Oppskrift: Gammeldagse danske æbleskiver (Epleskiver) – Min Mormors Oppskrift

Æbleskiver - Min Mormors Opskrift

Noe av det jeg gleder meg aller mest til i desember, er alle æbleskivene jeg skal rekke å spise før jul. Når jeg har tid, lager jeg dem fra bunnen av etter mormors originale oppskrift med kulturmelk og gjær. For har man først smakt gammeldagse, hjemmelagde æbleskiver, frister ikke de frosne fra butikken så mye lenger.

Denne oppskriften gir omtrent 28 æbleskiver, noe de fleste sikkert vil mene er en passende porsjon til fire sultne dansker. Men hvis du har samme appetitt som meg, bør du nok regne med ti æbleskiver per person i stedet:)

Notater til oppskriften

Æbleskiver stekes i svinefett, palmin eller olje, aldri i smør. Årsaken er at de skal stekes på ganske høy varme for å få den sprø og fine overflaten, og da vil smøret brenne seg.

De beste æbleskivepannene er de tunge støpejernspannene. De tar litt tid å varme opp, så vær tålmodig i starten. Når de først er blitt varme, holder de godt på varmen, så pass på at du ikke brenner deg.

Hjemme hos oss har vi alltid brukt en strikkepinne (en av de som er spisse i begge ender) til å snu æbleskivene med. Du kan også bruke strikkepinnen til å sjekke om de er ferdige. Hvis det ikke henger røre igjen på pinnen når du stikker den ned i æbleskiven, er den klar.

I videoen nedenfor kan du se mamma, aka. Mummi P, lage æbleskiver etter mormors oppskrift.

Gammeldagse danske æbleskiver (Epleskiver)

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: julCuisine: Danmark
Portioner

28

æbleskiver

Ingredienser

  • 4 dl kulturmelk

  • 25 g gjær

  • 2 ts sukker

  • 1 ts vaniljesukker

  • ½ ts salt

  • 4 egg

  • 250 g hvetemel

  • svinefett, palmin eller olje til steking

Slik gjør du

  • Varm opp kulturmelken forsiktig til den er lunken. Den skal være omtrent kroppstemperert, men blir den for varm, skiller den seg, og da er det bare å begynne på nytt.
  • Smuldre gjæren i en stor bolle og tilsett sukker, salt og vaniljesukker.
  • Hell den lunkne kulturmelken over gjæren og rør til den er oppløst.
  • Skill eggene og rør eggeplommene inn i røren. obs! ikke kast eggehvitene, vi skal bruke begge deler
  • Tilsett melet og rør sammen.
  • Pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i røren.
  • La røren heve i én time ved romtemperatur eller litt varmere.
  • Hell røren over i en kanne uten å røre i den etter hevingen.
  • Ha litt svinefett i hver fordypning i æbleskivepannen og vent til pannen er ordentlig varm.
  • Hell røre i fordypningene nesten helt opp til kanten.
  • Snu æbleskivene når de er gyldne og sprø på utsiden, og tilsett mer fett underveis.
  • Stek til de er jevnt gyllenbrune. Server varme med melis, jordbærsyltetøy og et glass gløgg.
Æbleskivepande i støbejern
32,99 €

Hvis du ikke allerede har en æbleskivepande derhjemme, så er det altså på tide at få fat i en. En god æbleskivepande gør hele forskellen, og når først du har den rigtige pande, bliver det pludselig meget nemmere at få æbleskiverne perfekte, sprøde udenpå og bløde indeni. Hvis du skal lave æbleskiver, så gå efter en pande i støbejern. Den holder godt på varmen og fordeler den jævnt, så æbleskiverne får den helt rigtige, gyldne overflade. En god støbejernspande kan holde i mange år, og når den først er varmet op, kan du bage æbleskiver i den hele eftermiddagen uden problemer.

Affiliate link – jeg kan få en lille kommission, hvis du køber via linket, uden ekstra omkostninger for dig.
11/06/2025 10:47 am GMT

Mitzie Mee – Sanne

Velkommen til Mitzie Mee, min blog om mad, rejser og livsstil, samt alt om New York. Her deler jeg opskrifter, restauranttips og små glimt fra hverdagen og mine rejser rundt i verden.

LAD OS HOLDE KONTAKTEN!

Tilmeld dig Mitzie Mees nyhedsbrev og få en mail med rejseinspiration, opskrifter hver søndag.

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Seneste Indlæg