New York: Abura Soba hos Kajiken

Disclaimer: Jeg var inviteret til at prøve Kajiken i New York City, men som altid er mine meninger mine egne.

Hvis du elsker ramen, men endnu ikke har prøvet abura soba (soupless ramen), så lad mig introducere dig til Kajiken – en japansk kæde, der specialiserer sig i ramen uden suppe. Kajiken er oprindeligt fra Nagoya, men kæden har flere filialer i udlandet, herunder restauranten i New York , som åbnede sidste år.

Vi bestilte The Original (Abura Soba) og Spicy Tonkotsu Ramen. Begge dele smagte virkelig godt, men det var abura sobaen som skilte sig ud. I modsætning til traditionelle ramen, hvor nudlerne svømmer rundt i en varm suppe, serveres nudlerne i abura soba uden suppe. I stedet er der i bunden af skålen en blanding af olie og sauce, som man blander godt med nudlerne. Hos Kajiken kan man yderligere justere smagen med forskellige slags tilbehør som står på bordet. Jeg tilføjede en smule eddike, lidt chiliolie og et drys friteret hvidløg til min skål.

Vi bestilte også 2 sideretter, takoyaki (blækspruttekugler) og agedashi tofu (tofu i en soyabaseret sauce). Blækspruttekuglerne var virkelig gode. De var sprøde og gyldne udenpå, og bløde og cremede indeni. Helt perfekte hvis I spørger mig. Agedashi tofu’en var derimod lidt mere neutral, og jeg kunne godt have ønsket mig mere sauce til tofuen. Den var ikke dårlig, men heller ikke noget særligt.

Steve bestilte en Sprite med umeboshi (syltet blomme), mens jeg som altid bestilte en Ramune. Jeg elsker det lille ritual med at poppe marmorkuglen ned i flasken, og jeg tror ikke jeg er den eneste? Spriten med syltet blomme var en positiv overraskelse, for den salte blomme sammen med den søde sodavand fungerede overaskende godt.

Norgle af de ting jeg virkelig godt kunne lide ved Kajiken

Toppings inkluderet – I modsætning til mange andre ramen-steder i NYC, hvor man ofte skal betale ekstra for helt basale toppings, kommer Kajikens nudler med alt, hvad man har brug for. Der er selvfølgelig mulighed for add-ons, men det er ikke nødvendigt.

Fornuftige priser – Ramen- og abura soba-skåle ligger på ca. $16-18, hvilket er langt mere rimeligt end hos nogle af konkurrenterne.

Hurtig og venlig service – Personalet var super hjælpsomme og forklarede, hvordan man blander og spiser abura soba. Vores mad blev serveret få minutter efter vi havde bestilt.

Perfekt tilberedte nudler – Nudlerne havde den helt rigtige bouncy, lidt chewy tekstur.

Ren og hyggelig atmosfære – Det føles som at spise på en autentisk ramen-restaurant i Japan.

Hvis du er i New York City og vil prøve noget andet end din sædvanlige ramen, er Kajiken absolut et besøg værd. Uanset om du går efter abura soba eller en mere klassisk skål ramen, er Kajiken et rigtig godt valg.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Korean Fish Cake (Eomuk) på Masan Fish Market

Da jeg besøgte Ella i Korea, tog vi til fiskemarkedet i Masan, tæt på Ellas gamle hjem. Markedet er et rigtigt foodie-paradis og man bliver helt rundtosset, når man indser, hvor enormt udvalget af alt godt fra havet er.

Korean fish cake (Eomuk 어묵) er en populær street food-snack, som nok bedst kan beskrives som en slags aflang fiskefrikadelle på en pind. “Frikadellen” er lavet af hakket fisk blandet med stivelse, æg og forskellige krydderier, som bliver friturestegt, og derefter er klar til at blive fortæret. Man finder de bedste fish cakes i den sydlige del af landet i området omkring Busan (Masan inkluderet), hvor der er rigelig adgang til virkelig god fisk.

På markedet viste Ella mig hendes yndlings Eomuk-shop, og efter at have set, hvordan manden i biksen med stor omhu rullede fish cakes fra den frisklavede fiskefars, måtte vi selvfølgelig også smage på sagerne.

Korean fish cakes kommer i mange forskellige former og smagsvarianter, og hos Ellas yndlingsbod tror jeg, der var fem eller seks forskellige slags at vælge imellem. Det er en billig snack, så det er nemt at bestille for meget, men vi var på vej tilbage til Ellas lejlighed for endnu et koreansk madlavningmarathon, så vi købte kun en enkel fish cake hver. Efter nøje overvejelse valgte vi en med chili og en med ost, og de smagte begge to fantastisk.

Jeg har spist mange flere fish cakes siden Masan Fish Market, men jeg har endnu ikke stødt på nogle, der var bare halvt så gode som dem, Ella og jeg fik, så hvis du besøger Masan, så husk at tage forbi fiskemarkedet og prøv en fish cake fra denne bod:)

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Norge: Middag på K2 i Stavanger

Stavanger har et imponerende udvalg af restauranter, byens beskedne størrelse taget i betragtning, og K2 har længe været på min radar. Med en Michelinstjerne og en filosofi, der bygger på lokale råvarer, minimalt madspild og en kreativ tilgang til det nordiske køkken, er det en restaurant, der virkelig skiller sig ud.

Jeg skulle med fly til Amsterdam og videre til New York dagen efter, så jeg besluttede mig for at forkæle mig selv med et besøg på K2. Eftersom jeg kørte bil, startede jeg aftenen med en alkoholfri drink. Den var lidt for sød til min smag, så jeg skiftede senere til en alkoholfri Radler, som fungerede langt bedre sammen med resten af menuen.

Middagen startede med tre små snacks:

En hapser med rå, marineret reje ovenpå noget rå fisk (husker ikke hvilken) og med et lille stykke æble på toppen – frisk og delikat.

En stor krabbechips med skaldyrsemulsion og spiselige blomster – smukt præsenteret og knasende lækker.

En sprød rugbrødskiks med kyllingelevercreme. Kiksen var lavet af brødrester fra det rugbrød, der senere blev serveret til middagen – en finog bæredygtig detalje.

Herefter fulgte en lille ret med kammuslinger serveret med fermenteret rabarber og stikkelsbær i en grøn jus. Det var en virkelig elegant ret med en fin balance mellem syre og sødme.

Det dansk-inspirerede surdejsrugbrød blev serveret med smør drysset med tangsalt. Tjeneren foreslog at servere tataren, som var den næste ret på programmet, samtidig, da den fungerede særdeles godt med rugbrødet. Ja tak! Tataren var af finsk hjort og blev serveret med svampe på toppen. Og ja, den smagte supergodt sammen med det lune rugbrød. Og hvordan havner finsk hjortetatar på menuen i en restaurant i Stavanger? Historien bag var noget med en finsk kok og ven af K2 havde noget overskydende hjort, som restauranten kunne bruge.

Næste ret var norsk skrei, stegt i en støbejernsgryde, så den fik en perfekt stegeskorpe på den ene side. Den blev serveret med en skummende smørsovs. Superflot anrettet, og med en fantastisk smag.

Derefter fulgte en vegetarisk ret med grillet jordskok, som derefter var karamelliseret på panden og blev serveret med en ostesauce. Saucen var så god, at jeg var lige ved at slikke tallerkenen.

Næste ret skal nok have delt vandene den aften på K2. Det var nemlig stegt okselever med løg. Det lille leverstykke var gemt godt bag nogle grønne blade jeg ikke husker hvad var, men der var ingen grund til camouflage for min skyld, for jeg kan rigtig godt lide lever.

Hovedretten var et himmelsk stykke and, som var modnet i tre uger, varmrøget og derefter grillet. Anden blev serveret med rødbeder, og det var ikke nogen særlig fotogen ret, men smagsmæssigt var den aftenens højdepunkt. Modnet andekød er virkelig lækkert, og tilberedningen var helt perfekt. En af de bedste anderetter, jeg nogensinde har smagt.

Jeg havde bedt om at få dessert og petit fours serveret samtidig, da jeg skulle tidligt op næste morgen. Desserten viste sig at være norske pandekager med syltede blommer og vaniljeis, som er en klassiker man sjældent går galt i byen med. De 3 Petit fours var som følger: Vegansk marshmallow toppet med multebær, Financier med pisket creme fraiche og Canelé lavet med akvavit og gedemælk, og fyldt med brunostkaramel. Caneléen med brunost er åbenbart lidt af en klassiker hos K2, der har serveret deres signaturversion med brunost siden de åbnede. Jeg er normalt set ikke nogen stor fan af brunost, men den sødlige smag med en lille smule skarphed fungerede faktisk overraskende godt som canelé-fyld.

Maden var fantastisk, men der gik godt nok meget lang tid mellem retterne. Allerede efter snacksene kunne jeg se hvor det bar henad, så jeg spurgte om de måske kunne øge tempoet en smule, da jeg skulle op kl. 4 næste morgen. Det skulle de nok. Dog gik det gik stadig ret langsomt, og jeg endte med at sidde der i 3,5 timer og blev først færdig omtrent samtidig som nabobordene der kom samtidig som mig. For en restaurant af denne kaliber burde det være muligt at imødekomme sådanne forespørgsler bedre. Et mindre irritationsmoment ved en ellers helt igennem fantastisk aften.

Middagen på K2 var en kulinarisk oplevelse på højt niveau med innovative smagskombinationer og en tydelig passion for lokale råvarer. Stemningen var afslappet på den der moderne nordiske, Noma-agtige måde, og personalet var venlige og godt indsatte i aftenens menu.

K2 har haft en Michelinstjerne siden 2023

K2 har også en grøn Michelinstjerne som gives til restauranter der går forrest når det gælder bæredygtighed.

K2, Pedersgata 69, 4013 Stavanger

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Tsukiji fiskemarked i Tokyo

Før det berømte fiskemarked i Tsukiji flyttede til Toyosu i 2018, var det et af mine absolutte yndlingssteder i Tokyo. Fiskemarkedet og gaderne omkring det var et foodie-paradis af dimensioner, fyldt med fantastiske sushirestauranter til meget overkommelige priser, og en rustik, ret kaotisk charme, som man ikke fandt noget andet sted i Tokyo. Fiskemarkedet var der ikke for turisternes skyld, og folk som arbejdede der, virkede generelt irriteret over turisternes tilstedeværelse. Uanset hvor meget hensyn man tog, var man altid i vejen, men hvert besøg var en oplevelse, som jeg ikke ville have været foruden.

Før fiskemarkedet flyttede nåede jeg at se den legendariske tunauktion flere gange. De siste par år blev der sat begrænsninger på hvor mange besøgere som de lukkede ind til auktionen, så man måtte stå rigtig tidligt op, hvis man ville sikre sig en plads.

Dette blogindlæg er om den sidste gang jeg så tunauktionen i Tsukiji. Der havde i længere tid været tiltagende rygter om, at markedet skulle flytte, så en søndag morgen i april 2015 besluttede mig for at tage forbi og opleve tunauktionen en sidste gang.

Kun 120 personer pr. dag fik lov at besøge tunauktionen og tilladelserne blev givet efter først-til-mølle princippet, så jeg havde sat min iPhone til at vække mig kl. 1:30. Registreringen af dagens besøgere fandt officielt sted kl. 5:00 om morgenen, men folk begyndte allerede at stå i kø omkring kl. 2. Jeg ankom kl. 2:20, og jeg var nr. 9 i køen foran bygningen, hvor man registrerede sig. Adgangskortene kom i form af gule veste, som blev udleveret kl. 3:10, hvorefter der var lukket for yderligere besøgere.

Kl. 3 blev vi lukket ind i et opvarmet venterum i registreringsbygningen, men der var ingen stole, så man måtte sidde på gulvet og vente på at tiden gik. Jeg var i den første gruppe, så omkring kl. 5:20 blev vi bedt om at følge med personalet til auktionen. Fra et indhegnet område i midten af den store hal kunne vi følge, hvordan tunopkøberne gik rundt blandt de frosne tunfisk. Det yderste halestykke var skåret igennem, så man kunne se det røde kød indeni, og nogle af opkøberne smagte også på det frosne kød for bedre at kunne vurdere kvaliteten. For de eksklusive sushirestauranter i Tokyo er det af yderste vigtighed at få fat på markedets allerbedste tun, så det er en ansvarsfuld opgave at være tunopkøber, og det kræver både stor erfaring og viden.

O-toro, fatty tuna, er den dyre, fedtmarmorerede del af tunfiskens bug. Det er ekstremt velsmagende, og helt sikkert en af de 3 ting, jeg ville tage med mig, hvis jeg var strandet på en øde ø. Til selve auktionen følte jeg mig lidt som ham løven fra Madagascar-filmen, for jeg så slet ikke de døde fisk, men derimod endeløse bjerge af o-toro sushi og sashimi. Kan I forestille jer, hvor meget sushi man kunne lave af sådan en tunfisk? *slurp*

Auktionen vi så tog kun et par minutter, men det var sjov at se. Her er en lille film, jeg optog:

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Matcha Cafe Maiko i Chinatown, New York

Disclaimer: Jeg blev inviteret til at prøve nogle af desserterne hos Matcha Cafe Maiko, men som altid er mine meninger mine egne.

Matcha Cafe Maiko er en cafékæde med fokus på matcha og Tina og jeg besøgte caféen i Chinatown i New York, som er lille, men rigtig hyggelig. Matchaen bliver importeret direkte fra Japan, og menuen byder på alt fra matcha softice og desserter til forskellige matcha-drikke.

Vi smagte lidt forskelligt fra menuen. Først prøvede vi deres Matcha Banana Pudding, som vi begge to rigtig godt kunne lide. Kombinationen af matcha og banan var overraskende vellykket, og konsistensen var blød og cremet, og ikke for sød. Det var en stor portion så der var rigelig til at vi kunne dele.

Derefter prøvede vi deres Milo Soft Serve. Er det bare mig, eller ser man Milo-desserter overalt i New York i øjeblikket? Selve softicen var okay, men smagen af chokolade var ret svag, og det var ikke rigtig noget for mig. Hvis du er Milo-fan er det måske værd at prøve, men personligt ville jeg holde mig til matcha-desserterne.

Vi fik også en Strawberry Matcha Latte, som var virkelig god, for Matcha og jordbær er jo en fantastisk kombination. Man kunne selv vælge sukker-niveau, og jeg valgte “less sweet”, som var helt perfekt for mig.

Hvis du besøger Matcha Cafe Maiko, vil jeg helt klart anbefale de matcha-baserede desserter, for det er her, Maiko virkelig brillerer.

Det er meget begrænset med siddepladser (og plads generelt) i den lille café, så det er bedst at besøge Maiko på en dag med godt vejr, så du kan tage din dessert eller din matcha latte med udenfor i solen.

Matchaen er af virkelig god kvalitet, så jeg vil anbefale at holde tilsat sukker til et minimum for at få den fulde smagsoplevelse.

Matcha Cafe Maiko, 132 Bowery, New York, NY 10013

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Bananmuffins med Chokolade og Valnødder

Har du et par overmodne bananer liggende? Drop banankagen og lav bananmuffins i stedet! Mine muffins er lavet med samme dej som jeg bruger når jeg laver banankage. Resultatet er muffins, der ikke hæver så meget, men som holder sig dejlig friske og saftige i flere dage. De kan også fint fryses, så du altid har lidt lækkert til kaffen.

Noter

Jo mere modne bananerne er, desto sødere og mere smagfulde bliver dine muffins.

Jeg synes bananmuffins smager bedst friskbagte, direkte fra ovnen, men de holder sig fint i 3-4 dage efter de er bagt.

Du kan sagtens tilsætte mere chokolade eller flere valnødder, hvis du har lyst.

Opskrift: Bananmuffins med Chokolade og Valnødder

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Servings

4

servings

Har du et par overmodne bananer liggende? Drop banankagen og lav bananmuffins i stedet! Mine muffins er lavet med samme dej som jeg bruger når jeg laver banankage. Resultatet er muffins, der ikke hæver så meget, men som holder sig dejlig friske og saftige i flere dage. De kan også fint fryses, så du altid har lidt lækkert til kaffen.

Ingredienser

  • 4 æg

  • 250 g sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 150 g hvedemel

  • ¼ tsk salt

  • 1 tsk bagepulver

  • 150 g smør, smeltet

  • 2 overmodne bananer

  • 75 g mørk chokolade, groft hakket

  • 1 lille håndfuld valnødder, groft hakket

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 175°C.
  • Pisk æg og sukker sammen i en stor skål, indtil blandingen er lys og let luftig. Tilsæt vaniljesukker.
  • I en separat skål blandes de tørre ingredienser (mel, salt og bagepulver).
  • Vend forsigtigt de tørre ingredienser i æggeblandingen – undgå at røre for meget.
  • Tilsæt det smeltede smør.
  • Vend de moste bananer i dejen.
  • Vend den hakkede chokolade og valnødder i dejen.
  • Fordel dejen i muffinformene. De skal ca. være ¾ fyldte.
  • Bag muffinsene i 20–25 minutter. Test evt. med en lille tandstik. Der skal ikke være dej på tandstikken (lidt smeltet chokolade er fint).
  • Lad muffinsene køle af på en bagerist. Har du brugt en muffinform (en af dem med plads til mange muffins) så lad muffinsene køle af i formen i et par minutter, før de tages ud af formen og flyttes til en bagerist for at køle helt af.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr