Mae Varee, mangbutik i Bangkok

Mangosæsonen i Thailand strækker sig fra april til juni, og selvom man kan få mango hele året rundt, så er det i disse måneder, at de smager allerbedst. Jeg elsker alt med mango, og kombinationen med mango og sticky rice, er noget af det bedste jeg ved. Specielt hvis der er masser af tyk hvid sauce, som man kan hælde over.  

Der er flere forskellige mangosorter i Thailand, hver med sin unikke smag og udseende. Den mest berømte mangosort er nok Nam Dok Mai, som har en gyldengul skal og og en karakteristisk aflang form som spidser til i enden. Det er typisk Nam Dok Mai som anvendes til Mango Sticky Rice.

De gule Nam Dok Mai mangoer har en helt anden sødme, end dem man finder derhjemme i supermarkedet, og frugtkødet er fløjlsblødt uden trevler. Nogle gange kan man være heldig at finde thailandske mangoer i Danmark, men de er vanvittigt dyre, så jeg prøver at udskyde mine mango-cravings til når jeg er i Thailand.

Det var Pinny, en ven i Bangkok, der anbefalede mig Mae Varee, som ifølge hende er der, hvor man finder de bedste mangoer i Bangkok. Det tror jeg gerne, for den mango jeg fik var helt perfekt. Hverken for rå eller for moden, og med den let parfumerede smag, der kendetegner mangoer, som har fået lov at modne i solen.

Mae Varee er en butik og ikke en restaurant, så man får sin bakke med mango og sticky rice ”to-go”. Der er ikke så mange steder man kan sidde ned i nærheden, men jeg fandt en lille afsats ved trapperne op til SkyTrain, hvor jeg kunne få lov at spise min mango sticky rice i fred. Jeg betalte 120 THB for min pakke med mango og 3 forskellige slags sticky rice. Derudover var der også en pose med sauce og en pose med ristede mungbønner til at drysse over.

Mae Varee ligger lige i begyndelsen af Thonglor Road (Sukhumvit Soi 55), og jeg er mange gange tidligere gået forbi den lille butik. Der ligger nemlig rigtig mange gode restauranter i området, så jeg har altid været alt for mæt for blot at overveje at gå indenfor. Nu hvor jeg har smagt hvor gode deres mangoer er, tror jeg dog ikke, at jeg i fremtiden vil være i stand til bare at gå forbi uden at købe mig en mango.

Mae Varee, Sukhumvit Soi 55 (Thonglor Road), Thonglor, Bangkok

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Billeje i USA

Los Angeles er rigtig stor og mange bliver overraskede over afstandene. Der er ikke noget egentligt bycentrum som vi er vant til i Danmark, og heller ikke rigtigt nogle deciderede gågader, hvis man bortser fra Rodeo Drive. Uden bil kan det derfor være en omstændelig affære at komme omkring i Los Angeles.

Dog har Uber og andre ride sharing services gjort, at man ikke nødvendigvis behøver sin egen lejebil for at komme rundt, men har man tænkt sig at se mere end selve byen, og fx. tage på udflugter til nogle af strandene sydpå, så giver det god mening at leje sin egen bil. Det er let og billigt at leje bil i USA, og Los Angeles er enkel at navigere omkring i. Kaskoforsikring (LDW) samt personskadeforsikring (PAI) er standard hos biludlejningsselskaber, og dækker skader på bilen samt tyveri. Man kan købe en ekstra forsikring (LIS) som giver øget dækning i forhold til 3. part og også dækker, hvis 3. part er underforsikret.  Størrelsen på selvrisikoen kan variere meget og det samme kan  prisen for at eliminere denne. Ofte kan man dog leje bilen med såkaldt ’no excess’ som betyder at der ikke er nogen selvrisiko. Dog skal man ikke regne med at dette gælder hærværk og visse selvforskyldte skader.

Billeje i USA

Man skal have sit kørekort med, men man behøver ikke at få lavet et internationalt kørekort, så længe man har et EU-kørekort. Hvis man er under 21 år, kan man ikke leje bil i USA og hvis man er under 25 år er der ofte et tillæg. Når man får udleveret nøglerne bliver der taget en kopi af ens kreditkort og der reserveres typisk et beløb på kortet, før bilen bliver udleveret. Pengene bliver først tilgængelige på kortet igen når bilen er leveret tilbage, så det skal man huske, når man planlægger rejsebudgettet. Jeg plejer at have et ekstra kort med, bare til depositum og sikkerhedsbeløb.

Man kan leje en GPS, men det er tit ret dyrt, og jeg plejer at klare mig fint med  GoogleMaps og min iPhone.

Billeje i USA

Der kan være meget trafik i Los Angeles og  på visse tider af døgnet kan det let tage over en time at komme fra den ene del af byen til den anden. Specielt Sunset Blvd. og Hollywood Blvd. kan være slemme men også motorvejene til og fra byen, så det gælder om at væbne sig med tålmodighed og evt. lytte til nogle af de utroligt mange radiostationer man kan tune ind på.

Hvis der ikke er angivet andet må man gerne svinge til højre i et kryds selvom der er rødt, så længe man holder øje med evt. fodgængere.

Parkering er enten via parkometer (som oftest er billigst), på parkeringspladser (hvor man betaler pr. time eller pr. dag) eller valet (hvor en anden parkere din bil, hvilket er standard på mange natklubber og restauranter).

Motorvejene ind og ud af Los Angeles er på mange strækninger 5-sporede, hvilket kan være lidt forvirrende hvis man er vant til det danske motorvejslayout med 2-3 spor. Man vender sig dog hurtigt til det og hvis man er usikker kan man altid holde sig i spor 2-3. Generelt kører amerikanerne rigtigt pænt, og er i mange tilfælde noget mere tålmodige end bilisterne i København, så man vænner sig hurtigt til at køre derovre.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Momofuku ramen Las Vegas

Efter en bytur i Vegas er fastfood de flestes førstevalg dagen derpå, men for mig er ramen den ultimative tømmermændskur. Derfor endte Tina og jeg på Momofuku en fredag omkring frokosttid. De fleste andre gæster i restauranten så ud som om de havde fået deres fulde 8-timers søvn og en grøn juice til morgen, mens vi stadigvæk lugtede lidt af gin & tonic og havde solbriller på indendørs.

Menukortet på Momofuku byder på andet end bare ramen, men når man er træt og lidt mat i sokkerne, er nudler det eneste rigtige. Jeg bestilte Shoyu Pork Ramen, og det var præcis, hvad jeg havde brug for. Suppen var lidt mere fyldig end hvad en klassisk, klare shoyu-suppe plejer at være, men smagen sad lige i skabet og var pakket med umami. Nudlerne havde perfekt bounce og kødet var mørt og lækkert.

Tina bestilte Ginger Scallion Noodles, som er en slags nudelsalat uden suppe, toppet med syltede shiitakesvampe, wakame og agurk. Sammenlignet med mine ramen var det en noget lettere ret, men stadigvæk fuld af smag, og med lidt nice crunch fra forårsløg og agurker. Et virkelig godt sted for frokost efter en aften i byen.

Momofuku Las Vegas, The Cosmopolitan, Level 2, Boulevard Tower, Las Vegas Blvd. South, Las Vegas

Momofuku Las Vegas

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
New York Blog picnic i Central Park

Sidste weekend var det fantastisk vejr i New York, så vi endte med at tage på picnic i Central Park både fredag og lørdag. Når man skal på picnic i Central Park er Sheep Meadow typisk der, hvor man ender med at slå sig ned. Det store græsareal kan godt se ud som fluepapir på afstand, men der er som regel altid plads når man kommer nærmere.

Fredag: På vej til Central Park var vi forbi PopUp Bagels, som er blevet virkelig populære de sidste par år. Første gang jeg smagte dem i 2023, stod Steve og jeg i kø i næsten en time, men i dag har de åbnet flere butikker, så køerne er heldigvis blevet kortere.
Vi købte også ramsløgssmør og whitefish salad til at spise sammen med vores bagels, som kom lige fra ovnen. Desværre havde de glemt vores Everything Bagel, så vi endte med to Plain, hvilket var lidt ærgerligt. Bagels fra PopUp Bagel er sprøde udenpå og dejlig bløde og chewy indeni. De er noget mindre end de klassiske New York bagels, og det synes jeg faktisk er en god ting, for det gør dem lidt mere overkommelige at spise.

Kaffen hentede vi fra en lille fransk café, Bilboquet, som ligger på vejen mod parken. En hyggelig lille oase midt i byen.

Lørdag: Lørdag var helt exceptionel varm for april, med sol fra en skyfri himmel og temperaturer oppe omkring 27 grader. Det føltes mere som sommer end forår, og Sheep Meadow var spækket med mennesker.

Vi havde egentlig planlagt at dele en sandwich fra All’Antico Vinaio, men køen var så lang, at vi i stedet gik tilbage til Bilboquet og købte baguettes og franske kager med til parken.
April kom og mødte os, og det var virkelig godt at se hende igen. Det er næsten et år siden sidst, så vi havde masser at snakke om, og før vi havde set os om, havde vi tilbragt over 3 timer på græsset med begyndende solskoldning som resultat.

Kirsebærtræerne i New York er for længst blomstret af, men lige nu står magnoliaerne i fuldt flor. Rundt omkring i parken sad folk i små grupper under træerne med tæpper og picnickurve, og der blev også taget masser af selfies sammen med de flotte lyserøde blomster.

0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Opskrift: Vietnamesisk Egg Coffee

Vietnamesisk Egg Coffee (cà phê trứng) kombinerer stærk kaffe med en luftig creme af piskede æggeblommer og kondenseret mælk. Drikken blev opfundet i Hanoi tilbage i 1940’erne, da frisk mælk var en mangelvare, og man måtte være kreativ for at få kaffen til at smage godt. Egg Coffee er hurtig at lave og smager godt, både varm og kold.

Egg coffee er i dag stadigvæk populær i Hanoi, hvor du finder den på mange caféer, især omkring den gamle bydel (Old Quarter). Nogle steder har specialiseret sig i egg coffee og serverer den efter gamle familieopskrifter, mens andre caféer har den som et fast punkt på menukortet sammen med andre kaffedrikke. Uden for Hanoi er egg coffee mindre udbredt, men i de større byer som Ho Chi Minh City (Saigon) kan du også finde caféer, der tilbyder deres egen version.

Noter

Man blander ikke skum og kaffe, men drikker i små slurke, så man får både den søde skum og den stærke kaffe på én gang. Hvis du vil have en mere ensartet smag, kan du selvfølgelig røre rundt inden du drikker.

Den bedste kaffe-base er en kop vietnamesisk dripping coffee men man kan også sagtens bruge espresso eller en stærk kop filterkaffe eller pulverkaffe.

Vil du prøve en iced version? Så skal du bruge stærk, afkølet kaffe i stedet for varm. Pisk æggecremen som normalt, fyld et glas med isterninger, hæld kaffen over, og top med skummet.

Opskrift: Vietnamesisk Egg Coffee

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: DrikkeCuisine: Vietnam
Portioner

2

glas

Vietnamesisk Egg coffee (cà phê trứng) kombinerer stærk kaffe med en luftig creme af piskede æggeblommer og kondenseret mælk. Drikken blev opfundet i Hanoi tilbage i 1940’erne, da frisk mælk var en mangelvare, og man måtte være kreativ for at få kaffen til at smage godt. Egg Coffee er hurtig at lave og smager godt, både varm og kold.

Ingredienser

  • 2 æggeblommer

  • 4 spsk sød kondenseret mælk

  • 2 små kopper stærk kaffe

Sådan gør du

  • Pisk æggeblommer og kondenseret mælk sammen til et lyst og luftigt skum. Det er lettest hvis du bruger en håndmixer.
  • Bryg 2 kopper stærk kaffe. Hæld kaffen over i 2 glas.
  • Top forsigtigt med den piskede æggecreme og server med det samme.
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Khao Tom, rice soup, Charoen Krung Road, Bangkok

Jeg landede ret sent i Bangkok, så før jeg var inde i byen og havde checket ind på hotellet var det langt over aftensmadstid. Hotellet lå på en stille del af Charoen Krung Road, og der var ikke mange restauranter i nærheden, så jeg begyndte så smat at blive nervøs for, at jeg måtte gå sulten i seng. Til sidst fandt jeg dog en lille restaurant som serverede suppe fra en stor gryde.

En af medarbejderne talte engelsk, så jeg spurgte hvad deres mest populære ret mon var og hun fortalte at det var khao tom (rissuppe) med and (som var udsolgt) eller svinekød. Mange af de mindre restauranter i Bangkok har specialiseret sig i en bestemt slags mad, og selvom der er andre retter på menuen, er der typisk 1-2 retter som de er særligt gode til, og som alle de lokale bestiller.

Jeg skulle selvfølgelig prøve rissuppen og bestilte derudover også en cola til at slukke tørsten med. Suppen var god og kraftig og der var masser af hvidløg i, men svinekødet var vist mere til pynt, for der var ikke meget kød på det ben jeg fik. Man blev dog godt mæt af suppen, og der var rent og pænt i restauranten.

Khao tom er en traditionel thailandsk ret lavet af ris, der koges i vand eller bouillon, indtil de bliver bløde og får en suppeagtig konsistens. Den kan serveres som den er eller med fyld som svinekød, rejer, kylling eller fisk, ofte krydret med hvidløg, ingefær og friske krydderurter. I modsætning til den tykkere kinesiske congee, er khao tom som regel lettere og mere flydende i konsistensen. Retten spises ofte til morgenmad eller som et nærende måltid, når man er syg.

Restauranten havde ikke noget engelsk navn, så jeg måtte lige spørge Annie hvad den egentlig hed. Hun skrev at navnet er Khao Tom Ped Lao Tee. Så ved I det, hvis I skulle blive sultne sent om aftenen i Bangkok:)

Khao Tom Ped Lao Tee (ข้าวต้มเป็ดเล่าตี๋), 1091 Charoen Krung Road (across the street from Woodlands Inn), Bang Rak, Bangkok

Lao Tee
0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail

Mitzie Mee Blog

Små øjeblikke og store oplevelser – Hverdagsglimt og eventyr