Hvis du aldrig har prøvet Korean Barbecue (KBBQ) før, så har du noget godt til gode. Det er en af de mest hyggelige og velsmagende måder at spise ude på, og det handler lige så meget om stemning og samvær som om selve maden. Korean BBQ er socialt, sjovt og lidt af en kødelskers drøm.

Man sidder ved borde med en grill midt i, og er man på et lidt mere upscale sted står personalet for at tilberede kødet. De styrer grillen, vender kødet og sørger for, at det hele bliver stegt perfekt, så man bare kan læne sig tilbage og nyde maden (og måske et glas soju eller to).

Menuen består som regel af forskellige slags kød – tyndtskåret oksekød, svinebryst (samgyeopsal), marineret kød som bulgogi, og nogle gange også kylling eller skaldyr. Man bestiller lidt af hvert og deler det hele ved bordet.

Sammen med kødet får man altid en masse småretter, de såkaldte banchan. Det er en del af oplevelsen og noget af det bedste ved Korean BBQ. Du får typisk 6-10 forskellige slags – små skåle med fx kimchi, syltede radiser, søde kartofler, tangsalat, tofu og dampet æg. Hvad der præcis er med, varierer fra sted til sted, men det hele deles rundt, og der bliver som regel fyldt op, når skålene er tomme.

Når kødet er færdiggrillet, laver man små wraps – ssam – hvor man pakker det varme kød ind i et salatblad, som regel romaine eller sesamblad. Man tilføjer lidt ris, en klat ssamjang (en intens, saltet sauce lavet på fermenterede bønner og chili), og så bygger man videre alt efter smag. En skive hvidløg, lidt kimchi, måske et stykke chili eller rå løg. Nogle holder det enkelt, andre går all in. Det hele rulles sammen og spises i én mundfuld.

Til saucerne ser man ofte en simpel blanding af sesamolie, salt og sort peber, som man dypper det grillede kød i. Den er mild, men fremhæver smagen af kødet på en virkelig god måde. Ellers er Ssamjang er den klassiske sauce til Korean barbecue. Ssamjang er lavet af fermenteret sojabønnepasta (doenjang) og koreansk chilipasta (gochujang), rørt med lidt hvidløg, sesamolie og forårsløg. Salt, lidt stærk og fuld af umami.

En ekstra bonus, som ikke alle kender, er at man nogle steder kan få lavet fried rice direkte på grillen, når man er ved at være færdig med kødet. Tjeneren skraber alle de små stykker kød og fedt sammen, tilsætter ris, måske lidt tang og et æg, og laver en koreansk version af stegte ris, som afslutning. Det smager vanvittigt godt og er det perfekte sidste indslag, hvis man har lidt plads tilbage.

Korean BBQ er noget man spiser med hænderne, med venner, med god tid og uden stress. Det er messy, det er lækkert, og det er umuligt ikke at blive lidt forelsket i konceptet. Hvis du aldrig har prøvet det før, så find en god restaurant og hop ud i det. Og hvis du kan få et bord hvor de griller for dig er du allerede godt på vej.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Bananis med peanutbutter, chokolade og vanilje

Hvis du har nogle overmodne bananer liggende og ikke orker at bage endnu en banankage, så lav bananis i stedet. Det er nemt, smager fantastisk og kræver kun få ingredienser. Når bananerne er frosne og blendet med de andre ingredienser, får du en blød, cremet softice-konsistens. Du kan sagtens spise den med det samme, eller fryse den 2–3 timer for en mere fast is. Fryser du isen længere, bliver den meget hård, så husk at tage den ud i god tid før servering.

Tips

Husk at skrælle bananerne og skære dem i mindre stykker, inden du lægger dem i fryseren. Det glemte vi, og måtte stå og tø dem op under vandhanen for at få skrællen af. Ikke det smarteste move, men man lærer af sine fejl.

Jeg lavede også en ispind med bananisblandingen, inden vi tilsatte chokolade og det blev virkelig godt! En perfekt lille treat på en varm dag.

Peanutbutter og chokolade giver isen et lille luksusløft, men det er ikke et must. Bananerne gør det meste af arbejdet og sørger for både sødme og cremethed.

Opskrift: Bananis med peanutbutter og chokolade

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Dessert
Portioner

2

portioner

Ingredienser

  • 3 modne, gerne overmodne, bananer.

  • 2 spsk græsk yoghurt

  • ½ dl mælk

  • 1 spsk peanutbutter

  • ½ tsk sukker

  • ½ tsk vaniljesukker/vaniljeessens

  • Et drys kardemomme

  • Et drys kanel

  • Lidt grofthakket mørk chokolade

Sådan gør du

  • Skræl bananerne og skær dem i mindre stykker. Læg dem i fryseren i mindst 3–4 timer eller natten over.
  • Kom de frosne bananstykker i en blender eller foodprocessor sammen med yoghurt, mælk, peanutbutter, sukker, vaniljesukker og krydderier.
  • Blend til massen er jævn og cremet. Skrab evt. ned ad siderne undervejs.
  • Vend den hakkede chokolade i resten af massen og server som softice, eller kom det hele i en bøtte og frys 2–3 timer for en fastere is. Hvis du vil lave ispinde hældes blandingen i forme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Min guide til fransk bistromad - Alle klassikerne

Jeg er helt vild med fransk bistromad, og når jeg går ud at spise i Frankrig ender jeg for det meste på en bistro. En bistro er typisk et mindre sted, ofte familiedrevet, med en håndskreven menu og et begrænset udvalg af retter, der skifter efter sæson og kokkens humør. Bistromad er fransk comfort food og stemningen er afslappet og priserne rimelige. Der er fokus på klassikere, og maden er sjældent særlig eksperimenterende. Til gengæld er det solidt, vellavet og uden dikkedarer. I denne guide får I en gennemgang af de typiske retter man ofte finder på menuen på en fransk bistro, fra løgsuppe til crème brûlée.

Klassiske forretter

Soupe à l’oignon (fransk løgsuppe)
En mørk og dyb suppe lavet på karamelliserede løg og oksebouillon, toppet med brød og gratineret ost. Den perfekte efterårsret, men jeg kan spise den året rundt.

Pâté eller terrine
Groft- eller finthakket kød (ofte svinekød, nogle gange and) presset og serveret koldt med cornichoner og sennep. Rustikt og rigtig godt med brød til.

Salade de chèvre chaud
Sprød salat med ristet brød og skiver af smeltet gedeost, tit med lidt honning og valnødder. Frisk og cremet på samme tid.

Escargots de Bourgogne
Snegle i hvidløgssmør. Det smeltede smør har masser af smag og er hovedårsagen til at jeg bestiller en gang snegle. Serveres for det meste med brød til, som man kan dyppe i hvidløgssmørret.

Œufs mayonnaise
Kogte æg med hjemmelavet mayo. Simpelt, retro og helt uimodståeligt, når det er lavet rigtigt.

Klassiske hovedretter

Steak frites
Grillet bøf med pommes frites. Ofte med bearnaise eller pebersauce. En af de mest ikoniske bistroretter.

Confit de canard
Langtidsstegt andelår i eget fedt, med sprødt skind og mørt kød. Serveres gerne med kartofler eller linser.

Coq au vin
Kylling (traditionelt hane) braiseret i rødvin med løg, svampe og bacon. Varmende og fuld af smag.

Boeuf Bourguignon
En slags søsterret til coq au vin, men med oksekød. Kogt længe og kærligt med grøntsager, vin og urter.

Moules marinières
Muslinger dampet i hvidvin med løg og persille. Serveres ofte med frites, som man dypper i suppen.

Tartare de boeuf (bøftatar)
Bøftatar er en af de mest ikoniske retter på et fransk bistrokort. Rå oksekød af god kvalitet, hakket eller skåret med kniv, og rørt med sennep, kapers, løg og æggeblomme. Hvis man er til råt kød, bliver det ikke bedre end det her.

Quiche Lorraine
En slags tærte med bacon og ost. Perfekt til frokost eller som en let hovedret med lidt salat.

Cassoulet
En tung og fyldig ret fra Sydfrankrig med hvide bønner og forskellige slags kød. Ikke noget man spiser til hverdag, men virkelig godt om vinteren.

Klassiske desserter

Crème brûlée
Blød vaniljecreme med karamelliseret sukker på toppen. Den der knasende overflade mod det silkebløde indre, – man forstår godt hvorfor det er en favorit.

Tarte Tatin
Æbletærte bagt på hovedet, så æblerne karamelliserer under dejen. Ofte serveret lun med flødeskum eller is.

Mousse au chocolat
Chokolademousse, gerne på mørk chokolade og lavet med lidt pisket fløde og æggehvider. Tæt, tung og helt uimodståelig.

Profiteroles
Små vandbakkelser med is og varm chokoladesauce.Altid en sikker vinder.

Du kan læse mere om fransk mad i min Paris Blog

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Friske østers fra Whole Foods

Hver fredag har Whole Foods tilbud på østers for Prime-medlemmer. For 12$ får man 12 østers og man kan blande som man vil og prøve flere forskellige slags. De fleste butikker vil åbne østersene for dig og pakke dem på is, så de er klar til at tage med hjem.

Der var lang kø ved fiskedisken sidst jeg var forbi, så efter jeg havde afgivet min bestilling, blev jeg bedt om at komme tilbage lidt senere og hente dem. Det går tit lidt hurtigt, når østersene bliver åbnet, så jeg plejer lige at tjekke dem igennem, før jeg serverer dem, da der godt kan være små stykker af skaller, som skal pilles væk.

På andre ugedage, eller hvis man ikke har Prime, koster østersene omkring to dollars stykket, hvilket svarer til happy hour-priserne på de barer og restauranter i New York, der har østers happy hour. Jeg synes dog stadigvæk det er en god deal, da man kan nyde de friske østers hjemme hos sig selv og med det tilbehør og de drikkevarer man har lyst til. Jeg serverede mine med mignonettesauce og citron. Mignonettesaucen er let at lave, og smager rigtig godt sammen med østersene, så det kan helt klart anbefales. I finder opskriften her:

Min opskrift på Mignonettesauce til østers >>

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Mignonettesauce til østers

Jeg synes mignonettesauce passer rigtig godt til østers. Den skarpe syre fra eddiken sammen med den milde smag af skalotteløg og lidt peber giver lige præcis den kontrast, der får østersene til at smage af mere, uden at overdøve dem.

Min opskrift har lidt ekstra skalotteløg i, for det synes jeg smager rigtig godt, men hvis du foretrækker mindre kan du bare justere så det passer til din smag.

Opskrift: Mignonettesauce til østers

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Servings

1

lille skål

Ingredienser

  • 2 tsk finthakket skalotteløg

  • 2 spsk rødvinseddike

  • Friskkværnet sort peber

  • Et lille drys salt

Sådan gør du

  • Rør det hele sammen i en lille skål og lad det trække i mindst 10 minutter, gerne længere.
  • Serveres kold som sauce til østers.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Le Petit Village - Fransk restaurant i West Village
Disclaimer: Jeg var inviteret af Le Petit Village, men som altid er indlægget baseret på min egen oplevelse og ærlige mening.

Le Petit Village er en fransk restaurant i West Village med masser af charme og virkelig god mad. Restauranten ligger i en hyggelig gammel bygning med udendørs borde ud mod gaden, men det var så varmt den aften vi var der, at vi hurtigt besluttede os for at sidde indenfor.

På menuen finder man alle de klassiske franske favoritter som fransk løgsuppe og Moules Marinières, men der var også mere moderne og eksperimenterende retter. Vi startede med fransk løgsuppe, som er en af mine yndlings bistroretter, og da vi var i Paris tidligere på året spiste jeg løgsuppe næsten hver dag. Løgsuppen på Le Petit Village havde masser af bløde løg og en fyldig, dyb smag. Det smagte så godt at vi tømte hele skålen og der var hverken løg eller suppe tilbage, da vi var færdige. Steve var endda ved at tygge på laurbærbladene, så det siger lidt om, hvor godt det var.

Beet Salad (rødbedesalat) var næste ret på bordet. De farverige rodfrugter var smukt anrettet på et lag af pisket gedeost og smagte frisk og med en god balance mellem det søde og det syrlige.

Wagyu Steak Tartare (bøftatar) var en af aftenens helt store højdepunkter. Steve og jeg elsker begge tatar, og den her var virkelig i top. Ofte bliver bøf tatar blandet med en hel masse ting, men her havde de valgt at holde det helt enkelt: oksekød, vagtelæggeblomme, lidt salt og peber, og det var det. Smagen af godt kød fik lov at dominere, og vi var begge helt vilde med det.

Til hovedret fik vi Pappardelle med svampesauce, som også var en rigtig vinder. Jeg bliver altid overrasket over hvor meget umami der er i mange svampe, og pastaretten var både mættende og velsmagende.

Vi havde oprindeligt tænkt os at dele enten en bagt camembert eller en crème brûlée til dessert, men vi var simpelthen så mætte, at vi endte med at springe desserten over og gå en tur gennem de små gader i the Village i stedet, men sikke et dejligt måltid det var. Jeg glæder mig allerede til at komme tilbage, og næste gang bestiller jeg dessert.

Le Petit Village, 173 7th Ave S, New York, NY 10014, United States

Le Petit Village
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr