Steve og jeg gik all in på Halloween-stemningen, så ud over at finde det helt rigtige græskar, skulle der selvfølgelig også skæres et klassisk græskarhoved. Det var lidt af et projekt, men det var faktisk ganske hyggeligt og resultatet blev rigtig fint. Vi endte med at stille vores græskarhoved på altanen, og det så virkelig fint ud om aftenen med lyset tændt og skabte helt klassisk Halloweenstemning midt i New York. Her er min guide til, hvordan du skærer et klassisk, smukt græskarhoved:
1. Vælg det rigtige græskar
Gå efter et græskar med en jævn overflade og en solid stilk. Det skal føles tungt i forhold til sin størrelse og lyde hult, når du banker let på det. Undgå græskar med bløde pletter eller mug – de rådner hurtigt.
2. Skær låget af
Brug en skarp, savtakket kniv og skær låget i en let vinkel (som et låg på en gryde), så det ikke falder ned i græskarret senere. Du kan også skære bunden af i stedet for toppen – det gør det nemmere at sætte et lys ind bagefter.
3. Fjern indmaden
Skrab kerner og trevler ud med en stor ske eller isske. Gem gerne kernerne, for de kan ristes i ovnen med lidt olie og salt og smager rigtig godt. Skrab græskarrets inderside, til væggene er ca. 2–3 cm tykke. Det gør det lettere at skære motivet ud.
4. Tegn dit motiv
Brug en vandopløselig tusch eller en blyant til at tegne ansigtet op. Klassiske trekantede øjne og et bredt grin virker altid, men du kan også finde gratis skabeloner online, hvis du vil lave noget mere avanceret.
5. Skær ud
Brug en lille, savtakket kniv eller et specielt græskarskærersæt. Start med de mindste detaljer først, og arbejd dig udad. Tryk ikke for hårdt – lad kniven save sig igennem i stedet for at presse.
6. Giv det lys
Sæt et LED-lys eller et lille fyrfadslys ind. LED er klart at foretrække da det holder længere og er sikrere. Hvis du alligevel bruger levende lys, så skær et lille lufthul i toppen, så varmen kan slippe ud.
7. Sådan holder græskarret længere
Pensl de udskårne kanter med lidt citronsaft eller vaseline for det hjælper med at forhindre udtørring. Opbevar græskarret køligt om natten, fx udenfor på altanen.
Bonus-tip: Hvis du vil have dit græskar til at se lidt mere “professionelt” ud, så prøv at skære uden helt at gå igennem skallen. Fjern bare det orange yderlag på udvalgte steder. Det giver en flot, glødende effekt, når lyset tændes.