Norge: Dagsudflugt til Hidra og frokost på Isbua

Det var søndag og solskin og sidst i august da April og jeg besluttede os for at tage på dagsudflugt til Hidra som er en ø lige uden for Flekkefjord. Målet med udflugten var Isbua, som er en rigtig hyggelig restaurant, som jeg længe har villet prøve. Vi kunne ikke have valgt en bedre dag for et besøg. Solen skinnede, det var varmt i luften, og vi fik et bord helt ud til vandet.

Hidra er kendt for fisk og skaldyr, og det er også temaet for menuen på Isbua. Selve bygningen er et gammelt ishus, hvor man tidligere opbevarede is til at køle fiskene ned, inden fangsten blev sendt videre. Udenfor ligger terrassen direkte ud mod vandet og den lille bådebro.

Vi bestilte lidt godt og blandet. Moules frites, friterede rejer, og de lækreste kammuslinger serveret med græskarpuré. Alt var supergodt og smagte som om det lige var hevet op fra havet, hvilket nok også sagtens kunne være tilfældet.

Man kommer til Hidra med færgen fra Kvellandstrand til Launes. Færgen sejler med jævne mellemrum døgnet rundt. Overfarten tager omkring syv minutter, og den er gratis. Fra Launes er der kun få minutters kørsel til Kirkehamn, hvor Isbua ligger helt nede ved vandet.

Isbua, Reinferdalsveien 35, 4432 Hidrasund, Norge

Isbua
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Bagte figner med gedeost, honning og pistacienødder

Friske figner fyldt med cremet gedeost og toppet med pistacienødder ser superflotte ud og smager fantastisk. Jeg er stadig ikke sikker på, om det mest er en forret, en dessert eller måske bare en snack, men det er egentlig også ligegyldigt, for de smager godt uanset lejligheden.

Tips

Brug frisk gedeost (den uden skorpe).

Du kan forberede fignerne ved at fylde dem med gedeost i forvejen og sætte dem på køl, men vent med at bage dem til lige inden servering.

Jeg tilbereder fignerne i air fryeren, fordi det går hurtigt, og resultatet bliver rigtig godt, men de kan også bages i en almindelig ovn: Læg i så fald de fyldte figner i et ildfast fad og bag dem ved 200°C varmluft i 8–10 minutter, til gedeosten er blød, og fignerne er gennemvarme men stadig faste.

Spis fignerne med det samme efter tilberedning, mens de stadig er lune og cremede.

Opskrift: Bagte figner med gedeost, honning og pistacienødder

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Opskrifter, Småretter u0026amp; Snacks
Portioner

6

figner

Ingredienser

  • 6 friske figner

  • 1 lille rulle gedeost, ca. 75g

  • 2 spsk usaltede pistacienødder, grofthakkede

  • 2 spsk flydende honning

  • friskkværnet sort peber

Sådan gør du

  • Skyl fignerne forsigtigt og dup dem tørre. Du kan skære den lille “dut” af toppen, hvis du synes. Det gør det lettere at lave et pænt snit.
  • Skær et kryds i hver figen, men ikke for dybt, ellers folder de sig for meget ud og mister formen. Tryk let i bunden, så de åbner sig en smule.
  • Fyld hver figen med gedeost, ca. 1 stor teskefuld pr. figen. Hvis de er åbnet lidt for meget, kan du klemme dem forsigtigt sammen igen, så de holder formen og osten bliver i midten.
  • Placér dem i air fryeren og bag ved 180°C i 4–6 minutter, til osten er blød og fignerne varme, men stadig faste.
  • Tag fignerne ud, dryp med honning, drys med pistacienødder og friskkværnet sort peber. Serveres med det samme.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Flekkefjord: Skolekjeks - en lokal specialitet
Skolekjeks fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord

Skolekjeks er en rigtig Flekkefjord-specialitet. Mange udenfor byen har aldrig hørt om dem, men i Flekkefjord er de næsten umulige at komme udenom. De store, lyse kager har været en del af byens bagetradition i generationer, og man finder dem hos de fleste af byens bagerier.

Dejen er enkel og gammeldags: hvedemel, sukker, smør, kulturmelk (norsk surmælksprodukt) eller kefir og hjortetakssalt. Resultatet er flade runde kager med en mild, let sød smag. Det er ikke nogen prangende kage, men netop det enkle er måske hemmeligheden bag populariteten.

Der er forskellige måder at spise skolekjeks på. Nogle spiser dem med smør og ost, næsten som en sød, flad bolle, mens andre spiser dem, som de er. Selv foretrækker jeg dem uden noget, eller med et ganske tyndt lag smør og helst sammen med en kop kaffe.

Navnet kunne antyde at de tidligere blev sendt med i skoletasken, men jeg har ikke kunnet få verificeret den del af historien. I dag er de mere et hyggeligt indslag til kaffen, men stadig en kage, som mange flekkefjæringer (ja, det hedder indbyggerne i Flekkefjord) har et nært og nostalgisk forhold til.

Jeg blev aldrig fuldstændig forelsket i skolekjeks under min tid i Flekkefjord, men jeg lærte at sætte pris på dem. Der er noget fint ved det enkle og noget særligt ved lokale specialiteter der har overlevet gennem flere generationer. Helt sikkert noget du skal prøve, hvis du besøger Flekkefjord.

De skolekjeks jeg har med på billederne i dette indlæg er fra Tollboden Bakeri (lidt mørkere i farevn) og Presterud (de lysere skolekjeks).

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Broken, Stavanger

April var på besøg i Norge sidste weekend, og vi havde nogle rigtig hyggelige dage sammen med godt vejr og masser af god mad. Fredag aften spiste vi på Broken, som er en ny fiskerestaurant i Stavanger. Den åbnede i november 2024 og ligger på Langgata, lige ved Pedersgata, hvor mange af byens mest spændende restauranter holder til.

Bag Broken står Alan Kaye, der både ejer og driver restauranten. Han er oprindeligt fra England og har tidligere arbejdet på restauranter i blandt andet Barcelona, Australien og Danmark, inden han slog sig ned i Norge. Broken er en lille restaurant med plads til omkring 25 gæster, og med åbent køkken bliver oplevelsen både personlig og nærværende. Den aften vi var der, stod Alan selv i køkkenet, kun assisteret af en enkelt tjener.

Vi bestilte deres 4-retters menu til 1250 NOK, som startede med snacks i form af små kræmmerhuse, paprikachips og friskbagt surdejsbrød med smør. Derefter fulgte:

Frisk kammusling ceviche serveret med fermenteret tomat-“kaviar” og løvstikke-sne. En frisk og syrlig start, der ramte helt rigtigt.

Flamberet kingfishtatar med saltbagt gulbede, syltede blommer, reduceret cabernet sauvignon-eddike og jordskokpuré. En intens ret, hvor der skete meget på én gang, men hvor det hele alligevel spillede sammen.

Til hovedret fik vi pocheret helleflynder med barigoule-sauce, glaseret jordskok og fermenterede kantareller. Fisken var tilberedt til perfektion, lige på den fine grænse mellem rå og færdig – jeg tror faktisk aldrig, jeg har fået så lækker en helleflynder før.

Desserten var en pistacie-soufflé med kokos og mørk chokoladeganache, og den var så god, at vi begge skrabede skålen helt ren for at få det sidste med.

April kaldte måltidet en smagseksplosion, og jeg kunne ikke være mere enig. Broken er endnu et bevis på den enorme udvikling det moderne norske køkken har gennemgået det seneste årti. Restauranten har i følge dem selv bevidst valgt ikke at vokse sig for stor, for at bevare den intime og afslappede stemning, men med den kvalitet de leverer, er det svært at forestille sig, at Broken bliver ved med at være en skjult perle ret længe endnu. Niveauet er imponerende højt, og det er fascinerende at opleve, hvordan en lille restaurant i Stavanger kan levere mad på et så raffineret plan. Kan varmt anbefale at prøve Broken mens det stadigvæk er muligt at få bord.

Broken, Langgata 9, 4013 Stavanger

Broken
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Dookki - Tteokkbokki i Koreatown
Disclaimer: Jeg var inviteret til at prøve Dookki, men som altid er mine meninger mine egne.

Jeg elsker tteokbokki, så da jeg blev inviteret til at komme forbi og prøve Dookkis nye restaurant sagde jeg selvfølgelig ja. Dookki er en koreansk kæde, der har specialiseret sig i tteokbokki som er små chewy riskager i en let klistret rød sauce.

I Korea kører Dookki-restauranterne som AYCE-koncept (all you can eat) med buffet. Man får en gryde med suppe på bordet og kan hente frit blandt et stort udvalg af toppings: alt fra forskellige typer tteok og nudler til fiskekager, grøntsager og tempura. I New York er Dookkis lille shop mere som fastfood. Man vælger selv blandt forskellige forudbestemte kreationer eller laver sin egen “build your own”-version, hvor man krydser de ingredienser man ønsker af på en seddel.

Jeg bestemte mig for build-your-own med fish balls, fish cake, svampe, bok choy, tteok (de små chewy riskager), æg, nudler..alt jeg lige kunne komme på! Der var så meget fyld i den færdige ret, at man næsten ikke kunne se riskagerne. Jeg valgte den originale spicy Dookki-sauce, men syntes ikke den var særlig stærk, så næste gang vil jeg nok prøve Tteokmo, som er deres ekstra spicy sauce.

Jeg bliver aldrig træt af tteokbokki. De lækre, perfekt chewy rice cakes er ren comfort food for mig, og jeg kan altid spise tteokbokki, uanset årstid eller humør. Selvom jeg foretrækker at spise tteokbokki i en lille teltrestaurant i Korea, så er Dookki et rigtig godt alternativ hvis man nu befinder sig i midten af New York og trangen melder sig.

Portionerne er store, og man kan sagtens dele en bestilling mellem to eller tre personer, hvilket gør det til et ret billigt måltid hvis man er nogle venner der skal fodres.

Dookki ligger i Food Gallery 32, som er blevet et af mine nye favoritsteder for koreansk fastfood i New York. Det er en casual food hall lige midt i Korea Town, og der er masser af spændende boder med forskellig koreansk fastfood og dessert.

Dookki betyder “to måltider” på koreansk, fordi konceptet oprindeligt gik ud på, at man først spiser tteokbokki, og når der er lidt sauce tilbage i gryden, kan man tilsætte ris og lave bokkeumbap (stegt ris) som en afslutning på måltidet. “Dookki” er måske ikke det heldigste navn på engelsk, men jeg tænker at brandet er så stærkt at man valgte at beholde det originale koreanske navn selv for restauranten i New York.

Mit blogindlæg om Luka’s Joy som også ligger inde i Food Gallery 32

Dookki, Food Gallery 32, 11 W 32nd St fl 2, New York, NY 10001, United States

Dookki
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Baren på Loews Regency New York
Jeg var inviteret til at komme forbi Loews Regency

For nogle uger siden var Steve og jeg forbi baren på Loews Regency på Park Avenue. Jeg var egentlig blevet inviteret for at prøve deres alkoholfri cocktails, men på grund af en lille misforståelse endte vi med at få en version med alkohol. Det gjorde nu ikke spor, for senere har jeg smagt begge, og de er lige gode.

Baren ligger i forbindelse med lobbyen i det flotte hotel, der har mere end 60 år på bagen. Det er en rigtig Upper East Side klassiker, og her i sommermånederne er der lidt mere stille end ellers. Bartenderen fortalte, at mange af stamgæsterne tilbringer sommeren i the Hamptons, men at der resten af året, især på hverdagsaftener, er langt mere livligt, når folk kigger forbi til en drink efter arbejde.

Vi fik serveret hver sin Citrus Fizz, som også kan fås uden alkohol. Vores var som sagt alkoholversionen der ud over St-Germain Elderflower Liqueur også indeholdt kamillete og citronsaft. Det var en dejlig frisk citruscocktail, perfekt til varme sommeraftenener.

Hvis du er i New York kan jeg anbefale at du smutter forbi Loews og prøver Citrus Fizz i de rette omgivelser, men har du ikke lige vejene forbi, finder du opskriften her:

Opskrift: Citrus Fizz fra Loews Regency New York

Loews Regency, 540 Park Ave, New York, NY 10065, United States

Loews Regency

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr