Noe av det jeg gleder meg aller mest til i desember, er alle æbleskivene jeg skal rekke å spise før jul. Når jeg har tid, lager jeg dem fra bunnen av etter mormors originale oppskrift med kulturmelk og gjær. For har man først smakt gammeldagse, hjemmelagde æbleskiver, frister ikke de frosne fra butikken så mye lenger.
Denne oppskriften gir omtrent 28 æbleskiver, noe de fleste sikkert vil mene er en passende porsjon til fire sultne dansker. Men hvis du har samme appetitt som meg, bør du nok regne med ti æbleskiver per person i stedet:)
Notater til oppskriften
Æbleskiver stekes i svinefett, palmin eller olje, aldri i smør. Årsaken er at de skal stekes på ganske høy varme for å få den sprø og fine overflaten, og da vil smøret brenne seg.
De beste æbleskivepannene er de tunge støpejernspannene. De tar litt tid å varme opp, så vær tålmodig i starten. Når de først er blitt varme, holder de godt på varmen, så pass på at du ikke brenner deg.
Hjemme hos oss har vi alltid brukt en strikkepinne (en av de som er spisse i begge ender) til å snu æbleskivene med. Du kan også bruke strikkepinnen til å sjekke om de er ferdige. Hvis det ikke henger røre igjen på pinnen når du stikker den ned i æbleskiven, er den klar.
I videoen nedenfor kan du se mamma, aka. Mummi P, lage æbleskiver etter mormors oppskrift.