Cambodia: Friske lotusfrø - En lækker snack

En af dagene havde Linda købt en pose friske lotusfrø på markedet. Hun viste, hvordan man kniber den yderste, lidt gummiagtige skal af, så den faste kerne kommer frem. Inde i kernen sidder en lille, grøn spire. Den smager bittert, så den tager man ud, men den bruges faktisk til lotus te. Resten af frøet er mildt og lidt melet i smagen, lidt som en blanding af en nød og en kastanje.

I store dele af Sydøstasien er friske lotusfrø en sæsonsnack, som dukker op på markederne, når frøkapslerne er modne. Man ser dem i Cambodia og Vietnam, men også i Thailand og Kina.I Cambodia får man ofte en hel frøkapsel med hjem fra markedet. Så kan man sidde og pille frøene ud af de små huller, én for én.

Lotusfrø kommer fra Nelumbo nucifera, den hellige lotus, som vokser i lavt, stillestående vand. Man kan spise dem friske lige fra planten, man kan koge dem let, og de kan tørres til senere brug. Tørrede lotusfrø bruges ofte til at lave lotuscreme, som er en blød, sød creme man kan bruge som fyld i fx. mooncakes. Frøene koges møre, blendes til en puré og koges derefter langsomt med sukker og olie, indtil massen bliver blank og tyk. Smagen er mild og let nøddeagtig med en cremet konsistens, der nærmest smelter på tungen.


0 FacebookTwitterPinterestEmail
Schweizisk fondue - Smeltet ost og schweizisk hygge

Når sneen begynder at falde over Alperne, og kulden for alvor sætter ind, er der næppe noget mere schweizisk end at samles omkring en dampende gryde fondue. Det er en tradition, der føles både rustik og hyggelig, og som i dag er lige så meget et socialt ritual som et måltid. Man spiser langsomt, snakker og drikker vin, mens brødet dyppes i den varme, smeltede ost.

Fondue har sine rødder i de schweiziske alper, hvor bønder i 1700-tallet fandt en velsmagende måde at anvende resterne af ost og brød i de kolde vintermåneder når vinteren gjorde det svært at komme ud. Retten var oprindelig fattigmandsmad, men blev i 1930’erne ophøjet til nationalret i Schweiz efter en kampagne fra den schweiziske osteunion, der ville få folk til at spise mere ost. Siden da har fondue udviklet sig fra bondekost til national stolthed. I dag spises den både på bjergrestauranter, i byernes små fonduestuer og i private hjem, hvor familier samles omkring gryden i weekenderne.

Den klassiske schweiziske ostefondue består af en blanding af Gruyère og Vacherin Fribourgeois, en kombination man kalder moitié-moitié (halv-halv). Gruyère giver den karakteristiske nøddeagtige smag og dybde, mens Vacherin Fribourgeois tilfører cremethed og en let syrlighed, der gør osten blød og smidig.

I andre regioner bruger man også Emmentaler eller Appenzeller, som har mere skarphed og aroma.
En sjat tør hvidvin, typisk en Chasselas fra Lavaux, tilsættes for at give friskhed, og mange gnider gryden med et fed hvidløg inden osten smeltes. Nogle tilsætter også et skvæt Kirsch (kirsebærsnaps), som giver en diskret, aromatisk varme.

Sådan spiser man fondue

Brødet er lige så vigtigt som osten. Traditionen foreskriver, at man bruger daggammelt, let tørt brød, som skæres i små tern. Brødet sættes på en lang fonduegaffel og drejes rundt i osten, så det dækkes helt, inden man forsigtigt trækker det op igen.

Et stykke brød der falder af gaflen og ender i gryden, betragtes som et lille uheld. I nogle selskaber betyder det, at man skal give en omgang vin, i andre, at man skylder et kys:)

Når fonduegryden næsten er tom, vil der ofte sidde en sprød, gylden skorpe i bunden, la religieuse (”nonnen”), og den spises naturligvis også. Den har en let karamelliseret smag og er højt værdsat af fondueelskere.

Hvad drikker man til fondue?

Det klassiske valg er et glas tør hvidvin, helst en lokal Chasselas, der passer perfekt til ostens fedme. Vinens friskhed hjælper med at balancere smagen, og mange sværger til, at det også gør fondue lettere at fordøje. Hvis man ikke drikker alkohol, anbefales sort te, som efter sigende skulle have en lignende effekt.

Som tilbehør serveres ofte små cornichoner, syltede løg og nogle gange kogte kartofler. Nogle moderne fonduer inkluderer også grøntsager som broccoli, blomkål eller svampe, men i de klassiske schweiziske fonduestuer holder man sig oftest til brød og pickles.

Hvor finder man den bedste fondue i Schweiz?

Der er utallige gode fonduesteder i Schweiz, men nogle skiller sig ud.

I Fribourg, som betragtes som fondueens uofficielle hovedstad, ligger Café du Midi og Café du Gothard, som begge serverer traditionel moitié-moitié i autentiske omgivelser.

I Gruyères, hvor den berømte ost stammer fra, er Le Chalet de Gruyères nærmest et pilgrimssted for osteelskere. Her får man fondue lavet på frisk Gruyère fra området serveret i en klassisk alpehytte med udsigt over dalen.

I Zürich er Fribourger Fondue Stübli et sikkert valg, elsket af både lokale og besøgende. Stemningen er afslappet, og fonduen er præcis, som den skal være, cremet, fyldig og serveret uden unødvendige tilføjelser.

Og i Genève, hvor man mener, at den moderne byfondue-tradition begyndte, ligger Café du Soleil, som mange anser for at have den bedste fondue i hele landet. Den har eksisteret siden 1700-tallet og er en institution blandt både lokale og turister.

Fondue er måske enkel mad, men det er også noget af det mest hyggelige og sociale, man kan spise. Man deler gryden, man deler samtalen, og man deler tiden. Det er en ret, der tvinger tempoet ned, og måske er det netop derfor, at den stadig er så elsket både i Schweiz og internationalt. For når man sidder der med vin i glasset, brød på gaflen og smeltet ost i gryden, føles verden helt sikkert som et meget bedre sted at være.

Læs mit blogindlæg om Fribourger Fondue Stübli

Min Zürich Blog og Zürich Guide

KUHN Ostefonduesæt
115,22 €

Hvis du vil have en ægte schweizisk fondueoplevelse, er Kuhn Rikon ostefondue-sættet i keramik et rigtig godt valg. Caquelonen er håndlavet i keramik af høj kvalitet med en smuk rød glasur og dekoreret i klassisk schweizisk stil både rustikt og elegant på samme tid. Den rummer 2,6 liter og passer perfekt til 4–6 personer (ca. 200 g ost pr. person), ideelt til hyggelige fondueaftener med familie og venner.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
11/02/2025 06:00 am GMT
0 FacebookTwitterPinterestEmail
New York: Hay Hay Roasted i Chinatown

På en af vores madeventyr i Chinatown kom vi forbi Hay Hay Roasted. Det så virkelig lækkert ud, så selvom vi egentlig allerede var mætte gik vi indenfor. I vinduet hænger der forskellige slags udskæringer af grillet kød og hele ænder, og udenfor restauranten står der en stor gylden plastikand for and er nemlig det Hay Hay er mest kendt for.

Man kan både få traditionel roast duck og såkaldt pipa/guitar duck. Pipa Duck er en særlig måde at tilberede og præsentere roast duck på, som man ofte ser på kinesiske barbecue-steder som Hay Hay Roasted. Navnet pipa duck kommer fra det traditionelle kinesiske strengeinstrument pipa, som har en pæreformet krop, lidt som en mandolin eller en guitar. Når man laver Pipa Duck, flækkes anden fra ryggen, så den kan ligge fladt, næsten som en sommerfugl, og formes, så den minder om silhuetten af en pipa. Det gør, at skindet kan blive ekstra sprødt, fordi hele overfladen bliver eksponeret for varmen under stegningen. Vi bestilte dog den almindelige roast duck samt roast pork, som blev pakket i en plastikbox med ris og forskellige slags saucer til.

Inde bag disken stod der er fyr og hakkede kødet ud med en gigantisk kødøkse, en såkaldt chinese cleaver. Det var fascinerende at se, hvor præcist og hurtigt han arbejdede, mens de sprøde stykker and og svinekød blev skåret i skiver og tern. Hay Hay er et klassisk kinesisk barbecue-sted med fokus på takeaway, så vi besluttede os for at tage lidt mad med til senere. Der var allerede en lille kø foran disken da vi ankom, og mens vi ventede på at afgive vores bestilling blev køen længere og længere, og da vi gik derfra strakte den sig helt ud til plastikanden udenfor.

Derhjemme smagte vi nogle stykker inden boxen røg i køleskabet til frokost dagen efter. Kødet var saftigt, sprødt og med den der perfekte balance mellem sødme og salt, som gør kinesisk barbecue så fænomenalt godt.

Hay Hay Roasted, 81 Mott St, New York, NY 10013

Hay Hay Roasted

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Morgenmad på Taqueria Bahia i San Rafael

I sidste måned var vi til bryllup i San Rafael, som er en lille hyggelig by, ca. 30 min. nord for San Francisco. I San Rafael boede vi på AC Hotel, som ligger lige midt i byen, i gangafstand til det meste. Efter en god nats søvn gik vi lørdag morgen ud for at finde et sted at spise morgenmad. Planen var egentlig at prøve TuTu Lounge, som havde rigtig gode anmeldelser online, men lige om hjørnet fra hotellet lå den mexicanske restaurant Taqueria Bahia og fristede med Chilaquiles og andet godt, så vi endte med at spise der i stedet.

Chilaquiles er en klassisk mexicansk morgenmad, hvor sprøde tortilla chips vendes i en rød eller grøn sauce, ofte toppet med æg, ost og lidt kød. Retten er både spicy og fyldig, og en af de der morgenmadsretter, der virkelig lægger en solid bund for resten af dagen.

Vi bestilte Chilaquiles med svinekød og frijoles refritos. Frijoles refritos betyder direkte oversat stegte bønner. Det er en klassisk mexicansk ret, hvor kogte pintobønner (eller nogle gange sorte bønner) først moses og derefter steges langsomt på panden i fedt. Traditionelt steges de i svinefedt (manteca), men mange steder bruges der i dag olie eller smør i stedet. Resultatet er en cremet, fyldig bønnepuré med masser af smag, som ofte serveres som tilbehør til tacos eller morgenmad, som her, sammen med Chilaquiles.

Vi delte også to tacos, en med lengua (oksetunge) og en med grillet kylling. Lengua plejer at være en klar favorit for mig, når det gælder tacos, men på Taqueria Bahia synes jeg faktisk kyllingen var bedre. På den lille bar ved siden af disken stod der forskellige slags salsa af forskellig styrke samt andre slags tilbehør, så vi forsynede os med 2 forskellige slags, en rød og en grøn, som begge var rigtig gode. Et udmærket sted for solid mexicansk morgenmad og gode tacos.

Taqueria Bahia, 1013 B St #2905, San Rafael, CA 94901

Taqueria Bahia

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Da April besøgte mig i Norge havde hun en lille gave med, en BeeHoomi Steam Eye Mask. Hun fortalte, at hun altid bruger dem, når hun rejser, fordi de hjælper hende med at slappe af og falde i søvn. Jeg havde aldrig prøvet sådan en før, men jeg blev hurtigt nysgerrig for April er fra Korea og hun er supergod til at spotte alle de nye beauty trends fra Asien.

Jeg må indrømme, at min første tanke var, at masken lignede et hygiejnebind. Formen, materialet og emballagen mindede om noget, der hører hjemme i et helt andet afsnit af toilettasken. Men da jeg først satte den på, blev jeg positivt overrasket. Den begyndte langsomt at blive varm, og efter et par minutter føltes det, som om jeg havde et blødt, varmt håndklæde over øjnene. Den udgave, jeg prøvede, var med lavendelduft, og duften var lige tilpas. Mild og afslappende uden at blive for parfumeret. Varmen holdt i omkring 20-25 minutter, og jeg kunne mærke, hvordan jeg slappede helt af i ansigtet og blev tung i kroppen. Det var faktisk en virkelig rar følelse, og jeg kan godt forstå hvorfor April er så vild med maskerne.

Trenden med steam eye masks startede i Japan i begyndelsen af 2010’erne, da mærket MegRhythm lancerede deres originale Steam Eye Mask. Den blev hurtigt populær blandt pendlere og kontorfolk, som brugte den til at slappe af i pauserne eller på toget hjem. MegRhythm regnes stadig for det mest kendte og bedst anmeldte mærke inden for kategorien, og det var i høj grad deres succes, der gjorde konceptet populært i resten af verden.

Den maske jeg fik af April var som sagt fra mærket BeHoomi. Jeg troede først, at BeeHoomi var et koreansk mærke, men April mente, det var amerikansk. Da jeg kiggede nærmere, viste det sig dog, at det hverken er det ene eller det andet. Maskerne sælges gennem amerikanske webshops, men de er faktisk produceret i Kina. Det ændrer dog ikke på, at kvaliteten er helt ok. Materialet føles behageligt mod huden, og der er ingen skarpe kanter eller generende lugt af plastik, som man nogle gange kan opleve med billigere produkter.

BeeHoomi-masken er til engangsbrug. Inde i masken er der et lille lag med noget pulver, der bliver varmt, når det kommer i kontakt med ilt. Masken bliver således varm helt af sig selv når forpakningen åbnes, og der er ingen mikroovn eller strøm involveret. Temperaturen bliver omkring 40–45 grader, og varmen kombineret med let fugtig damp føles som en mini-spabehandling for øjnene. De fleste bruger maskerne for at lindre trætte eller tørre øjne, eller bare for at slappe af efter en lang dag med meget skærmtid. Jeg synes især den er god om aftenen, lige inden man skal sove. Varmen gør, at musklerne slapper af og lavendelduften hjælper med at signalere til kroppen at det er tid til at geare ned.

Jeg har prøvet den flere gange siden, især efter en lang dag foran computeren, og den gør faktisk en forskel. Ikke noget dramatisk, men nok til, at øjnene føles mindre trætte, og at jeg slapper hurtigere af. Der er selvfølgelig også et par minusser. Masken kan kun bruges én gang, og når den først har kølnet, er effekten væk. Det føles lidt som spild af emballage, men til gengæld er den praktisk, når man rejser eller bare vil have et hurtigt øjebliks velvære uden at skulle gøre noget særligt. Jeg ville dog ønske, at varmen holdt lidt længere for 25 minutter føles lige kort nok, når man først er helt afslappet. Alt i alt synes jeg, BeeHoomi Steam Eye Mask er et overraskende godt produkt. Den ser måske lidt komisk ud, men den virker. Hvis du har svært ved at falde til ro om aftenen eller vil have lidt spa-følelse med i kufferten på næste rejse, er den helt sikkert værd at prøve. Jeg tror ikke BeHoomi sælges i Europa, men til gengæld finder man det originale mærke MegRythm fra Japan, på Amazon:

MegRhythm Steam Eye Mask - 5 stk.
6,94 €

Trenden med steam eye masks startede i Japan i begyndelsen af 2010’erne, da mærket MegRhythm lancerede deres originale Steam Eye Mask. Den blev hurtigt populær blandt pendlere og kontorfolk, som brugte den til at slappe af i pauserne eller på toget hjem. MegRhythm regnes stadig for det mest kendte og bedst anmeldte mærke inden for kategorien, og det var i høj grad deres succes, der gjorde konceptet populært i resten af verden.

Hvis du har brug for lidt ekstra hjælp til at slappe af efter en lang dag, så er MegRhythm Steam Eye Mask med lavendel et lille stykke hverdagsluksus.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
11/02/2025 06:00 am GMT

0 FacebookTwitterPinterestEmail
California: En eftermiddag på Gundlach Bundschu Winery i Sonoma

Af de forskellige wineries vi besøgte i Sonoma, var Gundlach Bundschu uden tvivl min favorit. Vingården blev grundlagt i 1858 af den tyske immigrant Jacob Gundlach og har siden været i familiens eje gennem seks generationer hvilket gør Gundlach Bundschu til en af Californiens ældste familieejede vingårde.

Vi købte en picnic-kurv i baren sammen med et glas Sauvignon Blanc og et glas Pinot Noir og tog det hele med op til det lille picnicområde der lå oppe på en bakke med udsigt over vinmarkerne og en lille sø. I kurven var der ostekiks, en stang honning, burrata, nogle virkelig gode oliven, et par skiver salami og så en Purple Haze-ost fra Cypress Grove. Purple Haze er en gedeost med lavendel, som jeg ikke havde smagt før, men som var dejlig frisk og lækker, og helt perfekt til vores lille picnic. At sidde der i solen med vin og lækker mad var præcis sådan en oplevelse, jeg havde håbet på i Sonoma.

Man kan også booke mere klassiske tastings, hvis man vil gå mere i dybden med vinene. Gundlach Bundschu er kendt for at lave elegante, velafbalancerede vine med et europæisk touch. I porteføljen finder man både rød- og hvidvine, blandt andet Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Gewürztraminer. De vine vi smagte (2022 Pinot Noir, Sonoma Coast and 2024 Sauvignon Blanc, Sonoma Coast) var begge rigtig gode og jeg fortryder lidt, at vi ikke fik købt en flaske af hver med fra shoppen.

I Sonoma kommer man primært rundt med bil, og hvor vinsmagning og bilkørsel i Danmark nok er utænkeligt for de fleste, er det helt almindeligt i USA at man sætter sig bag rattet selvom man har fået et glas vin eller to. Personligt trækker jeg grænsen ved 1 glas vin, hvilket også var en af grundene til, at jeg ikke meldte mig til vinsmagning. Ja, jeg ved godt at det er meningen at man skal spytte ud efter man har smagt, men det virker også som spild af god vin, så vinsmagning må blive en anden gang, når der er bestilt Uber eller har overnatning i gangafstand.

Coravin Timeless Three+
279,99 €

Hvis du elsker et godt glas vin, men ikke altid har lyst til at drikke hele flasken, er Coravin Timeless Three Plus lige noget for dig. Det smarte system lader dig skænke vin uden at trække proppen op. En tynd nål i medicinsk kvalitet stikkes gennem korkproppen, mens argongas sætter flasken under tryk, så du kan hælde vinen op uden at ilt trænger ind. Proppen lukker sig selv igen, så du kan tage et glas i aften og gemme resten i ugevis, månedsvis, eller endda i årevis.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
11/02/2025 02:00 am GMT
0 FacebookTwitterPinterestEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr