Cambodia: Risgrød til aftensmad hos Meas Family Homestay i Takeo

Borbor (បបក) er en risgrød som man spiser i Cambodia, og det er en af de retter, som hurtigt bliver en favorit, når man besøger landet. Borbor minder lidt om congee fra andre asiatiske køkkener, men de versioner, jeg har fået i Cambodia, har ofte været mere suppeagtige end grød ellers er. Borbor er perfekt til morgenmad, frokost eller aftensmad, og mangespiser også grøden, hvis de er forkølede eller ikke har det så godt.

En af de ting, jeg elsker ved borbor, er alle de små toppings, man kan fylde på. Frisk koriander, lime, chili og sprødstegt hvidløg er nogle af favoritterne, der giver ekstra smag og tekstur til den bløde grød.

Her er en video fra Meas Family Homestay i Takeo. Her spiser både gæster og familien middag sammen ved store fællesborde, og stemningen er super hyggelig. I videoen her har Linda lavet borbor med kylling til aftensmad. Kyllingen er af egen avl, og Linda fortæller, at hun måtte ringe til “The Chicken Killer” – en dame fra landsbyen, som de altid kalder på, når der skal slagtes kyllinger:)

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
4. juli i New York

Tilbage i 2017 fejrede jeg 4th of July for første gang i New York, og jeg havde glædet mig rigtig meget. For nogle år siden havde jeg været i Las Vegas d. 4. juli, men jeg gik glip af fyrværkeriet, da jeg havde travlt med at spise pizza og drikke øl.

Det ville jeg helst undgå skulle gentage sig, da Macy’s 4. juli fyrværkeri i New York er det største i landet, og i år skulle det være noget helt særligt. Jeg Googlede derfor lidt rundt og fandt frem til at fyrværkeriet ville blive skudt af fra East River omkring klokken 21:30. Tina og jeg fandt derefter frem til at Avenue C ved siden af Stuy Town nok ville være et godt sted at se det.

Før fyrværkeriet var vi ude at spise på Fat Buddha, og den ene happy hour cocktail tog den anden, så klokken blev over 21, før vi nåede frem til det sted, vi havde udset os.

Bortset fra lidt uuuuuh og lidt aaaaaah når de flotteste raketter blev fyret af, så var folk faktisk bemærkelsesværdigt stille. Der var heller ingen dans i gaderne, eller spontane omfavnelser af fremmede, og til min store overraskelse så man næsten ingen amerikanske flag. Jeg havde ellers overvejet at iføre mig et eller andet rødt, hvidt og blåt, men det er jeg glad for, at jeg ikke gjorde. Jeg så kun en enkelt mand med et flag, men han gik så hurtigt, at jeg ikke nåede at fange ham på billede.

Nogle af mine venner havde advaret mig om, at fyrværkeriet i New York nok ville være lidt skuffende sammenlignet med noget af det, jeg tidligere har oplevet i Dubai og i Asien, men det gjorde mig ikke noget. For mig handlede det ikke så meget om selve fyrværkeriet, men mere om at opleve atmosfæren og tage del i sådan en stor begivenhed. Om at kigge på de samme farvede ildkugler oppe på himlen og samtidig få lidt indsigt i denne meget amerikanske festdag. Jeg blev bestemt ikke skuffet.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Sanjeok - Koreanske Grillspyd med Oksekød, Surimi og Grøntsager

Sanjeok (koreanske grillspyd) er en traditionel koreansk snack, som man typisk spiser på helligdage eller til festlige sammenkomster. Der er mange forskellige slags sanjeok, men denne kombination med oksekød, grøn peber, svampe og surimi er en af de mest populære og farverige.

Opskrift og noter fra min koreanske veninde Ella @cookiestorykim

Oksekød: Anvend en god udskæring af mørt kød som fx. oksefilet.

Peberfrugter: Man kan anvende alle slags grønne peberfrugter, både spicy og de mere milde i smagen. Lidt mindre peberfrugter, som fx. japansk shishito-peber, passer dog bedst i størrelsen. Hvis du bruger almindelig grøn peber fra supermarkedet, skal den skæres i stave, så den størrelsesmæssigt passer til de andre ingredienser.

Koreansk surimi er noget længere end den surimi man kan købe i supermarkedet i Danmark. En koreansk surimi-stang kan skæres i 3 stykker, mens de surimistænger, man finder i Danmark, typisk er for korte til at blive skåret i mindre stykker.

Angående svampe, så skal man anvende en stor, kompakt type, som fx. king oyster mushroom eller store shiitake-svampe.

Man anvender kun den hvide og lysegrønne del af forårsløget til grillspyddene.

Brug korte træspyd (længde: 7-9cm )med spidse ender. Du skal bruge 18 spyd til denne opskrift.

Opskrift: Sanjeok – Koreanske Grillspyd med Oksekød, Surimi og Grøntsager

Recipe by Ella – @cookiestorykim
Course: sideret, snackCuisine: Korea
Portioner

18

grillspyd

Sanjeok (koreanske grillspyd) er en traditionel koreansk snack som man typisk spiser på helligdage eller til festlige sammenkomster. Der er mange forskellige slags sanjeok, men denne kombination med oksekød, grøn peber, svampe og surimi er en af de mest populære og farverige.

Ingredienser

  • Marinade
  • 2,4 dl sojasauce

  • 1,2 dl sukker

  • 1 spsk finthakket hvidløg

  • 1 tsk sort peber

  • 1 spsk sesamolie

  • Grillspyd
  • 225 g oksefilet

  • 12 stk koreanske surimistænger (eller 36 af den danske slags)

  • 5-6 svampe

  • 18 små grønne peberfrugter

  • 1 bundt forårsløg

  • Panering
  • 6 æg

  • 4,8 dl mel

  • Et drys salt

Sådan gør du

  • Oksekød
  • Bland sojasauce, sukker, hvidløg, peber og sesamolie.
  • Skær oksekødet i 7cm lange strimler.
  • Mariner kødet i 1 time.
  • Grillspyd
  • Skær forårsløg, svampe og surimi i 7cm lange stave.
  • Sæt oksekød, surimi, svampe og grøn peber på træspyd. Træspyddet placeres ca. 2 cm fra kanten i den ene side. Begynd og afslut med en surimi-stang for at holde de andre ingredienser på plads.
  • Pisk æggene let sammen og hæld mel i en skål eller på en tallerken (eller i en plastikpose som i videoen).
  • Vend grillspyddene i mel og dyp dem derefter i æg.
  • Steg spyddene i en stegepande indtil de er gyldne. Man kan tilsætte lidt æg undervejs så det hele hænger bedre sammen.
  • Klip hver sanjeok over på midten med en køkkensaks. Server som del af et måltid med ris og andre småretter, eller som snack.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: All’Antico Vinaio – Italienske sandwich i Greenwich Village

All’Antico Vinaio er en italiensk sandwichshop, der oprindeligt er fra Firenze, men nu også har filialer i New York. Hos All’Antico Vinaio laver man schiacciata-sandwich, med et specielt brød, schiacciata, fra Toscana, der fyldes med forskellig slags pålæg, oste og andet lækkert. Brødet minder lidt om focaccia, men er som regel tyndere og mere sprødt.

All’Antico Vinaio blev for alvor populære gennem deres sociale medier, men efter at have prøvet deres sandwich kan jeg forsikre jer om, at det ikke bare er endnu en Tik-Tok-fælde. Deres sandwich er virkelig lækre, og lever bestemt op til hypen.

Jeg prøvede La Schiacciata Del Boss som er en sandwich med prosciutto, pecorino og trøffelcreme, og den smagte fantastisk. Hvad angår trøffelcreme, kan det godt være en blandet fornøjelse, for jeg synes tit at trøffelsmagen bliver for dominerende. Trøffelcremen fungerede dog fint i denne sandwich, hvor den gik rigtig godt i spænd med prosciuttoen og pecorinoen uden at fylde for meget. Simpelthen så lækkert!

Bortset fra de vegetariske schiacciatas, koster de fleste sandwich hos All’Antico Vinaio omkring 17-20$, hvilket gør dem til nogle af de dyreste sandwich i New York. Før du løber skrigende væk, skal du dog huske at sandwichene hos All’Antico Vinaio er kæmpestore og enormt mættende, og så er de lavet med ingredienser af virkelig høj kvalitet, hvilket også koster ekstra. Jeg kunne kun spise halvdelen af min La Schiacciata Del Boss, da jeg var i butikken, så jeg tog den anden halvdel med hjem og spiste den til aftensmad:)

All’Antico Vinaio, 225 Sullivan St, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Dalgona Kaffe

Tilbage i 2020 tog den koreanske dalgona-kaffe verden med storm, for derefter stille og roligt at gå i glemmebogen, og i dag ser man den kun sjældent hist og her. Det er virkelig en skam, for det er en fantastisk sommerdrik, lidt som almindelig iskaffe, men 1000 gange bedre.

Man blander lige dele pulverkaffe, sukker og kogende vand og pisker det til et luftigt skum, som man derefter hælder på toppen af et glas mælk med isterninger. Superlækkert og let at lave.

Smagen af kaffeskummet minder om dalgona, som er en slags traditionel koreansk slik lavet af bagepulver og sukker. Nogle af jer husker måske dalgona fra Squid Game? I videoen nedenfor pynter jeg min dalgona-kaffe med en hjemmelavet dalgona-slikkepind. Dalgona smager lidt som brændt karamel, og passer rigtig godt til kaffe-smagen. Og ja, jeg ved godt at mit dalgona-slik er megagrimt 🙂

Noter

Hvis din kaffe-skum er for tung og ikke så luftig, som du ønsker, kan du prøve at tilføje lidt mere vand og sukker til blandingen.

