Athen: Souvlaki på Aspro Alogo

Aspro Alogo er en lille, familiedrevet restaurant i hjertet af Athen. Jeg spiste der første gang for mere end 20 år siden, og jeg tænkte lige, at jeg ville fortælle jer den historie. Har I ikke tid til at læse med, må I gerne springe videre til det nederste afsnit i indlægget.

Jeg var i Athen for første gang for over 20 år siden. Jeg var på vej hjem fra mit job som rejseleder på Kefalonia, da jeg var blevet tilbudt et andet job i Spanien, og fordi jeg havde sagt op, skulle jeg selv betale billetten tilbage til Danmark. Dengang var flybilletter dyre, og det viste sig hurtigt, at det ville være billigere for mig at blive en uge i Athen, i stedet for at flyve direkte hjem. Jeg indlogerede mig på et hyggeligt lille pensionat ved navn John’s Place, som jeg havde fundet i en Lonely Planet guidebog. Pensionatet hed John’s Place, og lå helt inde i centrum af Athen. Det var en rigtig dejlig tid, og jeg fik set rigtig meget af byen. Hver dag stod jeg op og tog metroen, som lige havde fået to helt nye linjer, til en ny station. Når jeg kom hjem om aftenen spiste jeg typisk aftensmad ovre på parkeringspladsen overfor John’s Place, hvor der de fleste aftener blev slået nogle borde og en grill op, så man kunne købe souvlaki og pita med tzatziki.

Det var billigt og mættende, og så var det super hyggeligt at sidde der på parkeringspladsen i den provisoriske restaurant. Dog nåede jeg også at spise et par gange på en lille taverna ved siden af parkeringen. Den havde duge og servietter og var noget dyrere end grillen på parkeringen, men maden var rigtig god, og havde jeg haft et lidt større budget at gøre godt med, havde jeg nok spist der noget oftere.

Når jeg har været tilbage i Athen, har jeg flere gange prøvet at finde John’s Place, men uden held, for John’s Place lukkede før GoogleMaps for alvor gjorde sit indtog. Jeg har tit gået på en gade som jeg tænkte mindede om John’s Place, men jeg har ikke været sikker. Det var derfor en virkelig stor og glædelig overraskelse, da ❤️ på vores rejse til Athen med lidt Google-finter havde fundet frem til der hvor John’s Place plejede at ligge. Parkeringspladsen er nu et parkeringshus, og der ligger et fancy boutique-hotel der, hvor John’s Place plejede at ligge, men så jeg godt efter, kunne jeg sagtens se, at jo, det var det rigtige sted.

Den lille taverna var Aspro Alogo, som stadig ligger der den dag idag. Af nostalgiske årsager var jeg jo nødt til at spise der igen, og jeg fik en hurtig snak med ejeren, som forsikrede mig om, at jo, John’s Place plejede at ligge ovre på den anden side af gaden.

Jeg ved ikke om det var på grund af glæden over endelig at have fundet John’s Place igen, eller om det bare var fordi jeg var sulten, men den souvlaki jeg fik på Aspro Alogo den dag smagte helt fantastisk.

Ejeren anbefalede at jeg bestilte “pork souvlaki” da det er den mest traditionelle slags souvlaki i Grækenland, så det gjorde jeg, og ind kom en tallerken med masser af tzatziki, græsk salat, friskbagt pitabrød og 3 grillspyd med nygrillet, saftigt svinekød. Det smagte simpelthen så godt! Efter måltidet fik jeg serveret en lille dessert og noget sød juice, og så insisterede ejeren på, at jeg fik en flaske vand med da jeg gik. Jeg kan ikke huske hvordan servicen var, da jeg spiste der sidst, men det jeg oplevede nu var helt sikkert ud over det sædvanlige. Det blev også mit sidste måltid i Athen denne gang, så sikke en dejlig måde at slutte en på alle måder fantastisk ferie på.

Aspro Alogo,Apollonos, Athina 105 57, Greece

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Ingefær-te med citron og honning

Hvis der fandtes en skønhedskonkurrence for rødder, så ville ingefæren sikkert ligge og kæmpe om sidstepladsen sammen med knoldsellerien og jordskokken. Jeg syntes i lang tid at ingefær smagte lidt af sæbe, og jeg har grumme, grumme barndomsminder, der inkluderer ingefær i tern forklædt som kartofler. Dog er mine smagsløg blevet voksne, og jeg er gået hen og blevet rigtig glad for ingefær, specielt i te og andre varme drikke.

Ingefær-te smager skønt, og jeg går endda og bilder mig ind, at det i hvert fald dæmper en forkølelse under opsejling.  Derudover føler man sig rigtig sund og overskudsagtig, når man sidder og sipper en kop hjemmebrygget ingefær-te i stedet for den sædvanlige dåsecola (guilty as charged).

Ingefær-teen er rigtig hurtig at lave. Man laver en kop sort te og tilsætter lidt fintrevet ingefær, citronsaft og honning. Man kan også bare lave drikken med kogende vand, men jeg synes både smag og farve bliver bedre, når man bruger sort te. Man kan både drikke teen varm og kold.

Opskrift: Ingefær-te med citron og honning

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: te, varme drikke
Portioner

1

kop

Ingefær-teen er rigtig hurtig at lave. Man laver en kop sort te og tilsætter lidt fintrevet ingefær, citronsaft og honning. Man kan også bare lave drikken med kogende vand, men jeg synes både smag og farve bliver bedre, når man bruger sort te. Man kan både drikke teen varm og kold.

Ingredienser

  • 1 tsk fintrevet ingefær

  • 1 kop sort te

  • 2 tsk honning

  • Saft fra en halv citron

Sådan gør du

  • Brug en teske til at skrabe skallen af ingefæren.
  • Riv ingefæren fint, pres citronen og find honningen frem, så alt er klar til når teen er færdigbrygget.
  • Lav en kop stærk sort te.
  • Tilsæt ingefær, citronsaft og honning. Rør godt rundt.
  • Dekorer med citronskiver.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Dinosaur Bar-B-Que i Brooklyn – Hvad skal man bestille?

Jeg har været helt vild med Dinosaur Bar-B-Que lige siden Stephanie og Leah introducerede mig til restauranten for mere end 8 år siden, og når vi mødes til en aften i byen i Brooklyn, starter vi stort set altid på gode gamle Dinosaur.

Hos Dinosaur Bar-B-Que er der fokus på hjemmelavede ingredienser af høj kvalitet, og sydstaternes tradition for barbecue står i centrum. Gennem årene har Dinosaur opbygget en loyal fanbase, og Leah og Stephanie har begge fortalt mig, hvordan de som så mange andre i nabolaget plejede at bestille takeaway fra Dinosaur under pandemien, fordi de ville støtte restauranten og sikre sig, at den ikke lukkede.

Jeg har ingen anelse om, hvordan Dinosaur Bar-B-Que fik sit navn, men man kunne fristes til at tro, at det var på grund af portionernes størrelse, som er enorme. Når Leah, Steph og jeg tager til Dinosaur, plejer vi normalt at bestille combo’en med 3 slags kød, som også inkluderer 2 sideretter. Det er egentlig nok til tre personer, men vi ender alligevel altid med at bestille ekstra beef brisket, fordi det er så forbandet godt, plus et par ekstra sideretter, fordi det er umuligt at nøjes kun med to. Spareribs på Dinosaur er også rigtig gode, og bestiller man et full rack (12 ribben) er der 4 sideretter inkluderet, så hvis du er til sideretter og kan lide spareribs, så er den combo også et godt valg.

Hvad skal man bestille hos Dinosaur Bar-B-Que?

Dinosaur’s beef brisket er som sagt fantastisk. Kødet er saftigt og mørt og noget, du helt sikkert ikke vil gå glip af. Spareribs er også et godt valg, og det samme er kyllingen og pulled pork, men det, der virkelig skiller sig ud, er beef brisket.

Hvis du kan lide stegte grønne tomater, kan du også overveje at bestille dem som forret. Selvom de stegte tomater hos Dinosaur Bar-B-Que måske ikke er verdens bedste, så er de ganske anstændige. Desuden er det altid en god idé at lægge ud med noget, der ikke ligger så tungt i maven, så der er plads og appetit til den efterfølgende kødfest.

Hvad angår sideretter, så handler det meget om personlige præferencer. Når vi er hos Dinosaur, prøver vi at variere det lidt, men mac and cheese og kartoffelsalat er normalt blandt de sideretter, vi ender med at bestille.

Hvis der er plads til dessert, er Peanut Butter Pie et godt, omend ret tungt valg, men du kan altid dele med resten af bordet eller tage resterne med hjem.

Dinosaur Bar-B-Que er en stor restaurant, og de har også udendørsservering, men der er altid godt fyldt op, selv på hverdagsaftener, så jeg kan anbefale at du bestiller bord i forvejen, især i weekenderne, hvis du vil have noget at skulle have sagt hvad angår hvor i restauranten du vil sidde.

Dinosaur Bar-B-Que, 604 Union St, Brooklyn, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Fresh! - Skønt spa i Ubud


Fresh! er et fint lille spa i Ubud. Her har man specialiseret sig i behandlinger med ingredienser fra naturen, og dette koncept har hjulpet Fresh! med at opbygge en solid fanbase af turister og expats, som er interesserede i holistisk velvære og naturlig skønhedspleje. Fresh! Spa er meget populært, så det er en god idé at bestille tid i forvejen, så man ikke går forgæves som jeg gjorde et par gange, før jeg endelig fik taget mig sammen til at ringe ind i forvejen.

Fresh! Spa tilbyder et bredt udvalg af behandlinger inklusive massage, kropspeelinger, ansigtsbehandlinger, manicure, pedicure og hårbehandlinger. Mange af de produkter, der bruges til spa-behandlingerne, er håndlavet på Bali, og Fresh! har også deres egen linje af infused mandelolie til massage.

Jeg prøvede deres Herbal Foot Spa-behandling som var helt fantastisk. Behandlingen inkluderer et fodbad med urter, kakao og forskellige slags krydderier samt en varm skulderpakning. Man får også en hot stone-massage af fødder og ben, som gør underværker for trætte fødder.

Spaet er en lille oase i en ellers travl del af Ubud, og der dufter simpelthen så godt derinde. Hver behandling starter med en gratis fugtgivende ansigtsmaske, og når man er færdig med sin spa-behandling venter der en beroligende kop ingefærte og en snack med riskiks og chokolade.

Fresh! er uden tvivl det bedste spa, jeg har prøvet i Ubud. De er en smule dyrere end de fleste af de andre spa/massagesteder i Ubud, men priserne er stadigvæk meget overkommelige, og langt billigere end spa-behandlinger i Danmark.

Fresh! Spa, Jl. Dewisita, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Indonesia

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Rung Rueng, Bangkok

Rung Rueang har været mit favoritsted for nudler lige siden mit første besøg for over 10 år siden. Det var Annie, som fortalte mig om Rung Rueang, da jeg bad hende afsløre, hvor man finder Bangkoks bedste streetfood, og sikke et godt tip. Rung Rueang er enormt populær blandt lokale, som ikke kan få nok af stedets billige og lækre nudelretter.
De første mange gange jeg var der, var der ikke nogen engelsk menu, men det er der kommet, og Rung Rueang er endda kommet med i Bangkoks Michelinguide som Bib Gourmand (2024). Derudover taler nogle af medarbejderne også udmærket engelsk og kan hjælpe dig med bestillingen, hvis der ikke er alt for travlt i restauranten.

Man vælger først hvilken slags nudler, man vil have, om de skal være spicy eller non-spicy, samt hvordan de skal tilberedes (med eller uden suppe). Man kan også købe kolde drikkevarer som iste eller cola, hvis man behøver noget at køle ganen med.

Nudlerne serveres med fiskeboller, kødboller og indvolde, hvilket er det, som giver suppen den gode smag. Bliv derfor ikke overrasket, hvis der skulle dukke et lille stykke tarm eller en skive lever op i din suppe. Jeg tror faktisk det er meningen, at man skal spise det, men hvis du ligesom jeg ikke rigtig er til indvolde, så hold dig til fiskebollerne og kødbollerne, som smager forrygende.

Egentlig er Rung Rueang ikke rigtig street-food, da man sidder indendørs. Der er dog åbent ud til gaden, men ellers har restauranten både gulv og loft samt et par vifte, som snurrer i taget og holder stedet behageligt afkølet. Man sidder på plastikstole rundt om de vakkelvorne stålborde og indtager sine nudler. Da nudelretter oprindeligt er fra Kina, spiser man dem med pinde og ikke med gaffel og ske, hvad der ellers er standard i Thailand.

Rung Rueang lukker klokken 17, så det er primært et sted, man mødes til frokost, og ved middagstid er restauranten fyldt til bristepunktet. Ydermere er der en lang kø udenfor af folk, som venter på at hente deres take-away frokost, så jeg vil anbefale, at man enten kommer tidligt, eller venter til efter det værste frokost-rykind er overstået. Så vil personalet ikke have så travlt og have bedre tid til at hjælpe dig, samt forklare hvad det er, du spiser.

Rung Rueang ser ikke ud af meget udefra, og restauranten kan være let at overse. Hvis du kommer fra Sukhumvit Road, ligger Rung Rueang ca. 150m nede ad Soi 26 på højre side af vejen lige efter Arize hotellet.

En skål nudler på Rung Rueang koster omkring 60THB og man behøver 2-3 portioner for at blive mæt.

Rung Rueang, Sukhumvit Soi 26, Sukhumvit, Bangkok, Nærmeste BTS: Phrom Phong

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Samosas med grøntsagsfyld


Burmesiske samosas er en lækker snack fra Myanmar. De sprøde samosas er fyldt med en blanding af grøntsager og krydderier. De er mindre end de mere kendte indiske samosas, har færre ingredienser og er ikke så krydrede i smagen. Desuden er samosas næsten altid vegetariske i Myanmar, og med smag og ingredienser som er typiske for det burmesiske køkken.

Samosas serveres ofte som snack eller forret sammen med chutney eller anden sauce til at dyppe i. De er populære som street food i Myanmar og er på menuen i burmesiske restauranter verden over. I Myanmar spiser man typisk samosas til morgenmad sammen med en kop kaffe eller te, eller som snack i løbet af dagen.

Opskrift af Nge-Nge, Tea Garden Restaurant hos Borderline Collective i Mae Sot.

Læs mere om Borderline Collective >>

Nge-Nge: I denne opskrift bruger vi kogte kartofler, men du kan også bruge rå kartofler. Hvis du bruger rå kartofler, sauterer du kartoffelternene, løg og krydderier i lidt olie i et par minutter, indtil de er bløde og klar til at blive anvendt som fyld.

Samosas er bedst, når de serveres rygende varme, men er der nogle tilovers, kan man sagtens spise dem dagen efter, hvor de fx. kan bruges til at lave en lækker samosa-salat.

I Tea Garden laver vi nogle gange samosa-wraps (dej-arkene som man folder om fyldet) selv, men ellers tager vi på markedet og køber frisklavede samosa-wraps fra en bod. Man kan finde samosa-ark klar til brug i de fleste asiatiske supermarkeder.

Opskrift: Burmesiske Samosas med grøntsagsfyld

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot
Course: snacksCuisine: Myanmar
Servings

4

servings

Burmesiske samosas er en lækker snack fra Myanmar. De sprøde samosas er fyldt med en blanding af grøntsager og krydderier. De er mindre end de mere kendte indiske samosas, har færre ingredienser og er ikke så krydrede i smagen. Desuden er samosas næsten altid vegetariske i Myanmar, og med smag og ingredienser som er typiske for det burmesiske køkken.

Ingredienser

  • 10 samosa-wraps (10cm x 5cm)

  • 3 kogte kartofler (~ 1 ½ -2 kopper, i tern)

  • 3 små rødløg (~ ½ kop, i tern)

  • 1 tsk paprika

  • 2 tsk indisk masala-krydderi (Garam masala eller hvilken som helst masala-blanding du godt kan lide)

  • ½ tsk sukker

  • ½ tsk salt

  • 2 spsk mel

  • 1-2 spsk vand

  • Olie til friturestegning

Sådan gør du

  • Skær kartofler og rødløg i små tern.
  • Tilsæt paprika, masala, sukker og salt. Bland det hele godt.
  • Forbered samosa-wraps, så de har den rigtige størrelse. Klip eller fold så du har rektangulære ark, der måler 10cm x 5cm. De flese samosa wraps som man køber i butikkerne har allerede den rigtige størrelse.
  • Lav en klistret pasta, “samosa lim”, ved at blande mel og vand.
  • Tag en samosa-wrap og form den til et trekantet kræmmerhus (se video nedenfor). Brug samosa-lim til at klistre kræmmerhuset sammen. Fyld med kartofler og løg, og anvend samosa-lim til at forsegle den trekantede samosa.
  • Samosaerne frituresteges i olie indtil de er gyldne og sprøde.
  • Serveres rygende varme med dip.

Opskrift-video

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr