Kernetemperatur og Stegetermometer – Min guide til perfekt stegt kød

Kernetemperatur og stegetermometer - En guide til perfekt kød og fjerkræ hver gang

Steve har et nærmest indbygget stegetermometer. Han kan ligesom se på kødet, om det er færdigt, og hans steaks rammer altid lige præcis den perfekte temperatur. Jeg derimod har i mange år bare sjusset mig frem med oksestegen. Det gik da også fint de fleste gange, men øv altså, når man ender med gennemstegt roastbeef i stedet for den rosafarvede medium rare, man havde håbet på. Jeg er derfor endelig kommet frem til at der ikke er nogen vej udenom et stegetermometer, og efter at jeg er begyndt at bruge det regelmæssigt, er det blevet meget lettere at tilberede perfekt kød og fjerkræ hver gang.

Et stegetermometer måler kernetemperaturen, hvilket er temperaturen inde i kødet. De fleste modeller har enten et digitalt display eller en klassisk viser. Nogle typer kan blive siddende i ovnen under hele tilberedningen, mens andre bruges til at måle temperaturen kortvarigt, når du tager kødet ud.

Hvis du bruger et termometer, som ikke må komme i ovnen, kan du tage kødet ud et par minutter før, du tror, det er færdigt, og måle temperaturen hurtigt, før du sætter det ind igen om nødvendigt.

Hvis du har et termometer, der kan tåle ovnvarme, er det lettest at sætte det i fra starten. Stik spidsen ind i den tykkeste del af kødet, og sørg for, at det ikke rammer et ben, da det kan give et forkert resultat. Hvis det er et stykke kød der ikke er så tykt skal du også passe på med ikke at stikke igennem. Spidsen af termometeret skal helst være lige i midten af kødet, så man rent faktisk måler kernetemperaturen.

Når kødet når den ønskede temperatur, skal du huske, at temperaturen stadig vil stige et par grader, mens kødet hviler. Tag derfor kødet ud lidt før, du rammer den ideelle temperatur, og lad det hvile utildækket eller let dækket med folie i 10–15 minutter. Det giver en saftigere steg og en mere ensartet temperatur hele vejen igennem. Her er en oversigt over hvilken kernetemperatur du bør sigte efter for de forskellige typer kød og fjerkræ:

Kernetemperaturer for forskellige typer kød

Oksekød

Rød: 50–52°C

Medium: 55–57°C

Gennemstegt: 60°C og opefter

Hvis du vil have roastbeef medium rare, så tag den ud ved 55°C og lad den hvile. Temperaturen stiger 2–3 grader under hvilet.

And

Rosa: 60–62°CGennemstegt: 70–72°C

Mange foretrækker andebryst ved 62°C, hvor det stadig er saftigt og rosa. Hel and skal være tættere på 70°C i låret.

Kylling

Bryst og overlår: 72–75°C

Hel kylling: 75°C i brystet, 80°C ved låret

Kylling skal altid gennemsteges. Det er vigtigt, at saften er klar og ikke lyserød, for så er den gennemstegt og sikker at spise.

Fisk

De fleste fisk: 50–55°C

Fed fisk som laks: 48–50°C, hvis du ønsker den let rosa i midten

Fed fisk (fx. laks): 48–50°C for let rosa midte, 52–55°C hvis du vil have den mere fast

Hvid fisk (fx torsk, kuller): 55°C for et fast, men stadig saftigt resultat

Tun: ca. 45°C for rød midte

Et par ekstra tips

Hvis du steger kød i ovnen, kan du kombinere stegetermometeret med et ovntermometer, så du er sikker på, at ovnens temperatur passer.

Mange moderne termometre har alarmer, som bipper, når den ønskede temperatur er nået og nogle termometre kan man også koble til en app på sin mobil, hvorfra man kan styre indstillinger og alarmer.

Husk at rengøre spidsen af termometeret grundigt efter brug, især efter rå kylling.

Deiss PRO Bluetooth Stegetermometer
34,98 €

Hvis du vil være helt sikker på, at din steg rammer den perfekte temperatur, så er et godt stegetermometer guld værd. Jeg bruger selv et digitalt termometer, når jeg laver roastbeef, and eller kylling, og det gør en kæmpe forskel. Deiss PRO Bluetooth Stegetermometer har to målesonder, så du kan holde øje med både kødets temperatur og ovnens varme på samme tid. Termometeret kobles til din telefon via Bluetooth, så du kan følge temperaturen direkte i appen uden at skulle stå og tjekke ovnen hele tiden. Det fungerer både til ovn, grill og smoker, og du kan bruge de forudindstillede temperaturer eller selv indstille, hvordan du vil have dit kød tilberedt.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
11/06/2025 10:45 pm GMT

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Opskrifter

Ninja CREAMi Deluxe Ismaskine
229,99 €

Ninja CREAMi Deluxe er for dig, der elsker hjemmelavede desserter. Med 11 programmer kan du lave alt fra cremet is og sorbet til milkshakes, slushies og italiensk is. De nye XL-beholdere rummer 50 % mere end den oprindelige model, så der er rigeligt til hele familien. Du kan også lave to forskellige smagsvarianter i samme beholder, så alle får det, de helst vil have. Tilføj dine yndlings-mix-ins som chokolade, frugt eller nødder og lav den lækreste hjemmelavede is.


Disclaimer: Dette er et affiliate-link. Hvis du køber via mit link, tjener jeg en lille kommission – uden ekstra omkostning for dig.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
11/06/2025 08:00 pm GMT

Opskrifter