bruge alle æggene. Dejen skal være fed og blank og ikke for flydende i konsistensen. Man skal kunne forme den med to skeer. Tænd for ovnen og sæt den på 200ºC (lidt lavere, hvis det er en varmluftovn)
  • Dejen sættes på en bageplade beklædt med bagepapir med to spiseskeer. Der skal være godt med plads omkring hver dejklump, for de hæver ret meget under bagningen. Der er nok dej til 8-10 vandbakkelser.
  • Vandbakkelserne bages ved 200º midt i ovnen i 35-45 minutter. Du må ikke åbne ovnen de første 25 minutter, for så risikerer du at vandbakkelserne falder sammen.
  • Vandbakkelserne er færdige, når de er gyldenbrune udenpå og bagt ordentligt indeni. Du kan evt. teste ved at tage en vandbakkelse ud af ovnen og se, om den falder sammen.
  • Flødeskum og glasur kan laves mens vandbakkelserne køler af
  • Fløden piskes til blødt flødeskum. Tilsæt evt. 1 tsk. vaniljesukker.
  • Glasuren laves ved at blande flormelis, kakao og kogende vand. Tilsæt kun få dråber vand ad gangen indtil glasuren har ønsket konsistens, for det er svært at redde en glasur med for meget vand i.
  • Skær vandbakkelserne over og fyld dem med et par skefulde flødeskum.
  • Pynt med glasur på toppen og server straks.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
San Francisco: Brunch på Plow

Når man rejser med sine foodie-venner har mad og restauranter første prioristet, så allerede inden vi ankom til San Francisco havde vi en grov skitse over hvad vi skulle spise, og hvor vi skulle spise det henne.

Et af punkterne på listen var brunch på Plow, som er en populær morgenmads/brunch-restaurant med en menu, der ikke var til at stå for.

Plow lå ret langt fra vores hotel, men vi var tidligt oppe pga. jetlag og klar på lidt morgenmotion. Man kan ikke bestille bord på Plow, og allerede på afstand kunne vi se, at der var mennesker, der ventede udenfor. Vi gik hen og skrev os på listen og fik at vide, at ventetiden nok var omkring 1 times tid. Der er jo ikke noget værre end at vente, når man er sulten, men der var ikke mange andre ligeværdige alternativer i området, så vi fandt et sted vi kunne købe en kop kaffe, og satte os ned for at vente.

Folk må have spist hurtigere den dag, for der var allerede et bord klar til os efter en halv times tid, sa vi tog kaffen fra det andet sted med os ind. Det var heldigt, for Plow serverer nemlig kun almindelig sort kaffe og ikke nogle fancy varianter, som de cappuccinos og den latte, som vi havde med.

Jeg kan ikke huske, om det var Tina eller Rebecca, der bestilte The Plow, som er et bjerg af en brunch med æg, lemon ricotta pancakes og de berømte Plow potatoes, serveret med pork sausage patties, bacon, eller chicken apple sausage. Tror det var Rebecca, og tror Tina bestilte Prosciutto + Gruyere toast som blev serveret med et spejlæg stegt i chili og hvidløg på toppen.

Jeg kunne ikke beslutte mig for om jeg havde mest lyst til Custard French Toast med karamelliseret æble og mascarpone, eller Lemon Ricotta Pancakes, så jeg endte med at bestille begge dele, efter at Tina og Rebecca havde forsikret mig om, at de nok skulle hjælpe mig med at spise. op.

Det var en god solid brunch og alt var veltilberedt og smagte rigtig godt. Vi bestilte også lige en Buttermilk Biscuit med i sidste øjeblik, da vi allesammen var nysgerrige efter at finde ud af hvad Honey Butter mon var. Buttermilk Biscuits bliver bagt frisk hver dag hos Plow, og når der ikke er flere tilbage, er det bare ærgerligt. Det der honey butter er jeg stadigvæk ikke helt sikker på hvad var, men ud fra navnet at dømme er det nok honning rørt med smør?

Det smagte i hvert fald virkelig godt på den vare biscuit, og for de uindviede kan jeg fortælle, at biscuits i USA er en slags scone med en ret tør, let smuldrende konsistens. Nogle gange får man dem serveret med en tyk sovs (biscuits & gravy) eller med smør og marmelade.

En rigtig god brunch i rigtigt hyggelige omgivelser. Plow er en hundevenlig restaurant, så mange af dem, der sad ved bordene udenfor, havde deres 4-benede venner med. Det er meget normalt i USA og superhyggeligt, hvis I spørger mig.

Godt at vide

Plow er for alle os der elsker en god brunch og ikke har noget imod at vente på et bord.

Regn med at det koster $25-$35 + drikkepenge.

Der er både noget for den søde tand og den salte tand på Plow, men ved du ikke hvor du skal starte, vil jeg anbefale en af retterne med æg. Har du kun lyst til noget sødt, så er deres french toast fantastisk. Kaffen er lidt kedelig, så se om du kan smugle din egen latte eller cappuccino med ind, som vi gjorde.

Plow, 1299 18th St, San Francisco

Plow
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Norge: På fisketur i Farsund

Sidst jeg var i Norge for at besøge AC foreslog hun, at vi tog ud for at fiske makrel. Det lød jo spændende, og vejret var fint, så efter morgenmaden drog vi af sted på fisketur.

Jeg har ikke den store erfaring som fisker, men AC tager tit ud med båden i fjorden, som ligger lige udenfor deres hus. Først gik det lidt trægt, så vi sejlede omkring i båden og forsøgte at finde ud af, hvor makrellerne mon gemte sig, og lige pludselig var der bid. Makreller svømmer i stimer, så fanger man først en, er der ofte flere på vej, og da vi først fandt ud af, hvor de var henne, så stod de nærmest i kø for at bide på krogen. Vi endte med at fange 45 stk.(!) før vi vendte næsen hjemad.

Der er masser af lækre ting man kan fange i de norske fjorde, men da vi var på fisketur var missionen makreller, som først og fremmest skulle bruges til at fodre hummere med. Hummerne fanges i oktober og november og fodres derefter med frossen makrel så de kan vokse sig store og lækre. I Danmark spiser vi jo rigtig meget makrel, så jeg syntes det var synd at hummerne skulle have dem alle sammen. Mon ikke også vi kunne smage en makrel eller to til aftensmad?

AC er ikke så vild med makrel, men hun sagde at hun kunne lave nogle til mig, og så ville hun spise laks. Da vi kom hjem fra fisketuren, var aftensmaden for min del derfor pandestegt makrel, kartofler og rømme, som er en slags norsk creme fraiche. Skindet var sprødt og lækkert og makrellen smagte fantastisk, og helt forskelligt fra nogen anden makrel, jeg tidligere har spist, men så var fisken jo også helt frisk, og jeg havde selv fanget den.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Burmesiske te-kager

Burmesiske te-kager (Bamar Kate Mote) er en traditionel snack fra Myanmar. De små kager nydes ofte sammen med te og serveres, når folk samles for at hygge sig. De kan findes på lokale markeder, på caféer og hos gadekøkkener rundt om i Myanmar.

De burmesiske te-kager var en af de første ting, som jeg prøvede hos Tea Garden i Mae Sot, og med tiden er de blevet en af de ting, jeg altid bestiller, hvis jeg er hos Tea Garden om eftermiddagen og trænger til noget sødt i timerne inden aftensmad.

Tekagerne tilberedes i en steamer og får en fin, let fugtig konsistens, som jeg virkelig godt kan lide. De smager bedst serveret varme, direkte fra steameren, sammen med en kop kaffe eller te.

Opskrift af Chef Nge-Nge, Tea Garden Restaurant ved Borderline Collective i Mae Sot.

Opskrift: Burmesiske te-kager

Recipe by Nge-Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: BagningCuisine: Myanmar
Antal

4

kager

De burmesiske te-kager var en af de første ting på menuen, som jeg prøvede hos Tea Garden i Mae Sot, og med tiden er de blevet en af de ting, jeg altid bestiller, hvis jeg er hos Tea Garden om eftermiddagen og trænger til noget sødt i timerne inden aftensmad.

Ingredienser

  • 2 spsk hvedemel

  • 3 spsk ristet kikærtemel

  • 1 æg

  • 1 spsk sukker

  • ¼ tsk bagepulver

  • 1 tsk olie

  • ¼ tsk salt

  • ½ kop vand

  • ½ tsk sorte sesamfrø

Sådan gør du

  • Bland hvedemel, kikærtemel, sukker, bagepulver og salt.
  • Tilsæt æg, olie og vand til blandingen.
  • Fordel dejen jævnt i fire små tekopper (se fotoet nedenfor for at få en idé om størrelsen). Sørg for, at kopperne kan gå i steameren uden at tage skade.
  • Drys med sesamfrø på toppen af dejen til pynt.
  • Placer tekopperne i en steamer og damp dem i cirka 15 minutter.
  • Tag kagerne ud af tekopperne og server dem varme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr