Bryllup i Korea
Bruden ankommer

Da AC og jeg var i Korea blev vi inviteret med til Shinaes brors bryllup. Vi tøvede lidt med at tage imod invitationen, da vi ikke ville trænge os på, men Shinae forklarede at bryllupper i Korea er store begivenheder med mange hundrede gæster, så to gæster fra eller til gjorde altså ingen forskel.

Brylluppet blev holdt en varm sommerdag i en såkaldt Wedding Hall hvor der var reserveret en stor festsal til ceremonien. Et podie delte salen op i to halvdele, og vi fik at vide at den ene halvdel var til brudens gæster og den anden var til gommens. Først var der en musiker, som spillede klaver og sang en kærlighedssang, og derefter blev bruden hejst ned fra sin plads på en balkon helt oppe under loftet. Derefter gik hun ledsaget af sin far på podiet hen til sin kommende mand, der ventede for enden sammen med brudens mor og svigerforældrene. Det var som en scene fra en musical med bruden som den smukke hovedrolleindehaver.

Derefter fulgte ægteskabsløfterne, der blev afsluttet med at bruden og brudgommen bukkede for hinanden og for familierne, hvorefter de forlod lokalet arm i arm.

Efter ceremonien skulle der tages billeder af brudeparret og begge familier. Det startede med fotografering af brudeparret og forældrene, men udviklede sig til at inkludere flere og flere familiemedlemmer. I Korea fejrer man nemlig ikke blot brudeparret, men også foreningen af de to familier.

Senere var der bryllupsreception med buffet inde i et tilstødende lokale. Der var så mange forskellige retter at jeg hurtigt indså, at jeg ikke ville kunne nå at smage på det hele, så jeg fokuserede på fiskeretterne og de traditionelle koreanske desserter. Det var en rigtig fin ceremoni og en virkelig stor oplevelse, som jeg er meget taknemmelig over at have fået lov at være en del af.

Shinae var brudepige, så hun havde haft travlt hele dagen med brudepige-ting, men til receptionen havde hun endelig tid til at sidde ned og slappe af et par minutter, træt men glad. Senere samme aften, da det hele var overstået tog vi på McDonald’s med Shinae og en anden pige fra familien og spiste softice 🙂

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Nytårsaften i Bangkok og CentralWorld Countdown

Jeg har fejret nytårsaften i Bangkok flere gange, men det var først i 2022 at jeg endelig fik oplevet den store nytårsfest og nedtællingen ved CentralWorld. CentralWorld er kendt for at levere et af Asiens vildeste nytårsshows, så mine forventninger var tårnhøje, og jeg kan allerede nu afsløre, at jeg bestemt ikke blev skuffet.

Jeg var landet samme dag i Bangkok, så efter at have tilbragt eftermiddagen med at sove jetlag ud, tog jeg fra hotellet i Thonglor ved 22-tiden. Jeg tog Skytrain mod Siam, og jeg tror aldrig jeg har set togene så fulde. Folk havde nytårsoutfits på og gadesælgere stod klar med blinkende hårbøjler og lysende briller. Selv faldt jeg for en pink fluffy hårbøjle der blinkede og havde små vinger. Jeg ved stadig ikke helt, hvad den skulle forestille, men den passede perfekt til nytårsaften.

Ved CentralWorld blev jeg mødt af et hav af mennesker. Pladsen foran centret var forvandlet til en kæmpe festzone med musik fra flere scener, storskærme og optrædener fra både lokale og internationale artister. Selvom det var tæt pakket, føltes det hele velorganiseret og stemningen var fantastisk. Her var både turister og lokale, og alle var i festligt humør.

Jeg havde ikke kigget på aftenens program, så jeg blev mildt sagt overrasket, da K-pop-legenden Rain pludselig stod på scenen. Hvis du ikke kender ham, kan jeg fortælle, at han er en af de største K-pop-stjerner nogensinde og tit bliver omtalt som King of K-Pop. Selvom jeg ikke er nogen kæmpefan, så var det svært ikke at blive imponeret over hans energi og sceneshow, og publikum gik fuldstændig amok.

Da nedtællingen til midnat begyndte, råbte alle tallene i kor, og da klokken slog tolv, eksploderede himlen i det vildeste fyrværkeri. Det var virkelig flot og blev ved i lang tid med farver og brag over Bangkoks nattehimmel. Uden tvivl noget af det flotteste, jeg nogensinde har set.

At komme væk fra festen bagefter var selvfølgelig lidt kaotisk, men det gik faktisk overraskende nemt. Jeg gav mig god tid og nød den glade stemning der herskede mens jeg slentrede stille og roligt tilbage mod Skytrain. På vejen hjem gjorde jeg et hurtigt pitstop i 7-Eleven, hvor jeg købte mig lidt natmad bestående af en maki-rulle, en sandwich og en pink Schweppes. Måske ikke gourmet, men efter en aften med så meget action var det lige, hvad jeg havde lyst til.

Hvis du nogensinde overvejer at fejre nytår i Bangkok, så kan jeg kun anbefale at du oplever nedtællingen ved CentralWorld. Det er kæmpestort, at stå blandt alle de mennesker og se fyrværkeriet, og jeg er rigtig glad for at jeg endelig fik oplevet det. Her er mine tips:

Tips til dig, der vil fejre nytår ved CentralWorld

Kom i god tid: Det bliver hurtigt pakket med mennesker, så hvis du vil sikre dig en god plads, så kom tidligt.

Klæd dig praktisk på: Du kommer til at gå og stå meget, så vælg sko, du kan holde ud at have på i flere timer.

Brug offentlig transport: Trafikken er vanvittig nytårsaften, så glem alt om taxi og Grab, og hop på Skytrain i stedet, hvis der er for langt at gå.

Slap af og nyd øjeblikket: Nytårsaften handler om glæde og god stemning.

Bangkok kan virkelig noget, når det gælder nytår, og CentralWorld var bestemt en oplevelse, jeg aldrig vil glemme. Uanset om du rejser alene eller med venner, er det et eventyr, der er værd at have på sin bucket list.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Cambodia: Risgrød til aftensmad hos Meas Family Homestay i Takeo

Borbor (បបក) er en risgrød som man spiser i Cambodia, og det er en af de retter, som hurtigt bliver en favorit, når man besøger landet. Borbor minder lidt om congee fra andre asiatiske køkkener, men de versioner, jeg har fået i Cambodia, har ofte været mere suppeagtige end grød ellers er. Borbor er perfekt til morgenmad, frokost eller aftensmad, og mangespiser også grøden, hvis de er forkølede eller ikke har det så godt.

En af de ting, jeg elsker ved borbor, er alle de små toppings, man kan fylde på. Frisk koriander, lime, chili og sprødstegt hvidløg er nogle af favoritterne, der giver ekstra smag og tekstur til den bløde grød.

Her er en video fra Meas Family Homestay i Takeo. Her spiser både gæster og familien middag sammen ved store fællesborde, og stemningen er super hyggelig. I videoen her har Linda lavet borbor med kylling til aftensmad. Kyllingen er af egen avl, og Linda fortæller, at hun måtte ringe til “The Chicken Killer” – en dame fra landsbyen, som de altid kalder på, når der skal slagtes kyllinger:)

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Kansas City er måske ikke det oplagte valg, når man planlægger en storbyferie i USA, men byen har masser at byde på, også for dig, der gerne vil opleve en masse uden at bruge en formue. Det er en by med personlighed og kant, og mange af de bedste oplevelser er faktisk helt gratis. Her er mine forslag til, hvad du kan lave i Kansas City uden at tage pengepungen op af lommen, fra kunst og kultur til flotte udsigter og hyggelige kvarterer, der bare venter på at blive udforsket.

The Nelson-Atkins Museum of Art

Et af de bedste kunstmuseer i USA, og så er det er gratis. Samlingen spænder vidt med alt fra klassiske europæiske malerier til asiatisk kunst og moderne fotografi. Du kan sagtens bruge flere timer derinde, men glem heller ikke skulpturparken udenfor, hvor de ikoniske kæmpe-badmintonbolde ligger spredt ud over græsset. Det er et af de mest kendte fotospots i byen.

Liberty Memorial og udsigten over Kansas City

Liberty Memorial er et mindesmærke for de soldater, der mistede livet under 1. Verdenskrig. Det blev indviet i 1926 og er i dag en del af National WWI Museum and Memorial, som er et af de vigtigste museer i verden om Første Verdenskrig. Monumentet består af et højt tårn (117 meter), der står på en bakketop lige syd for Downtown Kansas City.

Selve museet ligger under jorden foran monumentet, og her kan du se udstillinger, uniformer, våben og personlige fortællinger fra krigen. Det koster entré at besøge museet, men selve området omkring monumentet er gratis at opleve. Fra pladsen foran er der en fantastisk panoramaudsigt over byens skyline med Union Station lige nedenfor. Hvis du vil helt op i toppen af Liberty Memorial-tårnet, kan du tage elevatoren op mod betaling, men selv fra basen af tårnet er udsigten ret spektakulær, især ved solnedgang.

First Fridays i Crossroads Arts District

Den første fredag i måneden summer Crossroads af liv. Gallerierne holder åbent til sent, og der er ofte livemusik, food trucks og udstillinger, så det er bare at gå rundt og suge stemningen til dig. Det er en oplagt mulighed for at få et indblik i den lokale kunstscene, og mange af udstillingerne er virkelig interessante.

The Money Museum

Et lidt overset museum, som ligger i forbindelse med Federal Reserve Bank. Her kan du blandt andet se, hvordan de tæller og sorterer pengesedler i enorme mængder, og lære om, hvordan det amerikanske pengesystem fungerer.

City Market og River Market District

Markedet har eksisteret siden midten af 1800-tallet og er stadig aktivt med lokale grøntsager, madboder og butikker i weekenden. Det koster selvfølgelig penge at købe noget, men det er gratis at gå rundt og kigge. Området omkring markedet er også hyggeligt. Her finder du vintagebutikker, små caféer og god stemning, især om formiddagen.

Kauffman Memorial Garden

En lille, velholdt park midt i byen. Der er ingen store attraktioner, men stedet er stille og fredeligt, og planterne og blomsterne er smukt anlagt. Perfekt, hvis du har brug for en pause og lidt grønt midt mellem asfalt og trafik.

Springvand

Kansas City kalder sig selv “City of Fountains”, og der er mere end 200 springvand rundt omkring i byen. Det mest kendte springvand er nok J.C. Nichols Memorial Fountain (også kendt som Mill Creek Park Fountain) beliggende ved Country Club Plaza. Det regnes som byens mest fotograferede og ses ofte i tv-optagelser fra byen.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
4. juli i New York

Tilbage i 2017 fejrede jeg 4th of July for første gang i New York, og jeg havde glædet mig rigtig meget. For nogle år siden havde jeg været i Las Vegas d. 4. juli, men jeg gik glip af fyrværkeriet, da jeg havde travlt med at spise pizza og drikke øl.

Det ville jeg helst undgå skulle gentage sig, da Macy’s 4. juli fyrværkeri i New York er det største i landet, og i år skulle det være noget helt særligt. Jeg Googlede derfor lidt rundt og fandt frem til at fyrværkeriet ville blive skudt af fra East River omkring klokken 21:30. Tina og jeg fandt derefter frem til at Avenue C ved siden af Stuy Town nok ville være et godt sted at se det.

Før fyrværkeriet var vi ude at spise på Fat Buddha, og den ene happy hour cocktail tog den anden, så klokken blev over 21, før vi nåede frem til det sted, vi havde udset os.

Bortset fra lidt uuuuuh og lidt aaaaaah når de flotteste raketter blev fyret af, så var folk faktisk bemærkelsesværdigt stille. Der var heller ingen dans i gaderne, eller spontane omfavnelser af fremmede, og til min store overraskelse så man næsten ingen amerikanske flag. Jeg havde ellers overvejet at iføre mig et eller andet rødt, hvidt og blåt, men det er jeg glad for, at jeg ikke gjorde. Jeg så kun en enkelt mand med et flag, men han gik så hurtigt, at jeg ikke nåede at fange ham på billede.

Nogle af mine venner havde advaret mig om, at fyrværkeriet i New York nok ville være lidt skuffende sammenlignet med noget af det, jeg tidligere har oplevet i Dubai og i Asien, men det gjorde mig ikke noget. For mig handlede det ikke så meget om selve fyrværkeriet, men mere om at opleve atmosfæren og tage del i sådan en stor begivenhed. Om at kigge på de samme farvede ildkugler oppe på himlen og samtidig få lidt indsigt i denne meget amerikanske festdag. Jeg blev bestemt ikke skuffet.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Sanjeok - Koreanske Grillspyd med Oksekød, Surimi og Grøntsager

Sanjeok (koreanske grillspyd) er en traditionel koreansk snack, som man typisk spiser på helligdage eller til festlige sammenkomster. Der er mange forskellige slags sanjeok, men denne kombination med oksekød, grøn peber, svampe og surimi er en af de mest populære og farverige.

Opskrift og noter fra min koreanske veninde Ella @cookiestorykim

Oksekød: Anvend en god udskæring af mørt kød som fx. oksefilet.

Peberfrugter: Man kan anvende alle slags grønne peberfrugter, både spicy og de mere milde i smagen. Lidt mindre peberfrugter, som fx. japansk shishito-peber, passer dog bedst i størrelsen. Hvis du bruger almindelig grøn peber fra supermarkedet, skal den skæres i stave, så den størrelsesmæssigt passer til de andre ingredienser.

Koreansk surimi er noget længere end den surimi man kan købe i supermarkedet i Danmark. En koreansk surimi-stang kan skæres i 3 stykker, mens de surimistænger, man finder i Danmark, typisk er for korte til at blive skåret i mindre stykker.

Angående svampe, så skal man anvende en stor, kompakt type, som fx. king oyster mushroom eller store shiitake-svampe.

Man anvender kun den hvide og lysegrønne del af forårsløget til grillspyddene.

Brug korte træspyd (længde: 7-9cm )med spidse ender. Du skal bruge 18 spyd til denne opskrift.

Opskrift: Sanjeok – Koreanske Grillspyd med Oksekød, Surimi og Grøntsager

Recipe by Ella – @cookiestorykim
Course: sideret, snackCuisine: Korea
Portioner

18

grillspyd

Sanjeok (koreanske grillspyd) er en traditionel koreansk snack som man typisk spiser på helligdage eller til festlige sammenkomster. Der er mange forskellige slags sanjeok, men denne kombination med oksekød, grøn peber, svampe og surimi er en af de mest populære og farverige.

Ingredienser

  • Marinade
  • 2,4 dl sojasauce

  • 1,2 dl sukker

  • 1 spsk finthakket hvidløg

  • 1 tsk sort peber

  • 1 spsk sesamolie

  • Grillspyd
  • 225 g oksefilet

  • 12 stk koreanske surimistænger (eller 36 af den danske slags)

  • 5-6 svampe

  • 18 små grønne peberfrugter

  • 1 bundt forårsløg

  • Panering
  • 6 æg

  • 4,8 dl mel

  • Et drys salt

Sådan gør du

  • Oksekød
  • Bland sojasauce, sukker, hvidløg, peber og sesamolie.
  • Skær oksekødet i 7cm lange strimler.
  • Mariner kødet i 1 time.
  • Grillspyd
  • Skær forårsløg, svampe og surimi i 7cm lange stave.
  • Sæt oksekød, surimi, svampe og grøn peber på træspyd. Træspyddet placeres ca. 2 cm fra kanten i den ene side. Begynd og afslut med en surimi-stang for at holde de andre ingredienser på plads.
  • Pisk æggene let sammen og hæld mel i en skål eller på en tallerken (eller i en plastikpose som i videoen).
  • Vend grillspyddene i mel og dyp dem derefter i æg.
  • Steg spyddene i en stegepande indtil de er gyldne. Man kan tilsætte lidt æg undervejs så det hele hænger bedre sammen.
  • Klip hver sanjeok over på midten med en køkkensaks. Server som del af et måltid med ris og andre småretter, eller som snack.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr