
New York er en af de bedste byer i verden at gå ud at spise i. Der er restauranter fra hele verden, og uanset om du er til billig street food eller fine dining med vinmenu, så findes det her. Der er noget for enhver smag og stort set alle budgetter, men generelt er det dyrere end at spise ude i Danmark. Især når man lægger drikkepenge og tax oveni.
Skal man have det bedste ud af byens enorme madscene, kræver det lidt planlægning. Her kommer mine tips til, hvordan du sikrer dig en god restaurantoplevelse i New York.
Bordbestilling
Jeg anbefaler altid at man bestiller bord i forvejen, for der er ikke noget mere frustrerende end at jagte rundt efter et ledigt bord når man er megasulten og alle restauranter med en 3+ rating på Google er fuldbookede. Selvom man nogle gange kan være heldig at finde et ledigt “walk-in” bord på en hverdagsaften, så ville jeg ikke udfordre skæbnen, specielt ikke hvis man bare er på kort visit.
De mest populære restauranter er ofte fuldt bookede flere uger frem. Mange steder åbner for booking præcis 30 dage i forvejen, og vil du være sikker på at få bord, gælder det om at være klar.
Det er også helt normalt, at man bliver bedt om at oplyse sine kreditkortoplysninger, når man booker. Melder du afbud for sent, eller dukker du ikke op, bliver der trukket et gebyr. Og mange steder har en tidsgrænse på bordet (typisk halvanden til to timer) især hvis man spiser i de travle tidsrum omkring frokost og aftensmadstid.
Drikkepenge
Drikkepenge er ikke til diskussion. I New York lægger man 20 procent som minimum. Det er ikke noget, man vurderer fra gang til gang, det er obligatorisk. Personalet betaler skat af deres tips, og det betragtes som en fast del af deres løn. Enkelte restauranter har en såkaldt no tipping policy, hvor drikkepenge er inkluderet i prisen, men er dette tilfældet fremgår det klart og tydeligt på regningen og på menukortet (“service included”).
På finere steder er der ofte garderobe (“coat check”). Personalet tager dit overtøj inden du sætter dig til bords, og det forventes, at man lægger et par dollars i drikkepenge, når man får sin jakke tilbage.
Planlægning
Trafikken i New York er ikke altid til at regne med. Subwayen kan være forsinket, og Uber tager nogle gange længere tid end det burde. Tag hjemmefra i god tid, og kan du se, at du bliver forsinket, så ring til restauranten. De fleste holder bordet i op til 15 minutter, men hvis man giver besked, er mange steder ret fleksible.
Når du bestiller, vælger du som regel drikkevarer, forret og hovedret med det samme. Desserterne bestilles først efter hovedretten og står typisk på et separat kort.
Det kan virke som mange regler og detaljer, men når først man ved, hvordan tingene fungerer, er det ret ligetil. Og det er værd at sætte sig lidt ind i sagerne på forhånd for New York er virkelig en fantastisk by at gå ud at spise i.
Restaurant Week
To gange om året er der Restaurant Week i New York, hvor mange restauranter tilbyder faste menuer til en lavere pris end normalt. Det er en god mulighed for at spise på steder, der ellers kan være lidt pebrede. Menukortet er typisk lidt kortere, og det kan blive hurtigt udsolgt, så det gælder om at være ude i god tid.
Der er også French Restaurant Week, som kører over en kortere periode omkring Bastilledagen og fokuserer på franske restauranter i byen. Her er der også særlige menuer og priser, og flere af de deltagende steder er blandt de bedste franske restauranter i New York. Begge uger er værd at holde øje med, hvis du er i byen på det rigtige tidspunkt.