Selvom du kun vil lave et enkelt glas dalgona-kaffe, foreslår jeg, at du følger denne opskrift som er til to glas, da det er meget lettere at få skummet fint og luftigt, når der er mere kaffeblanding at piske.

Dalgona-kaffe serveres normalt iskold, men du kan også lave en varm version. Undlad isterningerne og tilsæt varm mælk til glasset, før du topper med dalgona-skummet.

Hvis du vil prøve at lave din egen dalgona-slikkepind, finder du min opskrift på dalgona-slik her, men i stedet for én stor skefuld dalgona-masse, arrangerer du 3-4 mindre skefulde på en lige linje, lægger pinden ovenpå, og flader dem derefter ud med et glas.

..og en lille advarsel

Dalgona-kaffe er megalækkert, og man kommer hurtigt til at drikke flere kopper om dagen, men man skal huske at der der altså er piv-meget koffein i hver kop. Jeg brugte Nescafé Gold, som har et koffein-indhold på 50-90mg pr teskefuld. Da jeg lavede min første portion Dalgona-kaffe, puttede jeg næsten al skummet (dvs 5 spsk pulverkaffe) i en kop. Det smage supergodt, så jeg drak hele koppen, og kom først bagefter til at tænke på, at det svarede til, at jeg havde drukket sådan cirka 10 kopper sort kaffe i et hug:) 

Opskrift: Dalgona Kaffe

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Drikke, kaffe
Portioner

2

glas

Tilbage i 2020 tog den koreanske dalgona-kaffe verden med storm, for derefter stille og roligt at gå i glemmebogen, og i dag ser man den kun sjældent hist og her. Det er virkelig en skam, for det er en fantastisk sommerdrik, lidt som almindelig iskaffe, men 1000 gange bedre.

Ingredienser

  • 3 spsk pulverkaffe

  • 3 spsk sukker

  • 3 spsk kogende vand

  • 2 ½ dl mælk

  • Isterninger

  • Valgfrit: Dalgona på pind til dekoration

Sådan gør du

  • Hæld sukker, pulverkaffe og kogende vand i en skål. Pisk kaffeblandingen med en håndmixer, indtil den bliver tyk og cremet. Dette tager cirka 3-5 minutter. Start ved lav hastighed og øg gradvist til høj hastighed. Du kan også piske blandingen i hånden med et piskeris, men det tager længere tid og kan være ret hårdt for armen:)
  • Fyld glassene ca. 3/4 med isterninger. Hæld mælk i glassene op til ca. 2 cm. fra kanten
  • Valgfrit: Tilføj en dalgonaslikkepind til hvert glas.
  • Læg skummet over mælken i glassene. Brug ca. 2 spsk skum til hvert glas.
  • Server dalgonakaffen som den for en flot, lagdelt effekt, eller rør de to lag sammen inden serveringen for en mere balanceret smag.

Her finder I min opskrift på Dalgona-slik

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Adrienne's - Italiensk Restaurant ved vandet

Efter en blæsende eftermiddag på Rockaway Beach ledte vi efter et sted til en hurtig gang aftensmad og og fandt Adrienne’s som ligger i Broad Channel. Vi havde slet ikke nogleforventninger, så det var noget af en overraskelse, da vi fandt ud af hvor skønt et sted det var.

Restaurantens atmosfære er en blanding af afslappet kyststil med et strejf af yachtklub, og menuen er primært italiensk. Mange af de andre gæster kendte tilsyneladende hinanden og udvekslede kram og kindkys på den store udendørs terrasse, som har udsigt over Jamaica Bay samt en lille bådebro. Da vi var der, var der livemusik udenfor, hvor en karismatisk sanger optrådte med gamle Rat Pack hits. Det perfekte soundtrack til hvad der skulle vise sig at være et ret fantastisk måltid.

Vi startede med hvide asparges med trøffelcreme og stegte grønne tomater med estragonmayonnaise. Saucen og mayoen smagte så godt, at vi også bestilte brød for at kunne få det hele skrabet op fra tallerknerne uden at efterlade en eneste dråbe. Da pastaretterne kom, var vi derfor næsten mætte, men pastaen så fantastisk ud, så vi gik i gang.

OG Spaghetti & Clams havde muslinger, syltet citron og nduja smør. Det var en smuk og superlækker ret, og nok den bedste pasta, jeg har fået i lang tid. Pistaciepesto-raviolien var også lækker, men den falmede lidt ved siden af “OG Spaghetti”, som fuldstændig stjal showet den aften.

Adrienne’s åbnede sidste år til ære for den unge kok Adrienne Guttier, som pludselig døde i 2022. Restauranten er en hyldest til Adriennes kærlighed til det italienske køkken, og har et syditaliensk tema. Den lækre menu inkluderer nogle af Adriennes yndlingsretter, og sikrer på den måde, at hendes kulinariske ånd kan leve videre. Adrienne’s har også en imponerende cocktailmenu samt af og til livemusik.

Adrienne’s, 25 Van Brunt Rd, Queens, NY 11693

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr