Bangkok Guide: Boat Noodle Alley

Kun et par minutters gang fra den travle rundkørsel ved Victory Monument finder man et af Bangkoks bedste steder for nudler: Boat Noodle Alley. Langs kanalen ligger de små restauranter side om side, og her handler det hele om kuai tiao ruea – thailandske boat noodles. Nogle steder føles mere old-school, mens andre er lidt mere tilpasset turister. Jeg har været forbi de fleste, og de har alle været gode, men hvis jeg skulle anbefale ét sted, ville det nok være Baan Kuay Tiew Ruathong. Hvis du er til street food, skal Boat Noodle Alley helt sikkert på din liste, og nu skal jeg fortælle dig hvorfor.

Hvad er boat noodles?

Boat noodles blev oprindeligt serveret direkte fra små både i Bangkoks kanaler. Fordi det krævede både balance, multitasking og en rolig hånd at lave mad, padle og servere samtidig, blev portionerne små. Den tradition har hængt ved, og i dag serveres boat noodles stadigvæk i små skåle.

Suppen er mørk og fyldig og typisk lavet med sojasauce, krydderier og en smule svine- eller okseblod (!), som giver ekstra dybde til smagen. Hvis man ikke var klar over at der er blod i suppen, ville man nok ikke opdage det, men hvis man helst spiser sine nudler uden blod, kan man bestille haeng som er den tørre version af nudlerne uden suppe og sauce.

Hvad skal man bestille?
Portionerne er bittesmå og der er typisk kun to-tre mundfulde pr. skål, så ideen er, at man bestiller flere. Mange når nemt op på 10–15 skåle, og selv plejer jeg at bestille 5-6 skåle til at starte med. Hvis det er første gang du prøver boat noodles, så anbefaler jeg at du som minimum prøver alle de forskellige nudeltyper. Derudover anbefaler jeg at du både smager den klassiske suppeversion og den tørre variant (haeng), som minder mere om en nudelsalat med lidt sauce. De fleste restauranter i Boat Noodle Alley har også forskellige småretter som friterede wontons, kødboller på spyd og flæskesvær som man kan bestille ved siden af.

Mange af restauranterne har også pink noodle soup Yen Ta Fo på menuen. Suppen har en kraftig lyserød farve men indeholder som regel ikke blod. Den lyserøde farve kommer fra fermenteret sojabønnepasta (spørg mig ikke hvorfor den bliver pink).

På bordene finder du de fire klassiske thailandske tilbehør: chiliflager, sukker, eddike og fiskesauce. Prøv dig frem og justér smagen efter dine præferencer. Nudlerne er gode, som de er, men med det rigtige mix af krydderier og saucer bliver de endnu bedre, så jeg plejer at komme lidt af det hele på.

Og en lille bonusinfo: De fleste retter i Thailand spiser man med gaffel og ske, men nudler er en undtagelse; dem spiser man altid med pinde.

Læs mit indlæg om da AC prøvede boat noodles for første gang på Ruathong, Boat Noodle Alley >>

Baan Kuay Tiew Ruathong

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Paris:  Bistrot d'Henri - Klassisk bistrostemning og chokolademousse

Første aften i Paris spiste vi på en hyggelig lille bistro, Bistrot d’Henri. Vi havde ikke booket bord og da vi trådte indenfor var der næsten helt fyldt op i restauranten, men vi var heldige og fik et af de sidste ledige borde. Bistrot d’Henri er en traditionel fransk bistro hvor man sidder så tæt, at det er umuligt ikke at falde i snak med nabobordene. Vores naboer den aften var et amerikansk par, som besøgte deres søn som studerede i Paris og så havde de selvfølgelig også været en tur omkring Skandinavien på deres rejse.

Personalet var superflinke og det virkede som om de hyggede sig og nød at tage sig af gæsterne. Menuen bød på klassisk fransk bistromad og i tillæg til menukortet var der også en tavle med en håndskrevet liste med dagens specialiteter.

Steve var jet-lagged og jeg var ikke særlig sulten, så vi havde egentlig bare tænkt vi kunne dele nogle forretter, men der var alt for meget på menuen som lokkede, så det blev alligevel til et større måltid. Her er retterne vi bestilte:

Salade de Chèvre Chaud au miel (salat med varm gedeost og honning): Varm gedeost er jo altid lækkert, og der var 4 skiver baguette med varm gedeost, så det passede fint som en let forret for to personer.

Tartare de boeuf med pommes sautées (oksetatar med stegte kartofler): Min hovedret. Smagte virkelig lækkert, men det var en stor portion. Jeg ville ønske der fandtes en mindre version, som man kunne bestille som forret.

Entrecôte sauce poivre gratin Dauphinois (Entrecôte med pebersauce og gratinerede kartofler): Steve’s hovedret. Tror mest han bestilte den for kartoffelgratinen men hans steak var også rigtig god, så jeg hjalp ham med at spise begge dele:)

Mousse au chocolat (chokolademousse): Vi var egentlig mere end mætte, men da tjeneren spurgte, om vi ville se dessertkortet, kunne vi ikke få os selv til at sige nej. Vi endte med at dele en chokolademousse, som var tung og intens uden pynt og uden dikkedarer, bare en rigtig god chokolademousse i sin reneste form. Perfekt sammen med et glas calvados.

Bistrot d’Henri er ikke en af de dér skjulte perler man falder over ved et tilfælde. Det er en ret kendt bistro som tiltrækker mange turister, og det med god grund. Klassisk stemning, venligt personale og virkelig god fransk bistromad. Hvis du er i området og har lyst til en afslappet, men lækker, fransk middag i hyggelige omgivelser, kan jeg helt sikkert anbefale Bistrot d’Henri.

Bistrot d’Henri, 16 Rue Princesse, 75006 Paris, France

Bistrot dHenri
0 FacebookTwitterPinterestEmail
Mae Varee, mangbutik i Bangkok

Mangosæsonen i Thailand strækker sig fra april til juni, og selvom man kan få mango hele året rundt, så er det i disse måneder, at de smager allerbedst. Jeg elsker alt med mango, og kombinationen med mango og sticky rice, er noget af det bedste jeg ved. Specielt hvis der er masser af tyk hvid sauce, som man kan hælde over.  

Der er flere forskellige mangosorter i Thailand, hver med sin unikke smag og udseende. Den mest berømte mangosort er nok Nam Dok Mai, som har en gyldengul skal og og en karakteristisk aflang form som spidser til i enden. Det er typisk Nam Dok Mai som anvendes til Mango Sticky Rice.

De gule Nam Dok Mai mangoer har en helt anden sødme, end dem man finder derhjemme i supermarkedet, og frugtkødet er fløjlsblødt uden trevler. Nogle gange kan man være heldig at finde thailandske mangoer i Danmark, men de er vanvittigt dyre, så jeg prøver at udskyde mine mango-cravings til når jeg er i Thailand.

Det var Pinny, en ven i Bangkok, der anbefalede mig Mae Varee, som ifølge hende er der, hvor man finder de bedste mangoer i Bangkok. Det tror jeg gerne, for den mango jeg fik var helt perfekt. Hverken for rå eller for moden, og med den let parfumerede smag, der kendetegner mangoer, som har fået lov at modne i solen.

Mae Varee er en butik og ikke en restaurant, så man får sin bakke med mango og sticky rice ”to-go”. Der er ikke så mange steder man kan sidde ned i nærheden, men jeg fandt en lille afsats ved trapperne op til SkyTrain, hvor jeg kunne få lov at spise min mango sticky rice i fred. Jeg betalte 120 THB for min pakke med mango og 3 forskellige slags sticky rice. Derudover var der også en pose med sauce og en pose med ristede mungbønner til at drysse over.

Mae Varee ligger lige i begyndelsen af Thonglor Road (Sukhumvit Soi 55), og jeg er mange gange tidligere gået forbi den lille butik. Der ligger nemlig rigtig mange gode restauranter i området, så jeg har altid været alt for mæt for blot at overveje at gå indenfor. Nu hvor jeg har smagt hvor gode deres mangoer er, tror jeg dog ikke, at jeg i fremtiden vil være i stand til bare at gå forbi uden at købe mig en mango.

Mae Varee, Sukhumvit Soi 55 (Thonglor Road), Thonglor, Bangkok

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Billeje i USA

Los Angeles er rigtig stor og mange bliver overraskede over afstandene. Der er ikke noget egentligt bycentrum som vi er vant til i Danmark, og heller ikke rigtigt nogle deciderede gågader, hvis man bortser fra Rodeo Drive. Uden bil kan det derfor være en omstændelig affære at komme omkring i Los Angeles.

Dog har Uber og andre ride sharing services gjort, at man ikke nødvendigvis behøver sin egen lejebil for at komme rundt, men har man tænkt sig at se mere end selve byen, og fx. tage på udflugter til nogle af strandene sydpå, så giver det god mening at leje sin egen bil. Det er let og billigt at leje bil i USA, og Los Angeles er enkel at navigere omkring i. Kaskoforsikring (LDW) samt personskadeforsikring (PAI) er standard hos biludlejningsselskaber, og dækker skader på bilen samt tyveri. Man kan købe en ekstra forsikring (LIS) som giver øget dækning i forhold til 3. part og også dækker, hvis 3. part er underforsikret.  Størrelsen på selvrisikoen kan variere meget og det samme kan  prisen for at eliminere denne. Ofte kan man dog leje bilen med såkaldt ’no excess’ som betyder at der ikke er nogen selvrisiko. Dog skal man ikke regne med at dette gælder hærværk og visse selvforskyldte skader.

Billeje i USA

Man skal have sit kørekort med, men man behøver ikke at få lavet et internationalt kørekort, så længe man har et EU-kørekort. Hvis man er under 21 år, kan man ikke leje bil i USA og hvis man er under 25 år er der ofte et tillæg. Når man får udleveret nøglerne bliver der taget en kopi af ens kreditkort og der reserveres typisk et beløb på kortet, før bilen bliver udleveret. Pengene bliver først tilgængelige på kortet igen når bilen er leveret tilbage, så det skal man huske, når man planlægger rejsebudgettet. Jeg plejer at have et ekstra kort med, bare til depositum og sikkerhedsbeløb.

Man kan leje en GPS, men det er tit ret dyrt, og jeg plejer at klare mig fint med  GoogleMaps og min iPhone.

Billeje i USA

Der kan være meget trafik i Los Angeles og  på visse tider af døgnet kan det let tage over en time at komme fra den ene del af byen til den anden. Specielt Sunset Blvd. og Hollywood Blvd. kan være slemme men også motorvejene til og fra byen, så det gælder om at væbne sig med tålmodighed og evt. lytte til nogle af de utroligt mange radiostationer man kan tune ind på.

Hvis der ikke er angivet andet må man gerne svinge til højre i et kryds selvom der er rødt, så længe man holder øje med evt. fodgængere.

Parkering er enten via parkometer (som oftest er billigst), på parkeringspladser (hvor man betaler pr. time eller pr. dag) eller valet (hvor en anden parkere din bil, hvilket er standard på mange natklubber og restauranter).

Motorvejene ind og ud af Los Angeles er på mange strækninger 5-sporede, hvilket kan være lidt forvirrende hvis man er vant til det danske motorvejslayout med 2-3 spor. Man vender sig dog hurtigt til det og hvis man er usikker kan man altid holde sig i spor 2-3. Generelt kører amerikanerne rigtigt pænt, og er i mange tilfælde noget mere tålmodige end bilisterne i København, så man vænner sig hurtigt til at køre derovre.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Momofuku ramen Las Vegas

Efter en bytur i Vegas er fastfood de flestes førstevalg dagen derpå, men for mig er ramen den ultimative tømmermændskur. Derfor endte Tina og jeg på Momofuku en fredag omkring frokosttid. De fleste andre gæster i restauranten så ud som om de havde fået deres fulde 8-timers søvn og en grøn juice til morgen, mens vi stadigvæk lugtede lidt af gin & tonic og havde solbriller på indendørs.

Menukortet på Momofuku byder på andet end bare ramen, men når man er træt og lidt mat i sokkerne, er nudler det eneste rigtige. Jeg bestilte Shoyu Pork Ramen, og det var præcis, hvad jeg havde brug for. Suppen var lidt mere fyldig end hvad en klassisk, klare shoyu-suppe plejer at være, men smagen sad lige i skabet og var pakket med umami. Nudlerne havde perfekt bounce og kødet var mørt og lækkert.

Tina bestilte Ginger Scallion Noodles, som er en slags nudelsalat uden suppe, toppet med syltede shiitakesvampe, wakame og agurk. Sammenlignet med mine ramen var det en noget lettere ret, men stadigvæk fuld af smag, og med lidt nice crunch fra forårsløg og agurker. Et virkelig godt sted for frokost efter en aften i byen.

Momofuku Las Vegas, The Cosmopolitan, Level 2, Boulevard Tower, Las Vegas Blvd. South, Las Vegas

Momofuku Las Vegas

0 FacebookTwitterPinterestEmail
New York Blog picnic i Central Park

Sidste weekend var det fantastisk vejr i New York, så vi endte med at tage på picnic i Central Park både fredag og lørdag. Når man skal på picnic i Central Park er Sheep Meadow typisk der, hvor man ender med at slå sig ned. Det store græsareal kan godt se ud som fluepapir på afstand, men der er som regel altid plads når man kommer nærmere.

Fredag: På vej til Central Park var vi forbi PopUp Bagels, som er blevet virkelig populære de sidste par år. Første gang jeg smagte dem i 2023, stod Steve og jeg i kø i næsten en time, men i dag har de åbnet flere butikker, så køerne er heldigvis blevet kortere.
Vi købte også ramsløgssmør og whitefish salad til at spise sammen med vores bagels, som kom lige fra ovnen. Desværre havde de glemt vores Everything Bagel, så vi endte med to Plain, hvilket var lidt ærgerligt. Bagels fra PopUp Bagel er sprøde udenpå og dejlig bløde og chewy indeni. De er noget mindre end de klassiske New York bagels, og det synes jeg faktisk er en god ting, for det gør dem lidt mere overkommelige at spise.

Kaffen hentede vi fra en lille fransk café, Bilboquet, som ligger på vejen mod parken. En hyggelig lille oase midt i byen.

Lørdag: Lørdag var helt exceptionel varm for april, med sol fra en skyfri himmel og temperaturer oppe omkring 27 grader. Det føltes mere som sommer end forår, og Sheep Meadow var spækket med mennesker.

Vi havde egentlig planlagt at dele en sandwich fra All’Antico Vinaio, men køen var så lang, at vi i stedet gik tilbage til Bilboquet og købte baguettes og franske kager med til parken.
April kom og mødte os, og det var virkelig godt at se hende igen. Det er næsten et år siden sidst, så vi havde masser at snakke om, og før vi havde set os om, havde vi tilbragt over 3 timer på græsset med begyndende solskoldning som resultat.

Kirsebærtræerne i New York er for længst blomstret af, men lige nu står magnoliaerne i fuldt flor. Rundt omkring i parken sad folk i små grupper under træerne med tæpper og picnickurve, og der blev også taget masser af selfies sammen med de flotte lyserøde blomster.

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr