Gipfeli med marmelade.

Maden i Zürich er virkelig god, og det er ikke kun ost og chokolade. Noget af det, jeg især har lagt mærke til, er hvor gennemgående høj kvaliteten er. Selv på de mere casual steder er der fokus på økologi og hvad der er i sæson, og portionerne er store.

Dette ikke en komplet guide, men en lille samling af specialiteter, som jeg synes du skal smage, hvis du besøger Zürich. Her er min liste med alle de lækreste ting, du ikke må gå glip af:

Gipfeli

En Gipfeli er lidt som en blanding af en fransk croissant og en dansk giffel. Man kan få dem med forskellige slags fyld og drys på toppen, og jeg er seriøst verliebt i dem med chokolade, Schoggigipfeli. Når jeg ikke spiser Bircher müesli, tager jeg gerne en gipfeli med marmelade og en stor kop cappuccino til zmorge (morgenmad).

Züri Gschnätzlets

Züri Gschnätzlets

Zürich-klassikeren Züri Gschnätzlets er en skøn ret med kalvekød og champignons i flødesauce. Jeg er helt vild med Kronenhalles version, som på menuen går under navnet ”Kalbfleisch geschnetzelt Kronenhalle”. PS: Glem ikke at bestille et glas schweizisk vin til maden.

Chokolademousse

Chokolademousse

Man kan sige sig selv at et chokoladeland som Schweiz også må have nogle ret fantastiske chokoladedesserter. Man finder old school chokolademousse på menuen på de fleste restauranter, og Kronenhalle (igen-igen) gør det helt exceptionelt godt.

Birchermüesli

Bircher Müesli

Birchermüesli blev opfundet af den schweiziske læge Maximilian Oskar Bircher-Benne, der serverede blandingen til sine indlagte patienter i Zürich. Den oprindelige opskrift bestod af citronsaft, opblødte havregryn, nødder, æble og kondenseret mælk, men i dag finder man alle mulige varianter. På hotellernes morgenmadsbuffeter finder man typisk en blanding af yoghurt med müesli, som man så selv kan pimpe yderligere med frugt, frø og honning.

Ostefondue

Fondue er egentlig mest noget man forbinder med den fransktalende del af Schweiz, men Zürich har flere udmærkede fonduerestauranter. Fribourger Fondue Stübli er en klassisk swchweizisk fonduerestaurant med trævægge og ternede duge, og deres fondue er fantastisk. Prøv den klassiske Moitié-Moitié med halvt Gruyère og halvt Vacherin.

Vegetarisk burger på Hiltl

Vegetarisk mad på Hiltl

Verdens ældste vegetariske restaurant er ikke kun en restaurant, men også en bar, en rooftop-terrasse og en natklub med flere filialer i hjertet af Zürich. Slå dig løs i deres imponerende buffet, hvor man betaler efter vægt, eller prøv deres berømte Hiltl Burger uden kød.

Rösti

Rösti

Rösti er en slags pandekage lavet af revet kartoffel. På den schweiziske restaurant eCHo på Marriott kan man designe sin helt egen rösti og vælge blandt mange lækre toppings. Jeg kan varmt anbefale kombinationen Appenzeller-ost, tomat og skinke.

Luxemburgerli

Luxemburgerli

Det var en af Sprüngli’s konditorer fra Luxemburg, som opfandt de smukke pastelfarvede Luxemburgerli. De ser ud som macarons, men de er mindre, og mere luftige. Når du alligevel er forbi Sprüngli, så husk også at smage deres chokoladetrøfler. Dem med Fine Champagne er de bedste.

Sprüngli chokoladetrøfler

På min to-eat liste:

Älplermaggronen: En slags schweizisk mac and cheese

Cervelat: En typisk schweizisk pølse.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Beauty & Essex i New York

Det er stadigvæk NYC restaurant Week, og selvom jeg ikke havde planlagt at jeg skulle forbi Beauty & Essex, så var jeg let at overtale. Beauty & Essex har længe været et af mine yndlingssteder at tage en cocktail i Lower East Side. Jeg har også spist der flere gange før, og maden er udmærket. Hvis du kan lide Vandal, så er Beauty & Essex helt sikkert noget for dig, og NYC Restaurant Week er en rigtig god mulighed for at spise der til en rimelig pris.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Østerstrand, Fredericia

Jeg kom til Danmark i går og skal tilbringe den næste uge hos mine forældre i Jylland. I dag tog jeg med min mor og min søster Trine ind til Østerstrand ved Fredericia og gik en lille tur langs vandet. Om sommeren, når vejret er godt, er her fyldt med mennesker, men lige nu var der helt stille. Bare os, sandet og den kølige brise fra Lillebælt.

Stranden ligger for enden af en af de store gader i byen, og dengang jeg gik i gymnasiet, var det her, man tog hen, når solen skinnede. Aftenen inden jeg blev student, indgik jeg et eller andet dumt væddemål – jeg kan ikke engang huske, hvad det gik ud på – men jeg tabte og skulle derfor hoppe i vandet fra badebroen ved solopgang. Det var iskoldt, og jeg har sjældent følt mig mere klam og gennemblødt. En del af forklaringen på, hvorfor jeg ligner en hængt kat på de fleste billeder fra dimissionen.

Fredericia er byen, jeg er vokset op i. Jeg kunne ikke forestille mig at bo her permanent, men jeg elsker at komme tilbage og besøge. Det føles lidt som at se en gammel ven – man ved godt, at man er vokset fra hinanden, men man bliver alligevel glad i maven af at ses igen. Der er noget trygt og velkendt over det. Minderne ligger i lag over det hele.

 

 

1 FacebookTwitterPinterestEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr