Boganmeldelse: Jorden rundt på 80 retter af Jesper Rais

For en måneds tid siden fik jeg tilsendt et anmeldelseseksemplar af kogebogen Jorden Rundt På 80 Retter af Jesper Rais, men det er forst her over weekenden, at jeg har fået tid til rigtigt at dykke ned i bogen.

Kogebogen har, som titlen beskriver, 80 retter fra forskellige lande i verden, så man i bedste Phileas Fogg-stil kan komme jorden rundt. Det er en rigtig flot kogebog med nogle virkelig lækre madbilleder, og jeg tror ikke man kan undgå at få appetit på fremmede køkkener, når man bladrer gennem bogens sider. Der er opskrifter fra mere end 50 lande med i bogen og jeg synes generelt forfatteren har gjort et rigtigt godt job med at finde lige netop de retter, der repræsenterer de enkelte lande på bedste vis.

Jeg ved ikke om forfatteren rent faktisk har besøgt alle de lande, som er med i bogen, og jeg ved heller ikke hvor han har opskrifterne fra. Jeg kan forestille mig at han har prøvet at tilpasse ingredienserne til hvad som er let tilgængeligt i de danske supermarkeder, men nogle gange synes jeg man går lidt for meget på kompromis med autenciteten, hvis formålet nu er at give læseren en ægte oplevelse af fremmede køkkener.

Jeg har selv rejst meget i flere af de lande som er med i bogen, og studsede blandt andet over ingredienserne i nogle af de opskrifter, fra lande, hvis køkken jeg har førstehåndserfaring med. Blandt andet undrede det mig, hvordan i alverden fish sauce havnede på ingredienslisten i opskriften på koreansk bibimbap. Sesamolie brillerer med sit fravær i tilberedningen af grøntsagerne, og der er angivet basmati-ris som base for retten, hvilket man aldrig ville se i Sydkorea, hvor bibimbap laves med koreanske kort-kornede ris. Synd og underligt, når nu koreanske ris (alternativt japanske ris) er at finde i de fleste asiatiske supermarkeder i Danmark.

Jeg synes også det er lidt synd at opskrifterne ikke har billeder til at illustrere de enkelte momenter i opskriften, hvilket godt kan være et problem hvis man ikke kender retterne i forvejen, men kommer man i tvivl kan man jo altid spørge Google. Som sagt er billederne dog rigtigt flotte og jeg synes bogen fungerer rigtig godt til de dage, hvor det kniber med aftensmadsinspirationen. En fin gaveidé til hobbykokken eller til din berejste veninde.

Du finder bogen på Dreamlitt >>

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Firenze - Hvad skal man opleve?

Jeg havde kun 5 dage i Firenze, men jeg blev virkelig forelsket i byen. Der er simpelthen så meget at se, og maden er fantastisk. Desuden er byen særdeles fodgængervenlig, og bor du i centrum, har du de fleste seværdigheder inden for gåafstand. Der er mange turister i Firenze, men byen tager sig godt af sine besøgende, og alle de lokale, vi mødte, var virkelig venlige og hjælpsomme. Overvejer du en forlænget weekend i Firenze har jeg lavet en guide til nogle af de ting, jeg synes man skal opleve, hvis man besøger Firenze:

Se solopgangen fra Piazzale Michelangelo

En af dagene stod vi meget tidligt op for at se solopgangen fra Piazzale Michelangelo. Piazzale Michelangelo ligger på en bakke syd for Arno-floden. Derfra har man den mest fantastiske, panoramaudsigt over byen med Duomo’en og Ponte Vecchio. Pladsen har flere kopier af Michelangelos skulpturer, inklusive en replica af den berømte David-statue.

Spis masser af gelato

Firenze har nogle helt fantastiske gelaterias, og jeg spiste gelato hver eneste dag jeg var der. Sammenlignet med almindelig is, bliver gelato rørt rund ved langsommere hastighed og indeholder derfor mindre luft, hvilket gør konsistensen noget tungere i det. Gelato serveres også ved lidt højere temperatur, så de forskellige smagsnuancer træder bedre frem. Jeg fik rejsens bedste gelato på Vivoli, som efter sigende er det ældste gelateria i Firenze. Gelateriaet er familieejet og har en dejlig, gammeldags atmosfære, som jeg rigtig godt kunne lide. Desuden var personalet supersøde og udviste stor tålmodighed, mens jeg forsøgte at vælge mellem alle de lækre smagsvarianter. Jeg endte med at vælge karamelliseret pære, zabaione, fersken og pistacie. Bedste gelato, jeg nogensinde har smagt!

Smag en schiacciata fra All’Antico Vinaio

Den originale filial af den berømte italienske sandwichbutik ligger i det historiske centrum af Firenze, kun en kort gåtur fra Palazzo Vecchio. Butikken er kendt for traditionelle schiacciata, som er sandwich lavet med friskbagt schiacciata-brød, og fyldt med lækre ingredienser som prosciutto, finocchiona (en salami fra Toscana), pecorino-ost, friske grøntsager og saucer. Jeg prøvede først All’Antico Vinaio i New York City, og jeg elsker stedet, så det var sjovt at besøge den originale butik i Firenze.

Spis en Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla Fiorentina er en tykt skåret T-bone- eller porterhouse-steak. Kødet kommer fra det lokale Chianina-kvæg, som er kendt for at være mørt og lækker, og bøffen serveres traditionelt set helt rød, selvom en af de Bistecca alla Fiorentina, vi fik faktisk viste sig at være mere medium-stegt. De mindste bøffer man kan bestille er typisk 1 kg, så husk en stor appetit eller nogle venner at dele med.

Nyd udsigten fra toppen af Duomo’en

Der er 463 trin op til toppen af Duomo’en og turen inkluderer nogle ret smalle, snoede passager, men det er hele besværet værd, for på toppen venter der en fantastisk udsigt over Firenze med de karakteristiske røde tegltage, Arno-floden og bakket Toscana-landskab.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Duomo’en i Firenze) er et bygningsmesterværk fra renæssance-tiden og et af byens mest berømte vartegn. Øverst har Duomo’en en imponerende kuppel som er konstrueret af Filippo Brunelleschi, og ydersiden af Duomo’en er beklædt med smukke marmorpaneler i grønne, pink og hvide farver.

Se David

Man kan ikke besøge Firenze uden at se Michelangelos David-statue. Statuen er placeret inde i Galleria dell’Accademia di Firenze og er et imponerende syn.

Køb vin fra et vin-vindue

Vin-vinduer, buchette del vino, findes overalt i Firenze. De går tilbage til det 17. århundrede og blev oprindeligt brugt af florentinske adelsfamilier og vinproducenter under pesten til at sælge vin på sikker vis, uden direkte kontakt. Kunder kunne gå frem til vinduet og placere deres mønter på en metalbakke, hvorefter de fik skænket et glas vin direkte fra vinkælderen på den anden side. I dag er mange af de historiske vin-vinduer i Firenze blevet muret til, men nogle af de originale vin-vinduer er stadigvæk aktive, og her kan man gå hen og bestille et glas vin som man kan nyde, mens man slentrer gennem Firenzes gader.

Ponte Vecchio

Det var ikke kærlighed ved første blik mellem mig og Ponte Vecchio. Første gang vi var der var alt jeg så en gammel, lidt usædvanligt udseende bro, og for at være ærlig, var jeg ikke specielt imponeret. Men så kom vi tilbage den følgende dag, og ramte golden hour lige før solnedgang, hvor alt er badet i varme, gyldne farver, og jeg blev endelig forelsket. Et glas lyserød Prosecco i den ene hånd, Steve i den anden hånd, og en gademusiker, der synger “Volare” på repeat; så bliver livet ikke meget bedre!

Ponte Vecchio er et af Firenzes mest ikoniske vartegn. Broen strækker sig over Arno-floden og er den ældste bro i Firenze. De små huse som er indbygget i broen, husede oprindeligt slagtere og fiskehandlere, men i dag er det mest guldsmede, kunsthandlere og souvenirbutikker der holder til i de små butikker. Selvom man ikke har direkte udsigt til solnedgangen fra Ponte Vecchio, så er det stadigvæk et fantastisk sted at se det magiske skær som himlen får i timen inden solen går ned.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Culture - Cookies og Kaffe

Culture Espresso laver virkelig god kaffe, og som en ekstra bonus bager de også nogle ret fantastiske Chocolate Chip Cookies. Den hyggelige café på 38th Street har begrænset med siddepladser, men jeg var heldig at få en plads ved det lange bord i midten af caféen.

Culture’s Chocolate Chip Cookie blev kåret til Nordamerikas bedste Chocolate Chip Cookie i en stor cookie-konkurrence, hvor de konkurrerede mod sværvægtere som Levain. Som du måske husker fra mit tidligere indlæg, er Levain’s Chocolate Chip Walnut Cookie min absolutte yndlingscookie, men Culture’s Chocolate Chip Cookie er også virkelig god, især for dem af jer, der foretrækker traditionelle, lidt fladere cookies end dem man får hos Levain’s.

Kaffen hos Culture Club er i den absolutte kaffesuperliga og flere hestelængder bedre end den kaffe de serverer hos Levain, så når man ser på den samlede score (cookie-points + kaffe-points), er Culture Espresso efter min mening faktisk et lille bitte bedre valg. Med andre ord: Hvis jeg kun havde lyst til cookies og var lige langt fra Levain og Culture, ville jeg vælge Levain. Men hvis jeg ville have både fremragende kaffe og fremragende cookies, ville jeg vælge Culture. Makes sense?

Culture Espresso, 72 W 38th St, New York

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Genkiya Mart - Chirashi Sushi til frokost

Genkiya Mart er et lille japansk supermarked på Spring Street. De har været åbnet et stykke tid, men det var først her for nylig at jeg opdagede dem. De har et fantastisk udvalg af japansk slik og japanske snacks inklusive umeboshi (de der salte/sure syltede blommer, som jeg er helt vild med). Har man mod på at lave sushi derhjemme, så har Genkiya også alle de ingredienser man skal bruge. Det der for alvor lokker for mig er deres delikatesseafdeling, hvor man kan købe små bakker med maki-ruller, bento-boxe og sushi.

Jeg købte en bakke Chirashi sushi, og den var virkelig god. Chirashi sushi er lidt som sushi, der er pillet fra hinanden, så man har en base med sushiris toppet med rå fisk, grøntsager, æg (tamagoyaki) og hvad man ellers kan finde på. Ordet “chirashi” betyder “spredt/strøet ud”, hvilket jo meget godt beskriver hvordan de forskellige farverige toppings er fordelt over risene. Det er lidt ligesom en poké bowl, men kun med de bedste toppings. Chirashi’en hos Genkiya havde rigeligt med rå fisk og portionen var stor nok til at udgøre en fin, mættende frokost.

Der er begrænset med siddepladser inde i butikken, men hvis vejret er godt, kan du tage din nyindkøbte madpakke med over til den nærliggende DeSalvio legeplads og nyde den i solen.

Efter kl. 20 bliver sushi, bento og nigiri sat ned til halv pris.

Genkiya Mart, 54 Spring St, New York, NY 10012

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York: Peaches & Cream og Brooklyn Ice Cream Factory

Vil I høre hvorfor jeg er så glad for at gå over Brooklyn Bridge i New York? Fordi jeg ved, at Brooklyn Ice Cream Factory venter på den anden side. Brooklyn Ice Cream Factory plejede at ligge på 1 Water St, men for et par år siden flyttede de over på den anden side af gaden, og ud over isbutikken driver de nu også en restaurant/ bar, der serverer cocktails og rigtig mad. At dømme ud fra de anmeldelser jeg kunne finde online, ser denne lidt uventede udvidelse ud til at være blevet rigtigt godt modtaget, men personligt kan jeg ikke forestille mig at gå til Brooklyn Ice Cream Factory for andet end is.

Og når vi nu taler om is, så ender jeg stort set altid med at bestille Peaches & Cream. Gennem årene har jeg af og til prøvet nogle af de andre smagsvarianter, men jeg fortryder altid, hvis jeg bestiller noget andet. Jeg elsker deres gammeldags tilgang til is, som er lavet med naturlige ingredienser af høj kvalitet. Frisk fløde, friske ferskner, udsigten til Brooklyn Bridge drysset med lejlighedsvis solskin, – så bliver det ikke meget bedre. Jeg er altid i tvivl om, hvorvidt jeg skal have min Peaches & Cream i et bæger eller i en vaffel. Jeg kan godt lide den gammeldags følelse en vaffel giver, men hvis jeg får isen i et bæger, er der jo bedre plads til varm karamelsauce som topping. Decisions, decisions…

Brooklyn Ice Cream Factory, 14 Old Fulton St, Brooklyn, NY 11201

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Cambodia Opskrift: Mangosalat med friteret fisk

Mango-salat med friturestegt fisk (Nhoam Svay Trey Ang) er en traditionel salat fra Cambodia. Hos Meas Family Homestay er denne salat ofte at finde på menuen til frokost eller som en af retterne til aftensmad, og det er blevet en af mine favoritretter fra Cambodia.

Mango-salaten er frisk og velsmagende, og har en perfekt balance mellem det søde, det sure, det salte og det spicy, som nogle af jer måske kender det fra mango- og papayasalaterne i Thailand. Hovedingrediensen er grøn, umoden mango, men ellers indeholder salaten friske urter som basilikum og mynte, chili, fish sauce og undertiden rejer eller tørrede rejer for ekstra smag og tekstur.

I denne opskrift bruger Linda stegt fisk, men der findes andre versioner med røget eller soltørret fisk, som dog er svært at opdrive i området omkring Angk Ta Saom (den lille landsby, hvor Meas Homestay ligger).

Noter

Linda bruger en fisk, der hedder snakehead, som jeg ikke tror man finder i Danmark. Andre slags hvidfisk med fast kød, der er egnet til stegning, burde også fungere udmærket.

Denne opskrift er normalt lavet med grøn, umoden mango, som har en let syrlig smag, og som man skærer i lange tynde strimler med et julienne-jern. Den dag vi filmede og tog billeder var der dog ingen grønne mangoer tilgængelige ude i haven, så vi lavede salaten med næsten modne mangoer i stedet, som vi skar i strimler med en køkkenkniv, og det blev også helt ok.

Læs mere om Meas Family Homestay i Takeo

Cambodia Opskrift: Mangosalat med friteret fisk

Recipe by Linda – Meas Family Homestay
Course: SalaterCuisine: Cambodia
Portioner

2

portioner

Mango-salat med stegt fisk (Nhoam Svay Trey Ang) er en traditionel salat fra Cambodia. Hos Meas Family Homestay er denne salat ofte at finde på menuen til frokost eller som en af retterne til aftensmad, og det er blevet en af mine favoritretter fra Cambodia.

Ingredienser

  • 225 g hvidfisk

  • olie til at friturestege fisken

  • 2 grønne, umodne mangoer (ca. 4-5 dl, revet)

  • 2 fed hvidløg

  • 1 lille rødløg (~ 0,75 dl, i skiver)

  • ½ thai chili (eller mindre eller mere, alt efter hvad du kan tåle)

  • 2 spsk fish sauce

  • ½ -1 tsk sukker

  • 1 spsk kyllingebouillon (pulver)

  • 1 håndfuld frisk sød basilikum og mynte

Sådan gør du

  • Frituresteg fisken indtil den er gyldenbrun og sprød udenpå. Lad den køle af.
  • Brug et Julienne-jern til at rive mangoen i tynde strimler. Læg den revne mango over i en stor skål.
  • Hak chilien fint. Skær rødløg og hvidløg i tynde skiver og hæld over i skålen med mango.
  • Pluk mynte- og basilikumbladene fra stilkene og tilsæt bladene til salaten.
  • Tilsæt kyllingebouillon, sukker og fiskesauce til salaten. Bland godt.
  • Pluk fisken i mundrette stykker og fjern alle ben. Bland forsigtigt fisken i salaten.
  • Serveres med det samme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr