Miyeok Guk (미역국) er en traditionel koreansk suppe lavet med spiselig tang. Suppen er mild og nærende, og bliver ofte serveret til kvinder der lige har født, da suppen efter sigende styrker helbredet og hjælper kroppen med at komme sig. Med tiden er Miyeok Guk også blevet en suppe man spiser på sin fødselsdag, og derfor kaldes den ofte bare for fødselsdagssuppe. Men Miyeok Guk er ikke kun for nybagte mødre og fødselarer. Det er en ret der jævnligt dukker op på middagsbordet i koreanske familier, og den findes også på menukortet hos mange restauranter.
Suppen laves typisk med en særlig slags tang, der på koreansk kaldes miyeok (Undaria pinnatifida, på engelsk “sea mustard”, på japansk “wakame”) samt oksekød. I områder langs kysten kan man dog også finde versioner med fisk eller skaldyr.
Opskrift og noter er fra min koreanske veninde Ella (@cookiestorykim):
Tang (miyeok): Kan købes online eller i asiatiske supermarkeder i større byer. Den tørrede tang svulmer op når den absorberer vand, så husk at lægge den i b¬odt i rigeligt med vand. Vær sikker på, at du køber miyeok som er beregnet til tangsuppe og ikke de små wakame-flager, man bruger til misosuppe, da de ikke giver den rigtige konsistens og smag. Undgå også kelp (dashima/konbu), som bruges til fond, men ikke til Miyeok Guk. Vælg i stedet de store, bladagtige stykker tørret miyeok, der får den helt rigtige havsfriske smag og bløde konsistens.
Sesamolie (cham-gi-reum 참기름): En god sesamolie er en nøgleingrediens i koreansk madlavning. Vil man have en ordentlig kvalitet lavet på ristede sesamfrø koster det lidt mere, men her skal man ikke spare, så lov mig at du køber en god olie fra et koreansk mærke. Vestlige sesamolier er typisk lavet på sesamfrø som ikke er ristede og som derfor ikke har den rigtige nøddeagtige, dybe smag.
Oksekød: Du kan bruge oksebryst eller andre udskæringer, der egner sig godt til supper og simreretter.
Til en god koreansk tangsuppe skal du bruge tørret miyeok-tang. Det er den tang, koreanere har brugt i generationer til både supper og hverdagsmad. Når den lægges i blød, forvandler de mørke strimler sig til silkebløde, grønne blade med en ren, havfrisk smag. Denne miyeok har den helt rigtige tekstur og fylde til at gøre suppen rig og velsmagende. Du kan også bruge den i risretter eller i en enkel suppe, hvor den giver både mineraler og et strejf af hav.
En god sesamolie er en af de vigtigste ingredienser i koreansk madlavning, og den gør en kæmpe forskel for smagen. Det er de ristede sesamfrø, der giver olien dens karakteristiske dybde og den varme, nøddeagtige aroma, som man ikke kan opnå på anden måde. De billigere varianter er ofte lavet på uristede frø, og de smager slet ikke af det samme, så her er det værd at investere i kvalitet. En god sesamolie kan løfte selv de enkleste retter – dryp den over en skål ris, kom den i supper eller brug den til at give grøntsager og nudler en ekstra dimension af smag.