Hallasan, Sydkorea

Planen med Jeju var egentlig at vi skulle ligge på stranden og dase, men da vi først var fremme, blev vi ret hurtigt enige om, at vi da også skulle op på toppen af Hallasan, der med sine 1950m er det højeste bjerg i Korea.

Ingen af os havde taget vandretøjet med, men AC har efterhånden boet i Norge så lang tid, at det meste af hendes garderobe er egnet til udendørs aktiviteter. Det forholdt sig lidt anderledes for min del, for det eneste jeg kunne byde ind med, var løbesko og træningsbukser, men AC mente, at det måtte være ok.

Vi bestilte en taxa, som hentede os ved hotellet i Hyeopjae Beach klokken 6:30, da vi ville starte opstigningen lige efter solopgang. Vores plan var at tage Seongpanak trail op og Gwaneumsa trail ned, så vi fik set lidt forskelligt. Det var en tur på omkring 18 km og egentlig nok lidt for langt for os, men vi kunne se, at der var et shelter på vejen, Jindallaebat, hvor man kunne købe forsyninger og hvile sig.

Da taxien var fremme ved foden af bjerget, var det begyndt at regne, så jeg købte mig et stort blåt regnslag, som så ud som en affaldspose i den butik der lå ved indgangen til Seongpanak trail. Det så ud som en stor blå affaldspose, og jeg følte mig som en mutant-smølf, men det skulle senere vise sig at være en rigtig god investering.

Den første del af turen gik forholdsvist smertefrit, og vi fik endda overhalet nogle koreanske vandrere på vejen. Cirka halvvejs blev det dog væsentligt hårdere med lange, stejle strækninger med skiftevis klipper og trapper, og herfra og hele vejen til toppen var det nu vores tur til at blive overhalet.

Da vi nåede Jindallaebat blæste det kraftigt, og det regnede også stadigvæk. Vores sko var våde, vores fødder var begyndt at gøre ondt og AC’s iPhone var død. Vi skyndte os derfor ind for at købe en skål nudelsuppe at varme os på mens vi evaluerede situationen. Det virkede ikke særligt lokkende at skulle ud i regnen igen, men samtidig var der ingen af os, som havde lyst til at give op og vende om, så efter at have købt alt det chokolade og alle de energidrinks vi kunne bære, fortsatte vi mod toppen.

Den sidste del af turen var virkelig hård. Der var ingen træer til at skærme for vinden, og det blæste så meget, at jeg var bange for at mig og mit smølfe-outfit ville blive blæst ned af bjerget. På en eller anden måde lykkedes det os dog at komme op til toppen, hvor det var så tåget, at vi ikke engang kunne se Baengnokdam, som er søen ved krateret lige ved toppen af Hallasan (Hallasan er en gammel vulkan). På et tidspunkt kunne jeg heller ikke finde AC, men heldigvis var mit blå regnslag lettere at få øje på. Det som skulle have været dagens højdepunkt, var faktisk mest lidt øv, så efter at have taget nogle billeder, skyndte vi os ned igen.

Vi var både gennemblødte og trætte, da vi begyndte nedstigningen, og det virkede som om at bjerget ingen ende ville tage. Det meste af nedstigningen foregik derfor i tavshed, da vi hver især havde rigeligt at gøre med at fokusere på at sætte det ene ben foran det andet. De flotte omgivelser vi passerede blev hurtigt foreviget på min iPhone, men uden at vi for alvor gav os tid til at stoppe op og tage det ind. Det var lidt synd, for specielt det sidste stykke af vejen var virkelig smukt, med flotte lavaformationer, kløfter og vandløb.

Da vi kom tilbage på hotellet sov vi 12 timer i træk og vågnede efterfølgende med trætte fødder og ømme muskler. Under selve turen havde vi begge travlt med at ønske både bjerg og vejrguder hen hvor peberet gror, så det var først efter at vi fik set mine iPhone billeder, at det for alvor gik op for os, hvor smukt der egentlig var deroppe, på trods af regn og blæst. Derudover er det ret vildt at tænke på, at man ved egen kraft er vandret op på sådan et højt bjerg, og jeg er i dag rigtig glad for at vi gjorde det. Skulle jeg gøre det igen (eller skulle I finde på at gøre mig kunsten efter), så har jeg dog samlet lidt tips og gode råd her nedenunder, baseret på vores erfaringer:

Hold øje med vejrudsigten

Det er ikke særlig fedt at have gået 12km op ad bakke og finde ud af, at det er så tåget, at man ikke kan se noget som helst..

Stå op med solen

Hiking på Hallasan er kun tilladt under dagtid, og der er ingen overnatningsmuligheder inde i parken. Man skal derfor starte sin tur, samt nå visse checkpoints inden bestemte tidspunkter for at få lov til at fortsætte til toppen. Regn med at bruge mindst 8 timer totalt på turen op og ned, alt afhængigt af hvilken rute man vælger.

Kend dine begrænsninger

Vi fik vist begge to lidt summit fever og var meget fast besluttet på at nå toppen. Nar man er træt, er der større risiko for at snuble og komme til skade, og set i bakspejlet skulle vi nok have vendt om, da vi kom til Jindallaebat.

Mine koreanske venner har fortalt, at man ofte forbereder sig i flere måneder hvis man skal bestige Hallasan, og mens AC er ret erfaren mht vandring, så var mine foreberedelser begrænset til et par yogalektioner i Bali ugen forinden. Tror ikke det tæller.

Dress for success

Vi grinede lidt, da vi så de gamle koreanere, der så ud som om de skulle bestige Mt. Everest, men den der ler sidst, ler som bekendt bedst, og der er ingen tvivl om at det rigtige udstyr ville have gjort det hele meget lettere og mere komfortabelt. Hvis det regner er det vandtæt fra top til tå som gælder, og specielt et par gode vandresko kan anbefales, da stierne blev meget glatte. Husk også at vejrforholdene på toppen ofte er meget anderledes end vejret nede ved foden af bjerget.

Husk proviant:

Selvom der var et par hytter undervejs, var det kun ved Jindallaebat, at man kunne købe mad og drikke. Jeg blev meget mere sulten undervejs end jeg havde regnet med, så med mindre man vil drikke regnvand og spise blade, så skal man sørge for at pakke rigeligt med forsyninger. Der er ikke nogle skraldespande og det er forbudt at efterlade affald på bjerget, så husk at tage en plastikpose med, så du kan tage tomme flasker og emballage med i rygsækken.

Tag en selfie

Når man når toppen skal man huske at tage en selfie eller på anden måde dokumentere, at man har været der. Så er man nemlig berettiget til et diplom, som man kan hente online hvis man uploader billeddokumentation.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Firenze: Vin fra et vindue

Vinvinduerne, eller buchette del vino, som de hedder, har været en del af bybilledet i Firenze siden 1500-tallet. Dengang brugte vinproducenterne dem til at sælge vin direkte til folk, uden at skulle betale fordyrende mellemled, og da pesten hærgede var det også en smart måde at undgå for meget kontakt på. Nogle af vinvinduerne er stadigvæk i brug i dag, og da vi var i Firenze, overraskede Steve mig med en tur forbi et vinvindue. Han havde læst lidt om dem på forhånd og fundet et af de steder, hvor de stadig var i brug. Vinvinduet vi besøgte hørte til restauranten Pietrabianca. Man ringede på en klokke og en mand stak hovedet ud og tog imod vores bestilling. Vi bestilte 2 glas rosé med bobler, som blev rakt ud til os i plastikkopper gennem det lille vindue. Med vin i hånden gik vi en tur gennem byen og endte nede ved Ponte Vecchio, hvor vi stod og nød udsigten over floden og den gode stemning. Det var sådan en fin eftermiddag og en af de hyggeligste oplevelser vi havde i Firenze.

Ristorante Pietrabianca, Piazza dei Peruzzi, 5R, 50122 Firenze

Pietrabianca

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Ichigo Daifuku - Mochi med friske jordbær

Ichigo Daifuku er mochi med friske jordbær og anko (red bean paste). Det er en rigtig japansk delikatesse, der kombinerer den bløde, let chewy konsistens af mochi med den søde, saftige smag af friske jordbær. Denne moderne version af traditionel japansk mochi blev opfundet i 1980’erne og er siden blevet en favorit, især i jordbærsæsonen, der i Japan løber fra december til maj.

Jeg smagte selv Ichigo Daifuku for første gang i Myeong-Dong, som er et område i Seoul kendt for trendy street food, men det tog mange år før jeg selv gav mig i kast med at lave dem derhjemme, for det virkede alt for besværligt. Efter at have lavet mine egne Ichigo Daifuku Mochi nogle gange, kan jeg dog forsikre jer om, at det er al besværet værd, for der er ikke noget, der slår frisklavet mochi. Ja, det sviner, og ja, det tager lidt øvelse før man får styr på dejen, men smagen og konsistensen er så meget bedre end det man kan købe i butikkerne.

Noter

Brug små til mellemstore jordbær så du er sikker på, at mochi-dejen kan dække dem helt. Jordbærrene skal være friske og søde. Duft til dem, de skal dufte sødt. Hvis de ikke dufter af noget, smager de heller ikke af noget.

Shiratamako (glutinous rice flor) er den skal rismel man bruger til mochi, og som giver mochi den helt rigtige chewy konsistens.

Mochi er ekstremt klistret, så hav rigeligt med kartoffelmel ved hånden under hele processen.

Hvad angår mikrobølgeovnen, så varierer det hvor lang tid mochi-dejen har brug for. Jeg har lavet mochi flere gange og jeg har fået forskellige resultater selv med samme mikroovn og ingredienser, så prøv dig frem. Nogle gange er det nok med 2 x 1 minut, andre gange skal dejen have 2 x 1 minut + 20 sekunder før den er god.

I modsætning til hvad mange tror, så er det ikke chocoklade, men anko (red bean paste) som beklæder jordbærrene. Man kan både bruge anko (red bean paste) og Shiroan (white bean paste) til mochi. Sørg for at få en bean paste der er så smooth som muligt.

Opskrift: Ichigo Daifuku – Mochi med friske jordbær

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Dessert, OpskrifterCuisine: Japan
Portioner

6

mochi

Ichigo Daifuku er mochi med friske jordbær og anko (red bean paste). Det er en rigtig japansk delikatesse, der kombinerer den bløde, let chewy konsistens af mochi med den søde, saftige smag af friske jordbær. Denne moderne version af traditionelle japanske mochi blev opfundet i 1980’erne og er siden blevet en favorit, især i jordbærsæsonen, der i Japan løber fra december til maj.

Ingredienser

  • 150 g red bean paste (anko) eller white bean paste

  • 100 g shiratamako (glutinous rismel)

  • 150 ml vand

  • 2 spsk sukker

  • Kartoffelmel til håndtering af dejen

  • 6 små til mellemstore jordbær

Sådan gør du

  • Forbered jordbærrene
  • Vask jordbærrene, fjern stilkene og dup dem tørre.
  • Del red bean paste’en i 6 lige store portione som rulles til kugler.
  • Tryk en kugle bean paste flad og fold det omkring et jordbær, så det dækker hele jordbærret undtagen spidsen. Fortsæt med resten af jordbærrene.
  • Lav mochi-dejen
  • Bland rismel og sukker i en skål. Tilsæt vand lidt ad gangen, mens du rører, til blandingen er glat og uden klumper.
  • Hæld blandingen i en skål der kan tåle at komme i mikrobølgeovnen. Dæk med plastfolie, og opvarm i mikrobølgeovn på høj effekt i 1 minut. Rør dejen ordentligt sammen igen. Den er på dette tidspunkt stadigvæk ret flydende, og hvid. Dæk med plastfolie igen og giv den endnu et minut i mikrobølgeovnen. Nu skulle dejen gerne være let gennemsigtig og elastisk. Hvis den stadigvæk er flydende og helt hvid så giv den 30 sekunder mere i mikrobølgeovnen (kan gentages ved behov).
  • Lad dejen køle af i et par minutter.
  • Form mochi
  • Drys en ren flade med kartoffelstivelse for at undgå, at mochi-dejen klistrer. Flad dejen ud med hænderne.
  • Del dejen i 6 lige store portioner. Flad hver portion ud til en rund cirkel.
  • Placér et jordbær med spidsen nedad midt på dejen, og fold dejen op omkring jordbærret. Pas på at dejlaget ikke bliver for tyndt, så der er hul ind til jordbærret. Klem kanterne sammen for at forsegle mochien.
  • Rul forsigtigt hver færdiglavet mochi i lidt kartoffelstivelse for at få en glat finish.
  • Ichigo Daifuku smager bedst, når de er frisklavede, men kan til nød overleve i køleskabet et par dage. Hvis de opbevares i køleskabet, skal de dækkes med plastfolie, og man skal være opmærksom på at de hurtigt bliver ret seje og gummiagtige i det.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Smør - En bid af Danmark i East Village

I årevis har jeg savnet en god dansk cafe i New York, et sted der føles ægte dansk og uden at koste en formue, så gæt hvor glad jeg blev, da jeg opdagede Smør i East Village.

Smør er en lille, hyggelig cafe/restaurant startet af Sebastian & Sebastian som begge to er fra Danmark, og som også syntes at New York manglede et sted med autentisk, nordisk-inspireret mad af god kvalitet. Menuen byder på klassiske danske retter. Der er et godt udvalg af dansk smørrebrød, og så er der også danske pandekager og danske hotdogs på menuen. Der er ikke mange indendørs siddepladser på Smør, og der er trangt i det lille lokale, så det er mest et sted mad tager hen for brunch eller en hurtig bid mad, og klientellet (da vi var der) er primært folk i 20’erne.

Jeg bestilte en sildemad, og den var rigtig god og smagte præcis som sildemadder gør i København. Dansk marineret sild laves jo i en eddikebaseret lage med sukker, løg og krydderier, hvilket giver en skarpere syrlighed end de fleste sild jeg har smagt i andre lande. En god sild fortjener jo en god snaps, men desværre var sidstnævnte ikke på menuen hos Smør. Jeg prøvede også den danske hotdog, med remoulade, ristede løg og dansk agurkesalat. Den smagte som en af de bedre hotdogs fra Danmark, og pølsen var tyndere end de typiske amerikanske, og havde et rigtig godt knæk, så jeg mistænker, at den var importeret.

Steve bestilte brunchtallerkenen, som også var meget dansk: rugbrød, salat, et pocheret æg, brie og syltede løg. I Danmark foretrækker vi jo brunch bestående af flere små retter ( i USA er brunch typisk en stor ret) og Smørs version af en brunchtallerken mindede meget om, hvad man finder på caféerne i København. Steve bestilte også Salt & Pepper Fries med estragon-aioli, der smagte af bearnaise og fritterne var så gode, at man slet ikke kunne stoppe med at spise dem.

Smør er et rigtig godt sted hvis man har lyst til dansk mad i New York. Priserne er rimelige og det føles som at være på café i København. Jeg skal helt sikkert tilbage og prøve deres aftenmenu, som jeg har set bl.a. byder på Stjerneskud og andet godt.

Smør, 441 E 12th St, New York, NY 10009

Smoer
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Umbeboshi

En ume er en slags mellemting mellem en abrikos og en blomme, og i Japan fermenterer man den med havsalt og får en snack, umeboshi, der både er hvinende sur og hamrende salt.

Første gang jeg smagte umeboshi var da jeg delte kollegiekøkken med Mari, som var udvekslingsstudent fra Sapporo i Japan. En aften fandt hun en pose frem og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at smage denne her japanske specialitet, som hun havde haft med hjemmefra. De små brune klumper så ikke særligt appetitlige ud, men jeg tænkte at det ikke kunne skade at smage, så jeg tog en i munden. En eksplosion af salt og surt bredte sig i min mund, og de første sekunder måtte jeg kæmpe for ikke at spytte det hele ud igen.

Da mine smagsløg var kommet sig over det første chok, tegnede der sig dog et mere nuanceret billede af en kompleks smag, fyldt med umami, som faktisk slet ikke var så tosset. Næste gang Mari fik umeboshi-forsyninger hjemmefra behøvede hun derfor ikke spørge to gange, og i dag er umeboshi en af de ting, jeg altid køber med mig hjem, når jeg selv besøger Japan.

Man kan spise umeboshi som en snack uden noget som helst andet, og det skulle efter sigende være rigtig godt mod tømmermænd. Ellers smager umeboshi også rigtig godt ovenpå en skål med ris eller som krydderi i saucer og marinader. En virkelig underlig, men også stærkt vanedannende snack, som jeg slet ikke kan få nok af.

En klassisk variation af umeboshi er at sylte blommerne med rød shiso, hvilket giver dem en karakteristisk dybrød farve og en esktra smagsnuance. Shiso (紫蘇) er en japansk urt fra myntefamilien med en kompleks smagsprofil, der bedst kan beskrives som en blanding af basilikum, mynte og anis med en let kanelagtig undertone.

Jeg er helt vild med umeboshi sammen med ris, som I kan se i videoen nedenfor:

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Makaroni-suppe med skinke, morgenmad på Cross Cafe i Causeway Bay, Hong Kong

Tæt ved hotellet i Hong Kong lå der en rigtig hyggelig café, Cross Cafe, som serverede morgenmad helt til klokken 11:30. Jeg bestilte makaronisuppe med skinke, som er en populær morgenmadsret i Hong Kong. Skinke, ærter og gulerødder, – er jeg den eneste der tænker på en suppeversion af danske tarteletter?

Jeg fik også en pineapple bun, som er en bolle, der på trods af navnet ikke indeholder ananas. Grunden til at den hedder pineapple bun er, at den sprøde overflade på toppen ligner overfladen på en ananas. Bollerne serveres varme, klappet sammen om en tyk skive smør, som hurtigt smelter, så bollen drypper af varmt smør når man spiser den.

Pineapple buns smager fantastisk sammen med en kop Hong Kong Milk Tea, som er en brun-orange te med kondenseret mælk. Teen er kraftig og sød med en karamelagtig eftersmag, der minder lidt om thailandsk milk tea eller indisk karak. Mælken på Cross Cafe kommer fra Trappist Dairy, som er et lille mejeri på Lantau. Mange fra Hong Kong er vokset op med Trappist-mælk og har et ret nostalgisk forhold til mejeriet som startede produktionen tilbage i 1956 og er drevet af lokale munke.

Hvis I også kunne tænke jer en gang makaroninudler fra Cross Cafe, så findes der to i Hong Kong, og den jeg var på, var den i Causeway Bay. Man skal være opmærksom på at navnet kun står på kinesisk, så hold øje med et retro-neonskilt hvor det første kinesiske bogstav er to streger over kors.

Cross Cafe , 64 Leighton Rd, Causeway Bay, Hong Kong

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr