Hallasan Sydkorea

Hallasan er Sydkoreas højeste bjerg og rejser sig midt på Jeju Island som et gammelt, sovende vulkankrater dækket af skov, lavamarker og vandrestier. Toppen ligger 1947 meter over havets overflade, og på klare dage kan man se helt ud over havet fra toppen. Hallasan er en del af Hallasan National Park, som er på UNESCO’s liste over biosfærereservater, og stedet er kendt for sin særlige natur, der skifter karakter med årstiderne, grøn og frodig om sommeren, gylden og rustrød om efteråret, og dækket af sne om vinteren.

Det bedste tidspunkt at tage turen er i foråret eller efteråret, hvor temperaturen er behagelig, og sigtbarheden som regel god. Sommeren kan være for varm og fugtig, mens vinteren kræver udstyr til sne og is, så det afhænger lidt af, hvilken slags oplevelse man ønsker.

Der findes flere ruter op ad Hallasan, men de to mest populære, som fører helt til toppen, er Seongpanak Trail og Gwaneumsa Trail. Begge er omkring 9 kilometer hver vej, så du skal regne med cirka 18 kilometer tur-retur, afhængigt af ruten.

Selvom turen bestemt er krævende, især den sidste del mod toppen, hvor stigningen bliver stejl, er det ikke mission impossible. Stierne er velholdte, og med ordentligt fodtøj, lidt proviant og god tid kan de fleste i almindelig form sagtens klare den.

Jeg kan dog varmt anbefale at starte tidligt, så du har tid til at nyde udsigten undervejs, for den ændrer sig hele tiden, efterhånden som man bevæger sig fra tæt skov til åbent bjergterræn med udsigt over hele Jeju Island.

Da AC og jeg besøgte Jeju Island, endte vi med at tage turen op på Hallasan helt spontant, uden planlægning og uden at have sat os ordentligt ind i, hvad vi gik ind til. Det kan jeg ikke anbefale. For selvom turen er smuk, er den også krævende, og det er ikke bare en lille gåtur i skoven. Jeg har derfor lavet en lille guide med alt det, jeg selv ville ønske, jeg havde vidst, inden jeg begav mig mod toppen.

Husk en reservation

Hvis du planlægger at bestige Hallasan til toppen, skal du lave en reservation på forhånd. Det gælder for de to hovedruter, Seongpanak og Gwaneumsa, som begge fører helt op til krateret. Reservationen er gratis og kan laves online, hvor du får en QR-kode, der skal vises ved indgangen sammen med ID. Der er et begrænset antal pladser hver dag, så det er en god idé at booke i god tid, især i weekender og ferier. For de kortere ruter, som ikke går til toppen (for eksempel Yeongsil og Eorimok), behøver du ingen reservation. Uanset hvilken rute du vælger, er det vigtigt at starte tidligt, da der er tidsgrænser for, hvor sent man må passere bestemte punkter på bjerget.

Du kan reservere plads og finde mere information om Hallasan på Hallasans website

Hold øje med vejrudsigten

Det er ikke særlig fedt at have gået 12km op ad bakke og finde ud af, at det er så tåget, at man ikke kan se noget som helst..

Stå op med solen

Hiking på Hallasan er kun tilladt under dagtid, og der er ingen overnatningsmuligheder inde i parken. Man skal derfor starte sin tur, samt nå visse checkpoints inden bestemte tidspunkter for at få lov til at fortsætte til toppen. Regn med at bruge mindst 8 timer totalt på turen op og ned, alt afhængigt af hvilken rute man vælger.

Kend dine begrænsninger

Vi fik vist begge to lidt summit fever og var meget fast besluttet på at nå toppen. Nar man er træt, er der større risiko for at snuble og komme til skade, og set i bakspejlet skulle vi nok have vendt om, da vi kom til Jindallaebat.

Mine koreanske venner har fortalt, at man ofte forbereder sig i flere måneder hvis man skal bestige Hallasan, og mens AC er ret erfaren mht vandring, så var mine foreberedelser begrænset til et par yogalektioner i Bali ugen forinden. Tror ikke det tæller.

Dress for success

Vi grinede lidt, da vi så de gamle koreanere, der så ud som om de skulle bestige Mt. Everest, men den der ler sidst, ler som bekendt bedst, og der er ingen tvivl om at det rigtige udstyr ville have gjort det hele meget lettere og mere komfortabelt. Hvis det regner er det vandtæt fra top til tå som gælder, og specielt et par gode vandresko kan anbefales, da stierne blev meget glatte. Husk også at vejrforholdene på toppen ofte er meget anderledes end vejret nede ved foden af bjerget.

Husk proviant

Selvom der var et par hytter undervejs, var det kun ved Jindallaebat, at man kunne købe mad og drikke. Jeg blev meget mere sulten undervejs end jeg havde regnet med, så med mindre man vil drikke regnvand og spise blade, så skal man sørge for at pakke rigeligt med forsyninger. Der er ikke nogle skraldespande og det er forbudt at efterlade affald på bjerget, så husk at tage en plastikpose med, så du kan tage tomme flasker og emballage med i rygsækken.

Tag en selfie

Hvis du vil have et certifikat for at have besteget Hallasan, skal du uploade et foto taget inden for en radius af 1 km fra toppen. Billedet skal tages samme dag som man har registreret sin reservation, og GPS-funktionen på din telefon skal være aktiveret, så placeringen bliver gemt i billedfilen. Selve certifikatet kan kun udskrives ved en af kioskerne ved indgangen til ruten, efter at fotoet er blevet godkendt, og du har betalt gebyret for udstedelse.

Læs mit blogindlæg om da AC og jeg hikede til toppen af Hallasan

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Halloween i New York - Min guide til hvordan du bedst oplever den berømte Village Halloween Parade

Halloween i New York er noget helt særligt. Byen går all in, og overalt ser man uhyggelige dekorationer, kostumer og temafester. Men det største og mest ikoniske af det hele er Village Halloween Parade, som hvert år finder sted i Greenwich Village. Jeg har samlet mine bedste tips til, hvor du ser paraden bedst, hvordan du undgår de værste menneskemængder, hvor du kan spise i nærheden, og hvordan du selv kan deltage, hvis du har mod på det.

Om paraden

Village Halloween Parade finder sted fredag den 31. oktober 2025 og starter kl. 19. Optoget bevæger sig op ad 6th Avenue fra Canal Street til 15th Street og varer som regel til omkring kl. 23. Den er gratis at se, og alle i kostume er velkomne til at gå med i optoget. Hvis du ikke selv er i New York, bliver paraden også vist på TV på NY1 samme aften.

Årets tema er “It’s a Potluck!”, og organisationen City Harvest er Grand Marshal. At være Grand Marshal betyder, at man er æresgæst og går forrest i paraden. Det er en tradition hvor en person eller organisation bliver udvalgt til at repræsentere årets tema, og i år hyldes City Harvest for deres arbejde med at bekæmpe madspild og hjælpe folk i nød med mad i New York.

Hvor står man bedst?

Der bliver hurtigt proppet, især mellem Bleecker og 14th Street, så kom i god tid. Jeg synes selv, det er bedst lidt længere sydpå, tættere på SoHo, hvor der stadig er god stemning, men lidt færre mennesker. Hvis du planlægger at spise eller tage videre bagefter, så stil dig på østsiden af Sixth Avenue, så du nemt kan smutte mod Hudson Square eller Lower East Side.

Et lille tip: Aftal et mødested på forhånd, gerne et par blokke væk, for det er næsten umuligt at finde hinanden midt i folkemængden. Og lad være med at prøve at krydse 6th Avenue, når paraden først er i gang. Mange af sidegaderne bliver spærret af.

Hvis du vil undgå at stå i kø i timevis som tilskuer, kan du købe en billet til et af de særlige “skip-the-line”-områder eller VIP-sektioner med bedre udsyn. Det er gratis at se paraden fra fortovet.

Sådan deltager du selv

Det er gratis at være med i paraden, men du skal have kostume på, ellers får du ikke lov at gå med. Du møder bare op ved 6th Avenue og Canal Street mellem 18.30 og 21.00 og stiller dig i kø. Indgangen til lineup sker som regel fra Broome Street og Sullivan Street øst for 6th Avenue.


Der findes dog også et “Skip the Line”-pass man kan købe, som giver adgang til et særligt indgangsområde, backstage og mulighed for at springe den lange kø over og vælge, hvilken band-gruppe du vil gå med.

Læs mere på Village Halloween Parade’s website

Hvor kan man få noget at spise?

Området omkring ruten lukker delvist ned allerede sidst på eftermiddagen, og mange restauranter bliver hurtigt fyldt. Her er mine forslag til hvordan man kan tilrettelægge hvor og hvornår man spiser.

Tidlig middag
Book bord omkring kl. 17–18 i West Village eller SoHo, men vælg et sted et par gader væk fra 6th Avenue, fx på MacDougal, Hudson eller Thompson Street. Så undgår du det værste kaos, og du kan let gå hen og se paraden efter du har spist.

Efter paraden
Hvis du hellere vil spise bagefter, så find et sted på Hudson Street, Bleecker Street eller Greenwich Avenue, hvor mange restauranter holder åbent sent. Her er også hyggelige barer, hvis du bare vil have et glas vin eller en cocktail, inden du tager hjem.

Lidt hurtigt inden start
Har du travlt, så snup et pizzaslice, en burger eller en gang falafel på MacDougal Street, eller tag en kaffe-to-go omkring Spring Street, inden du finder en tilskuerplads langs ruten.

Praktiske tips

Tag subway – det er umuligt at finde parkering, og mange gader er afspærret.

Klæd dig varmt, især hvis du skal stå stille i flere timer.

Medbring en powerbank, du får brug for den, hvis du vil tage billeder eller filme undervejs.

Husk vand og måske en snack. Toiletter er svære at finde.

Har du børn med, så stil jer længere sydpå ved SoHo, hvor stemningen er lidt mere rolig.

En god tidsplan

Kl. 17.00: Tidlig middag i SoHo eller West Village
Kl. 18.00: Gå mod ruten og find en god plads
Kl. 19.00: Paraden starter
Efter kl. 21.30: Sen middag eller en drink, når folkemængderne begynder at sprede sig

Uanset om du ser paraden fra fortovet eller selv går med, er det en oplevelse, man aldrig glemmer. Det er New York, når byen er bedst, fyldt med kreativitet, musik og kostumer, der svinger fra det vilde til det helt skøre. God Halloween i New York!

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Opskrift: Harissa-ristede Græskarkerner

De store græskar man bruger til Halloween-udskæringer er svære at anvende i madlavning. I modsætning til Hokkaido-græskar og andre mindre græskartyper, som har frugtkød der er sødt og fast i konsistensen er Halloween-græskarrene avlet til at blive så store som muligt, hvilket betyder at frugtkødet er mere trævlet, vandet og uden særlig meget smag. Til gengæld er de fulde af kerner, og dem kan man nemt trylle om til en virkelig lækker snack.

Jeg synes græskarkernerne bliver allerbedst, når man vender dem i harissa og lidt salt. Harissaen giver en varm, lidt stærk smag som jeg rigtig godt kan lide. Er harissa ikke lige dig kan du vælge et andet krydderi. De ristede græskarkerner er perfekte som sprødt drys på salater og supper eller bare som snack i sig selv. Derudover er de fulde af gode næringsstoffer og antioxidanter, så de er faktisk en ret sund efterårs-snack, ikke kun til Halloween.

De ristede græskarkerner smager fantastisk lune direkte fra ovnen, og jeg bliver altid overrasket over hvor hurtigt de forsvinder, så lav gerne en stor portion, – de skal nok blive spist.

Opskrift: Harissa-ristede Græskarkerner

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

1

glas

Ingredienser

  • Kerner fra 1 græskar (ca. 5 dl)

  • ½–1 spsk harissa (afhængigt af hvor mange kerner du har og hvor stærke du vil have dem)

  • 1 spsk olivenolie

  • Salt efter smag

Sådan gør du

  • Brug en metalske til at skrabe kernerne ud af græskarret.
  • Kom kernerne i en sigte og skyl dem grundigt, så alt frugtkød bliver fjernet.
  • Fordel kernerne på en bageplade i ét lag, og lad dem tørre natten over.
  • Dagen efter
  • Tænd ovnen på 175°C.
  • Rør olivenolie, harissa og salt sammen i en skål.
  • Kom de tørrede græskarkerner i en stor skål, hæld harissa-blandingen over, og bland det hele godt sammen, så kernerne bliver jævnt dækket.
  • Fordel kernerne på bagepladen igen i ét lag, og rist dem i 15–25 minutter, til de er gyldne og sprøde. Rør rundt et par gange undervejs.
  • Lad dem køle let af, før du spiser dem. Opbevar eventuelle rester i en lufttæt beholder.
0 FacebookTwitterPinterestEmail
Min Guide til Græskarudskæring - Sådan skærer du det perfekte græskarhoved

Steve og jeg gik all in på Halloween-stemningen, så ud over at finde det helt rigtige græskar, skulle der selvfølgelig også skæres et klassisk græskarhoved. Det var lidt af et projekt, men det var faktisk ganske hyggeligt og resultatet blev rigtig fint. Vi endte med at stille vores græskarhoved på altanen, og det så virkelig fint ud om aftenen med lyset tændt og skabte helt klassisk Halloweenstemning midt i New York. Her er min guide til, hvordan du skærer et klassisk, smukt græskarhoved:

1. Vælg det rigtige græskar
Gå efter et græskar med en jævn overflade og en solid stilk. Det skal føles tungt i forhold til sin størrelse og lyde hult, når du banker let på det. Undgå græskar med bløde pletter eller mug – de rådner hurtigt.

2. Skær låget af
Brug en skarp, savtakket kniv og skær låget i en let vinkel (som et låg på en gryde), så det ikke falder ned i græskarret senere. Du kan også skære bunden af i stedet for toppen – det gør det nemmere at sætte et lys ind bagefter.

3. Fjern indmaden
Skrab kerner og trevler ud med en stor ske eller isske. Gem gerne kernerne, for de kan ristes i ovnen med lidt olie og salt og smager rigtig godt. Skrab græskarrets inderside, til væggene er ca. 2–3 cm tykke. Det gør det lettere at skære motivet ud.

4. Tegn dit motiv
Brug en vandopløselig tusch eller en blyant til at tegne ansigtet op. Klassiske trekantede øjne og et bredt grin virker altid, men du kan også finde gratis skabeloner online, hvis du vil lave noget mere avanceret.

5. Skær ud
Brug en lille, savtakket kniv eller et specielt græskarskærersæt. Start med de mindste detaljer først, og arbejd dig udad. Tryk ikke for hårdt – lad kniven save sig igennem i stedet for at presse.

6. Giv det lys
Sæt et LED-lys eller et lille fyrfadslys ind. LED er klart at foretrække da det holder længere og er sikrere. Hvis du alligevel bruger levende lys, så skær et lille lufthul i toppen, så varmen kan slippe ud.

7. Sådan holder græskarret længere
Pensl de udskårne kanter med lidt citronsaft eller vaseline for det hjælper med at forhindre udtørring. Opbevar græskarret køligt om natten, fx udenfor på altanen.

Bonus-tip: Hvis du vil have dit græskar til at se lidt mere professionelt ud, så prøv at skære uden helt at gå igennem skallen. Fjern bare det orange yderlag på udvalgte steder. Det giver en flot, glødende effekt, når lyset tændes.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Fishkill Farms New York

I stedet for bare at tage den nemme løsning og købe et græskar i Whole Foods, besluttede Steve og jeg os for at gøre lidt mere ud af græskarshoppingen, så vi satte os i bilen og kørte mod Fishkill Farms i Hudson Valley. Fishkill Farms er en stor, familieejet gård lidt over en time nord for New York City. Gården er kendt for sine smukke omgivelser, æbleplantager og økologiske frugt og grønt.

Fishkill Farms har eksisteret i over 100 år og ejes stadig af den samme familie, Morgenthau, som grundlagde stedet tilbage i 1913. I dag dyrker de det meste efter økologiske principper, og gården er især populær i efterårsmånederne, hvor man kan plukke æbler, købe græskar og nyde friskpresset cider og donuts direkte fra gårdens egen butik.

Vi besøgte Fishkill Farms i weekenden lige inden Halloween, som nok er en af årets travleste weekender, og der var proppet med mennesker. Vi havde egentlig planlagt at vi ville sidde ned og spise apple cider donuts og drikke varm apple cider, men køen var så lang at vi opgav efter et par minutter. I stedet gik vi en hurtig tur gennem området, fandt et flot græskar og vendte næsen hjemad. Fishkill Farms er uden tvivl et fantastisk sted, men hvis man gerne vil nyde det fuldt ud, vil jeg anbefale at tage af sted en hverdag eller en roligere weekend, hvor der ikke er helt så mange mennesker.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
Lands End San Francisco

Det var en af Steves venner, der anbefalede, at vi tog ud til Lands End, og det viste sig at være et rigtig godt tip. Lands End ligger helt ude ved den nordøstlige kant af San Francisco, hvor klipperne falder stejlt ned i Stillehavet, og hvor man på få minutter bevæger sig fra storbyliv til vild natur.

Vi startede ved Lands End Lookout, hvor der er parkering, toiletter og en lille butik. For foden af klipperne ved Lands End ligger ruinerne af Sutro Baths, som engang var verdens største indendørs badeanstalt. Den blev bygget i 1896 af San Franciscos tidligere borgmester Adolph Sutro, der ville skabe et offentligt badeland, hvor alle kunne komme og svømme i havvand fra Stillehavet. Komplekset havde seks bassiner, rutsjebaner og udspringstårne, og vandet blev pumpet direkte ind fra havet og opvarmet til forskellige temperaturer. Stedet havde sin storhedstid omkring år 1900, men gik langsomt i forfald og brændte ned i 1966 under nedrivningen. I dag står kun betonskeletterne tilbage, men ruinerne er stadig et fascinerende sted at gå rundt og forestille sig, hvor imponerende det engang har været.

Herfra fulgte vi Coastal Trail, som snor sig langs kysten med udsigt til havet og de forrevne klipper. Stien går gennem en lille lund af gamle Monterey-cypresser, og de forvredne stammer og tætte kroner giver området et næsten overnaturligt præg, som et vindblæst eventyrland, der sammen med havet og klipperne skaber en helt speciel stemning. Vi gik ikke hele ruten, men langt nok nordpå til at kunne ane Golden Gate Bridge i horisonten halvt gemt i tåge. Det var ikke den klassiske postkortudsigt men stadigvæk rigtig fint.

Har du et par timer tilovers i San Francisco er Lands End helt sikkert et besøg værd. Coastal Trail stien er en let hike, og man kan tage den i sit eget tempo, gøre holdt ved Sutro Baths, nyde roen blandt cypresserne og den smukke udsigt til havet.

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr