Min guide til fransk bistromad - Alle klassikerne

Jeg er helt vild med fransk bistromad, og når jeg går ud at spise i Frankrig ender jeg for det meste på en bistro. En bistro er typisk et mindre sted, ofte familiedrevet, med en håndskreven menu og et begrænset udvalg af retter, der skifter efter sæson og kokkens humør. Bistromad er fransk comfort food og stemningen er afslappet og priserne rimelige. Der er fokus på klassikere, og maden er sjældent særlig eksperimenterende. Til gengæld er det solidt, vellavet og uden dikkedarer. I denne guide får I en gennemgang af de typiske retter man ofte finder på menuen på en fransk bistro, fra løgsuppe til crème brûlée.

Klassiske forretter

Soupe à l’oignon (fransk løgsuppe)
En mørk og dyb suppe lavet på karamelliserede løg og oksebouillon, toppet med brød og gratineret ost. Den perfekte efterårsret, men jeg kan spise den året rundt.

Pâté eller terrine
Groft- eller finthakket kød (ofte svinekød, nogle gange and) presset og serveret koldt med cornichoner og sennep. Rustikt og rigtig godt med brød til.

Salade de chèvre chaud
Sprød salat med ristet brød og skiver af smeltet gedeost, tit med lidt honning og valnødder. Frisk og cremet på samme tid.

Escargots de Bourgogne
Snegle i hvidløgssmør. Det smeltede smør har masser af smag og er hovedårsagen til at jeg bestiller en gang snegle. Serveres for det meste med brød til, som man kan dyppe i hvidløgssmørret.

Œufs mayonnaise
Kogte æg med hjemmelavet mayo. Simpelt, retro og helt uimodståeligt, når det er lavet rigtigt.

Klassiske hovedretter

Steak frites
Grillet bøf med pommes frites. Ofte med bearnaise eller pebersauce. En af de mest ikoniske bistroretter.

Confit de canard
Langtidsstegt andelår i eget fedt, med sprødt skind og mørt kød. Serveres gerne med kartofler eller linser.

Coq au vin
Kylling (traditionelt hane) braiseret i rødvin med løg, svampe og bacon. Varmende og fuld af smag.

Boeuf Bourguignon
En slags søsterret til coq au vin, men med oksekød. Kogt længe og kærligt med grøntsager, vin og urter.

Moules marinières
Muslinger dampet i hvidvin med løg og persille. Serveres ofte med frites, som man dypper i suppen.

Tartare de boeuf (bøftatar)
Bøftatar er en af de mest ikoniske retter på et fransk bistrokort. Rå oksekød af god kvalitet, hakket eller skåret med kniv, og rørt med sennep, kapers, løg og æggeblomme. Hvis man er til råt kød, bliver det ikke bedre end det her.

Quiche Lorraine
En slags tærte med bacon og ost. Perfekt til frokost eller som en let hovedret med lidt salat.

Cassoulet
En tung og fyldig ret fra Sydfrankrig med hvide bønner og forskellige slags kød. Ikke noget man spiser til hverdag, men virkelig godt om vinteren.

Klassiske desserter

Crème brûlée
Blød vaniljecreme med karamelliseret sukker på toppen. Den der knasende overflade mod det silkebløde indre, – man forstår godt hvorfor det er en favorit.

Tarte Tatin
Æbletærte bagt på hovedet, så æblerne karamelliserer under dejen. Ofte serveret lun med flødeskum eller is.

Mousse au chocolat
Chokolademousse, gerne på mørk chokolade og lavet med lidt pisket fløde og æggehvider. Tæt, tung og helt uimodståelig.

Profiteroles
Små vandbakkelser med is og varm chokoladesauce.Altid en sikker vinder.

Du kan læse mere om fransk mad i min Paris Blog

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Friske østers fra Whole Foods

Hver fredag har Whole Foods tilbud på østers for Prime-medlemmer. For 12$ får man 12 østers og man kan blande som man vil og prøve flere forskellige slags. De fleste butikker vil åbne østersene for dig og pakke dem på is, så de er klar til at tage med hjem.

Der var lang kø ved fiskedisken sidst jeg var forbi, så efter jeg havde afgivet min bestilling, blev jeg bedt om at komme tilbage lidt senere og hente dem. Det går tit lidt hurtigt, når østersene bliver åbnet, så jeg plejer lige at tjekke dem igennem, før jeg serverer dem, da der godt kan være små stykker af skaller, som skal pilles væk.

På andre ugedage, eller hvis man ikke har Prime, koster østersene omkring to dollars stykket, hvilket svarer til happy hour-priserne på de barer og restauranter i New York, der har østers happy hour. Jeg synes dog stadigvæk det er en god deal, da man kan nyde de friske østers hjemme hos sig selv og med det tilbehør og de drikkevarer man har lyst til. Jeg serverede mine med mignonettesauce og citron. Mignonettesaucen er let at lave, og smager rigtig godt sammen med østersene, så det kan helt klart anbefales. I finder opskriften her:

Min opskrift på Mignonettesauce til østers >>

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Mignonettesauce til østers

Jeg synes mignonettesauce passer rigtig godt til østers. Den skarpe syre fra eddiken sammen med den milde smag af skalotteløg og lidt peber giver lige præcis den kontrast, der får østersene til at smage af mere, uden at overdøve dem.

Min opskrift har lidt ekstra skalotteløg i, for det synes jeg smager rigtig godt, men hvis du foretrækker mindre kan du bare justere så det passer til din smag.

Opskrift: Mignonettesauce til østers

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Servings

1

lille skål

Ingredienser

  • 2 tsk finthakket skalotteløg

  • 2 spsk rødvinseddike

  • Friskkværnet sort peber

  • Et lille drys salt

Sådan gør du

  • Rør det hele sammen i en lille skål og lad det trække i mindst 10 minutter, gerne længere.
  • Serveres kold som sauce til østers.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Le Petit Village - Fransk restaurant i West Village
Disclaimer: Jeg var inviteret af Le Petit Village, men som altid er indlægget baseret på min egen oplevelse og ærlige mening.

Le Petit Village er en fransk restaurant i West Village med masser af charme og virkelig god mad. Restauranten ligger i en hyggelig gammel bygning med udendørs borde ud mod gaden, men det var så varmt den aften vi var der, at vi hurtigt besluttede os for at sidde indenfor.

På menuen finder man alle de klassiske franske favoritter som fransk løgsuppe og Moules Marinières, men der var også mere moderne og eksperimenterende retter. Vi startede med fransk løgsuppe, som er en af mine yndlings bistroretter, og da vi var i Paris tidligere på året spiste jeg løgsuppe næsten hver dag. Løgsuppen på Le Petit Village havde masser af bløde løg og en fyldig, dyb smag. Det smagte så godt at vi tømte hele skålen og der var hverken løg eller suppe tilbage, da vi var færdige. Steve var endda ved at tygge på laurbærbladene, så det siger lidt om, hvor godt det var.

Beet Salad (rødbedesalat) var næste ret på bordet. De farverige rodfrugter var smukt anrettet på et lag af pisket gedeost og smagte frisk og med en god balance mellem det søde og det syrlige.

Wagyu Steak Tartare (bøftatar) var en af aftenens helt store højdepunkter. Steve og jeg elsker begge tatar, og den her var virkelig i top. Ofte bliver bøf tatar blandet med en hel masse ting, men her havde de valgt at holde det helt enkelt: oksekød, vagtelæggeblomme, lidt salt og peber, og det var det. Smagen af godt kød fik lov at dominere, og vi var begge helt vilde med det.

Til hovedret fik vi Pappardelle med svampesauce, som også var en rigtig vinder. Jeg bliver altid overrasket over hvor meget umami der er i mange svampe, og pastaretten var både mættende og velsmagende.

Vi havde oprindeligt tænkt os at dele enten en bagt camembert eller en crème brûlée til dessert, men vi var simpelthen så mætte, at vi endte med at springe desserten over og gå en tur gennem de små gader i the Village i stedet, men sikke et dejligt måltid det var. Jeg glæder mig allerede til at komme tilbage, og næste gang bestiller jeg dessert.

Le Petit Village, 173 7th Ave S, New York, NY 10014, United States

Le Petit Village
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Soufflépandekager på Fluffy Fluffy
Jeg var inviteret til at kigge forbi Fluffy Fluffy, men indlægget er som altid baseret på mine egne oplevelser og ærlige mening.

Jeg smagte soufflépandekager for allerførste gang i Tokyo tilbage i 2017. Dengang var det det nyeste nye, og jeg var overbevist om, at de luftige pandekager snart ville tage både USA og Europa med storm. Men selv om de fortsat er populære i Asien er det stadigvæk forbavsende lidt man ser til dem i andre steder i verden, med tanke på hvor super lækre de er. Soufflépandekager er ikke bare en fancy version af almindelige amerikanske pandekager. De piskede æggehvider gør soufflépandekager ultralette i konsistensen, så det føles lidt som at spise en sky, og de smager fantastisk.

Jeg var derfor pænt begejstret da jeg så at Fluffy Fluffy åbnede i New York i sidste måned. Fluffy Fluffy er en kæde, som laver japanske soufflépandekager præcis som dem, man får i Tokyo, og det gør de virkelig godt.

Vi spurgte personalet, hvad deres favoritter var, og der var ret bred enighed om, at Tiramisu Pancakes og Blueberry Cheese Pancakes var de bedste. Vi bestilte begge dele, men kom hurtigt frem til at Blueberry Cheese var den klare vinder. Blåbærsaucen og den kolde is sammen med de luftige pandekager var bare sådan en god kombi, og pandekagerne smagte præcis ligeså godt som de ser ud på billederne.

Steve fik en hazelnut espresso, som havde godt med nøddesmag uden at være for sød. Jeg bestilte en Strawberry Latte, som smagte mere som jordbærmilkshake end kaffe (jeg tror faktisk ikke, der var kaffe i), men den passede egentlig meget godt til pandekagerne.

Et rigtig godt sted hvis du vil smage soufflépandekager i New York.

Fluffy Fluffy, 153 1st Ave, New York, NY 10003

Fluffy Fluffy

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
SAS: Upgraded - En god start på rejsen

Mit fly fra Stavanger gik allerede kl. 6:25, og da jeg havde bagage, der skulle checkes ind, måtte jeg være i lufthavnen mindst en time før. Hotellets morgenmad åbnede først kl. 5, så der var ikke rigtig tid til andet end et hurtigt blødkogt æg og en lille smoothie i al hast.

Jeg havde egentlig sat næsen op efter morgenmad i loungen, men jeg havde glemt at der kun er loungeadgang for internationale afgange , og jeg skulle jo bare til Oslo. Så ingen lounge, ingen croissanter og ingen ekstra kaffe til mig denne morgen… troede jeg.

Men så skete det. Jeg blev opgraderet! Og som en lille ekstra bonus fik jeg en morgenmadsbox serveret ombord. Ikke noget fancy, bare en sandwich med salami og brie, en yoghurt med granola og endnu en lille smoothie – men det var præcis, hvad jeg havde lyst til.

Så selvom det hele startede lidt for tidligt og lidt for hangry, endte det alligevel med en ret fin begyndelse på dagen og på rejsen.

Der er sikkert nogle af jer som spekulerer på hvordan man mon bliver upgraded, og der er mange tips derude som går på alt fra at klæde sig pænt til at forsøge at bestikke personalet. Min erfaring er dog at det eneste der tæller i upgrade-sammenhæng er din frequent flyer status. Jeg har været KLM Gold i lidt over et år og da SAS nylig er kommet med i Skyteam betyder det, at mine loyalitetspoints hos KLM også tæller lidt hos SAS, når der skal deles upgrades ud.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr